Вход

Няма обвиняеми от болници и аптеки за незаконния реекспорт

За 72 часа е задържан ръководителят на организираната престъпна група за незаконния реекспорт на скъпо струващи лекарства, а останалите 6-ма участници са с парична гаранция, съобщи на брифинг ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев, цитиран от БНТ.„В рамките на досъдебното производство се събраха достатъчно доказателства, които на този етап са...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Три обвинения срещу бивш минис…

До края на годината прокуратурата ще внесе в съда обвинителния акт по делото за турските ваксини срещу бившия здравен министър Петър Москов и останалите трима обвиняеми, съобщи БНТ. Москов получи три...

Пациентски организации свалиха…

Пациентските организации "Заедно с теб" снемат доверието си от здравния министър Кирил Ананиев и председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Дариткова заради налагането на мораториум на иновативните молекули и...

Трети министър няма време за в…

“Трудни години, изпълнени с безброй безсънни нощи, пътувания, финансови затруднения и отново изправяне за нови надежди. Сринати, изтощени, без средства, но с много обич, искаме да се борим до край...

Правата в здравеопазването: помощ за граждани, пациенти и лекари

Период на изпълнение 2010-2011 година.
abfКакто се вижда от самото заглавие, в основата на инициативата е провеждането на широка информационна кампания сред граждани, пациенти и лекари.
Изграден бе специализиран Интернет сайт на български и английски език с достъпна и актуална информация за правата в здравеопазването и отговори на най-често задаваните въпроси.
Един от изводите на завършилия проект „Защита на правата в здравеопазването - помощ за граждани пациенти и лекари“ е, че хората не знаят правата си като пациенти, които законодателството им дава. Средно между 30 и 40 % от анкетираните дават неверни отговори на въпроси за основните им права в здравеопазването. На въпрос „На колко направления за консултация и изследване има право едно здравноосигурено лице?“, верен отговор са дали едва двама души от общо 241 анкетирани.
В хода на проекта бяха организирахме и проведени 27 обществени дискусии във всички областни градове на страната. Във всяка една дискусия бяха направени презентации и бе осигурен достъп на всички желаещи да участват граждани.   
Разпространихме 20 000 брошури с Указания за най-важните права на гражданите като пациенти в Република България в цялата страна.  
Основната цел на проекта бе да се повиши качеството и ефективността на медицинските услуги, да се улесни достъпа на пациенти до тях и да се повиши сигурността и безопасността на пациентите при получаването на медицинска помощ.
Конкретни цели спомагащи за постигане на основната:
Анализ на нормативната уредба,
Обособяване и класифициране на нормите свързани с правата в здравеопазването.  
Тълкуване на неясните правила, като се проследи и практиката на Върховните съдилища, доколкото имат такава.  
Информиране на гражданите за техните права на достъпен и разбираем език.
Обща информация за всички
Конкретна подкрепа по отделни случаи
Информация за чужди граждани
Обучение на лидери на пациентски организации, лекари, адвокати и особено важно на здравните репортери на електронните и печатни медии.
Проектът е изпълнен в партньорство с Федерация Български пациентски форум и Сдружение за развитие на Българското здравеопазване.
Проектът е финансиран от Фондация „Америка за България“.

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ
Предимно слънчево

7°C

София

Предимно слънчево

Влажност: 62%

Вятър: 6.44 km/h

 • Предимно слънчево
  12 Дек 2017 7°C -5°C
 • Предимно облачно
  13 Дек 2017 10°C -2°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»