NSVOK top banner

Вход
Обновен 8:10 EEST, Aug 22, 2018

Медицински изделия

 • bionichna rakaПрез 2006 г. Найджъл Акланд остава без дясната си ръка при инцидент в цех за благородни метали. След много трудности, той се сдобива с бионична ръка, която се контролира чрез диоди от тялото му, съобщават от БНР. Акланд я използва от 2011 – началото на 2012 г., когато е бил първият човек в света, който е имал такава ръка.

 • nadzenkaНякои търговци имат над 400% надценка за помощни средства за хора с увреждания. Фрапиращата стойност е видима в анализ на ресорната агенция. По закона за достъп до обществена информация bTV е получила справка за цените, на които търговците купуват и продават изделията за хората с увреждания. От нея е видно, че за някои изделия надценката е над 400%, а за други – над 300%, за да се достигне размера на социалната помощ и тя да се усвои.

 • stentOKОт всеки трима души, които са имали имплантиран стент, за да се затворят запушени артерии и да предотвратява сърдечен удар, поне един от тях ще преживее рестеноза - възобновено стесняване на артерията поради натрупване на плака или белези, което може да доведе до допълнителни усложнения.

  Сега екип, ръководен от проф. Кеничи Тахахата от Университета на Британска Колунбия (УБК) за електротехника и компютърно инженерство, разработи тип "умен стент", който следи дори фините промени в кръвообращението през артерията, откривайки стесняването в най-ранните етапи и прави ранно диагностициране и лечение възможни.

 • tissuesOKИзграждането на биологични тъкани, като кожа, мускули или кости, в персонализирани форми е вече една стъпка по-близо. Изследователи са успели да ръководят сгъването и по този начин формата на тъканите с оптогенетика: техника за контролиране на протеиновата активност със светлина. Екипът в публикува своите резултати "Nature Communications", с отражение върху регенеративната медицина, на 18 юни.

  Промяната на тъканните форми в ембриона е от съществено значение за здравословното развитие. Стефано Де Рензис и неговите членове от групата в EMBL се интересуват от механизмите зад тези преходи на формата, наричани още морфогенеза. Те използват оптогенетиката - техника, осигуряваща прецизен светлинен медииран контрол на протеиновата активност - за изследване на промените в тъканните форми.

  Връзката между формата и функцията
  В настоящия доклад Емилиано Искейордо, Тереза ​​Куинклер и Стефано Де Рензис използваха оптогенетиците за реконструиране на епителиалното сгъване: основен процес по време на развитието им, когато клетките се придвижват навътре и се сгъват в ембриона, като по този начин създават вътрешни тъкани като мускули. Забележително, те постигат това в клетките, които обикновено не се подлагат на този процес. Де Рензис, който е ръководил изследването: "Ние развързахме връзката между формата и функцията на клетката, което ни позволи за първи път да изградим тъкани в определена форма, без да се отразим на експертността на клетката."

 • BLOODTEST200Изследователите от университета Рътгърс са създали автоматизирано устройство за тестване на кръв, което осигурява бързи резултати, което потенциално подобрява работния поток в болниците и други здравни институции, за да позволи на медицинските специалисти да прекарват повече време в лечението на пациентите.

  Изследване, описващо напълно автоматизираното устройство, е публикувано онлайн в списание “Технология“ (TECHNOLOGY).

  "Това устройство представлява светия граал в технологиите за изследване на кръвта", казва Мартин Л. Ярмуш, старши автор на изследването , заместник-председател и професор в катедрата по биомедицинско инженерство в университета "Рътгърс" в Ню Брунсуик. "Интегрирайки миниатюрни роботизирани и микрофлуидни (лабораторни) системи, тази технология съчетава ширината и точността на традиционното вземане на кръв и лабораторните тестове със скоростта и удобството при тестването на точките на грижа".

 • heart okВ презентацията на годишната среща на Асоциацията на кардиологичните заболявания и в едновременно в издание в Circulation, изследователи от бригамската и женската болница представиха доказателства, че ново поколение сърдечни помпи не само подобряват дългосрочните резултати, но може също така да намали разходите за грижи с течение на времето за пациенти със сърдечна недостатъчност. Изследователският екип анализира резултатите от проучването MOMENTUM 3, което сравнява две устройства: HeartMate II (текущото поколение) и HeartMate 3 (нова, центробежна помпа), произведени от компанията Абот, която спонсорира проучването.

  "Устройството за подпомагане на лявата камера на HeartMate 3 (LVAD) е по-щадяща помпа от гледна точка на клинични нежелани реакции и сега можем да потвърдим, че повишената му ефективност е свързана с понижаване на разходите", каза Мандейп Мера, изпълнителен директор на Център за напреднали сърдечни заболявания и медицински директор на Центъра за сърдечно-съдови заболявания в бригамската и женската болница. "В медицината най-често терапията, която демонстрира повишена ефективност, обикновено идва на по-висока цена и можем да покажем, че тази нова технология всъщност намалява разходите за платците и пациентите във времето".

 • Ananiev NSПо време на парламентарния контрол днес здравният министър Кирил Ананиев от трибуната на Народното събрание заяви, че през 2018 г. Националната здравноосигурителна каса е гарантирала достъп на пациентите до 828 медицински изделия повече на по-ниски цени. Всяко здравноосигурено лице има право да ползва изделията, включени в списъка, който общественият фонд реимбурсира, пишат от вестник 24 часа. Министърът на здравеопазването допълни, че ако на пациент бъдат поискани допълнителни пари за заплащане, да сигнализира Министерството на здравеопазването и здравната каса.

 • vision okПървите човешки роговици са отпечатани w 3D от учени в Университета Нюкасъл, Великобритания.

  Това означава, че техниката може да се използва в бъдеще, за да се осигури неограничена доставка на роговици.
  Като най-външния слой на човешкото око, роговицата играе важна роля при фокусирането на зрението.
  Все пак има значителен недостиг на роговица, който е на разположение за трансплантация, като 10 милиона души по света изискват хирургия, за да предотвратят слепота на роговицата в резултат на заболявания като трахома, инфекциозно заболяване на очите.
  В допълнение, почти 5 милиона души страдат от пълна слепота поради роннейни белези, причинени от изгаряния, разкъсвания, абразия или болести.
  Изследванията на доказателствата за концепцията, публикувани днес в "Experimental Eye Research", съобщават как стволовите клетки (човешки стромални клетки от роговицата) от здрава донорна роговица се смесват заедно с алгинат и колаген, за да се създаде разтвор, който да може да бъде отпечатан, мастило ".
  Използвайки прост, евтин 3D биопринтер, био-мастилото беше успешно екструдирано в концентрични кръгове, за да образува формата на човешка роговица. Отнем по-малко от 10 минути за отпечатване.

 • 3DprinterЕкипът на УКЛА Самуели е разработил специално пригоден 3D принтер за изграждане на терапевтични биоматериали от множество материали. Напредъкът може да бъде стъпка към принтиране при поискване на сложни изкуствени тъкани за използване при трансплантации и други операции.

  "Тъканите са чудесно сложни структури, така че за да се конструират изкуствени версии на тези, които функционират правилно, ние трябва да пресъздадем тяхната сложност", казва Али Кадамсесени, който е ръководил изследването и е лектор на УКЛА, професор по инженерство в УКЛА Инженерно училище Самуели. "Новият ни подход предлага начин за изграждане на сложни биосъвместими структури, изработени от различни материали".

  Проучването е публикувано в "Напреднали материали".

  Техниката използва светлинен процес, наречен стереолитография, и се възползва от персонализиран 3D принтер, проектиран от Кадамсесени, който има два ключови компонента. Първият е персонализиран микрофлуиден чип - малка, плоска платформа, подобна на размера на компютърния чип - с множество отвори, които "отпечатват" различен материал. Другият компонент е дигитален микромагър, масив от повече от един милион малки огледала, които се движат независимо.

  Изследователите са използвали различни видове хидрогелове - материали, които след преминаване през принтера образуват скелета за израстване на тъканите. Микровълновете излъчват директна светлина върху печатащата повърхност и осветените области показват контура на 3D обекта, който се отпечатва. Светлината също така предизвиква образуването на молекулни връзки в материалите, което кара геловете да се задържат в твърд материал. Тъй като 3D обектът е отпечатан, огледалната матрица променя схемата на светлината, за да покаже формата на всеки нов слой.

 • limitsНа заседание, проведено на 14 май, Надзорният свъет на НЗОК е определил лимитите на болниците за периода от месец май до месец ноември 2018 година. Надзорният съвет е приел и изменения в Правилата за условията и реда за прилагане на чл. 4, ал. 1, ал.2 и ал. 3 от Закона а бюджет на НЗОК за 2018 година. Конкретни числа в решението не се споменати, а в изменение на правилата се определя, че лимитите ще са в рамките на останалите по бюджета средства. Предстои да се види дали очакванията на лекарския съюз и болниците за месечни плащания от 155 милиона лева за болнична помощ ще се оправдаят.
  За месец април, който беше първия след подписване на новия НРД, общата сума на плащанията на болниците беше разпределена на база месец февруари и остана на нивата от 2017 година от около 140 милиона лева, въпреки, че цените на близо половината клинични пътеки са увеличени със средно 10 процента.

 • izdeliaЗдравната каса плаща в пъти повече за медицински изделия, отколкото те струват на свободна продажба. За това сигнализираха пациенти, които били принудени да си купуват уринаторни торбички, защото изписаните по каса, освен че не пасват, не стигат и като бройка, информират от БНТ. Как НЗОК определя цените на медицинските изделия, за които плаща - няма отговор. По-високите цени остават и в новия, актуализиран списък на касата.
  С увредени от операция пикочопроводни пътища, слагат на възрастна жена изкуствен канал да извежда урината навън. Към него се прикрепят торбички, които се сменят, когато се напълнят. Или по няколко пъти на ден.

 • nzok aortna novaИма трети случай на починала жена, заради невъзможност да заплати за медицинско изделие, чиято цена бе намалена от НЗОК. Починалата жена е Мария Теохарова, на 87 години. Пред Нова телевизия, нейната дъщеря Радост Теохарова каза, че тя и сестра ѝ ще съдят НЗОК, заради загубата на майка им.
  Радост Теохарова разказа, че майка й получила инфаркт и била приета в Окръжна болница „Света Анна”, където разбират, че се нуждае от аортна клапа.

 • nhifПресцентърът на НЗОК разпространи съобщение, че е осигурен е достъпът на пациентите, нуждаещи се от медицинското изделие tavi, напълно заплатено от НЗОК.
  НЗОК има сключени договори с шест лечебни заведения за болнична медицинска помощ, които поставят на нуждаещи се пациенти медицинското изделие транскатетърна аортна клапа TAVI.

 • PetrovОфициалното становище на НЗОК е, че няма пациенти, които да са изгубили живота си, защото не са могли да си доплатят медицински изделия. Бившият подуправител на здравната каса д-р Димитър Петров каза в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR, че проблемът, който възниква сега, е заради реимбурсацията на конкретното медицинско изделие, което близките на възрастна пациентка не успяха да платят преди време и тя почина. До края на март нищо не се е доплащало за него, а след това се е получила ценова разлика между финансирането от касата и обявените цени от фирмите, които доставят клапите.

 • bolniza nosilkaПрестрелка с прессъобщения избухна между Интернет сайт и НЗОК във връзка с пуликуваната информация смърт на втора пациентка, която не е могла да заплати медицинските изделия. Интернет сайтът Clinica.bg цитира изявление на пациентската организация "Заедно с теб"за пореден случай на починал пациент, който не е могъл да доплати за медицинско изделие, съобщават от пациентски организации. Според организацията това е втори подобен казус, и затова оттам искат вот на недоверие на заместник-министъра и председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Жени Начева. Не е ясно обаче дали фаталните инциденти наистина се дължат на проблемите с договарянето на медицинските изделия. Въпреки това публикуваме становището на организацията без редакции.

 • valve okПроизводството на жива тъкан или органи въз основа на човешки клетки е една от основните научни области в регенеративната медицина. Тъканното инженерство, което включва разрастване на резервни части в лабораторията, представлява основна част от това изследване. Частите могат да се използват за замяна на дефектни клетки и тъкани в тялото и възстановяване на нормалното им функциониране. Биоинженерните заместители имат значителни предимства пред използваните понастоящем изкуствени импланти: Те не предизвикват имунни реакции в тялото на пациента и могат да растат и да се регенерират.

  Проектиране на сърдечни клапани на компютъра

  Международен консорциум, ръководен от професор УЗХ, професор Саймън П. Хоерструп, вече е достигнал крайъгълен камък по пътя към лечението на пациенти със сърдечни заболявания, използващи нови сърдечни клапи, култивирани от човешки клетки: Като част от финансирания от ЕС проект LifeValve, за пръв път екипът, използвайки компютърни симулации, успя да предскаже индивидуално как добре култивираните сърдечни клапи ще растат, ще се регенерират и ще функционират при големи животински модели (овце). "Благодарение на симулациите, ние можем да оптимизираме дизайна и състава на регенеративните сърдечни клапи и да разработим персонализирани импланти за използване в терапията", казва Хоерструп от Института по регенеративна медицина на UZH.

  Предсказване на регенерация - важна стъпка към клиничното приложение

  По-специално, промените в структурата на сърдечната клапа, които се появяват в тялото по време на процеса на динамично регенериране, могат да бъдат предсказани чрез компютърни симулации и съответно предвидени в дизайна. Резултатите, които вече са публикувани в списанието Science Translational Medicine, са важна стъпка към рутинното прилагане на технологията за тъканно инженерство, развита в Цюрих. Освен това констатациите осигуряват основен концептуален принос, който ще спомогне за успешното преминаване към клинично използване на нови биоинженерни технологии в регенеративната медицина.

 • dim.petrovБившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров коментира за медиите последните скандали, свързани с цените на медицинските изделия и починалата в столична болница пациентка, която трябваше да плати за сърдечна клапа 10 000 лева.
  Д-р Петров описа процедурата за определяне на цените на медицинските изделия така:
  Процедурата продължава 4-5 месеца и се отнася за около 4000 изделия. По нея работи специално назначена от управителя на НЗОК комисия. Във всяка група и подгрупа на медицинските изделия се определя най-ниската оферта, която е предложена от фирмите. Ако има по-скъпи медицински изделия, над тази цена и болният ги предпочита, то той заплаща разликата. Изготвеният от комисията списък с цени се внася за одобрение в Надзорния съвет на НЗОК.

 • penkaПациентски организации „Заедно с теб“ заявяваме Вот на недоверие на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев и на зам.-министъра на здравеопазването г-жа Жени Начева относно доплащането на животоспасяващи медицински изделия.
  Мотиви: бягане от отговорност за доплащане на медицински изделия – обмисляне есента създаване на напрежение у пациентите и исканията им за организиране на протести, вместо да се грижат за здравето си, което според нас е недопустимо, тъй като винаги сме били за диалог и постигане на компромиси необосновано уронване на доверието на обществото към университетска болница липса на адекватни реакции и дискусия

 • snt.ekaterinaПо повод изявленията на представители на НЗОК, че в случая с починалата жена са открити нарушения в болница „Св.Екатерина“ Ви уведомяваме:
  1. Не отговаря на истината, че са открити нарушения. Съгласно протоколите от проверката е установено едно единствено и то формално нарушение, че ехокардиографията е с липса на подпис от сертифицирано лице.
  С това се внушава, че лечението е проведено от некомпетентни лекари и това е едва ли не причината за смъртта на пациентката. В действителност в лечението са участвали едни от най-големите експерти в кардиологията, признати не само в България, като проф.д-р Юлия Джоргова и проф.д-р Диана Трендафилова.

 • nhif"НЗОК е извършила проверка за смъртта на жена, която почина, защото не можа да си доплати 10 000 лева за да и бъде поставена аортна клапа. При проверката е констатирано нарушение: ехографията е извършена от лекари специализиращи кардиология, вместо от лекар със специалност по кардиология, както било записано в НРД." Това обясни за Нова телевизия Оля Василева, контрол на медицинските дейности в Столичната здравно-осигурителна каса и Павлина Иванова от НЗОК.
  „В НЗОК има специална комисия, която се събира всяка седмица, за да разглежда такива заявления от болниците. Но в случая няма такова", каза Павлина Иванова, началник отдел „Лекарства и контрол” в НЗОК.