NSVOK top banner

Вход

Повишаването на цените на лекарствата е свързано с по-старите продукти - не само с по-новите, по-добри лекарства

drugs handНе е тайна, че цените на лекарствата се увеличават, но до каква степен растящите разходи се обясняват с появата на по-нови, по-добри лекарства? Проучване на Университета в Питсбърг и Центъра за висококачествено здравеопазване на болница UPMC установиха, че новите лекарства, които навлизат на пазара, повишават цените, но фармацевтичните компании също вдигат цените на по-старите лекарства.

Документът, публикуван в януариския брой на Health Affairs, показва, че за специализирани и генерични лекарства, новият продукт е причината за по-голямата част от нарастващите разходи, докато за маркови лекарства съществуващите продукти обясняват по-голямата част от разходите.
"Има смисъл да плащате повече за нови лекарства, защото понякога новите лекарства са по-ефективни, по-безопасни или лекуват ново заболяване, за което нямате лечение. Понякога новите лекарства носят по-голяма стойност", заяви водещият автор И, Хернандес, асистент в Университета в Питсбърг. "Но високите годишни увеличения на разходите на съществуващите продукти не отразяват подобрена стойност."

Изследователите проучиха ценообразуването от десетки хиляди кодове за лекарства от национална база данни между 2005 и 2016 г. и заявките ба аптеката в здравния план на UPMC за същия период от време. Лекарствата се считат за „нови“ за първите три години, когато са били на разположение, или в случай на генерични лекарства, първите три години след изтичане на патента.
Установи се, че цената на пероралните лекарства всяка година се увеличава с около 9% - почти пет пъти повече от общата инфлация за същия период от време - а цената на инжекционните продукти се увеличава с 15%. И в двата случая високите цени бяха предимно свързани със съществуващите лекарства.
Така например, цената за инсулина на марката Sanofi Lantus се е увеличила с 49% през 2014 г. Lantus е бил на пазара повече от десетилетие.
"Тези видове инсулин съществуват от известно време", казва Ернандес. "Докато оригиналният патент за Lantus изтече през 2015 г., десетки вторични патенти предотвратяват конкуренцията и именно липсата на конкуренция позволява на производителите да поддържат повишаването на цените много по-бързо от инфлацията."
Специализираните лекарства също показваха рязко повишение на цените - 21% за орални и 13% за инжекционни - но в този случай новите лекарства увеличават цената. По същия начин генеричните продукти са се увеличили с 4% и 7%.
"Резултатите ни показват, че повишаването на цените на лекарствата, по-специално повишаването на цените на марките, се дължи до голяма степен на производителите, които ежегодно увеличават цените на лекарствата, които вече са на разположение, а не на навлизането на пазара на нови лекарства", заяви главният автор Уилям Шранк, медицински служител в отдела за застрахователни услуги на UPMC. "Това наблюдение подкрепя политическите усилия, предназначени да контролират разходите за здравеопазване, като ограничават инфлацията до някои разумни нива."

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекарства
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост