NSVOK top banner

Вход

Омбудсманът: Системата за закрила на деца е пародия

manolova majaНикой не иска 14-годишно дете с психично разстройство. В Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Ловеч е настанено 14-годишно момче съобщава Пламен Христов за предаването ''Преди всички'' на БНР. То обаче е нежелано от персонала на центъра. Те се оплакаха от тормоз. Според съдебно решение момчето трябва да бъде преместено на място, където да получи подходяща за него социална грижа. Засега момчето остава отхвърлено и нежелано от всички. Детето е живяло в дом за психично болни деца в Смолян, който е бил закрит. Лекувана е в психиатрично отделение на болницата в Търговище. Изпратен е за настаняване в дом от семеен тип в Попово, но от там категорично отказали дори да го допуснат до дома.

Лично омбудсманът Мая Манолова се зае със случая и вчера тя беше в Ловеч.

Управителят на Центъра за настаняване от семеен тип в Ловеч Диана Лалева обясни: „Митко е с проблемно поведение. Консултиран е няколкократно в Александровска болница от психиатрия. В момента терапията е доста редуцирана, просто да поддържа неговото психично и емоционално състояние. Има моменти, в които съумява да спазва реда и правилата в жилището. С неговото проблемно поведение той смущава спокойствието на останалите потребители. Обикновено той се опитва да се налага и иска да показва превъзходство“.

Манолова заяви, че Митко е пример за това как държавата може да съсипе и психически да осакати едно дете: „Очевидно е, че неговото място не е тук. Очевидно е, че институциите си прехвърлят отговорността. Това дете има нужда от помощ и подкрепа. Най-важното е да бъде намерено подходящото място за него. Услугите се правят като че ли, за да запълнят дефицити на общините по отношение на заетост, на финансиране, а не с оглед на конкретните интереси на хората с проблеми. Няма как да няма място за него. Не е нормално да няма подходяща институция, която да го поеме и подкрепи. … Чувствам се ужасно виновна пред това дете от името на цялата държава и институции. Не може да го прехвърляш като вещ от едно място на друго. Не е нормално да има центрове, които да отказват да приемат едно такова дете. Това означава, че цялата ни система за закрила е пародия“. Още в звуковия файл:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Дискриминация
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост