NSVOK top banner

Вход

Пациенти подкрепят някои от промените в Наредба 10

v.dobrevaСдружение за развитие на Българското здравеопазване(СРБЗ) разпространи становище в подкрепя на предлаганите в проекта за изменение на Наредба 10, мерки, които ще ограничат паралелния експорт на лекарства, които се заплащат на 75% от бюджета на НЗОК. Сред тях са например биологичните медикаменти, изписани за лечение на ревматични болести. Ето и целият текст на съобщението:
Паралелния износ е причина за липса на лекарства в аптеките от години в България. Очакваме приетите промени за ограничаване на липсите на лекарства в Закона за лекарствените продукти и лекарствени средства да се приложат доста след законоустановения срок и да не постигнат търсеният резултат. Наличностите на лекарства при които ще се забранява износа са много по-малки от наличностите, които поддържат в момента ПРУ.

Това ще постави пациентите в риск докато изчакват нова доставка на такива. Имаме и съмнения относно възможността износа да бъде ограничен от митниците, тъй като и в момента разбираме за нерегламентиран износ на лекарства от България предимно от чуждите медии в резултат на акции на чужди контролни органи.
Фармацевтичните компании от години доброволно осъществяват у нас програми за подобряване на достъпа за частично заплащани от НЗОК лекарства, като предоставят на дистрибутори и аптеки отстъпки, предназначени за намаляване на доплащането от пациент. Съществуването на тези програми в много случаи е единствения начин лекарственият продукт да бъде достъпен за българските пациенти. Това компенсиране на доплащане не само гарантира достъпа на пациентите на фона на ниските доходи и недостатъчните нива на заплащане на лекарствата от НЗОК, но и представлява сериозна допълнителна отстъпка, която индиректно служи на държавата в изпълнението на отговорностите й да осигури
полза на пациента.
По данни на ARPHARM за 2017 г. размера на отстъпките е 66 млн.лева. Част от тези суми са отишли не в полза на българския пациент, а в полза на компаниите занимаващите се с паралелен износ. Тези добронамерени действия на ПРУ за част от пациентите са довели до невъзможност да получат тези лекарства в България дори и срещу пълно заплащане.
В момента програмите за подобряване на достъпа чрез компенсиране на доплащането за пациент се осъществяват чрез предоставяне на допълнителна отстъпка по търговската верига (дистрибутори и аптеки).
Подкрепяме направените предложения отстъпките уредени със чл. 21 ал.1 т. 4 в полза на пациента да се правят от ПРУ към НЗОК. Подкрепяме указване на реда за това в новосъздадения чл.23 д.
Смятаме , че това ще реши проблема с дефицита на лекарства в резултат на паралелният износ за част от лекарствата, за които в момента има работещи програми за достъп.
Напомняме, че на 17 май 2018 Европейската комисия излезе със становище, че паралелният износ е причина за недостиг на лекарства в някои страни членки и България следва да синхронизира нормативната си уредба, за да не допуска това да се случва.
Ваня Добрева, Председател на УС на СРБЗ

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост