NSVOK top banner

Вход

Медицинска експертиза, социални дейности

МЗ не знае броя на хората с променена нетрудоспособност след новата наредба

invalidiЗдравното министерство няма готовност да предостави информация за броя на хората с променен процент нетрудоспособност след влизането в сила на новата Наредба за медицинската експертиза през август 2018 г. Това става ясно от писмен отговор на здравния министър Кирил Ананиев на въпрос на депутата от „БСП за България“ Румяна Желева.

 Причината за липсата на такива данни е в ограничените функционални възможности на Единната информационна система за медицинската експертиза ЕИСМЕ, се казва още в този отговор. Нито в нея, нито в договора за поддръжка не е предвидена функционалност, която да позволи генериране на данните за броя на лицата, преминали през освидетелствяване с експертно решение на ТЕЛК за периода август –септември 2018 , чийто увреждания са били оценени с по-нисък процент от предходното им осведетелствяване , довело до преминаване в по-ниската група и броя лица за предходните периоди от 2014 до 2017 г., визирани във въпроса на Румяна Желева, поясняват още от здравно министерство. Оттам допълват, че такава статистическа справка върху съществуваща база данни на ЕИСМЕ е възможна след разработване на допълнителен софтуер, в процеса на бъдещо надграждане на информационната система.

Депутати питат министър Ананиев за ТЕЛК и застраховките на личните лекари

ananiev parlamentКакъв е броят на хората, преминали през преосвидетелстване с експертно решение от ТЕЛК за периода август – ноември 2018 г. , чиито увреждания са били оценени с по-нисък процент от предходното им освидетелстване, което е довело до преминаването им в по-ниска група. На този въпрос на депутата от „БСП за България“ Виолета Желева ще трябва да отговори здравният министър Кирил Ананиев още в първите дни на парламентарната сесия, която започва утре. Желева е депозирала въпроса си в средата на декември и е уточнила, че иска да получи писмен отговор от министъра с конкретна информация, данните в която да отразяват броя на хората, при които има преминаване от 90% и над 90% в 70% – 90% , 50% – 70% или под 50%; от 70% – 90% в 50% – 70% или под 50%, както и от 50% – 70% под 50%. Левият депутат настоява също така да й бъде предоставен сравнителен анализ на този брой по групи за предходните аналогични периоди - 2017, 2016, 2015 и 2014 г., а така също и да бъде информирана колко са лицата преминали през ТЕЛК комисия по правилата на новата Наредба за медицинската експертиза, чиото увреждания са били оценени под 50%, а биха били над 50% по старите правила, преди август 2018 г.

Проблемите със застраховките на общопрактикуващите лекари са дали повод за въпрос на друг депутат от „БСП за България“ - д-р Валентина Найденова. Според нея
личните лекари нямат достатъчно приходи, с които да посрещнат разходите си по закупуването на застрахователни премии, чийто резмер е определен в законодателството. Д-р Найденова смята, че е налице „видима тенденция за увеличаване на разходите на джипитата, без да са налице приходи, които да покрият тези разходи“.

По тази причина тя се обръща към министър Ананиев с въпрос дали той като ръководител на националната система за здравеопазване и осъществяващ контрол върху дейностите в нея предвижда свое участие в намирането на баланс между гарантирането на достатъчни приходи за личните лекари и увеличаващите им се разходи, които не са свързани пряко с медицинската помощ.

„На 28 септември беше обнародвана Наредба за задължителното застраховане на лицата, упражняващи медицинска професия. До този момент размерът на минималната застрахователна сума се определяше по общия ред, предвиден в Кодекса на застраховането по отношение на застраховките „Гражданска отговорност“. С новата наредба се приемат диференцирани прагове на застрахователните суми според специалността на лицата, упражняващи медицинска професия. Наредбата вече е в сила, като съгласно текст от нея сключените към момента на влизането в сила договори за задължителна застраховка запазват своето действие“, посочва д-р Найденова.

Тя допълва, че съгласно тази наредба обекти на застраховане са физически лица, упражняващи медицинска професия, за виновно причинените от тях на трети лица имуществени и неимуществени вреди, настъпили в резултат на упражняването на медицинска професия в или от името на лечебно заведение.

„Наредбата разделя лицата, упражняващи медицинска професия, на три групи: първа, втора и трета, като застрахователните лимити са определени съответно на 30 000, 60 000 и 90 000 лева за лекари в извънболничната помощ и 50 000, 100 000 и 150 000 в болничната помощ“, припомня тя, като посочва, че размерът на застрахователната премия или сумата, която се заплаща на застрахователя, за да носи отговорността по договора, е в пряка зависимост от политиката на конкретната застрахователна компания и размера на покритите обезщетения, като някои застрахователи изключват изплащане на обезщетение за имуществени вреди. Тази политика на застрахователните компании е в резултат на зачестилите съдебни дела срещу лекари и лечебни заведения, касаещи ангажирането на отговорност за причинени имуществени и неимуществени вреди на пациенти при оказване на медицинска помощ“, отбелязва още левият депутат.

Д-р Найденова цитира и конкретни данни от изследването „Медицинският деликт“, в което се посочва, че за периода от 2007 до средата на 2018 г. са били заведени близо 370 съдебни дела от подобен род, като тенденцията е както да бъде увеличаван техният брой, така и да се увеличава размерът на търсените обезщетения. По тази причина в своя въпрос депутатът изразява притеснението си, че общопрактикуващите лекари няма да могат да посрещнат разходите по застрахователните си полици.

Очаква се министър Кирил Ананиев да отговори на въпроса на д-р Валентина Найденова по време на първия парламентарен контрол, в който той ще взе участие.

Майките на хора с увреждания се надяват да променят системата (видео)

maiki protest WCОставката на Валери Симеонов е само началото и малка спечелена битка от майките на деца с увреждания. Те обаче са готови да протестират, докато оставката на лидера на НФСБ бъде приета в Народното събрание. Това стана ясно от думите на Вера Иванова от инициативата "Системата ни убива" в студиото на Bulgaria ON AIR. Майките очакват и гласуването на предложените промени в Закона за интеграция на хората с увреждания.
"Толкова пъти сме лъгани, толкова пъти ни е обещавано...", отбеляза Вера Иванова.

Омбудсманът: Системата за закрила на деца е пародия

manolova majaНикой не иска 14-годишно дете с психично разстройство. В Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Ловеч е настанено 14-годишно момче съобщава Пламен Христов за предаването ''Преди всички'' на БНР. То обаче е нежелано от персонала на центъра. Те се оплакаха от тормоз. Според съдебно решение момчето трябва да бъде преместено на място, където да получи подходяща за него социална грижа. Засега момчето остава отхвърлено и нежелано от всички. Детето е живяло в дом за психично болни деца в Смолян, който е бил закрит. Лекувана е в психиатрично отделение на болницата в Търговище. Изпратен е за настаняване в дом от семеен тип в Попово, но от там категорично отказали дори да го допуснат до дома.

Лично омбудсманът Мая Манолова се зае със случая и вчера тя беше в Ловеч.

Новини за хора с увреден слух на сайта на МОН (видео)

SachevaМинистерството на образованието и науката пуска новини за хора с увреден слух. Те ще бъдат достъпни в сайта на ведомството. Това обяви заместник-министърът на образованието Деница Сачева по време на първата международна конференция "Допълваща и алтернативна комуникация".
„МОН ще бъде първата българска институция, която ще предостави канал за новини на хора с увреден слух. Те се правят съвместно с децата от професионалната гимназия „Ломоносов“, които ще подготвят новините и репортажите. В началото на всеки две седмици ще има нова емисия, която ще разказва за развитието и новостите в образованието“, обясни тя.

Община Дупница подпомогна двойки с репродуктивни проблеми

dupnitsa munisipality11 семейни двойки с репродуктивни проблеми ще получат финансово подпомагане от общинския фонд „Инвитро“ тази година - става ясно от докладната записка до общинския съвет на експертната комисия, която  е одобрила заявленията на всички, които кандидатстват за помощта.
Крайният срок  за кандидатстване беше 17 септември на тази година.
Според приетия правилник одобрените двойки ще получат по 1500 лв. за финансиране на медицински изследвания и за други процедури, съпътстващи опита им за асистирана репродукция.
Одобрените семейства вече са направили разходите, затова средствата бъдат преведени по личните им банкови сметки.

Болни от диабет се оплакват от новите ТЕЛК-решения (аудио)

deza diabetРодители на деца с диабет, които на 16 години се явяват за преосвидетелстване, са сигнализирали БНР, че получават по-нисък процент в ТЕЛК-решенията. Майката на Диян Юруков разказва, че подавайки документите, ги карат да изчакат още 2 седмици и решение на НЕЛК с мотив, че детето минава в графа „Възрастни“.
„Какво значи това? Той спира да бъде ученик, той изведнъж се е излекувал от диабета?“, пита майката.
Тя допълни, че Диян вече е получил решение, в което се удостоверява намалена работоспособност 50%, а досега е бил със 71%, като от направените изследвания е видно, че състоянието на детето се влошава.

Европа финансира проекти за интеграция и работа на хора с увреждания за 5 млн. лв.

invalidi5 милиона лева са предвидени по процедурата "Социално включване в общността" на ОП "Развитие на човешките ресурси", която бе открита за кандидатстване преди няколко седмици. Крайният срок за кандидатстване за средствата е до края на януари. Това съобщи във Велико Търново зам.-министърът и ръководител на Управляващия орган на програмата Зорница Русинова.
"По тази схема даваме възможност на неправителствени организации в партньорство с общини да разработят своите проекти, така че да осигурят качествени и иновативни съвременни социални услуги, свързани основно с възможността да се интегрират хора с увреждания в заетост. Ще подкрепим услуги и дейности, които до момента не се подкрепят от делегираните бюджети на общините", поясни тя.

Законът за хора с увреждания приет единодушно на първо четене

glasuvane parlamentС пълно единодушие днес депутатите приеха Закона за хората с увреждания, а в момента текат обсъжданията на закона за личната помощ. Законът беше приет със 174 гласа "за", без гласове "против" и въздържали се, информират от БНТ. По време на дебата най-големи спорове имаше по текста, който предвижда Националният съвет по интеграция на хората с увреждания да се поеме от вицепремиера, понастоящем Валери Симеонов. Досега тази отговорност се поемаше от министъра на труда и социалната политика.
„Няма драма... след първо и второ четене ще предложим министъра на труда да продължи да оглавява Националния съвет за хората с увреждания“, заяви Светлана Найденова от ГЕРБ.