NSVOK top banner

Вход

Стипендии за медсестри срещу трудов договор след завършването (видео)

sestri PlovdivУниверситетската болница „Свети Георги” в Пловдив е първото лечебно заведение в страната, което отпуска стипендии за студенти от специалността „Медицинска сестра”, съобщават от БНТ. Всички, които спечелят стипендия се задължават да сключат трудов договор с болницата след завършване на обучението си. Студентите, които кандидатстват, ще се борят за 20 стипендии. Ще могат да участват завършилите втори и трети курс с успех над 4,50 от обучението.

„Това е един от начините, по който да осигурим продължителност и в квалификацията и развитието в тази сфера на медицинските сестри и кадрите. Знаете, че възрастовата граница е доста висока, което от своя страна изисква възпитаването и развитието на нови и млади кадри“, коментира Ивелина Божинова – главна сестра на УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив.
Одобрените за стипендии студенти след втори курс ще получават в продължение на две години от 150 до 170 лв. на месец. След трети курс срокът за получаване е една година, но парите са повече – от 180 до 200 лв.
Според работещите в болницата заплатите за медицински сестри са добри – около 850 лв. месечно с допълнителни бонуси, които варират според извършената работа и дежурствата.
„Нашата клиника е спешна клиника, която извършва различни по вид дейности, като имаме интензивен сектор, който налага наличието на достатъчен брой специалисти, за да може да поемем тази спешност, която е 24 часа в денонощието. Надяваме се чрез тази програма да наберем необходимия брой медицински специалисти“, каза Екатерина Недева – старша сестра на „Неврологично отделение”.
Студентите, които са получавали две години стипендия ще трябва да сключат с болницата 5-годишен трудов договор, а тези които са били финансирани една година – 3-годишен трудов договор.
Вижте повече подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост