NSVOK top banner

Вход

Агресивният рак на простатата и наследствения рак на гърдата

prostateOKАгресивният рак на простатата, една от водещите причини за смъртността от рак при мъжете, е свързан с мутации на BRCA2, които също са свързани с наследствен рак на гърдата, рак на яйчниците и рак на панкреаса. Това откритие е потвърдено в проучване, публикувано в Journal of Clinical Oncology, ръководено от Елена Кастро, Нурия Ромеро-Лаорд и Дейвид Олмос, от Отдела за клинични изследвания на рак на простатата към Испанския национален център за изследване на рака (CNIO). Той разкрива, че членовете на семейството на пациенти с рак на простатата, които носят генни мутации BRCA2 и репарация на ДНК, имат повишен риск от развитие на рак и трябва да бъдат оценявани в програми за превенция на фамилния рак.

Освен това, новото проучване показва, че ракът на простатата при мъже с BRCA2 мутации е свързан с по-лоши резултати и лоши реакции към стандартни лечения. Изследователите в момента оценяват ползите от терапиите за рак на яйчниците и гърдата при пациенти с рак на простатата.
Наскоро публикуваната статия представя първите резултати от PROREPAIR-B, проучване, координирано от изследователи на CNIO и проведено в Instituto de Investigacion Biomedica de Malaga (IBIMA) и в Instituto de Genetica Medica y Molecular (INGEMM), с участието на 38 испански болници. Повече от 400 мъже, диагностицирани с рак на простатата, резистентни към кастрация - или блокада на хормоните - са били проследявани в продължение на пет години, започвайки от 2013 г., за да анализират техните генетични характеристики и въздействието им върху прогресията на заболяването и отговора на лечението.

"Това е първото проспективно проучване, което означава, че не гледаме назад във времето, но наблюдаваме резултатите от момента, в който пациентите са диагностицирани с напреднал рак - което показва, че самите мутации на BRCA2, независимо от други фактори, са отговорни за лошата прогноза и могат оказва влияние върху отговора на лечението, ”обяснява Кастро, първият автор на статията.
Трябва да се отбележи, че идентифицирахме мутации на зародишната линия, въпреки че при редица пациенти няма случаи на фамилен рак, които да са показали наличието на такива генетични промени. Тези мутации трябва да бъдат идентифицирани при пациенти с метастатичен рак на простатата, тъй като откриването на такива промени е важно за диагностицирането и управлението на заболяването и за семействата на пациентите, чийто риск от развитие на рак на гърдата, яйчниците или панкреаса е увеличен, обяснява Кастро.
PROREPAIR-B е първото проспективно кохортно проучване, проведено за дълъг период от време, което включва голям брой пациенти, диагностицирани с метастатична кастрация, устойчива на рак на простатата и с наследствени изменения.
"Нашето проучване показва, че лечението и протоколите за проследяване, използвани при пациенти с напреднал рак на простатата, може да не са подходящи за мъже с BRCA2 мутации. В момента изучаваме характеристиките, които правят тези тумори по-агресивни и се опитват да установят нови стратегии за подобряване на прогнозата на пациента, "казва Дейвид Олмос, ръководител на звено за клинични изследвания на рак на простатата на CNIO и координатор на проекта.

PROREPAIR-B: генетиката на най-агресивния рак на простатата
Ракът на простатата е най-честият рак сред мъжете в Испания и западните страни, и вторият най-често срещан в света. През последните години оцеляването постепенно се увеличава в резултат на ранно откриване; въпреки че е третата най-честа причина за смъртните случаи при мъже в Европа.
Повечето тумори се откриват рано, което подобрява прогнозата. Разширеният рак на простатата обикновено се лекува с хормонална терапия; Въпреки това, редица пациенти развиват кастрационно устойчив рак на простатата. Някои от тези пациенти показват лоша реакция към стандартните лечения. Като цяло, преживяемостта при пациенти с резистентност към терапия с андрогенна депривация е средно 3 години.
Една от основните цели на PROREPAIR-B е да идентифицира генетични маркери, свързани с лоша прогноза. Освен това, разбирането на генетичните характеристики на агресивните тумори може да помогне за проучване на нови пътища на лечение.
Проучването се фокусира главно върху генетичните модели, свързани с недостатъците на механизмите за репарация на ДНК. Туморните клетки носят много повече генетични изменения от нормалните клетки, което означава, че се нуждаят от високоефективни механизми за възстановяване. Според Кастро, екипът "е знаел, че възстановяването на ДНК е изключително важно при рак на простатата. Това, което не знаем, е делът на пациентите в популацията с напреднал стадий на заболяването и наследствени мутации."
Проучването показва, че 3% от пациентите носят мутации на BRCA2, процент, който достига 16%, когато се вземат под внимание всички гени за възстановяване на ДНК. "Тази част може да изглежда сравнително ниска, но тя включва значителен брой пациенти, като се има предвид високата честота на рак на простатата," казва Кастро.

Нов път на лечение
Учените, които участваха в проучването, смятат, че стратегиите за лечение трябва да бъдат подобрени чрез оптимизиране на съществуващите терапии и намиране на нови лекарства. При някои пациенти лекарствата, които пречат на механизмите за възстановяване на ДНК, могат да бъдат ефективни, тъй като клетките, които не могат да възстановят генетичните си дефекти, умират.
Тези лекарства са инхибитори на PARP, които са одобрени за рак на яйчниците и чиято ефективност при рак на простатата в момента се тества в редица клинични изпитвания. Карбоплатин е друго лекарство, което в момента се използва за лечение на рак на гърдата и яйчниците. Американското министерство на отбраната е отпуснало средства в подкрепа на клинично изпитване, проведено в Испания, за демонстриране на ефективността на карбоплатин при пациенти с рак на простатата и дефекти в ремонта на ДНК.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Онкология Иновации
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост