Зъболекар от Реформаторския блок ще бъде привлечен, като обвиняем

По искане на Главния прокурор, ЦИК даде разрешение д-р Валентин Павлов, кандидат за народен представител от Реформаторски блок – Глас народен, да pavlovбъде привлечен като обвиняем за смъртта на 14-годишно дете. През юни 2016, Д-р Павлов, който е зъболекар е извършил операция за отстраняване на киста на зъб. Операцията е била с пълна упойка. От упойката детето развива малигнена хипертермия и вдига температура до 40 градуса.
Д-р Павлов и екипът му не успяват да овладеят състоянието на момчето и едва след 2 часа се обаждат в Пирогов, където момчето почива. От прокуратурата са категорични, че е налице немарливост по време на операцията заради липса на антидот, който ако е бил поставен на момчето, то е можело да оживее. Клиниката не е имала този антидот и не е била подготвена, смятат от прокуратурата.
Установено е от разследването и съдебномедицинската експертиза, че предотвратяването на смъртта на детето е било възможно при правилна реакция - даване на антидота и извикване на екип на спешна помощ, коментира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от „Фокус“. Тя цитира мнение на експерти, според коти можело да се мине и без пълна упойка, решението за която е взето от самия Павлов.
Кандидат-депутатът от коалиция "Реформаторски блок – Глас народен“ д-р Валентин Павлов и водач на листат в Перник сам е подал в ЦИК заявление за сваляне на имунитета му.
„Ние направихме всичко каквото трябва, но не знаехме, че има рядко генетично заболяване“, заяви той в своя защита. Според него антидотът не е разрешен за употреба в страната.
На 26 януари 2017 г., д-р Валентин Павлов бе удостоен лично от министър Петър Москов със златен почетен знак – I-ва степен с лента. Знакът е даден „за обществено значим принос в областта на здравеопазването”. Тогава д-р Петър Москов благодари на д-р Павлов за постигнатите високи резултати в областта на денталната медицина. По време на церемонията, която се състоя в сградата на Министерството на здравеопазването, д-р Москов изрази признателност за усилията на д-р Павлов денталната медицина да е в съответствие с нуждите на българските граждани и европейските стандарти.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»