NSVOK top banner

Вход

Иновации

 • dementia okУчените от Университета в Алберта са идентифицирали три биомаркера за откриване на леко когнитивно увреждане и болестта на Алцхаймер в проби от слюнка. Изследването има обещаващи резултати за приложение в клинична обстановка.

  Изследователският екип съчетава опит в метаболомията в лицето на Лианнг Ли, професор в катедрата по химия, и в невродегенеративни разстройства в лицето на Роджър Диксън, професор в катедрата по психология. "Всички прогнози сочат към предстоящото и зашеметяващо глобално въздействие на невродегенеративните заболявания и деменция", казва Диксън за критичното значение на това изследване.
  Ли и Диксън са изследвали слюнчените проби от три групи пациенти, тези с болестта на Алцхаймер, тези с леко когнитивно увреждане и тези с нормално познание. Използвайки мощен масов спектрометър, двойката изследва повече от 6 000 метаболита - съединения, които са част от метаболитните процеси на тялото ни - за да идентифицира всички промени или подписи между групите.

 • 3D Printer new OKАдаптивните помощни средства са скъпи. Производството на помощни средства, използващо евтини 3-D принтери, може да спести 94% за разходите за тези артикули.

  Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщават, че почти една четвърт от американското население живее с някакъв вид артрит. Ежедневните задачи - като отваряне на чекмеджета, завъртане на дръжките на вратите - могат да бъдат трудни, затова хората се обръщат към адаптивни средства. Много от тях са малки парчета пластмаса.
  "Това никога не спира да ме учудва, за какво се продава малка по размер пластмаса", казва Джошуа Пиърс, професор по материалознание и инженерство в Мичиган Тех. "Всеки, който се нуждае от адаптивна помощ за артрит, трябва да го отпечата 3-D."
  Пиърс е успях да направи пробив. Сега Пиърс е съавтор и изследовател на ново проучване, което анализира как 20 от триизмерните печатни адаптивни средства, които класът му отпечата, виждат огромни икономии на разходи и отговарят или подобряват стандартите за съществуващи продукти. Проучването е публикувано тази седмица в списание Geriatrics и съавтор на научна асистентка Никол Галъп и ортопедичната хирург Дженифър Лоу, която също е гостуващ учен в Мичиган Тех.
  Възрастни с артрит и други ревматични заболявания печелят по-малко от средното, но все още харчат повече за медицински разходи, средно около 12% от средния доход на семейството. За да заредите, адаптивните помощни средства, които може да им се наложи да купят, за да им помогнат да издърпат чорапи, да държат четказа зъби, да плетат, да придърпват ципове, да отрежат храна и много други ежедневни задачи са скъпи.
  Адаптивните средства варират от евтинa отварачка за отваряне на консерви за $ 5.99, до разделители за хапчета за $ 23.75 и на държач за телефон за 49.99 долара. При триизмерния печат тези разходи могат да достигнат до 45 цента за отварачка, 1,27 долара за разделяне на хапчета и 79 цента плюс гумена лента за задържане на телефона.

 • BreastCancer okНова техника, която използва мамография, за да определи биологичната тъканна композиция на тумора, може да помогне за намаляване на ненужните биопсии на гърдата, според ново проучване, публикувано в списание Radiology.

  Мамографията е ефективна при намаляване на смъртните случаи от рак на гърдата чрез откриване на ракови заболявания в най-ранните им, най-лечими етапи. Много жени обаче се връщат за допълнително диагностично изобразяване и в много случаи за биопсии за абнормни открития, които в крайна сметка са доказани като доброкачествени. Проучването изчислява, че този процент на повторно изследване е повече от 10% в САЩ.
  "Степента на обратно извикване с мамографията е много по-висока от идеалната", казва първият автор на изследването Карън Друккер, доктор по научни изследвания от Катедрата по радиология в Чикагския университет . "Има разходи и безпокойство, свързани с повторното изследване, и нашата цел е да намалим тези разходи, но да не пропускаме нищо, което трябва да бъде биопсизирано".
  Д-р Друккер и колеги наскоро проучиха нова техника, наречена 3D отделение за гърди (3CB). Джон Шепърд, доктор в Хавайския университет в Хонолулу, и неговият екип разработи 3CB, докато е бил в Калифорнийския университет в Сан Франциско. Чрез измерване на състава на водата, липидите и протеиновите тъкани в цялата гърда, 3CB може да осигури биологичен подпис за тумор. Например, повече вода в туморната тъкан може да показва ангиогенеза или производството на нови кръвоносни съдове, което е ранен признак на развитие на рак.

 • vaksПоложението е относително често, особено през зимата. Разболявате се от грип, който трае по-дълго от обикновено. Няколко дни по-късно откривате, че имате пневмония.

  Връзката между грип и пневмония отдавна се наблюдава от здравните работници. Нейните генетични и клетъчни механизми са изследвани в дълбочина от учени в проучване, включващо доброволци и проведено в Обединеното кралство.
  Публикувано в сп. Nature Immunology, статията описва за пръв път клетъчен механизъм, който контролира пролиферацията на пневмококи - бактериите Streptococcus pneumoniae, които причиняват пневмония - и тяхното движение от носа към белите дробове. Той също така съобщава, че при хората възпалението, причинено от грипния вирус, уврежда вродения имунен контрол на пневмококите.
  Проучването е проведено от учени от Центъра за изследване на възпалителните заболявания - Център за изследване, иновации и разпространение - RIDC, финансиран от São Paulo Research - FAPESP, и училището по теропична медицина в Ливърпул (LSTM) във Великобритания , Тя беше подкрепена от фондация "Бил и Мелинда Гейтс", Медицински съвет за изследвания в Обединеното кралство (MRC) и Бразилската координация за повишаване на квалификацията на висшето образование (CAPES), както и FAPESP.
  "На базата на нашето разбиране и анализ на механизмите за клетъчни, генетични и имунни отговори, ние успяхме да докажем, че повечето смъртни случаи, свързани с грип, се дължат по-скоро на след-грипна пневмония, отколкото на самия грипен вирус", казва Хелдер Накая, CRID и съавтор на статията

 • LaboratoriqНовата имуноанализна техника измерва изключително ниски концентрации на малки молекули, използвайки откриване на единична молекула

  Тъй като медицинската наука е разбрала, че човешкото тяло се контролира на молекулярно ниво от различни протеини, хормони, лекарства и други вещества, са разработени технологии за откриване на нивата на тези молекули, за да се следи здравето и да се диагностицира болестта. Много от тези молекули обаче са толкова малки, че те не могат да бъдат открити чрез най-широкодостъпните техники за анализ, оставяйки въпроси за важни вещества като аминокиселини, захари и липиди до голяма степен без отговор.
  Сега учени от Института Уайс в Харвардския университет и Бригамската и женската болница (БЖБ) са създали нов тип имуноанализ, способен да открива малки молекули с 50 пъти по-голяма чувствителност от конвенционалните методи за откриване и могат лесно да бъдат интегрирани в съществуващите диагностични платформи. Изследването е описано в списание Journal of the American Chemical Society.

 • BreastCancer okИзследователите използват "радиоматериали" за измерване на PARP-1 и глутамин при рак на гърдата

  Набор от новопоявили се диагностични инструменти може да помогне за идентифициране на пациентите с рак на гърдата, които най-вероятно ще се възползват от терапии, насочени към важни ензими, подхранващи редица подтипове, включително BCRA-мутирали и тройно негативни ракови заболявания. Нови изследвания от две проучвания, проведени от изследователи в Перелманското училище по медицина в Университета на Пенсилвания, са представени вчера на Симпозиума по Рак на Гърдата - Сан Антонио 2018.
  Днес някои пациенти с рак на гърдата с BRCA мутации и тройно негативни ракови заболявания се лекуват с Poly (ADP-ribose) Polymerase (PARP) инхибитори, които улавят и унищожават PARP-1, важен ензим за ремонта на ДНК, върху който раковите клетки разчитат за оцеляване.

 • dementia okИзследователският екип, ръководен от УКЛА (Университета на Калифорния - -Лос Анджелис ), е идентифицирал генетичните процеси, свързани с невродегенерацията, която настъпва при деменция - важна стъпка по пътя към разработване на терапии, които биха могли да забавят или прекратят хода на заболяването. Констатациите се появяват на 3 декември в списание Nature Medicine.

  Изследователите откриват две основни групи от гени, участващи в мутации, които водят до свръхпроизводство на протеин, наречен тау, отличителен белег на прогресивната загуба на неврони, наблюдавана при основните форми на деменция. Изследването до голяма степен се прави при модели на мишки с деменция, въпреки че изследователите са направили допълнителни експерименти, които показват, че същият генетичен процес се наблюдава в човешкия мозък.
  Въоръжени с това знание, екипът търси голяма база от данни за генетичните ефекти на експерименталните лекарства, за да идентифицира тези, които могат да променят тази загуба на неврони или невродегенерация. В човешките клетъчни култури, изследователите показват, че използването на тези молекули се намесва в невродегенерацията.

 • radiotherpy of the future OKНовата технология, основана на ускорител, разработена от лабораторията SLAC на Националния ускорител на университета в Станфорд, има за цел да намали страничните ефекти на раковата радиационна терапия чрез свиване на продължителността й от минути на по-малко от секунда. Вградена в бъдещи компактни медицински устройства, технологията, разработена за високоенергийна физика, също би могла да помогне на радиационната терапия да стане по-достъпна в целия свят.

  Сега екипът на SLAC / Stanford е получил решаващо финансиране, за да продължи с два проекта за разработване на възможни лечения за тумори - едното, използващо рентгенови лъчи, а другото - протони. Идеята зад двете е да се взривят раковите клетки толкова бързо, че органите и другите тъкани нямат време да се движат по време на експозицията - подобно на вземането на единична замразена рамка от видео. Това намалява вероятността радиацията да удари и да повреди здравата тъкан около туморите, като направи радиационната терапия по-прецизна.
  "Доставянето на облъчващата доза от цяла терапия с единична светкавица, продължаваща по-малко от секунда, ще бъде най-добрият начин за управление на непрекъснатото движение на органи и тъкани и значително предимство в сравнение с методите, които използваме днес", каза Били Лоу, доцент по радиационна онкология в Станфордското училище по медицина.
  Сами Тантави, професор по физика на частиците и астрофизика, и главен учен за отдела за изследване на ускоряването на радиочестотния спектър в дирекция "Технологични иновации" на SLAC, който работи с Лу за двата проекта, заяви: "За да осигурим ефективно радиация с висока интензивност, ускоряващи структури, които са стотици пъти по-мощни от съвременните технологии. Финансирането, което получихме, ще ни помогне да изградим тези структури. "

 • diabetНови изследвания, публикувани в Diabetologia (списание на Европейската асоциация за изследване на диабета (ЕАИД)), показват, че новите случаи на диабет тип 1 нарастват с 3,4% годишно в цяла Европа. Ако тази тенденция продължи, честотата ще се удвои през следващите 20 години. Проучването е координирано от професор Крис Патерсън, Център за обществено здравеопазване, Queen's University Belfast, Великобритания.

  На фона на почти универсално увеличаващата се честота на детския диабет тип 1, последните доклади от някои държави показват забавяне на това увеличение. Случайните доклади описват и циклични вариации в честотата, с периодичност между 4 и 6 години. В това проучване авторите са анализирали честотата на рандомизираните възрастови групи по възраст от 0 до 14 години, съобщени за 26 европейски центъра (представляващи 22 страни), които са регистрирали ново диагностицирани лица в географски определени региони до 25 години в периода 1989-2013 г.
  Данните показват значително увеличение на честотата във всички центрове освен два малки центрове и максимален процент на увеличение от 6,6% годишно в полски център. Няколко центрове в страни с висока честота, включително Финландия и Норвегия, заедно с 2 центрове в Обединеното кралство, показаха намаляващи темпове на нарастване през последните години. Независимо от това, обобщеният анализ във всички центрове показва 3,4% ръст на честотата на заболеваемост годишно, въпреки че имаше известно предположение за намалена скорост на увеличение за периода 2004-2008 г., където той спадна до 1,1% годишно .

 • artritОстеоартритът, заболяване, което причинява тежка ставна болка, засяга повече от 20 милиона души в Съединените щати. Някои лекарства могат да помогнат за облекчаване на болката, но няма лечение, което може да обърне или забави разрушаването на хрущялите, свързано с болестта.
  За едно откритие, което може да подобри възможностите за лечение на остеоартрит, инженерите на МИТ са проектирали нов материал, който може да прилага лекарства директно към хрущяла. Материалът може да проникне дълбоко в хрущяла, като доставя лекарства, които потенциално могат да лекуват увредена тъкан.

 • dnk okРепликацията на ДНК е от жизненоважно значение за всички форми на живот, но в някои организми може да бъде предотвратена чрез обрати в ДНК последователността, наречена "supercoils". Ако се позволи да се натрупат прекалено много супервивки, клетките, които са жизненоважни за поддържането на живота, ще умрат.

  Молекулярната машина, наречена ДНК гираза, намираща се в бактериалните клетки, но не и в човешките клетки, отпуска обратите, за да позволи репликацията на ДНК да продължи нормално, но досега имаше ограничено разбиране за това как се прави това в реално време в действителните живи клетки ,
  Процесът е от особен интерес за разработчиците на лекарства, защото ако ДНК гиразата може успешно да бъде прекъсната, тъй като тя работи за спиране на обрати в бактериални ДНК клетки, бактериите ще умрат и заплахата от инфекция на гостоприемника ще бъде предотвратена.
  Екипът от Университета в Йорк в сътрудничество с Центъра Джон Иннес, Оксфорд и Университета Адам Мицкевич, Полша, използва специален лазерен микроскоп, за да излъчи светлина върху флуоресцентен протеин, което прави ДНК гиразата пожълтяла. Това позволи на учените да видят вътре в бактериална клетка и за първи път да наблюдават как молекулярната техника предотвратява обрати в ДНК.
  Професор Марк Лийк от Департамента по биология и физика в Университета в Йорк заяви: "Използвайки модифицирани флуоресцентни протеини, ДНК гиразата може да стане жълто, докато клетъчните машини, които се използват за репликиране на ДНК, могат да бъдат етикетирани с различни червеникаво-блестящ протеин.

 • HIV AIDSНов кандидат за ХИВ ваксина от Scripps Research преодолява техническите препятствия, които надграждат предишните усилия на ваксината и стимулират мощно анти-HIV антитяло отговор при тестове върху животни.

  Новата стратегия за ваксини, описана в доклад на 23 ноември в "Научни изследвания", се основава на протеина на обвивката на HIV, Env. Тази сложна молекула, изместваща формата си, е известна трудно да се произведе във ваксините по начин, който предизвиква полезен имунитет към ХИВ.
  Учените от Scripps Research обаче откриха прост, елегантен метод за стабилизиране на Env протеините в желаната форма дори за различни щамове на ХИВ. Монтирани върху вирусоподобни частици, за да имитират цял ​​вирус, стабилизираните Env протеини предизвикват силни реакции на анти-HIV антитяло при мишки и зайци. Кандидатните ваксини, базирани на тази стратегия, сега се изпитват при маймуни.
  "Ние виждаме този нов подход като общо решение на дългогодишните проблеми на дизайна на ваксината срещу ХИВ", казва главният изследовател Цзян Джу, доцент в катедра "Интегративна структурна и изчислителна биология" в Scripps Research.
  Копия от Env изследват повърхността на ХИВ; главната им функция е да хващат клетките на гостоприемника и да се пробият в тях, за да инициират инфекция. Тъй като Env играе тази ключова роля при инфекцията и е вирусната структура с най-голяма експозиция на имунната система на заразения гостоприемник, тя е основната цел на усилията за ваксинация срещу ХИВ. Идеята е да се инокулират хората с целия Env протеин или негови субединици, за да стимулират производството на Env-свързващи антитела, с надеждата, че тези антитела ще предотвратят заразяването на ХИВ от гостоприемни клетки при бъдещи експозиции към вируса.

 • dnk okОт над 23 000 гена в човешкия геном, само една шепа поемат централна роля в сигналната трансдукция и регулирането на растежа. От тях трите гена, кодиращи RAS протеини, са особено важни, тъй като те се откриват мутирали в над 25% от човешките ракови заболявания. Процесите около RAS генните продукти също са включени в редица редки разстройства на човека, наречени RASopathies. RAS белтъците са абсолютно централни регулатори на растежа и онкогенезата и от своя страна всеки регулатор на RAS е готов да бъде от съществено значение за рака и широк спектър от заболявания при хората.

  Водени от интереса към идентифицирането на основните генетични детерминанти на лекарствения отговор при специфичен тип рак на хематопоетичната система, Института CeMM в Австрия вече докладва за механичната връзка между гена LZTR1, свързан преди това с редица редки заболявания и редки видове рак и RAS. Тези открития осигуряват нов ключов регулатор на пътя, който е един от най-добре проучените пътеки за сигнализация в биологията. Като такава, това представлява значителен напредък. Проучването не само хвърля нова светлина и подробности за регулирането на протеина, подпомагащ развитието на растежа, но също така предлага молекулярно обяснение за необичайно голям брой патологични състояния, вариращи от различни видове мозъчни и педиатрични ракови заболявания до патологии на развитието като синдрома на Noonan ,

 • framar internet diagnТелевизия BgOnAir разказа в предаване за ново Интернет приложение, което помага на болни сами да поставят диагнозата си според вида на оплакваният, които имат.
  Пламен Георгиев и дерматологът д-р Виолина Тодева са част от екипа, създали приложението "Фрамар Диагностик", с което всеки, който има достъп до мобилно устройство и интернет, може да провери своите симптоми, а самото приложение да подскаже за какъв проблем може да става дума.
  "Приложението стартира в началото на тази година - март месец. Въпреки това над този проект е работено около 8 години. То се базира на информация за около 550 болести, а симптомите са повече от 1000, параметрите са малко над 60. Към момента не са включени онкологичните заболявания, но и това ще стане", обясни д-р Тодева в "България сутрин".

 • inflammationOKМногодисциплинарен екип от изследователи, водени от Каролинска институт в Швеция, са разработили лекарствена молекула против възпаление с нов механизъм на действие. Чрез инхибиране на определен протеин, изследователите успяват да намалят сигналите, които предизвикват възпаление. Изследването е публикувано в списание „Наука” и е направено в сътрудничество с Медицинския клон на Тексаския университет, Университета в Упсала и Стокхолмския университет.

  "Разработихме нова лекарствена молекула, която възпрепятства възпалението", казва професор Томас Хелдейй в Катедрата по онкология и патология, Каролинска институт, Швеция, която ръководи проучването с д-р Торкил Вишнес и д-р Арман Казарес-Кьорнер. "Той действа върху протеин, който според нас е общ механизъм за възникването на възпаление в клетките."
  Откритието е резултат от многогодишно изследване на групата на Томас Хелейдей за това как ДНК се ремонтира от тялото. Една от целите е борбата с рака чрез насочване на увреждане на ДНК на туморните клетки. Вече бяха съобщени няколко пробиви, които доведоха, наред с другото, до ново лечение на вродения рак на гърдата и яйчниците, използвайки така наречените PARP инхибитори, които са на разположение от няколко години.
  При разработването на нова молекула за инхибиране на ензима, който ремонтира кислородните увреждания на ДНК, изследователите открили за тяхна изненада, че също така потискат възпалението. Оказа се, че ензимът OGG1, освен ремонта на ДНК, също предизвиква възпаление.
  Инхибиторът блокира освобождаването на възпалителни протеини, като TNF алфа. При проучвания върху мишки с остра белодробна болест, изследователите успели да намалят възпалението.
  "Това откритие може да доведе до ново лечение за много сериозни състояния", казва професор Хелейдей. "Сега ще развиваме нашия инхибитор на OGG1 и ще изследваме дали може да доведе до нови лечения за възпалителни заболявания, за да се лекуват или облекчат заболявания като сепсис, ХОББ и тежка астма".

  Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
  Благодарим за подкрепата!

 • BLOODTEST200Учените в областта на раковите заболявания са комбинирали "течна биопсия", епигенетични изменения и машинно обучение, за да развият кръвен тест за откриване и класифициране на рака на най-ранните етапи.

  Учените, ръководени от главния изследовател д-р Даниел Де Карвальо в Център за рак “Принцеса Маргарет”, са комбинирали "течна биопсия", епигенетични изменения и машинно обучение за разработване на кръвен тест за откриване и класифициране на рака на най-ранните етапи.
  Констатациите, публикувани онлайн в "Природа", описват не само начин за откриване на рак, но и обещават, че ще могат да го намерят по-рано, когато се лекува по-лесно и дълго преди симптомите да се появят, казва д-р Де Карвальо, старши научен сътрудник в раковия център на Университетската здравна мрежа.
  "На този етап сме много развълнувани", казва д-р Де Карвальо. "Основният проблем с рака е как да го открием рано. Това е проблем на" иглата в купа сено "за това как да се установи, че в кръвта, особено в по-ранните етапи, количеството на туморната ДНК в кръвта е минимално. "
  Чрез профилиране на епигенетични промени вместо мутации, екипът е могъл да идентифицира хиляди модификации, уникални за всеки тип рак. След това, използвайки подход за големи данни, те прилагат машинно обучение, за да създадат класификатори, способни да идентифицират наличието на ДНК, получена от рак, в кръвните проби и да определят какъв тип рак. Това основно превръща проблема "една игла в купа сено" в по-разумно "хиляди игли в сеновата купа", където компютърът просто трябва да намери няколко игли, за да определи коя кутия има игли.

 • dnk okЕксперименталното лечение може да поправи мутациите, които причиняват генетични заболявания

  Нова технология, която разчита на вирус, който заразява молците, и наномагнити, може да се използва за редактиране на дефектни гени, които предизвикват болести като сърповидноклетъчна, мускулна дистрофия и кистозна фиброза.
  Биоинженерът от Унивеситета "Райс" Ганг Бао комбинира магнитни наночастици с вирусен контейнер, извлечен от определен вид молец, за да достави CRISPR / Cas9 полезен товар, който модифицира гени в специфична тъкан или орган с пространствен контрол.
  Тъй като магнитните полета са лесни за манипулиране и за разлика от светлината преминават лесно през тъканта, Бао и неговите колеги искат да ги използват, за да контролират изразяването на вирусни полезни натоварвания в целевите тъкани чрез активиране на вируса, който иначе е инактивиран в кръвта.
  Изследването се появява в списание „Biomedical Engineering”. В природата CRISPR / Cas9 подсилва имунната система на микробите, като записва ДНК на нашествениците. Това дава на микробите способността да разпознават и атакуват възвръщащите се нашественици, но учените са се състезавали да адаптират CRISPR / Cas9 за ремонт на мутации, които причиняват генетични заболявания и манипулират ДНК в лабораторни експерименти.
  CRISPR / Cas9 има потенциала да спре наследствената болест - ако учените могат да получат машината за редактиране на генома на правилните клетки вътре в тялото. Но остават пречките, особено при предаването на полезните натоварвания за редактиране на гени с висока ефективност.

 • Kavazaki OkИзследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего и международни сътрудници имат доказателства, че Болестта на Кавазаки (БК) не е породена само от една причина. Изследвайки метеорологичните модели и географските разпределения на пациентите в Сан Диего, изследователският екип определи, че това възпалително заболяване вероятно има множество екологични задействания, повлияни от комбинацията от температури, валежи и модели на вятъра. Резултатите са публикувани в онлайн изданието на “Научни доклади” от 12 ноември.

  "Последните системи за ниско налягане в Сан Диего се свързват с два отделни клъстери на болестта", казва Джейн Бърнс, педиатър в Детската болница в Сан Диего и директор на Изследователския център за болестта на Кавазаки в Училището по медицина в Сан Диего. "Нашето изследване сочи към асоцииране между мащабната среда, какво се случва с нашия климат в голям мащаб и появата на тези клъстери".
  Болестта на Кавазаки е най-често срещаното заболяване на сърцето при децата. Необработена, приблизително една четвърт от децата с БК развиват аневризми на коронарните артерии - издутини като балони сърдечни съдове - които в крайна сметка могат да доведат до инфаркт, конгестивна сърдечна недостатъчност или внезапна смърт.
  Бърнс и нейният екип са прегледали 1 164 случая на БК, лекувани в детската болница за над 15 години. Забелязаните клъстери на случаи на БК често са свързани с различни атмосферни модели, за които се предполага, че транспортират или концентрират агенти, които водят до БК. Дните преди и по време на БК клъстерите показват по-високо от средното атмосферно налягане и по-топло условия в Южна Калифорния, заедно с високо налягане на юг от Алеутските острови.

 • heart okСтресът трансформира важен структурен протеин в генния регулатор, който предпазва от сърдечна недостатъчност

  Неочаквано откритие, което свързва структурния сърдечен протеин с генно регулиране след сърдечен стрес, предполага потенциални нови възможности за разработване на терапии за сърдечна недостатъчност.
  Разработката, водена от изследователя на сърцето от университета в Айова, Лонг Шенг Сонг, се фокусира върху протеин, наречен junctophilin-2 (JP2). Предишна работа от лабораторията на Сонг показа, че JP2 е структурен протеин, който е от съществено значение за сърдечния ритъм, и че загубата или прекъсването на JP2 е свързано със сърдечна недостатъчност.
  Новото проучване, проведено с мишки и публикувано онлайн от списанието Science в четвъртък, 8 ноември, показва, че при стресови условия JP2 се разцепи на два фрагмента. Това разпадане на JP2 уврежда структурната архитектура на клетките и нарушава функциите на сърдечните клетки. Изненадващото откритие на новото проучване е, че един от новосъздадените фрагменти от JP2 защитава сърцето от увреждане, като пътува до сърцевинните клетки и изключва изразяването на гени, които стимулират сърдечна недостатъчност.
  "Ние отдавна сме знаели, че този протеин е структурен протеин, важен за мускулната функция, но никога не сме очаквали, че ще има тази способност да регулира генното изразяване", казва Сонг, професор по вътрешни болести в Университета на Айова Карвър , "Тези открития разкриват неизвестен преди това самозащитен механизъм, който клетките на сърдечните мускули притежават, за да се противопоставят на вредните последици след сърдечния стрес."

 • diabetМалките химически промени в блоковете на ДНК, които могат да бъдат повлияни от факторите на начина на живот, могат да намалят количеството на IGFBP2. Изследователският екип на DIfE / DZD вече докладва в списанието Diabetes, че тези епигенетични промени увеличават риска от диабет тип 2. Освен това хората с високи кръвни нива на свързващия протеин IGFBP2 са по-малко склонни да развият това метаболитно разстройство. Промените в кръвта вече се откриват няколко години преди началото на заболяването.

  Според германски доклад за здравето с диабета от 2018 г. повече от 5,7 милиона души в Германия страдат от диабет тип 2. Засегнатите лица реагират неадекватно на хормоналния инсулин, което води до повишени нива на кръвната глюкоза. Това от своя страна може да доведе до удари, инфаркти, увреждане на ретината, увреждане на бъбреците и нервни заболявания. Тъй като метаболитното заболяване се развива постепенно, първоначалните увреждания обикновено се появяват по време на диагнозата. "В бъдеще нашите открития могат да помогнат да се идентифицират рисковите потенциали за диабет тип 2 още по-рано и да се помогне за противодействие на болестта с превантивни мерки", каза професор Анет Шурман, ръководител на катедрата по експериментална диабеталогия към Германския институт по хранене на човека Потсдам -Rehbruecke (DIfE) и говорител на Германския център за изследване на диабета (DZD).