NSVOK top banner

Вход

Пациенти

 • stoj4oНеизвестните за смъртта на родилката Ренета Томова, починала при раждане в болницата в Сливен, остават. Близките й продължават да обвиняват лекарите, че са използвали варварски методи по време на раждането. От болницата твърдят, че нямат вина за смъртта й.
  В същото време стана ясно, че има лекарска грешка при смъртта на друга родилка. През юли 38-годишната Маргарита почина в Плевенската болница. Според излезлия одитен доклад жената не е могла да бъде интубирана, но лекарите не са знаели това, защото не са направили предварителен преглед и се стигнало до усложнения и задушаване.
  Кой метод е правилен и кой не?

 • medical errorПоследните случаи на починали родилки извади на преден план отново въпроса за медицинските грешки. CNBC публикува в началото на годината материал за изследване на медицинските грешки в Съединените щати – страната с най-високо качество на медицинските услуги в света:
  Според скорошно проучване в института Джон Хопкинс повече от 250 000 души в Съединените щати умират всяка година поради медицински грешки, което ги прави трета водеща причина за смърт след сърдечни заболявания и ракa.
  Други проучвания отчитат дори по-високи стойности, като твърдят, че броят на смъртните случаи от медицинска грешка е 440 000 годишно. Причината за несъответствието е, че лекарите рядко отбелязват върху смъртните актове човешките грешки и системните дефекти, като причина за смъртта. Центровете за контрол и превенция на заболяванията използват обаче точно смъртните актове, за да публикуват статистически данни за смъртните случаи в национален мащаб.

 • medical errorМинистерството на здравеопазването разпространи прессъобщение в което се казва:
  Извършената проверка в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ - Плевен по повод починала на 26.07.2018 г. родилка с инициали М. М. констатира нарушениe в диагностично-лечебния процес, за което ще бъде образувано административно-наказателно производство.
  Цялата документация по случая е предоставена на Районната прокуратура в гр. Плевен.
  На 25.07.2018 г. пациентката М. М. е хоспитализирана в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ – Плевен за родоразрешение – планово Цезарово сечение. Проведена е предоперативна анестезиологична консултация, но не е извършен преглед и в Историята на бременността и раждането (ИБР) няма записани данни за състоянието на устната кухина и подвижността на шийния отдел на гръбначния стълб на пациентката. На по-късен етап това не е позволило да се направи оценка на риска от извършване на ендотрахеална интубация.

 • manolova majaНационалният омбудсман Мая Манолова зави пред БТВ по повод смъртта на родилаката в Сливен, че Компетентните органи – Изпълнителна агенция Медицински одит и Районната здравна инспекция трябва веднага да се намесят, да извършат проверки ида установят причните за трагедията. „Трябва да бъде сезирана и прокуратурата да установи дали има престъпление – немърливоизпълнение на правно регламентирана дейност от страна на медицинския екип.
  Това е втори случай за последните две седмици, каза още Манолова. „При мен в институцията получаваме много сигнали и жалби на пациенти, недоволни от оказаната им медицинска помощ.
  Реформата в здравеопазването трябва да отчете един много важен критерий – мнението на пациента за оказаната им медицинска помощ. Сега пациентът не участва във вземането на решенията за здравната система и в оценката на лечебните заведения.

 • rodilka sliven-снимка НоваТВМлади жени се обединяват в социалните мрежи с искания за законови промени, съобщава в сутрешния блок Нова телевизия. Темата излезе отново на дневен ред след смъртта на родилка в сливенската болница МБАЛ Д-р Иван Селимински АД..
  Близките на починалата жената твърдят, че става дума за лекарска грешка и ще поискат аутопсия й да бъде извършена от съдебен лекар извън Сливен. Опасяват се, че случаят ще бъде потулен.
  Майки пък се обединиха в социалните мрежи около идеята за законови промени, както и за прекратяване на практиката, използвана от някои лекари, за израждане с натискане на корема.

 • potrosheno speshnoМъж е нанесъл материални щети в един от кабинетите на спешното отделение в МБАЛ д-р Рахила Ангелова АДв Перник, съобщават няколко медии. Пострадали хора от персонала няма. Пациентът е потърсил медицинска помощ, след нанесен му побой. Той е искал освен това да му бъде издаден документ за нанесените наранявания. Недоволен от описанието на вредите, по-късно той се връща в спешния кабинет и иска описаните наранявания да бъдат променени.
  Получава отказ, което предизвиква агресивната му реакция. Първо обръща кушетката, чупи прозореца със стол и няколко шишета с разтвори за вливане.
  В този момент в кабинета са били медицинска сестра и санитарка, които успяват да излязат от кабинета и да позвънят на полицията.

 • brain stim59-годишният мъж е един от десетките българи с Паркинсон, които се налага сами да търсят средства за лечението си в България. Парадоксът е, че в същото време Здравната каса плаща същата операция и същото изделие в чужбина, но на по-високи цени. Новото ръководство на Здравната каса обещава да разреши проблема.
  Сали Саким е един от десетките болни с Паркинсон у нас, при които лекарствата не помагат. И единственият вариант за лечение е дълбока мозъчна стимулация с апарат, който струва между 40 и 60 хиляди лева.
  Той е одобрен за чужбина, но оттогава той, близките му и лекарите безуспешно търсят болница, която да го поеме.
  „Ние не можем да намерим някоя болница в Западна Европа, която да иска да направи операцията, тъй като не вярват, че след това ще бъдат изплатени парите. Казват да се изчака, но вече една година чакаме”, каза д-р Красимир Минкин.
  Пациентите с такава диагноза не бива да чакат, защото състоянието им се влошава сериозно.

 • casheПациенти на държавната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация – , намираща се в столичния квартал „Овча купел“, са подали колективна жалба до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, съобщава БГНЕС. Повод за жалбата е нов ценоразпис на допълнителните услуги, които лечебното заведение предлага.
  Пациентите трябва да плащат за подобрени битови условия -телевизор, безжичен Интернет и собствен санитарен възел, такса в размер на 49 лева. Те обаче нямат избор, защото всяка една стая разполага с Интернет, телевизор и собствен санитарен възел.

 • agressia medic dobrichТелевизия БТВ съобщава в репортаж за ново насилие над лекар. Жертва на агресията този път е д-р Мариана Москова – специалист по детски болести в болницата в Добрич. Около 23 ч. в неделя вечерта д-р Москова преглежда 6-годишно дете, изпратено от Спешното отделение за консултация. Тя предлага на родителите да му постави инжекция, за да спре повръщането и да изпише лекарства за лечение вкъщи.
  Родителите настояли то да бъде прието и лекарката позвънила на дежурния инфекционист.
  "Тъй като детето плачеше много силно и не чувах какво си говорим, помолих ги да излязат във фоайето. Това вече предизвика агресия на родителите, на майката, особено на бащата. Започна да заплашва отново, че ще ме убие, че ние сме некадърни, че не можем да работим, посегна към мен да ме удари", допълни лекарката.

 • dr ivanovaПродължава акцията по събиране на кръв за д-р Ирена Иванова от Александровска болница. Лекарката пострада при падане от блок в кв. „Люлин” и се бори за живота си.
  Нейна колежка д-р Стефани Велева обясни, че от инцидента са минали 16 дни и през цялото време с техни средства са подпомагали лечението ѝ. Нейни колеги и медици от други клиники са дарили кръв.
  Д-р Велева уточни, че нямат информация какво е довело до този инцидент, но това няма значение в момента.

 • nhifВ материал на Интернет сайта Redmedia се изнася получена от НЗОК информация за откази да се сключат договори с различни болници. Най-честата причина за отказите е, че дейностите били нови. Друга причина била, че липсват като бройка специалисти, според изискванията на медицинските стандарти.
  Особено фрапиращ е примера с УМБАЛ "Св.Иван Рилски", на която е отказан договор за оказване на болнична помощ по клинична пътека „Роботизирана радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания“, защото е нова дейност. Тази дейност няма как да не е нова по простата причина, че до сега в страната нямаше кибер нож и която и болница да поиска договор, когато и да било ще и откажат, защото е нова дейност. Въпросният кибер нож е закупен с бюджетни пари и струва повече от 10 милиона лева.

 • Отделението "Уши, нос, гърло" в болницата в Добрич временно е затворено. То няма да работи до 15 септември, съобщава БНР.
  Работещите в него двама специалисти ще излязат в отпуска, а останалият медицински персонал ще бъде преразпределен в други отделения, където липсата на кадри е най-голяма. Подобна мярка не се предприема за първи път. От болницата уверяват, че след този период отделението ще функционира отново и то няма да бъде затваряно за постоянно.
  От началото на месеца кардиологичното отделение е с нов началник, информират от болничното заведение. Назначен е и един специализант по кардиология, с което отделението е излязло от кадровата криза, в която се намираше до момента. 

  Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
  Благодарим за подкрепата!

  Подобни статии

 • blsБългарският лекарски съюз разпространи съобщение до медиите в което се казва:
  Относно случая с починалата родилка в УМБАЛ „Георги Странски“, гр. Плевен, ръководството на Български лекарски съюз иска преди всичко да изкаже своите искрени съболезнования към близките на починалата пациентка.
  Съсловната организация припомня, че в своята дейност и възгледи, винаги се е придържала към два основни принципа. Първо, категорично се противопоставяме на популяризиране на вменена, но недоказана вина, което е и основно правило в постановката и разбиранията на Европейския съд по правата на човека. Докато по създал се медицински проблем, не бъде извършено щателно разследване относно възможните причини за настъпилите последици, всеки гражданин следва да бъде неприкосновен от уронващи името му упреци, както и вменяващи му недоказана вина коментари.

 • katsarov vitkova bgonairД-р Мими Виткова и Д-р Стойчо Кацаров коментираха пред телевизия Bulgaria ON AIR, случая с болен пациент без здравни осигуровки.
  Стана ясно, че макар да не е здравно осигурен пациентът ще бъде прегледан от лекарски екип от УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“. Вчера семейството е било потърсено от Социално подпомагане - Младост и им е съобщено, че за онкоболният е осигурен лекарски преглед.
  По думите на Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването около 2 млн. български граждани са с прекъснати здравноосигурителни права, а според министерството на финансите повече от половината от тях са в чужбина.
  "В точно този случай проблемът не е в здравната система, а в социалната. Лекарите са си свършили добре работата. Има Постановление на Министерския съвет номер 17 от 2007 година, което е точно за такива случаи. В него е указано, че разходите за лечението на пациенти , които не са здравно осигурени и са без доходи и имущество се плащат от Министерството на труда и социалната политика.

 • corruptionОнкоболни чакат почти два месеца лечение с кибернож в пловдивска болница. Апаратът, за който са похарчени около 12 милиона лева, не работи. За ремонта му отговаря фирма, спечелила търга за доставка през 2015 г.
  Обществената поръчка е за доставката на два апарата за лечение на онкоболни. Обявена е в началото на 2015 година.
  Единият апарат е за Онкологията в София, а другият – въпросният кибернож – за университетската болница "Св. Георги" в Пловдив на обща стойност близо 20 милиона лева с ДДС.
  Явява се един кандидат – „БУЛ МЕД ИНВЕСТМЪНТ”, създаден година и половина преди обявяването на поръчката.

 • zov za pomostТелевизия Bulgaria ON AIR излъчи репортаж за наш сънародник с туморно образувание в гърлото, на който столични болници отказали лечение, заради лиспа на здравни осигуровки.
  В репортажа се вижда, че 50-годишният мъж живее с приятелката си в мазе под наем в софийското село Панчарево без собствен санитарен възел и баня.
  Мъжът не е плащал осигуровките си, няма и лична карта. Дължимата сума за здравни осигуровки е 1340 лева. На месец живеем с около 300-400 лева като за мазето, в което живеем, плащаме 150 лева".
  Преди повече от месец заради признаци на задушаване в гърлото е бил приет по спешност в столичната болница Света Анна. Там е лекуван в интензивното отделение и му е поставена трахеална тръба. След това от МБАЛ Царица Йоанна- ИСУЛ и други болници са отказали да го оперират, заради липса на лична карта и здравни осигуровки. На преден план в репортажа излиза въпроса трябва ли да се отказва в тези случаи медицинска помощ.

 • spina bifidaСдружение с нестопанска цел „Спина бифида и Хидроцефалия – България“ подe жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу Министерския съвет, НЗОК и министерството на здравеопазването.
  Повод за жалбата е липсата на реимбурсиране от НЗОК на интермитентни катетри. Въпросът пе поставен за пръв път на обсъждане през 2012 година. Въпреки положителното лекарите, в това число и национални консултанти, както и периодично давани обещания, въпросните катетри и до сега не са включени в списъка на НЗОК. Всяко семейство с дете или лице с подобен проблем заплаща самостоятелно разходите за ИК и консумативите за тях, равняващи се на близо 250 лв. за месец. Ако не бъде закупен и поставен такъв консуматив, обаче, има много висок риск от инфекции, повтарящо се антибиотично лечение, увреждане на бъбреците, диализа. Не на последно място подобни неблагоприятни състояния, насложени върху здравето на децата ни още повече затрудняват социалното им включване в детски градини, училища и обществен живот.

 • vaucherТуристическият бранш настоява да бъде въведен нов тип ваучери, които да се ползват от работниците за възстановяващи здравето почивки, като срещу това фирмите да ползват данъчни облекчения. Идеята е ваучерите за здравна превенция да бъдат добавени към ваучерите за храна. Предложението бе направено по време на Националния съвет по туризъм, който се проведе в курортния комплекс "Св. св. Константин и Елена". Моделът се прилага успешно в Унгария, където за няколко години вътрешният туризъм е постигнал ръст от над 1 000 процента, съобщи Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на европейската СПА асоциация.

 • polizai NSМайките на деца с увреждания, които протестират пред Народното събрание от началото на юни, подаряват днес пояси и други плажни принадлежности на депутатите, които от утре са в дълга лятна ваканция. Те успяха да наредят част от поясите, топките и играчки за плаж пред служебния вход на парламента, съобщават от bTV. После обаче кордон от полицаи ги обгради и не ги допускаше до влизащите народни представители.

 • marihuanaВеликобритания се подготвя да легализира марихуаната за лечебни нужди. Още тази есен британските лекари ще могат да изписват лекарства, съдържащи канабис, съобщи вътрешният министър Саджид Джавид, информират от БНР. Лекарствата трябва да бъдат тествани за качество и безопасност, като основното условие за тяхната употреба е изключителната медицинска необходимост. Употребата на марихуана в бита няма да бъде легализирана.