NSVOK top banner

Вход

Генетичните тестове не причиняват прекомерни притеснения за пациенти с рак на гърдата

BreastCancer okТъй като генетичното изследване за рак на гърдата стана по-сложно, оценявайки панел от множество гени, той въвежда повече несигурност за резултатите. Но ново проучване установи, че по-новите, по-обширни тестове не причиняват на пациентите да се тревожат повече за риска от рак.

"Генетичните тестове стават все по-сложни, но все по-прецизни. Това е довело до известна неяснота в резултатите от тестовете. Предизвикателството е включването на тази информация в решението за лечение, без да причинява ненужно безпокойство", казва главният автор на изследването д-р Стивън Кац , професор по обща медицина и здравен мениджмънт и политика в Университета на Мичиган.
Първоначално генетичното изследване за рак на гърдата се фокусира изключително върху гените BRCA1 и BRCA2. Сега по-новите тестове на мултигенни панели търсят аномалии в дузина или повече различни гени, които играят някаква роля в риска от рак на гърдата. Чрез тестване на повече гени е по-вероятно пациентът да има положителен тест или вариант с неизвестно значение - с други думи, нещо не е обичайно, но лекарите не знаят как това влияе на риска от рак.
Загрижеността е, че тази по-голяма вариация може да накара пациентите да се тревожат твърде много за риска от рецидив на рак на гърдата, когато резултатите от генетичния тест са двусмислени.

Изследователите са изследвали 1 063 жени, лекувани за ранен стадий на рак на гърдата, които са получили генетично изследване между 2013-2015 г., периодът, в който тестването на панелите е станало по-популярно. Около 60% от пациентите са тествани само за BRCA1 и BRCA2, докато 40% са имали тест за мултигенен панел. Пациентите бяха запитани колко и колко често се притесняват за техния рак, който се връща, и влиянието, което притесненията имат върху живота им.
Като цяло, 11% от пациентите съобщават, че безпокойството на рака има голямо влияние върху техния живот, а 15% често се тревожат или почти винаги. Нито въздействието, нито честотата на тревогите варираха значително в зависимост от вида на генетичното изследване или резултатите от теста. Изследването е публикувано в JCO Precision Oncology.
"Тези констатации са успокоителни", казва Кац. „Установихме, че пациентите не са реагирали прекомерно дали са получили по-нова тестова група или BRCA-тестове, и те не са реагирали прекомерно на резултатите от теста. Бъдещата им тревога за рака не е различна според това дали те имат отрицателен тест или вариант с неизвестно значение. "
На практика всички изследвани пациенти са получили някаква форма на генетично консултиране.
"Генетичното консултиране е от съществено значение, за да се максимизира ползата от тестването за пациенти и техните семейства", казва старшият автор на изследването Алисън Куриан, доктор по медицина и здравни изследвания и политика в Станфордския университет. "Но навременното консултиране след диагностицирането на рака на гърдата е все по-голямо предизвикателство, тъй като повече пациенти се тестват и резултатите са по-сложни."

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Онкология
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост