NSVOK top banner

Вход

Съдът е без лимит, но не и без отговорност

limits noМного болници, вече заведоха дела срещу НЗОК за неплатената надлимитна дейност през последните три години. Задълженията на касата са за около 160 милиона лева за 2015, 2016, 2017 и 2018 година. Заведените до този момент искове са за над 45 милиона лева.
Решаването на делата за надлимитна дейност на болниците, обаче показа още веднъж и дефектите на съдебната ни система. Вече има над 50 дела, по които съдилища от цялата страна и на различни инстанции са осъдили НЗОК да заплати надлимитната дейност на болниците, независимо от наложените с договора лимити. Съдиите се аргументират с това, че клаузите на договора, с които се налагат месечни лимити, отнемат закрепено с Конституцията и Закона за здравното осигуряване право на пациента да получи безплатна медицинска помощ в избрано от него лечебно заведение.

Наскоро станаха известни, обаче и две дала, в които съдиите са взели обратното решение. В единият случай съдът се е аргументирал с това, че лимитите са наложени със закон и те не само не ограничавали правото на пациента да получи медицинска помощ, но даже го и гарантирали. „Това лимитиране не нарушава правото на здравноосигурените лица на достъп до медицински услуги, а тъкмо обратното - осигурява и обезпечава това право, като регулира законово държавното финансиране на здравеопазването по начин, че заплащането му да се осъществява регулярно в рамките на бюджетната година.”
Този съд е пропуснал да тълкува правото на избор на пациента и правото медицинската помощ да бъде получена своевременно. За обема на лимита, той се позовава на решение на НС на НЗОК, но е пропуснал да отбележи, че същото решение е било обявено за нищожно от друг съд, въпреки, че е задължен да следи служебно за това. Според същия съд, „предвиденият ред за регламентиране финансирането на конституционното прокламираното социално право на достъпно здравеопазване изключва пълната свободата на договаряне .....”
Вторият съд отхвърлил иск на болница, приема още по странни мотиви. Като основание за решението си съдиите сочат, че „не е спазен реда за отчитане на дейността- ежедневно и до осмия работен ден на месеца, следващ месеца на дейността”.
В същото време съдът отчита, че „с чл. 40, ал. 6 от договора има забрана да се отчета с финансово-отчетни документи надлимитна дейност”. Е как тогава болницата да отчете извършената дейност, след като има забрана за отчитането ѝ, а НЗОК отказва да приеме отчет, спецификация и фактура?
Съществените въпроси тук са два. Единият е кои от решенията са правилни – тези над 50, които осъждат НЗОК да плати надлимитната дейност или тези две, които отсъждат обратното? Вторият е що за правосъдие е това, в което всеки съд решава както си иска едни и същи казуси?
Може ли човек да разчита на такава съдебна система, може ли да е сигурен изобщо кога правото е на негова страна и кога не?
Противоречивото правосъдие води до липса на правосъдие. Липсата на устойчива предвидима и последователна съдебна практика е произвол, който влияе на всички останали сфери на човешката дейност.
За разлика от здравната, съдебната система е без лимит, а в случая без отговорност.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Болници Съд НЗОК
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост