NSVOK top banner

Вход

Замърсеният въздух не е само временно неудобство

dirty airЧистотата на въздуха е ключов фактор за човешкото здраве, а дишането на замърсен въздух има смъртоносно влияние. В Европа мръсният въздух е причина за преждевременната смърт на 400 000 души годишно. Освен, че води до ранната смърт на почти половин милион души, разходите за здравеопазване, свързани с лечение на заболявания, причинени от мръсния въздух са за стотици милиарди евро.
Европейският съюз определи стандарти за качество на въздуха преди повече от 20 години. Въпреки че са били задължителни за толкова дълго време, те все още не са приети и не се спазват в цяла Европа.
Според Световната здравна организация, всяка година около 2 милиона души по целия свят умират преждевременно, поради замърсяването на въздуха. Организацията е определи ла максималните допустими нива на азотен диоксид, серен диоксид, наземно ниво на озона и твърди частици във въздуха, но те не се спазват.

Когато във въздуха има прах, сажди или химикали, това не винаги се забелязва от хората, които живеят в такава среда, но се понася особено тежко от хората с астма и други белодробни заболявания. Мръсният въздух е особено опасен за децата, които играят навън, а също и за хората, които работят на открито. Когато работите на открито, например, когато тичате, дишате по-бързо и поемате повече въздух. Тогава още повече замърсители влизат в белите ви дробове заедно с въздуха.
Чистотата на въздуха е едно от нещата, за които може да се погрижи само държавата. Отделният човек не може да осигури чистота на въздуха, който дишат всички. Нормативната уредба вменява грижата за чистотата на въздуха в задължение на Министерството на околната среда и водите, макар да е дейност с изцяло здравен ефект.
Печките на твърди гориво безспорно замърсяват въздуха, но едва ли днес те са повече, отколкото са били преди да речем 20, 30 или петдесет години. Промишленото замърсяване сега е далеч по-малко, отколкото преди 30-40 години. Въпреки това, въздухът не е по-чист. Причините трябва да се търсят и в презастрояването, презаселването и изключителната мърсотия на градските улици, които с изключение на някои централни булеварди не са мити сигурно от десетилетия. Кал, цимент и вар непрекъснато се разнасят от камионите денонощно пъплещи от множество строителни обекти. Автомобилите вдигат прахът във въздуха, който после хората дишат. Задайте въпроса защо в София има сто пъти повече автомивки на глава от населението, отколкото да речем в Париж, Берлин или Цюрих. Отговорът е прост – защото има много повече мръсни коли, а те са мръсни, защото се движат по мръсни улици. Прахът във въздуха е в такова количество, че ако оставите колата си на улицата за няколко дни, дори без да я карате, тя ще стане за миене отвън.
Важно е да се знае, че мръсният въздух не е само неудобство. Той причинява смъртта на много хора и води до огромни разходи за диагностика и лечение на причинените от него заболявания. Доброто здравеопазване се гради не само върху линейки, болници и спешни кабинети, а реди всичко върху чиста среда, безопасни храни и здравословен начин на живот. Всеки лев инвестиран в който и да е от тези фактори ще се отплати стократно. Обратното, липсата на своевременни мерки ще води до непрекъснато нарастващи разходи за лечение на болни хора, чието заболяване е могло да бъде предотвратено.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост