NSVOK top banner

Вход

Д-р Кацаров: Контрол и ефективност на разходите са различни неща

katsarov bgonair2019Премахването на монопола ще постави пациента в центъра на системата на здравеопазване, каза д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването в предаването „Директно” на телевизия BGonAir. Според него високо качество може да се постигне само по един начин с конкуренция между лекарите, лечебните заведения и осигурителите. Разбира се трябва да си даваме сметка, че ние българите сме в състояние да опорочим и най-добрия модел. В Европа има пример за успешна система с много здравноосигурителни фондове и това е Холандия.
България е приела солидарен модел на осигуряване, в който всички плащат, а ползват само болните. Ако обществото иска, може да се премине и към лични осигурителни сметки и всеки да потребява това, което е платил, само че тогава част от хората ще останат без лечение, защото няма да могат да си го платят. Трябва също да се има предвид, че у нас от 7 млн. население само 2.2 млн. плащат здравни осигуровки. Останалите се осигуряват от бюджета или са неосигурени.

При тази структура на осигуряване няма как да се премине веднага на лични осигурителни сметки.
Политиците и хората трябва да започнат да правят разлика между контрол на разходите и ефективност на разходите. Ако вие сте определили неправилно цените на медицинските услуги или сте определили неправилно обхватът на медицинската помощ, хората пак ще са недоволни дори да контролирате разходването на всяка стотинка.
Иван Димитров от Българския пациентски форум е категоричен, че демонополизацията на Касата е закъсняла. Днес ако има направления, няма часове при специалисти, посочи той.
Още във видеото:

Маркирана като Реформа НЗОК ВИДЕО
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост