NSVOK top banner

Вход

Иновации

 • cancer genes okСред няколкото форми на рак на панкреаса, един от тях засяга конкретно жени, често млади. Как е възможно това, въпреки че панкреасът е орган с малко излагане на полови хормони? Този рак на панкреаса, известен като "муцинозна киста", има странни прилики с друг мукозен рак, засягащ яйчниците. Чрез провеждане на широкомащабни анализи на геномните данни, изследователи от Университета в Женева (UNIGE) и от университетските болници в Женева (Швейцария), в сътрудничество с колеги от САЩ, дадоха отговор: и двата тумора произхождат от ембрионални зародишни клетки. Докато все още са недиференцирани, тези клетки мигрират към репродуктивните органи. По пътя, някои могат погрешно да се спрат в други органи, носейки риск от тумор, който може да се появи след 30 години. Позволявайки по-добра класификация на тези муцинови тумори, това изследване, което трябва да бъде прочетено в Journal of Pathology, проправя пътя за по-подходящо и персонализирано управление, съобразено с произхода на тумора.

  Мукозни тумори на яйчника и панкреаса засягат млади жени - между 30 и 40 години. Те приемат формата на голяма киста, нещо като топка, пълна с течност. Редки - те съставляват около 3% от раковите заболявания на яйчниците и панкреаса - те обикновено се лекуват чрез операция. Взети във времето, раковата киста е напълно отстранена. Въпреки това, в 15% от случаите кистата се прекъсва преди операцията; раковите клетки се разпространяват в перитонеума, което води до метастази, които са силно резистентни към химиотерапия. В такива случаи прогнозата за преживяемост на пациентите не надвишава една година.
  "Първоначално тази работа се основаваше на клинично наблюдение", казва ръководителят на изследването д-р Интидхар Лабиди-Гали, изследовател в Изследователския център за транслации в онкохематологията в Медицинския факултет на UNIGE и лекар в HUG. "Като специалист по рак на яйчниците се натъкнах на статия, описваща генетичния профил на муцинозните тумори на панкреаса. За моя голяма изненада имаха същите генетични промени като мукозни тумори на яйчника, въпреки че тези два органа нямат пряка връзка . Д-р Кевин Елиас, асистент по акушерство и гинекология в Бригъм женската болница, Бостън, САЩ и първи автор на статията, идентифицира тесните връзки между двата тумора: "Ние открихме същите генетични мутации, същите типове жертви - млади жени, често пушачи - и още по-изненадващо, яйчникова тъкан при панкреатични кисти ".

 • dnk okНовподход към генетичния анализ намира асоциации между факторите на околната среда и фармакогените - гени, свързани с отговора на хората на лекарства - блестящи идеи за нови изследвания в интерфейса на популационната генетика и медицината. Изводите бяха представени на годишната среща на Американското дружество по човешка генетика 2018 в Сан Диего, Калифорния.

  "Хората са развили и използват фармацевтични лекарства в продължение на няколко столетия, но гените им функционират самостоятелно и взаимодействат с други фактори на околната среда много преди това", обясни автор Крис Гинуукс, доктор на университета в Колорадо Anschutz Medical Campus , Подобно на промените във физическата среда, лекарствата засягат микро-средата в тялото, което променя начина, по който функционират нейните клетки и гени. Това предполага, че гени с фармакогенно значение също могат да бъдат полезни при изучаването на по-широки взаимовръзки между генетиката и околната среда.
  За да проучи различни фактори на околната среда, д-р Гинуукс, си сътрудничи с д-р Елена Сорокин, университет в Станфорд, която създаде геокододен ресурс с над 20 климатични, географски и екологични променливи, използвайки данни от НАСА за източници. Със сътрудници от целите щати те изследвали проби от архитектурата на популацията, използвайки изследване за геномиката и епидемиологията (PAGE), голяма инициатива за изясняване на ползата от изучаване на клинично и епидемиологично значимо вариране в 51 698 индивида от 99 глобални популации. В нов вид анализ те се наричат ​​Enviro-WAS (проучване за асоцииране на околната среда), изследователите са изследвали 19 690 фармакогенно-подходящи варианта за идентифициране на асоциирането между генотипите и 20-те променливи за околната среда.

 • dementia okПрост тест, направен в рамките на една седмица от инсулт, може да помогне да се предскаже колко добре хората ще са се възстановили до три години по-късно, според проучване, публикувано в 17 октомври 2018 г. В онлайн издание на Neurology®, медицинското списание на Американската академия по неврология.

  "Установихме, че този тест, който отнема по-малко от 10 минути, може да помогне да се предскаже дали хората ще имат нарушени мисловни умения, проблеми, които им попречат да изпълняват ежедневни задачи, като къпане и обличане, и дори дали те ще бъдат по-склонни да умрат". , казва изследователят Мартин Дихганс от университета "Лудвиг-Максимилианс" в Мюнхен, Германия. "Този тест трябва да се използва за изследване на хората с инсулт и за съветване на тях и техните семейства за дългосрочна прогноза, както и за идентифициране на тези, които най-много ще се възползват от интервенции, които биха могли да подобрят резултатите си."
  За проучването 274 души в Германия и Франция, които са имали инсулт, получиха теста, наречен Монреалската когнитивна оценка, в рамките на една седмица от удара. След това те се разделят на две групи: тези, които нямат проблеми с мисленето и уменията за памет и тези с когнитивно увреждане. Участниците бяха тествани за своите умения за мислене и памет, моторно функциониране и способност да изпълняват ежедневни житейски задачи шест месеца по-късно и след това на една и три години след инсулт.

 • Lymph System okУчените от Медицинската изследователска фондация в Оклахома (МИФО) постигнаха нови резултати, за да разберат как действа лимфната система, потенциално отварящи вратата за бъдещи терапии.

  Лимфната система е мрежа от съдове и лимфни възли, които обхващат цялото тяло. Това е от решаващо значение за доброто здраве и за правилното функциониране на тялото. Дефектите в лимфните съдове причиняват лимфедем, заболяване, характеризиращо се с драматично и болезнено подуване в крайниците, което често води до инфекции. Лимбедемата може да се дължи на вродени мутации, хирургия, радиационна терапия за рак или инфекция и в момента няма лечение. В допълнение към лимфедем, дефектите в лимфната система са свързани с широк спектър от здравни последици: рак, атеросклероза, болестта на Алцхаймер и затлъстяването.
  Докторите Сатиш Сринивасан и Боксик Ча в МИФО преди това са открили, че определен път - известен като Wnt сигнализиращ път - регулира развитието на човешката лимфна васкуларна система. В нови изследвания, публикувани в списанието Cell Reports, те са открили "механизмите и действието на този важен път".
  “- Установихме сигнализиращите молекули, които активират този път”- каза Сринивасан. "Ние също така сме научили кои клетки произвеждат сигнализиращите молекули, как се усещат от клетките и как се използват в развитието на лимфната система".
  Сринивасан е назначен в МИФО от Детската болница за изследвания на Свети Юд през 2013 г. Неговата лаборатория в МИФО вече е идентифицирала няколко целеви гени за лимфедем. Сринивасан каза, че след по-нататъшно проучване, тази нова информация може в крайна сметка да помогне на изследователите да развият по-добри терапевтични възможности за лимфедем и свързаните с тях нарушения.

 • moleculesOKХимиците в Държавния университет в Охайо разработиха нов и подобрен начин за генериране на молекули, които дават възможност за проектиране на нови видове синтетични лекарства.

  Изследователите казват, че този нов метод за образуване на реактивни междинни продукти, наречени кетилови радикали, предлага на учените начин да използват катализатори, за да превърнат простите молекули в сложни структури в една химическа реакция. Това се прави по по-благоприятен, по-устойчив и безотпаден начин.
  "Предишната стратегия за създаване на кетилови радикали е от около един век. Намерени са допълнителен начин за достъп до кетилови радикали, използвайки LED светлини за синтез на сложни лекарствени молекули", казва Дейвид Нагиб, съавтор и препподавател по химия и биохимия в Охайо. Изследването е публикувано на 12 октомври в списание Science.
  Историята започва с карбонили, съединения, които функционират като един от най-честите градивни елементи при създаването на нови потенциални лекарства. За разлика от класическата карбонилна химия, преподавана в уводните органични учебници, когато карбонилите се превръщат в тяхната "радикална" форма, те стават много по-реактивни. Тези радикали, съдържащи непроменен електрон, който отчаяно търси партньора си, позволяват на изследователите да образуват нови връзки, за да създадат сложни лекарствени продукти.
  Досега образуването на кетилови радикали изискваше силни, сурови вещества, наречени редуктанти, като натрий или самарий, които да действат като катализатори. Тези редуктанти могат да бъдат токсични, скъпи и несъвместими с създаването на лекарства, каза Нагиб.
  В това изследване изследователите са намерили начин да използват манган като катализатор, който може да бъде активиран с проста LED светлина.

 • 3d tissue okСъс съвременната технология, ние можем да отпечатаме в 3-D скулптури, механични части, протези, дори оръжия и храна. Но екип от биомедицински инженери от Университета в Юта са разработили метод за 3-D-печат на клетки за производство на човешка тъкан като сухожилия, процес, който значително ще подобри възстановяването на пациента. Човек с тежко увредено сухожилие или разкъсан диск би могъл просто да отпечата нова тъкан за замяна и в крайна сметка да се имплантира в увредената област, според нова публикация, публикувана в Journal of Tissue Engineering, Part C: Methods.

  "Това ще позволи на пациентите да получат заместващи тъкани без допълнителни операции и без да се налага да събират тъкани от други места, които имат собствен източник на проблеми", казва асистентът по биомедицинско инженерство в университета в Юта, Робби Боулс, който е съавтор на книгата заедно с бивш студент по биомедицинско инженерство на Майкъл Дейвид Ед.

 • genetikaИзследователите казват, че са открили генна мутация, която забавя метаболизма на захарта в червата, като дава на хората, които имат мутация, значително предимство пред тези, които я намят. Тези с мутация имат по-малък риск от диабет, затлъстяване, сърдечна недостатъчност и дори смърт. Изследователите казват, че тяхното откритие може да осигури основа за лекарствени терапии, които биха могли да имитират работата на тази генна мутация, предлагайки потенциална полза за милионите хора, страдащи от диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване.

  Проучването, което до голяма степен се подкрепя от Националния институт по сърдечни, белодробни и кръвни заболявания (НИСБКЗ), част от Националните институти по здравеопазване, се появява в списанието на Американския колеж по кардиология.
  "Ние сме развълнувани от това проучване, защото това помага да се изясни връзката между това, което ядем, какво поглъщаме и риска от заболяване." Знаейки, това отваря вратата за подобрени терапии за кардиометаболитна болест ", казва Скот Д. Соломон, професор по медицина в Медицинското училище в Харвард и старши лекар в болницата Бригъм в Бостън, който ръководи изследването. Той обясни, че изследването е първото, което напълно оценява връзката между мутациите в гена, основно отговорен за абсорбирането на глюкоза в червата - SGLT-1 или ко-транспортер-1 на натриевата глюкоза - и кардиометаболитното заболяване.

 • Cancer Immunotherapy OKЕдин вид "презаредени" имунни клетки може да бъде масово произвеждан, за да се помогне за борба с рака.

  Изследователите зад ранната фаза на проучването от Империал Колидж Лондон твърдят, че развитието може да отбележи следващото поколение от най-модерните имунотерапии, наречени терапии CAR-T.
  Тези персонализирани третирания включват препрограмиране на имунните клетки, за да се убие ракът.
  НЗС в Англия съобщи в петък, че ще направи първата терапия, разрешена за лечение на лимфом, на разположение на пациентите от Фонда за лекарствата срещу рака.
  В новото проучване, финансирано от благотворителната организация Bloodwise, изследователският екип създаде генетично конструирана версия на клетка, наречена инвариантна естествена убиец Т-клетка - CAR19-iNKT
  Текущите терапии с CAR-T са много скъпи (около £ 300,000 на пациент) и са склонни да бъдат приспособени за всеки пациент. Въпреки това, учените зад настоящото проучване казват, че по-новата терапия с CAR-T има потенциала да бъде десет пъти по-евтина и може да бъде масово произведена, за да се даде възможност една партида да се използва при многобройни пациенти.

 • lung cancer okНедребноклетъчният белодробен карцином (НДБК) често е фатален, тъй като повечето случаи не се диагностицират, докато не са толкова напреднали, че хирургическата интервенция вече не е възможна. За да подобрят резултатите, изследователите разработват кръвен тест за откриване на рак на белите дробове по-рано. Докладът в The Journal of Molecular Diagnostics описва нова технология, индуцирано от електрическо поле освобождаване и измерване (EFIRM), която е едновременно силно чувствителна и специфична за откриване на две мутации на епидермалния растежен фактор (EGFR), свързани с рак на белия дроб в кръвта на НДБК пациенти с ранен стадий на заболяване. Тази платформа е относително евтина и е в състояние да извършва високопроизводителни тестове.

  Въпреки напредъка в химиотерапията, петгодишната преживяемост при пациенти, диагностицирани с нереактивиращ НДБК, е по-малко от 10%. Способността да се диагностицира НДБК в стадии 1 и 2, когато хирургичната резекция и потенциалното излекуване все още са възможни, биха могли значително да намалят смъртността от НДБК в световен мащаб. "Революционната технология EFIRM е най-вълнуващото развитие в неинвазивната течна биопсия през последните години. Възможността за откриване на пациенти с ранен стадий на рак на белия дроб с поносим тест за кръв или слюнка може да спести хиляди до десетки хиляди човешки жертви годишно" Д-р М. Стром, съпредседател на Центъра за изследване на онкологичните заболявания на главата и шията в Университета по дентална медицина в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ и старши вицепрезидент и главен медицински директор на EZLife Bio, Калифорния, САЩ. Технологията EFIRM може да се използва и за мониторинг на лечението и откриване на повторна поява при пациенти с диагноза НДБК.

 • diabetРанните признаци на диабет тип 2 могат да бъдат идентифицирани повече от 20 години преди диагностицирането, според ново проучване, представено на тазгодишната годишна среща на Европейската асоциация за изследване на диабета (EASD) в Берлин, Германия (1-5 октомври).

  Японското проучване проследява над 27 000 възрастни без диабет (средна възраст 49 години) между 2005 и 2016 г. и установява, че повишената глюкоза на гладно, индексът на телесна маса (ИТМ) и нарушената инсулинова чувствителност са откривани до 10 години преди диагностицирането на диабета както и преддиабетите.
  "Тъй като по-голямата част от хората с диабет тип 2 преминават през етапа на преддиабет, нашите открития показват, че повишените метаболитни маркери за диабет са открити повече от 20 години преди диагностицирането му", казва д-р Хироюки Сагесака от болницата Айзава в Мацумото, който ръководи изследването, заедно с професор Мицухиша Комацу, университетско училище по медицина Шиншиу, Мацумото, Япония и колеги.
  Предишни проучвания показват, че рискови фактори като затлъстяване и повишена глюкоза на гладно могат да присъстват до 10 години, преди някой да бъде диагностициран с диабет. Въпреки това, моментът, в който хората, които продължават да развиват диабет, и тези, които не стават по-съществено съществено различни, не са били известни досега.

 • BreastCancer okИзследователи от Технологичния институт "Стивънс" и колеги са проектирали и развили нов клас молекули, които използват никога досега известен механизъм, който може да спре или унищожи туморите на рак на гърдата, особено при пациенти с резистентни на лекарства или опасно метастатични стадии на заболяването.

  Молекулата, разработена от Абхисек Шарма, професор по химия в Стивънс, би могла да добави към арсенала от лекарства, които активно се развиват, за да разграждат или инхибират естрогенните рецептори, протеините вътре в клетките, доказали се като най-важната цел при терапията на рака на гърдата през последните 30 години.
  "Уникалната полза от нашите съединения е, че това е фундаментално различен тип структура, за която досега не е известно, че деградира или инхибира естрогенните рецептори", казва Шарма, чиято работа е публикувана наскоро в списанието ACS Medicinal Chemistry Letters. "Това не е вариант на съществуващо лекарство, той работи съвсем различно".
  Няколко големи фармацевтични компании инвестираха сериозно в разработването на такива лекарства, известни като селективни деградатори на естрогенни рецептори или SERDs, поради огромния пазарен потенциал и неудовлетворената клинична нужда. Въпреки това, техният подход се съсредоточава основно върху модифицирането на структурата на SERD, които първоначално бяха открити преди десетилетия.

 • cancer small cell OKИзследователите от Университета на Калифорния в Лос Анджелис (УКЛА) са открили общ процес в развитието на дребноклетъчен рак на простатата и белите дробове в късния етап. Тези общи молекулярни механизми могат да доведат до разработването на лекарства, които да лекуват не само рак на простатата и белите дробове, но дребноклетъчен рак на почти всеки орган.

  Основното откритие: Простатата и белите дробове имат много различни модели на генна експресия, когато са здрави, но почти идентични, когато се трансформират в дребноклетъчни ракови заболявания. Изследванията показват, че различни видове дребноклетъчни тумори се развиват по подобен начин, дори когато идват от различни органи.

  Изследването, ръководено от д-р Оуен Витте, професор по микробиология, имунология и молекулярна генетика, е публикувано в списание Science.

  Раковите заболявания, които стават резистентни на лечение, често се развиват в дребноклетъчни ракови заболявания - известни също като малки невроендокринни карциноми или SCNCs, които обикновено имат изключително лоши прогнози. Някои видове рак могат да избегнат лечението отчасти чрез смяна на клетъчните типове - например от агресивен аденокарцином до карцином на малки клетки.

 • technologyЖурналистката на Bloomberg Емили Чанг разговаря с главния изпълнителен директор на Bill & Melinda Gates Foundation и доктор по онкология Сю Дезмънд-Хелман по време на срещата на върха Geekwire в Сиатъл. Темата на разговора им беше посветена на новите технологии и тяхното приложение в медицината, и как технологиите могат да подобрят живота на хората.
  Всяка година фондацията харчи милиарди долари по целия свят, за се справи с жизненоважни въпроси като детска смъртност и инфекциозни болести, и за да разшири достъпа до здравни услуги и образование. В Bill & Melinda Gates Foundation силно вярват в силата на данните и технологиите, чиято употреба помогна за решаването на някои от най-належащите световни проблеми.
  Сю Дезмънд-Хелман е убедена, че събирането на различни видове данни от цял свят и тяхната технологична обработка допринасят, "във всяко едно отношение", за превенцията и лечението на смъртоносни заболявания. С тяхна помощ фондацията взима решение в кои болести би могла да инвестира най-ефективно големи парични средства.
  На базата на технологични изчисления от Bill & Melinda Gates решават да инвестират най-много парични средства в болести като ХИВ, малария, туберкулоза, пневмония и диарийни заболявания. Причината за това е, че тези пет болести са най-големите причинители на смърт сред населението по местата с ограничени ресурси. 

 • Cancer Immunotherapy OKИмунотерапията е във водещите заглавия за спасяването на живота на стотици раковоболни пациенти, включително бившия президент Джими Картър. Но много от тези терапии работят само за малка част от хората, които имат специфична молекула, наречена PDL1, в своя рак.

  Изследователят на рака д-р Алиша Копик, току-що е открила начин да направи тази терапия жизнеспособна за хиляди, като използва собствените клетки на естествения убиец (NK) на тялото по нов начин. Нейните открития са публикувани наскоро в Onco Immunology.

  NK клетките са част от отбранителната система на тялото и действат като армия, която ни предпазва от нашественици като вируси и инфекции. Копик е открила начин да направи клетките на NK още по-мощни - като ги стимулира с наночастици, които ги умножават и повишават способността им да убиват. Технологията й е лицензирана и сега напредва към клинични изпитания като терапия за левкемия, а по-късно за други видове рак.

 • aging fruit okНатурален продукт намалява нивото на увредените клетки в тялото, причинено от стареенето

  Предишни изследвания, публикувани по-рано тази година в списания „Природна медицина”, включващи Медицинския факултет на университета в Минесота, Пол Д. Робинс и Лаура Дж. Нидерхофер и изследователите на клиниката Майо Джеймс, Л. Къркланд и Тамара Тккония, показаха, че е възможно да се намали тежестта на увредените клетки, застаряващи клетки и удължаване на живота и подобряване на здравето, дори когато лечението е започнало в края на живота . Сега те са показали, че лечението на възрастни мишки с природния продукт Fisetin, намиращ се в много плодове и зеленчуци, също има значителни положителни ефекти върху здравето и продължителността на живота.
  С възрастта хората натрупват повредени клетки. Когато клетките стигнат до определено ниво на вреждане, те преминават през процес на стареене наречен клетъчно стареене. Клетките също така освобождават възпалителни фактори, които казват на имунната система да изчисти тези увредени клетки. Имунната система на по-младия човек е здрава и е в състояние да изчисти увредените клетки. Но с възрастта хората не се изчистват толкова ефективно. По този начин те започват да се натрупват, причиняват ниско ниво на възпаление и освобождават ензими, които могат да разграждат тъканта.

 • 3D Printing OKМеждународен екип от изследователи, ръководен от професор Майкъл Кюл в катедрата по биология на университета в Копенхаген, току-що публикува пробив в 3D био печата. Заедно с германските колеги от Техническия университет в Дрезден (Център за транслационни кости, изследване на ставите и меките тъкани), групата на проф. Кюл внедрила наночастици, чувствителни към кислород, в гелообразен материал, който може да се използва за 3D отпечатване на сложни, биофилми и тъканни структури живи клетки, както и вградени химически датчици. Работата току-що бе публикувана в водещото списание за материали, Advanced Functional Materials.

  Кюл обяснява: "Триизмерният печат е широко разпространена техника за производство на предмети от пластмаса, метал и други абиотични материали. По същия начин живите клетки могат да бъдат отпечатани в биосъвместими гелообразни материали (биоинкипи) и подобно 3D био печат е бързо развиващо се поле, напр. в биомедицински изследвания, където стволовите клетки се култивират в 3D отпечатани конструкти, имитирайки сложната структура на тъканите и костите.Тези опити нямат линеен мониторинг на метаболитната активност на клетките, отглеждани в биологични конструкции, в момента подобни измервания до голяма степен разчитат на разрушителни проби. са разработили патентовано разрешение на този проблем. "

 • heart okОт ДНК от почти 300 000 ветерани учените са избрали няколко генетични мутации, които не само регулират нивата на холестерола, но също така могат да информират за развитието и употребата на лекарства за сърдечно-съдови заболявания и диабет, твърдят изследователи от университета "Станфорд".

  Учените са се съсредотичли в три мутации, които нарушават функцията на съответните им гени. Това може да звучи лошо, но в този случай това е наистина полезно, тъй като ветераните, които носят една от тези мутации, показват подобрени нива на холестерол в кръвта и намален риск от сърдечни заболявания, аневризми на коремната аорта или диабет в зависимост от генната мутация.
  "Идеята е да се използват генетични данни, свързани с електронни здравни досиета, от много голям брой хора, за да се намерят генетични варианти, които едновременно да подобряват липидните профили и да предпазват от сърдечно-съдови заболявания", казва доц. Д-р Тим Асимс, доцент по сърдечно-съдова медицина. "Оттам, можете да разберете кои са най-добрите потенциални цели за лекарства."

 • her 2 okЛечението с терапевтична ракова ваксина, насочена към HER2, осигури клинична полза за няколко пациенти с метастатични HER2-позитивни ракови заболявания, които преди това не са били лекувани с HER2-таргетно терапевтично средство, съгласно данни от клинично изпитване фаза I, представено на четвъртата CRI-CIMT - Международна конференция за имунната терапия на рака: Превеждането на науката в оцеляването, проведена на 30-ти септември 2018.

  Сред 11 оценяващи се пациенти, които са получили повече от най-ниската доза от ваксината, шест (54%) имат клинична полза. Една пациентка с рак на яйчника има пълен отговор, който трае 89 седмици, един пациент с рак на гастроезофагия има частичен отговор, който трае 16 седмици, а четирима (двама с рак на дебелото черво, едно с рак на простатата и една с рак на яйчниците) имат стабилно заболяване.
  "Имунотерапията насочва изключителната специфичност на имунната система за унищожаване на рака, а някои видове могат да имат потенциално по-малко странични ефекти от традиционната химиотерапия", заяви д-р Джей А. Берзофски, ръководител на клона за ваксини в Центъра за изследване на рака, Национален институт по рака, Национални институти по здравеопазване, Бетезда, Мериленд. "Използваме ваксинален подход за генериране на имунен отговор към HER2, който се намира на високи нива и стимулира растежа на няколко вида рак, включително рак на гърдата, яйчника, белия дроб, колоректалния и гастроезофагиалния рак.

 • sugar sensor okИзследователи от Университета във Вашингтон (УВ) са разработили имплантируем сензорен датчик, задвижван от биогориво, който работи със захар и може да наблюдава биологичните сигнали на организма за откриване, предотвратяване и диагностициране на заболявания.

  Междудисциплинарен изследователски екип, ръководен от Субханшу Гуптаa, асистент в Училището по електротехника и компютърни науки на УВ, разработи уникалния сензор, който, благодарение на клетката за биогорива, събира глюкоза от телесните течности.
  Изследователският екип демонстрира уникална интеграция на клетката на биогоривата с електрониката за обработка на физиологични и биохимични сигнали с висока чувствителност.
  Работата им наскоро бе публикувана в списанието IEEE Transactions of Circuits and Systems.
  Професорите Су Ха и Ала Костюкова от Химикотехническия и биоинженерен институт "Ген и Линда" ръководиха проектирането на клетката за биогориво.
  Много популярни сензори за откриване на заболявания са или часовници, които трябва да бъдат презаредени, или пластири, които се носят върху кожата, които са повърхностни и не могат да бъдат вградени. Сензорът, разработен от екипа на УВ, също може да премахне необходимостта от убождане на пръст за изследване на определени заболявания, като диабет.
  "Човешкото тяло носи много гориво в телесните си течности чрез кръвна глюкоза или лактат около кожата и устата", каза Гупта. "Използването на клетка за биогориво отваря вратата, за да използва тялото като потенциално гориво."

 • rehabokНова терапия, изобретена от изследователи в Тексаския университет в Далас, е показана в пилотно проучване за удвояване на скоростта на възстановяване на горните крайници при пациенти с мозъчен инсулт - скок напред в лечението на близо 800 000 американци, които страдат от инсулти всяка година.

  Резултатите от проучването, финансирани от Тексаския университет в Далас и компания MicroTransponder в Остин, Тексас, бяха публикувани на 27 септември в списание Stroke.
  Констатациите сочат, че целевата пластична терапия, която включва стимулиране на вагус нерв, съчетана с традиционната рехабилитация на двигателни умения, е не само безопасна, но и два пъти по-ефективна от тази на рехабилитацията.
  Д-р Джейн Уигнинтън, главен медицински служител в Университета на Тексас Биомедицински Университет (TxBDC) на Тексаския университет в Далас и доцент по спешна медицина в UT Southwestern Medical Center, ръководи пилотното в клиничното изпитване, в което участват 17 души в цялата страна, които са претърпели инсулт.