NSVOK top banner

Вход

Изследователи откриха нов механизъм на генно регулиране, участващ в туморната прогресия

dnk okГените съдържат цялата информация, необходима за функционирането на клетки, тъкани и органи в нашето тяло. Генната експресия, означаваща кога и как гените се четат и изпълняват, е напълно регулирана като сглобяема линия с няколко неща, случващи се едно след друго.

Изследователи от Центъра за геномно регулиране (CRG) в Барселона, Испания, в сътрудничество с учени от структурната биоинформатична група, Университета Помпей Фабра (UPF) и отдела за молекулярна епигенетика, Център Хелмхолц Мюнхен, Германия, откриха нова стъпка в тази линия, която контролира експресията на някои гени с важна роля при рака. "Наблюдавахме, че раковите клетки на гърдата се нуждаят от конкретна модификация, за да изразят набор от гени, необходими за клетъчната пролиферация и туморната прогресия", обяснява Приянка Шарма, изследовател на CRG и първи автор на статията. "Тази модификация позволява на ензима РНК полимераза II да преодолее бариера на пауза и да продължи да транскрибира тези гени," добавя Шарма. който получи финансиране от Новартис.

Раковите клетки са склонни бързо да се размножават, така че гените, участващи в клетъчното делене и пролиферация, са наистина активни и обикновено силно експресирани. Такава прецизна машина включва много различни молекули, за да функционира правилно. В този случай, когато цялата машина за изразяване на гени за разпространение е готова, тя все още трябва да изчака конкретна модификация. Както и в състезанието, когато бегачите са помолени да бъдат готови и да стартират. Тук, полимеразата също е готова и установена, но все още се нуждае от окончателна модификация, за да пресече бариерата за транскрипция и да тръгне.
"Дешифрирането на всяка стъпка и всички участници в този процес е важно постижение по отношение на фундаменталната наука. Сега можем да разберем по-добре как един сложен механизъм на генно регулиране действително работи и това може да бъде нова цел за клиничните изследователи за нови терапии за някои видове рак “, казва Мигел Беато,
Изследването е публикувано в Molecular Cell и описва нова модификация на карбоксилния терминален домейн на РНК полимераза II, а именно де-иминирането на аргинин, от ензима PADI2, който позволява на полимеразата да транскрибира гени, свързани с рака и клетъчения растеж. "Повечето химиотерапии са насочени към блокиране на активността на ензимите, но ние знаем, че PADI2 участва в много различни процеси, включващи нервната система, имунния отговор и възпалението, между другото. По този начин инхибирането на PADI2 ще има многобройни странични ефекти и е възможно да се насочи само към специфичното действие на PADI2 върху РНК полимеразата, необходима за прогресията на тумора, без глобално блокиране на ензима, "обяснява Беато.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Онкология Иновации
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост