NSVOK top banner

Вход

Обществено здравеопазване

Статии за профилактиката, превенцията и промоцията на здраве, здравни програми и стратегии, околна среда, храни, медицинска експертиза.

Маркирана като

Проучване: 48% от българите искат зимно часово време

prouchvaneЕвропейската комисия предложи от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите-членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно – лятното или зимното. В проучване на „Екзакта Рисърч Груп”, цитирано от Nova TV, направено в периода 28 септември – 5 октомври сред 1000 пълнолетни българи в 92 населени места, са проверени обществените нагласи на българите по темата.
48% от участвалите в изследването предпочитат у нас да се приеме като постоянно зимното часово време, а 32% от българите искат лятното часово време да се въведе за постоянно.

150-те млн. лв. ще бъдат за нова помощ, която ще смени интеграционните добавки на хората с увреждания

invalidПлан за действие, който подписаха министрите Владислав Горанов и Бисер Петков, омбудсманът Мая Манолова, майките на деца с увреждания и национално представителните организации предвижда 86 000 хора с увреждания да получат личен асистент от 1 септември следващата година. Асистенти ще има за хората с над 90% увреждания с право на лична помощ, както и за децата с над 50% увреждания с чужда помощ и над 90% без право на чужда помощ, уточняват от вестник 24 часа. Нуждаещите се ще могат да ползват асистент по 8 часа на ден, като на месец тя стига до 168 часа. Кой ще има право на тази услуга, ще стане ясно през април, когато ще започне кандидатстването.

ЕС: Отпускът за гледане на дете до 2 г. не дава право на платен отпуск за този период

sad ESСъдът на ЕС взе решение, че отпускът за отглеждане на дете до двегодишна възраст не се признава за трудов стаж, който дава право на платен годишен отпуск. Запитването от румънски съд е дали пpaвoтo нa Cъюзa дoпycĸa paзпopeдбa oт нaциoнaлнoтo пpaвo, ĸoятo пpи oпpeдeлянeтo нa пpoдължитeлнocттa нa гoдишния oтпycĸ, изĸлючвa възмoжнocттa пepиoдът, пpeз ĸoйтo paбoтниĸът e бил в poдитeлcĸи oтпycĸ, дa ce cчитa зa пepиoд нa дeйcтвитeлнo пoлaгaнe нa тpyд, информират от вестник Дневник. Решението на Съда на ЕС означава, че разпоредба oт нaциoнaлнoтo зaĸoнoдaтeлcтвo, ĸoятo изĸлючвa oт гapaнтиpaния плaтeн гoдишeн oтпycĸ пepиoдa нa poдитeлcĸия oтпycĸ (мaйчинcтвo), e в cъoтвeтcтвиe c пpaвoтo нa Cъюзa.

СРБЗ организира "Дни на здравето" в Банско и Разлог

SRBZ BanskoСеминар “Дни на здравето” в гр. Банско и гр. Разлог се провежда в периода от 6 до 10 октомври. Инициатор на събитието е Сдружение за развитие на българското здравеопазване в партньорство с община Банско и община Разлог. На 6.10.2018 г. проф. Иво Кременски изнесе лекция на тема “Генетични рискове и генетични изследвания.Възможности и перспективи у нас“. Бяха засегнати темите:
1. Значимостта на скрининг при бременни жени и новородени;
2. При болни с редки генетични болести и при болни за индивидуализиране на лечение при различни видове рак;
3. Какви възможности има в страната ни за генетични изследвания;
4. Възможностите за генетични изследвания в света и Европа;
5. Перспективите за развитие на стратегия и национална програма за ранна диагностика, превенция и лечение на генетичните заболявания в страната.

Правила за добра медицинска практика заменят медицинските стандартите

best practisesПроект на изменение на Закона за лечебните заведения предвижда медицинските стандарти да бъдат заменени с Правила за добра медицинска практика. Тези правила ще бъдат приети от Българският лекарски съюз, Българският зъболекарски съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и утвърдени от специална комисия. По този начин вместо да бъдат административно налагани, съсловията ще получат възможност сами да изработят правилата за работа и механизмите за постигане на резултат с най-високо качество.
Медицинските стандарти бяха приемани с наредби, повечето от тях без никакво предварително обсъждане. В тях се залагаха основно количествени изисквания към лечебните заведения, свързани с оборудване и персонал. Много често наредбите бяха използване за прокарване на лобистки интереси на отделни консултанти на МЗ, които прокарваха, като изисквания за всички, структурата на отделенията, в които те самите работят.

Community Solutions - програма за професионално развитие на лидери на общности

programaCommunity Solutions е програма за професионално развитие на лидери на общности на Държавния департамент на САЩ, работещи в следните области: овластяване на жените, прозрачност и отчетност; толерантност и разрешаване на конфликти и проблеми на околната среда. Програмата включва:
- 4-месечен стаж в неправителствена организация или правителствена агенция в САЩ;
- Community Leadership Institute - програма за обучение на лидери, насочена към развитие и укрепване на лидерските и управленските умения;
- Инициативи, базирани в общността - в САЩ стажантите ще разработят инициатива или проект за развитие на общността, който ще осъществят след завръщането си вкъщи.

Раздават домашни тестове за СПИН

spin testВ България над 2 800 души са носители на вируса СПИН, като установените за 2018 г. нови случаи са 161. Това сочи официалната статистика за България, но по данни на неправителствени организации носителите на вируса, без да подозират за това, са много повече.
Проблемът е, че ХИВ-позитивните най-често са мъже с хомосексуална ориентация, които се притесняват да се изследват. Точно заради тази група хора фондация „Single step” започна кампания за превенция и лечение. От фондацията предоставят възможност на всеки желаещ да се тества да поръча онлайн, напълно анонимно и безплатно тест за домашно ползване. В момента той не може да бъде закупен от аптеките. 

НЗОК поема функциите на Фонда за лечение на деца

CFLDПроект за изменение на Закона за здравето, който се обсъжда от експертите на министерството на здравеопазването и НЗОК, предвижда Център „Фонд за лечение на деца да бъде закрит, а функциите му да се поемат от НЗОК. Наред с лечението в чужбина, което НЗОК така или иначе е задължена и до сега да осигурява, чрез издаване на формуляр S2, проектът за изменение на закона предвижда касата да заплаща разходите за медицински изделия, необходими за лечението на деца, когато то се извършва в България. Запазва се моделът на привличане на средства, включително и приходите от таксите на политическите партии, съгласно Изборния кодекс.
Фондът за лечение на деца беше създаден, за да улесни лечението на тежко болни деца в страната и чужбина. За краткия период на функционирането си, той ще се запомни повече със скандалите и обвинения в злоупотреби, включително и арести на служители, отколкото с осигуреното лечение. Очакванията, че фондът ще привлече значителни средства от дарения не се оправдаха. Основната част от финансирането си остана бюджетно, а даренията са пренебрежимо малко. В голяма степен дейността на Фонд „Център за лечение на деца” се припокрива с тази на НЗОК.

Време е за следващата крачка напред

monopolyМонополът не е естественото състояние на нещата. Когато някой човек предложи нова услуга или стока и хората имат потребност от нея, то той ще има монопол над този продукт, докато някой друг не започне да произвежда същото или по-добро. Този монопол никога не трае дълго. Наличието на потребност и възможността да бъде задоволена, стимулира други да предложат същото, аналогично или по-добро решение на по-ниска цена в борбата за пазарен дял.
Монополът може да остане дълго само по принуда, когато със закон или по друг начин се забрани продуктът да се предлага от друг.
Нашата Конституция в своя чл. 18, ал. 4 допуска установяване на държавен монопол върху „железопътния транспорт, националните пощенски и далекосъобщителни мрежи, използването на ядрена енергия, производството на радиоактивни продукти, оръжие, взривни и биологично силно действащи вещества.”

Подкатегории

 • Околна среда, води, храни
  Брой статии:
  23
 • Профилактика, превенция, епидемиология
  Брой статии:
  64
 • Скриниг за рак на гърдата
  Всяка година, ЦЗПЗ организира и провежда профилактични прегледи за рак на гърдата. Прегледите се извършват от лекари, специалисти с квалификация в областта на мамологията. През 2009 година, Фондация „Моята млада България“ дари на ЦЗПЗ модерен ехограф, който използваме неизменно за нуждите на профилактичната програма. През 2011 година „Ротари Инернешанъл“ – клуб София направи дарение на подвижен мамограф за нуждите на профилактичната програма. През годините до сега, бяха извършени прегледи на всички желаещи жени в много общини на страната, като Велинград, Ямбол, Кюстендил, Панагюрище, Дупница, Копривщица, Рила, Ардино, Чипровци, Брусарци и Крумовгради, Чавдар, Мирково и др. През месеците октомври, ноември и декември 2011 година получихме дарение от Райфайзен банк на обща стойност  21 800 лева, както и 4232 лева от служители на банката. Допълнително получихме дарения от граждани, получени чрез дарителски SMS. През 2012 година Райфайзен банк дари 22 869 лева. През месец март 2012 година, ЦЗПЗ получи дарения от Международния женски клуб – София в размер на  4000 лева, а през месец февруари 2013 година 8000 лева. През месец ноември 2012 годинаФондация Помощ за България дари 3344.21 лева приходи от Благотворителен концерт. Община Мирково дари 2000 лева, Община Чавдар и Българ-Американската кредитна банка дариха по 1000 лева Всички получени средства се изразходват за профилактични прегледи за рак на гърдата у жени. През последната година програмата бе насочена към малки общини, отдалечени от областни центрове и от големи болници, където достъпът на хората до медицинска помощ е изначално затруднен. Това е първият и най-важен критерий за подбор. Вторият е изразено желание за провеждане на скрининг от страна на местната власт. Медиен партньор на кампанията през 2013 година е Българското национално радио.
  Брой статии:
  78
 • Медицинска експертиза, социални дейности
  Брой статии:
  65