NSVOK top banner

Вход

Регулация и контрол

НЗОК проверява болниците, в които лекуват инсулт с тромболиза

NZOK2Здравната каса започва проверки в лечебните заведения, където се лекува инсулт с тромболиза, съобщиха от фонда. Причината е в желанието на финансиращата институция да провери и установи на каква цена болниците закупуват медикамента, който се използва при такива пациенти и точните количества при поставянето му.

По данни на НЗОК клиниките в страната, които извършват този вид съвременно лечение на инсулт – тромболиза са около 40. Все още е твърде нисък делът на пациентите , при които методът се прилага независимо, че той е доказал своята ефективност.
За 2019 година стойността на клиничната пътека за диагностика и лечение на исхемичен мозъчен инсулт с тромболиза е увеличена. Цената на тромболитика по ПЛС е 753,65 лева за 2019 година, но в касата нямат ясното на каква цена го закупуват болниците. Не се знае и дали медикаментът не е обект на рекспорт, както се случва с онкологичните лекарства.

По тази причина НЗОК инициира серия от проверки в лечебните заведения. 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

НПО: Реакцията срещу верификацията е заради незаконния паралелен износ

 apteka200Реакцията срещу въвеждането на системата за верификация на лекарствата е най-вече заради незаконния паралелен износ. Това мнение изрази председателят на Националната пациентска организация НПО д-р Станимир Хасърджиев, цитиран от БНР. 

„Целта на Европeйския регламента е преди всичко да се пазят европейските граждани, пациентите, от това да попаднат на фалшиви лекарства и на лекарства, които са предмет на незаконна търговия или са изнасяни от една държава към друга, преопаковани не по правилата, по които това трябва да се случва в Европа. Знаете, че България е един от основните източници в Европа на такива лекарства не само от законна паралелна търговия с лекарства, но често това се случва и по не съвсем регламентирани практики“, коментира д-р Хасърджиев.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Според него вероятно за по-малките аптеки проблемът е финансов и е свързан с разходите, които те трябва да направят за закупуването на нов софтуер и друго необходимо техническо оборудване.

„Но този вой, който в момента се надава, е най-вече заради такива аптеки, чрез които става въпросното незаконно изнасяне на лекарства, или лекарства, които съвсем законно изчезват от аптеките и биват препродавани на други пазари, основно европейските, а българските граждани остават без тях“, подчерта председателят на НПО. Той отново постави акцент върху факта, че регламентът цели да защити гражданите от опасността да останат без лекарства, съответно без лечение.

„До този момент нямаше как да се проследява откъде идват тези лекарства – абсолютно законно, през аптеки, дистрибутори. Просто лекарствата изчезваха от българския пазар. Сега обаче всяко лекарство на опаковката си ще има тази уникална идентификация и на практика ще стане много трудно лекарства, предназначени за българския пазар, да се появят в Германия, или пък лекарства, предназначени за немския пазар, да се появят в България, без да са минали по законно установения ред. Така че това пази гражданите наистина“, категоричен бе д-р Станимир Хасърджиев.
Той изрази съмнение и до каква степен проблемът на аптеките може да е финансов, защото: тези системи не представляват нищо повече от един баркод четец, който да отчита в реално време кога опаковката от аптеката в ръцете на пациента.

„Така че това не са нито толкова нови, нито толкова скъпи технологии и неща, които пък биха могли да бъдат чак толкова фатални за бизнеса, или пък някой да фалира, защото трябвало да си купи софтуер или елементарни технически пособия. Все едно някой да каже – няма да ползвам касов апарат, защото ще фалирам, не мога да си го купя. Нелогични са тези обяснения за мен, в крайна сметка целта тук е наистина всички да бъдат защитени в цялата система – както фармацевтите, така и пациентите, така и лекарите, така и фармацевтичните компании, които произвеждат, внасят тези лекарства и т.н. Така че това е в обща полза и се надявам всички да го разберат“, заключи той.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Пациенти подкрепят някои от промените в Наредба 10

v.dobrevaСдружение за развитие на Българското здравеопазване(СРБЗ) разпространи становище в подкрепя на предлаганите в проекта за изменение на Наредба 10, мерки, които ще ограничат паралелния експорт на лекарства, които се заплащат на 75% от бюджета на НЗОК. Сред тях са например биологичните медикаменти, изписани за лечение на ревматични болести. Ето и целият текст на съобщението:
Паралелния износ е причина за липса на лекарства в аптеките от години в България. Очакваме приетите промени за ограничаване на липсите на лекарства в Закона за лекарствените продукти и лекарствени средства да се приложат доста след законоустановения срок и да не постигнат търсеният резултат. Наличностите на лекарства при които ще се забранява износа са много по-малки от наличностите, които поддържат в момента ПРУ.

Д-р Кацаров: Контрол и ефективност на разходите са различни неща

katsarov bgonair2019Премахването на монопола ще постави пациента в центъра на системата на здравеопазване, каза д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването в предаването „Директно” на телевизия BGonAir. Според него високо качество може да се постигне само по един начин с конкуренция между лекарите, лечебните заведения и осигурителите. Разбира се трябва да си даваме сметка, че ние българите сме в състояние да опорочим и най-добрия модел. В Европа има пример за успешна система с много здравноосигурителни фондове и това е Холандия.
България е приела солидарен модел на осигуряване, в който всички плащат, а ползват само болните. Ако обществото иска, може да се премине и към лични осигурителни сметки и всеки да потребява това, което е платил, само че тогава част от хората ще останат без лечение, защото няма да могат да си го платят. Трябва също да се има предвид, че у нас от 7 млн. население само 2.2 млн. плащат здравни осигуровки. Останалите се осигуряват от бюджета или са неосигурени.

Променят основния пакет медицински дейности

mzМинистерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане изменения в пакета основни дейности, гарантиран с бюджета на НЗОК.
Отменя се задължението на общопрактикуващите лекари да издават като част от пакета служебна бележка, удостоверяваща извършените задължителни имунизации и реимунизации и профилактични прегледи на деца съгласно Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, и медицинско свидетелство за встъпване в брак. Документите се издават с оглед ползване на други права от лицата, а не с оглед извършване на медицинска дейност по отношение на тях, поради което същите по аналогия на медицинското свидетелство за постъпване на работа не са част от пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Документите вече ще се издават срещу заплащане на нуждаещия се от тях.

Краят на арбитражните комисии

ArbitrationОт първи януари са в сила изменения в закона за здравното осигуряване, които променят ролята и функциите на Арбитражните комисии. Изпълнителят на медицинска помощ има право да оспорва установените при проверката на контрольорите на касата нарушения. Споровете се решаваха от арбитражните комисии. Законът ограничаваше правото на Директора на РЗОК/НЗОК да налага санкции само в случаите, в които констатациите на контрольорите са потвърдени от Арбитражните комисии. Същите бяха съставени от равен брой представители на РЗОК и Районната колегия на съсловната организация. В по-голямата част от случаите, Арбитражните комисии не стигаха до решение, поради равен брой гласове на членовете им. По правило членовете от РЗОК винаги гласуват за налагане на санкция, а представителите на съсловните организации в повечето случаи гласуват против. Имаше административни области, в които изобщо не бяха съставени арбитражни комисии, което практически лишаваше от възможност касата да налага санкции.

Отлагат отново съвременното кодиране на процедурите

code 10Министерството на здравеопазването публикува за обществено бсъждане проект за изменение на Наредба № 42 от 2004 г. за въвеждане на Международната статистическа класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето – десета ревизия. Промяната е в едно изречение – срокът на въвеждане на кодирането се отлага за 1 януари 20120 година.
Наредбата беше приета още през 2014 година и тогава срокът за въвеждането на новия 4-цифрен код за медицинските процедури се отлага всяка година. Ето така изглежда ал. 2 на чл. 1 от наредбата, в който се орпеделя от коя дата влиза в сила новото кодиране:
Чл. 2, ал. 1(Изм. - ДВ, бр. 75 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.; влизане в сила изменено на 01.01.2016 г. - ДВ, бр. 106 от 2014 г.; влизане в сила изменено на 01.01.2017 г. - ДВ, бр. 30 от 2016 г.; влизане в сила изменено на 01.01.2018 г. - ДВ, бр. 88 от 2016 г.; влизане в сила изменено на 01.01.2019 г. - ДВ, бр. 8 от 2018 г.)......

КЗК със становище за клиничните лаборатории

kzkКметът на Поморие Иван Алексиев и управителят на общинската многопрофилна болница са предприели действия за защита правата на общинската болница, информира сайтът на общината в крайморския град. Причината е в отказа на Здравната каса да сключи договор с лечебното заведение за 2017 г. за извършване на изследвания от пакет „Клинична лаборатория“. НЗОК аргументира отказа си с обстоятелството, че на територията на община Поморие касата вече има такъв договор с друго лечебно заведение.

По случая се е самосезирала и Комисията за защита на конкуренцията. В официалното становище на антимонополния орган се посочва, че при наличието на фиксирани цени конкуренцията между лечебните заведения се осъществява чрез възможността пациентът да избира къде да се лекува. На практика обаче, когато в даден район има само едно лечебно заведение с договор с НЗОК, голяма част от пациентите остават без правото на избор. 

Има ли в Столицата РЗИ и инспекция по труда?

stud.poliklРепортаж на Румен Бахов от Нова телевизия показва в какви условия се преглеждат и лекуват пациентите на Столичното ДКЦ 5. Вижте сами:
„Хем студено, хем мокро! Зрители  ни сигнализираха, че във фоайето на поликлиниката в Студентски град таванът тече при всеки дъжд или сняг. Заради топящия се сняг, в момента по пода са поставени кофи, които събират водата от тавана. А температурите вътре са около нулата.  Осветлението е спряно, тъй като е станало късо съединение.
„Сами разбирате, че при тези условия няма как да отстраним теча, но държа да обърна внимание, че той е в едно фоайе, което във функционално отношение няма никакво значение за пациентите и служителите на поликлиниката. Фоайето е странично за коридор, който осигурява достъпа до една от структурите. Така че, да, наистина покривът ни в момента тече, но са взети всички необходими мерки, процедурата е в ход да бъде отстранен проблема”, обясни  Румен Заяков, управител на ДКЦ 5 в Студентски град.