NSVOK top banner

Вход

Предотвратяване на сърдечни заболявания при оцелелите от рак

heart okНово проучване на изследователите от Държавния университет на Вашингтон (ДУВ) предполага, че протеин, наречен CDK2, играе ключова роля за сърдечно увреждане, причинено от доксорубицин, често използван за химиотерапия.

Използвайки модел на гризачи, изследователите показаха, че доксорубицин увеличава активността на CDK2 в сърдечните мускулни клетки, което води до клетъчна смърт. Нещо повече, те демонстрират, че потискането на нивата на CDK2 облекчава увреждането на сърдечните мускулни клетки след лечение с доксорубицин.
Публикувани в Journal of Biological Chemistry, тяхното откритие може да се използва като основа за бъдещо разработване на стратегии за лечение и лекарства за намаляване на риска от сърдечни заболявания при оцелелите от рак, особено тези, лекувани в детска възраст.

Сърдечно заболяване след лечение на рак
Последните подобрения в диагностиката и лечението на рак увеличиха шансовете за оцеляване при пациенти с рак. В САЩ около 16 милиона души - или 5% от населението - са оцелели от рак. След рецидив на рака, сърдечните заболявания са водеща причина за смърт в тази група. Сърдечната токсичност, свързана с употребата на доксорубицин и свързаните с тях химиотерапевтични лекарства, се смята, че е отговорна за повишен риск от преживели рак при развитие на сърдечно заболяване.


"Доксорубицин е много ефективен при контролирането на растежа на тумора, но когато се използва в големи кумулативни дози, той причинява увреждане на сърдечните мускулни клетки, което с течение на времето може да доведе до сърдечни заболявания", казва авторът на изследването З. Ченг , асистент по фармацевтични науки.
За да разберем по-добре как работи това на молекулярно ниво, Ченг и неговият изследователски екип са разгледали циклин-зависимата киназа 2 (CDK2) - белтък, който е част от семейството на повече от 20 CDKs, които са били замесени в растежа на рака.
CDKs са основни протеини при умножаването и разделянето на различни типове клетки, особено по време на развитието. Тъй като туморите растат, раковите клетки показват повишени нива на CDK активност, докато сърдечните мускулни клетки - които не се регенерират при възрастни - показват ниски нива на CDK.

Нивата на CDK в рака срещу сърдечните мускулни клетки
Като част от изследването си изследователският екип подложи група от мишки на доксорубицин и наблюдава ефекта му върху сърдечните мускулни клетки и нивата на CDK2 в тези клетки в сравнение с контролните мишки. Мишките, които са получили доксорубицин, показват повишена сърдечна мускулна смърт и повишена CDK2 активност в сърдечните мускулни клетки, което е изненада.

"Известно е, че химиотерапията намалява активността на CDK в раковите клетки и че това е свързано със спирането на растежа на тумора", каза Ченг. "Интересното е обаче, че когато разгледахме нивата на CDK в сърцето, химиотерапията увеличи активността на CDK, което беше точно обратното на това, което мислят учените."
С други думи, докато доксорубицин кара раковите клетки да спрат растежа, изглежда, че сърдечните мускулни клетки започват да растат. Тъй като доксорубицин убива раковите клетки, причинявайки увреждане на ДНК, Ченг предполага, че увредената ДНК при умножаване на сърдечните мускулни клетки в крайна сметка кара тези клетки да спрат да се размножават и умират, отслабвайки сърцето. Той каза, че може да обясни защо децата, чието сърце все още расте, са по-чувствителни към сърдечна токсичност от химиотерапия.

CDK инхибитор за намаляване на сърдечната токсичност
След това изследователите проверяват дали инхибирането на CDK2 може да спре растежа на сърдечните клетки и да предпази сърцето от увреждане, предизвикано от доксорубицин. Те лекуват група мишки с доксорубицин и росзовитин - имуносупресивно вещество, което селективно инхибира CDK2 - и установи, че сърдечната функция при тези мишки е запазена. Същите констатации са потвърдени и в сърдечни клетки на плъхове.
Изследването показва ранно обещание, че медикаментите на CDK инхибитора могат да се използват за отстраняване на сърдечната токсичност при пациенти, лекувани с доксорубицин.
CDK инхибиторите са по-нов клас противоракови лекарства. Само три такива лекарства - palbociclib, ribociclib и abemaciclib - понастоящем са одобрени от FDA за лечение на различни видове рак на гърдата, докато други десетина са тествани в клинични проучвания.
"Нашите открития показват, че комбинирането на доксорубицин с инхибитор на CDK може да бъде жизнеспособна стратегия за защита на сърцето на пациентите, докато се лекуват за рак", каза Ченг. "Тя може да осигури много по-силен противораков ефект с по-малко токсичност към сърцето."

Продължаващо изследване
Изследователският екип на ДУВ планира да направи допълнителни изследвания, за да идентифицира молекулярните пътища, участващи в индуцираното от доксорубицин активиране на CDK2 и последващото му вредно въздействие върху сърдечните мускулни клетки. Тяхната крайна цел е да се определи дали в момента съществуващият CDK инхибитор може да бъде използван или дали те биха могли да развият нов, по-добър CDK инхибитор, предназначен специално да бъде използван като сърдечно-защитно лекарство по време на химиотерапия.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост