NSVOK top banner

Вход

Профилактика, превенция, епидемиология

2020 година ваксината срещу варицела влиза в имунизационния календар

vaksinaЗа имунизационния календар в България и това какви  промени при ваксинирането предстоят  коментира в студиото на БНТ професор Татяна Червенякова, Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести.  Ваксина срещу варицела у нас все още няма ваксина. Вече в  17 страни в Европа ваксинация се прави, но от догодина, се очаква да стане достъпна и у нас.

,,Проблемът за тази ваксина се обсъжда вече две години от експертите.  Не е регистрирана в България и ние в началото на тази година до пролетта ще извървим извървим пътя да се случи’’- каза проф. Червенкова. Ще бъде включена в наредбата за имунизации, ще се обнародва в ,,Държавен вестник’’ и до 2020 година влиза в   имунизационния календар като препоръчителна.

Още две области са в грипна епидемия

lekar FrОт днес е обявена грипна епидемия в Смолян и Пазарджик, обяви здравното министерство. Преустановени са дейностите в детските и женските консултации, свижданията в болниците и провеждането на профилактични имунизации. В предепидемична обстановка е област Русе.

РЗИ- Варна е издала предписание за временно прекратяване на учебните занятия до края на тази седмица в общините Дългопол, Вълчи дол, Белослав, Провадия, Долни Чифлик, Суворово, Девня и Еврен.
Припомняме, че от начало на тази седмица грипна епидемия е обявена в областите Силистра, Стара Загора, Бургас, Шумен и Перник.

 

Затварят заведенията, в които се пуши

tsigariЗаведения, в които се нарушава забраната за тютюнопушене, да бъдат затваряни, а собствениците да носят отговорност за системно нарушаване на забраната. Такива мерки за борба с пушенето предлага Министерството на здравеопазването.
Снежана Поповска, главен експерт в Дирекция "Профилактика на болестите и зависимостите", призна, че забраната за пушене на закрито не е ефективна.
"Едни и същи заведения системно нарушават забраната. Затова в закона се предвижда да се включат такива текстове и самите заведения - да има възможност да бъдат затваряни".
МЗ предлага и прецизиране на понятието "закрито обществено място".

В европейския топ 5 сме по брой на цезаровите сечения

bebetaБългария е една от петте европейски страни с най-много раждания с цезарово сечение през последните пет години, показват данните на Европейската статистическа служба Евростат. Експертите на организацията отчитат възходяща тенденция – с всяка изминала година броят на оперативните родоразрешения у нас расте.

Така през 2016 г. операциите с цезарово сечение у нас са 385,34 на 100 000 души население, като през 2015 г. те са били 369,66 на 100 000 души, през 2014 г. – 366,19, а през 2012 г. – 315,85.

Руската столица на СПИН

severouralsk hospitalЮрий Решето. Дойче веле. Североуралск е едно заспало градче в северната част на Урал. До най-близкия по-голям град, Екатеринбург или Перм, са цели 480 километра. Тук няма летище, нито пък минават влакове наблизо. Единствената транспортна връзка с външния свят са такситата и маршрутките. С тях до Екатеринбург се стига за 8 часа.
Градчето в подножението на Урал представлява лабиринт от сиви панелни сгради, заобиколени от всички страни от гори. Повечето от неговите 26 хиляди жители са заети в рудодобива: в района се добива боксит - много ценната алуминиева руда. Това е и най-голямото предприятие и основен работодател в градчето, в което безработицата официално е близо 3,3 процента.
Руската "столица" на ХИВ-вируса
Тази картина обаче е измамна. Защото от години зад стените на социалистическите панелки бушува епидемия от ХИВ - всеки четвърти местен жител е серопозитивен. Още преди няколко години Североуралск влезе в новините - той стана първото населено място в Русия, което фициално регистрира носителите на вируса ХИВ. Така градът се сдоби с прозвището "руска столица на ХИВ-позитивните". Но по-лошо от броя на заразените е това, че вирусът засяга вече не само рисковите групи от населението, а и цялото население. И в този смисъл в Североуралск епидемията от ХИВ е навлязла в следващата, втора фаза. 

Ваксините срещу грип стават безплатни за пенсионери

vaccineПравителството прие Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г. , съобщава Правителствената информационна служба. Целта е да се намали заболяемостта, усложненията и смъртността от сезонен грип чрез повишаване на имунизационния обхват при възрастни на и над 65 г. възраст, както и да се повиши информираността на населението за риска от грип и свързаните с него усложнения и начините за предпазване.
Основните дейности на програмата са насочени към осигуряване на пари за ваксини срещу сезонен грип. парите ще са за сметка на утвърдения бюджет за съответната година на Министерството на здравеопазването. Заплащането на разходите за ваксини и поставянето им по програмата ще се извършва от Националната здравноосигурителна каса, която ще получава парите за това от Министерството на здравеопазването.
Грипът се проявява във всички възрастови групи, като рискът от усложнения е най-висок при старите хора, малките деца и лицата с определени хронични заболявания. Статистиката сочи, че около 40 000 души умират преждевременно от грип всяка година в страните от Европейския съюз. Най-висока е смъртността при хората пад 65 г., като достига до 90 % от смъртните случаи, предимно при лица с придружаващи заболявания.

Диабет тип 1 нараства с повече от 3% годишно в Европа

diabetНови изследвания, публикувани в Diabetologia (списание на Европейската асоциация за изследване на диабета (ЕАИД)), показват, че новите случаи на диабет тип 1 нарастват с 3,4% годишно в цяла Европа. Ако тази тенденция продължи, честотата ще се удвои през следващите 20 години. Проучването е координирано от професор Крис Патерсън, Център за обществено здравеопазване, Queen's University Belfast, Великобритания.

На фона на почти универсално увеличаващата се честота на детския диабет тип 1, последните доклади от някои държави показват забавяне на това увеличение. Случайните доклади описват и циклични вариации в честотата, с периодичност между 4 и 6 години. В това проучване авторите са анализирали честотата на рандомизираните възрастови групи по възраст от 0 до 14 години, съобщени за 26 европейски центъра (представляващи 22 страни), които са регистрирали ново диагностицирани лица в географски определени региони до 25 години в периода 1989-2013 г.
Данните показват значително увеличение на честотата във всички центрове освен два малки центрове и максимален процент на увеличение от 6,6% годишно в полски център. Няколко центрове в страни с висока честота, включително Финландия и Норвегия, заедно с 2 центрове в Обединеното кралство, показаха намаляващи темпове на нарастване през последните години. Независимо от това, обобщеният анализ във всички центрове показва 3,4% ръст на честотата на заболеваемост годишно, въпреки че имаше известно предположение за намалена скорост на увеличение за периода 2004-2008 г., където той спадна до 1,1% годишно .

Променят списъка на заразните болести, които се съобщават задължително

infekciiСписъкът на заразните болести, които подлежат на задължително съобщаване в рамките на Европейския съюз (ЕС), се допълва с няколко заболявания. Промяната ще стане факт и у нас с нова наредба за изменение и допълнение на Наредба 21 от 2005 г. за реда за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести от 2005 г. Проектът за подзаконовия нормативен акт е публикуван на сайта на здравното министерство за обществено обсъждане. Към добре познатите заразни болести, подлежащи на задължително съобщаване се включват и болестите Денга, Лаймската невроборелиоза, болестта, предизвикана от Зика вирус и болестта, предизвикана от Чикунгуня вирус.

Нова Програма за вирусни хепатити

svetlana.jordanovaДо 1-и март догодина работна група от Министерството на здравеопазването трябва да започне изработването на национална програма за профилактика и контрол на вирусните хепатити. Тя ще бъде с действие от 2019 до 2023 г. , съобщава Гергана Хрисчева за БНР.
Над 13 милиона души в Европа живеят с хроничен хепатит В и близо 15 милиона – с хепатит С, сочат данните на Световната здравна организация. Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова:
"2/3 от инфектираните лица живеят в района на Източна Европа и Централна Азия. В световен мащаб близо половин милиард души живеят и са инфектирани с хепатит В и С.