NSVOK top banner

Вход

БСП атакува промените в 16 закона пред конституционния съд

BSPНародните представители от парламентарната група "БСП за лява България" внесоха 66 подписа в Конституционния съд срещу Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за следващата година. Това обяви Филип Попов на влизане в Конституционния съд.
Депутатът Филип Попов, който е един от вносителите, коментира пред медиите, че практиката на КС сочи, че това е противоконституционно. По думите му не може чрез бюджета на Касата да се променят законите, които нямат нищо общо с него. Сред тях е Изборният кодекс, посочи Попов.
"Изредили сме в иска няколко решения на КС, в които ясно е записано, че не могат да се правят промени в преходни и заключителни разпоредби на такъв Закон за бюджета, какъвто е този на НЗОК, и през тях да се променят други закони, които нямат нищо общо", коментира Попов. Той обясни, че в случая такъв закон е Изборният кодекс.

"Искаме да спрем издевателството над законодателния процес, което се случва постоянно в това Народно събрание", категоричен бе социалистът. По думите му с настоящия Закон за бюджета на НЗОК се правят основни промени в основни закони, които нямат общо с бюджета на НЗОК. "Това е недопустимо в една правова държава", заключи народният представител. 
Проф. Георги Михайлов коментира, че много от предложенията в закона уреждат форми на организация на дейността на Министерството на здравеопазването, което няма нищо общо с НЗОК. И отбеляза, че със закона се закрива Фондът за лечение на деца и неговият Обществен съвет, както и че се създава мегаагенция за медицински надзор, която вкарва в себе си дейности, които по думите на проф. Михайлов са "абсолютно противоречиви".

Маркирана като НЗОК
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост