NSVOK top banner

Вход

КЗД установи дискриминация от НЗОК спрямо болни с Цьолиакия

kzdКомисията за защита от дискриминация прие решение, с което приема за установено, че НЗОК извършва дискриминация спрямо пациенти, болни от цьолиакия. С въвеждането на възрастов критерий за безплатно предоставяне на безглутеново брашно, спрямо лицата навършили пълнолетие, страдащи от заболяване, което изисква доживотна безглутенова диета, НЗОК осъществява непряка дискриминация по признаците възраст и увреждане.
Делото е образувано по жалба на Българска асоциация цьолиакия. Първоначално комисията за защита от дискриминация приема решение, че няма дискриминация. Това решение е отменено от съда и делото върнато за ново разглеждане от разширен състав на КЗД.

Комисията мотивира новото решение с това, че заболяването Цьолиакия е включено в списъка на заболявания приет от НС на НЗОК и утвърден от министъра на здравеопазването, за които се отпускат безплатно диетични храни за специални медицински цели. В този списък, обаче е посочено, че безглутеново брашно се отпуска безплатно само на лица до 18 годишна възраст. Цьолиакията е автоимунно заболяване и изисква доживотно спазването на безглутенова диета. Ето защо поставяйки възрастов критерий, НЗОК е нарушила принципа на равно третиране на гражданите. Лицата под и над 18 годишна възраст в този случай, се намират в сравнимо сходно положение по признак увреждане и поставянето на възрастов критерий ощетява тези от тях, които са навършили 18 годишна възраст.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Дискриминация НЗОК
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост