NSVOK top banner

Вход

Околна среда, води, храни

Хомеопатията може да ни помогне в борбата с грипа

antibiotics OKОбявена е грипна епидемия за 4 области в страната. Рязкото покачване на заболеваемостта наложи и прекъсване на учебните занятия и ограничаване посещенията в институциите на засегнатите райони. Трудно ще избегнем контакта със заразени хора , но задължително трябва да потърсим мнение на специалистите какво ще ни подсили и предпази от атаките на грипа. 
В студиото на България Он Еър потърсиха коментар от специалиста от обща медицина и хомеопатия доктор Зарка Угринова може ли хомеопатичното лечение да противодейства на грипната инвазия. Как да разпознаем първите прояви на заболяването и как да се предпазим ?

Бум на трихнелоза

trihninelosisМинистерство на здравеопазването съобщава за регистрирани два взрива със заболели от трихинелоза лица.
Единият взрив е регистриран от РЗИ-Бургас. След консумация на луканки, приготвени от диво прасе, отстреляно в землището на гр. Малко Търново, заболяват 8 души, 6 от които са хоспитализирани. Издирени и изследвани са 7 контактни лица, като  резултатите им са отрицателни. Своевременно е уведомена Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Бургас.
В РЗИ-Кърджали е постъпила информация от общопрактикуващ лекар (ОПЛ) от  Крумовград за лица с оплаквания след консумация на месо от диво прасе, преди да са готови лабораторните резултати за трихинелоза. Предприети са спешни противоепидемични мерки. Създадена е организация със съдействието на ОПЛ и председателите на ловните дружинки да се извърши издирване и изследване на всички лица, консумирали от заразеното месо. Междувременно в УМБАЛ „Св. Георги“, гр. Пловдив е хоспитализирано 3-членно семейство, консумирали от месото.

Предлагат да се забранят и електронните цигари в закрити обществени места

el zigaraДа се забрани употребата на електронни цигари на закритите обществени места предлагат от сдружения „България без дим“ и от Коалиция за живот без тютюнев дим. За целта е необходимо да се промени Законът за здравето, информират от БНР. 38% от българите пушат, 41% никога не са пушели, а 21% са бившите пушачи, сочат резултати от национално представително изследване на "Екзакта Рисърч груп". Според д-р Гергана Гешанова в Закона за здравето трябва да се забрани употребата на електронни цигари на закрити обществени места.

Замърсеният въздух не е само временно неудобство

dirty airЧистотата на въздуха е ключов фактор за човешкото здраве, а дишането на замърсен въздух има смъртоносно влияние. В Европа мръсният въздух е причина за преждевременната смърт на 400 000 души годишно. Освен, че води до ранната смърт на почти половин милион души, разходите за здравеопазване, свързани с лечение на заболявания, причинени от мръсния въздух са за стотици милиарди евро.
Европейският съюз определи стандарти за качество на въздуха преди повече от 20 години. Въпреки че са били задължителни за толкова дълго време, те все още не са приети и не се спазват в цяла Европа.
Според Световната здравна организация, всяка година около 2 милиона души по целия свят умират преждевременно, поради замърсяването на въздуха. Организацията е определи ла максималните допустими нива на азотен диоксид, серен диоксид, наземно ниво на озона и твърди частици във въздуха, но те не се спазват.

"Спри сега за по-добро здраве утре"

tsigari"Спри сега за по-добро здраве утре" е мотото на тазгодишната кампания за Международния ден без тютюнопушене, който се отбелязва по традиция всеки трети четвъртък на месец ноември. Според данни от изготвения от Европейската комисия „Здравен профил за България“ за 2017 г., разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високо в ЕС, като е с почти седем процентни пункта над средното. Не по-малко от 28% от възрастното население пушат ежедневно. Разпространението на тютюнопушенето сред 15-годишните момчета е второто най-високо в ЕС след Хърватия, а при 15-годишните момичета 30% са редовни пушачи, което е най-високото равнище в ЕС.

8000 жертви годишно на мръсния въздух

fresh airЗамърсяването на въздуха е глобална пандемия, с по-големи размери от туберкулозата, СПИН-а и пневмонията взети заедно. Това заяви в предаването „Лице в лице” пулмологът и председател на Сдружение „Въздух за здраве” д-р Александър Симидчиев. Той добави, годишно у нас 8 000 души стават жертви на фините прахови частици. То варира средно между 160 и максимум 180. В София има две системи за мерене на замърсяването на въздуха. Едното е официалната система, която е калибрираните уреди на МОСВ – те са много малко на брой. Другата е на „Air Sofia”, те имат над 300 датчика в София. Всяка една от двете има своите предимства – едната мери точно, а другата на мери на големи разстояния. Ако се комбинират двете получаваме истинската картина. Експертът посочи, че двете системи показват почти единични стойности, като днес са показали

Здравеопазването не е само болници и лекарства

smogЕвропейските държави трябва да положат още по-големи усилия за подобряване на качеството на въздуха заради пораженията, които нанася замърсеният въздух на човешкото здраве и околната среда, посочва в проучване Европейската агенция по околната среда.
Замърсяването на въздуха е главна причина за преждевременна смърт в 41 европейски държави, обхванати в проучването, включително в 28-те страни от Европейския съюз, съобщи ДПА.
Около 422 000 са случаите на преждевременна смърт през 2015 г., свързани със замърсяването с твърди частици на въздуха в тези 41 държави.
Твърдите частици, озонът над земната повърхност и азотният диоксид предизвикват и засилват проблеми в дишането, сърдечно-съдови заболявания и рак и съкращават живота, сочи проучването.
Транспортът, земеделието, производството на енергия, индустрията и домакинствата са основни източници на замърсяване на въздуха, посочва ДПА.

Столична община без лични и служебни коли в Деня за по-чист въздух (видео)

smog koliПарламентът ще разгледа промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, като законодателните промени съвпадат с днешния Ден за по-чист въздух. Кметът и служителите на Столична община няма да използват личните и служебните си автомобили днес. Очаква се примерът им да бъде последван от служители на министерства, районни администрации, Народното събрание и Министерския съвет. Хиляди служители от частния сектор също са заявили, че ще се включат в инициативата. Целта на кампанията е да бъдат привлечени колкото се може повече хора, които да променят ежедневните си навици – като отказ от автомобили, разделно събиране на горими отпадъци, преминаване на екологично отопление и така да подпомогнат подобряването на качеството на атмосферния въздух.

Проучват използване на тинктура от канабис в напитки на "Кока-Кола"

kanabisВ понеделник агенция Блумбърг съобщи, че "Кока-Кола" е провела разговори с канадската компания Aurora Cannabis за разработване на напитки, съдържащи масло от канабиноид (CBD). Най-голямата в света компания за безалкохолни напитки "Кока-Кола" коментира, че следи внимателно бързо растящия пазар на напитки, съдържащи марихуана, като възможност за разширяване на пазара си отвъд подсладените газирани напитки.