NSVOK top banner

Вход
Обновен 6:04 EET, Dec 16, 2018

Онкология

 • BreastCancer okНова техника, която използва мамография, за да определи биологичната тъканна композиция на тумора, може да помогне за намаляване на ненужните биопсии на гърдата, според ново проучване, публикувано в списание Radiology.

  Мамографията е ефективна при намаляване на смъртните случаи от рак на гърдата чрез откриване на ракови заболявания в най-ранните им, най-лечими етапи. Много жени обаче се връщат за допълнително диагностично изобразяване и в много случаи за биопсии за абнормни открития, които в крайна сметка са доказани като доброкачествени. Проучването изчислява, че този процент на повторно изследване е повече от 10% в САЩ.
  "Степента на обратно извикване с мамографията е много по-висока от идеалната", казва първият автор на изследването Карън Друккер, доктор по научни изследвания от Катедрата по радиология в Чикагския университет . "Има разходи и безпокойство, свързани с повторното изследване, и нашата цел е да намалим тези разходи, но да не пропускаме нищо, което трябва да бъде биопсизирано".
  Д-р Друккер и колеги наскоро проучиха нова техника, наречена 3D отделение за гърди (3CB). Джон Шепърд, доктор в Хавайския университет в Хонолулу, и неговият екип разработи 3CB, докато е бил в Калифорнийския университет в Сан Франциско. Чрез измерване на състава на водата, липидите и протеиновите тъкани в цялата гърда, 3CB може да осигури биологичен подпис за тумор. Например, повече вода в туморната тъкан може да показва ангиогенеза или производството на нови кръвоносни съдове, което е ранен признак на развитие на рак.

 • BreastCancer okИзследователите използват "радиоматериали" за измерване на PARP-1 и глутамин при рак на гърдата

  Набор от новопоявили се диагностични инструменти може да помогне за идентифициране на пациентите с рак на гърдата, които най-вероятно ще се възползват от терапии, насочени към важни ензими, подхранващи редица подтипове, включително BCRA-мутирали и тройно негативни ракови заболявания. Нови изследвания от две проучвания, проведени от изследователи в Перелманското училище по медицина в Университета на Пенсилвания, са представени вчера на Симпозиума по Рак на Гърдата - Сан Антонио 2018.
  Днес някои пациенти с рак на гърдата с BRCA мутации и тройно негативни ракови заболявания се лекуват с Poly (ADP-ribose) Polymerase (PARP) инхибитори, които улавят и унищожават PARP-1, важен ензим за ремонта на ДНК, върху който раковите клетки разчитат за оцеляване.

 • drugs limitОт следващата година Здравната каса налага лимити и на лекарствата, които се заплащат изцяло или частично от нейния бюджет. Правно основание за това, дават приетите с преходните разпоредби на Закон за бюджета на НЗОК за 2019г., промени в Закона за здравното осигуряване. Целта на новите лимити е да се „гарантира предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК”.
  Механизмът на лимитиране ще се прилага спрямо всички Притежатели на разрешения за употреба и спрямо всички лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК.
  Той ще се прилага в случаи на надвишаване на предвидените бюджетни разходи за всяка една от основни групи лекарства:
  1. Лекарства за домашно лечение, назначавани с протокол, за които се извършва експертиза (основна група А);

 • BreastCancer okСамо около една пета от жените, изложени на по-висок риск от развитие на рак на гърдата, смятат, че трябва да приемат лекарство, доказано да помaгa за предотвратяване на заболяването, съобщава ново проучване, финансирано от фондация „Изследване на рака Обединено Кралство“ (Cancer Research UK) и публикувано в списание „Клиничен рак на гърдата.”

  Около 72% заявяват, че се притесняват за дългосрочните ефекти на тамоксифен, а 57% вярват, че лекарството ще им даде неприятни странични ефекти.
  Изследователите, ръководени от екип от Университета в Лийдс, поискаха от повече от 400 здрави жени с по-висок риск от рак на гърдата от 20 центъра в Англия, независимо дали смятаха, че трябва да приемат тамоксифен, и загрижеността си за лекарството.
  Те открили, че почти една трета (29%) от жените мислят, че лекарите предписват твърде много лекарства, а повече от една трета (35%) смятат, че лекарите ще предпишат по-малко лекарства, ако имат повече време. Около една четвърт (24%) от жените са имали лоши реакции към лекарства в миналото.
  Почти една четвърт (24%) от жените смятат, че хората, които се грижат за лекарствата, трябва да предприемат редовни почивки от лечение; 23% заявяват, че са много чувствителни към лекарства и 17% вярват, че природните лекарства са по-безопасни от традиционните лекарства.

 • radiotherpy of the future OKНовата технология, основана на ускорител, разработена от лабораторията SLAC на Националния ускорител на университета в Станфорд, има за цел да намали страничните ефекти на раковата радиационна терапия чрез свиване на продължителността й от минути на по-малко от секунда. Вградена в бъдещи компактни медицински устройства, технологията, разработена за високоенергийна физика, също би могла да помогне на радиационната терапия да стане по-достъпна в целия свят.

  Сега екипът на SLAC / Stanford е получил решаващо финансиране, за да продължи с два проекта за разработване на възможни лечения за тумори - едното, използващо рентгенови лъчи, а другото - протони. Идеята зад двете е да се взривят раковите клетки толкова бързо, че органите и другите тъкани нямат време да се движат по време на експозицията - подобно на вземането на единична замразена рамка от видео. Това намалява вероятността радиацията да удари и да повреди здравата тъкан около туморите, като направи радиационната терапия по-прецизна.
  "Доставянето на облъчващата доза от цяла терапия с единична светкавица, продължаваща по-малко от секунда, ще бъде най-добрият начин за управление на непрекъснатото движение на органи и тъкани и значително предимство в сравнение с методите, които използваме днес", каза Били Лоу, доцент по радиационна онкология в Станфордското училище по медицина.
  Сами Тантави, професор по физика на частиците и астрофизика, и главен учен за отдела за изследване на ускоряването на радиочестотния спектър в дирекция "Технологични иновации" на SLAC, който работи с Лу за двата проекта, заяви: "За да осигурим ефективно радиация с висока интензивност, ускоряващи структури, които са стотици пъти по-мощни от съвременните технологии. Финансирането, което получихме, ще ни помогне да изградим тези структури. "

 • dnk okОт над 23 000 гена в човешкия геном, само една шепа поемат централна роля в сигналната трансдукция и регулирането на растежа. От тях трите гена, кодиращи RAS протеини, са особено важни, тъй като те се откриват мутирали в над 25% от човешките ракови заболявания. Процесите около RAS генните продукти също са включени в редица редки разстройства на човека, наречени RASopathies. RAS белтъците са абсолютно централни регулатори на растежа и онкогенезата и от своя страна всеки регулатор на RAS е готов да бъде от съществено значение за рака и широк спектър от заболявания при хората.

  Водени от интереса към идентифицирането на основните генетични детерминанти на лекарствения отговор при специфичен тип рак на хематопоетичната система, Института CeMM в Австрия вече докладва за механичната връзка между гена LZTR1, свързан преди това с редица редки заболявания и редки видове рак и RAS. Тези открития осигуряват нов ключов регулатор на пътя, който е един от най-добре проучените пътеки за сигнализация в биологията. Като такава, това представлява значителен напредък. Проучването не само хвърля нова светлина и подробности за регулирането на протеина, подпомагащ развитието на растежа, но също така предлага молекулярно обяснение за необичайно голям брой патологични състояния, вариращи от различни видове мозъчни и педиатрични ракови заболявания до патологии на развитието като синдрома на Noonan ,

 • daritelМартин Стратиев – поет и моторист, събра 19 000 лева от дарения, за да ремонтира детската площадка пред онкохематологичното отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” в София.
  „Тази прекрасна детска площадка направихме с една моя приятелка Елена. Събрахме средствата чрез „Фейсбук” от дарители – напълно обикновени хора, и построихме тази площадка. Събрахме около 19 000 лева и то почти изцяло много малки суми даряваха хората и много хора дариха. Имам и няколко по-големи дарители.Така стана това красиво и много важно нещо за децата с онкохематологични заболявания”, разказа пред bTV Мартин.
  Преди неговата намеса площадката е изглеждала по съвсем друг начин – с една счупена люлка и пързалка в същото състояние. Недалеч от мястото за игра се намира и лабораторията, където се правят изследванията на децата.

 • onkolekarstvaГилдията на онколозите поиска пред парламентарната здравна комисия в четвъртък изрично да се разпише в Закона за бюджета на здравната каса, че принципът да се изписва най-евтиното лекарство няма да важи при лечение на рак. Заместник-министър Жени Начева и шефът на здравната каса д-р Дечо Дечев заявиха преди седмица, че условието за разходоефективност ще важи само за лекарства, изписвани по протокол от НЗОК. Онколозите обаче се притесняват, че ако това изрично не се запише в закона, не е сигурно, че няма да се приложи и в онколечението.

 • operazia VMAСъвместен екип от специалисти по „Ушни, носни и гърлени болести” и „Лицево-челюстна хирургия” извършиха уникална по рода си операция за отстраняване на карцином на 49-годишна жена. Пациентката потърсила помощта на професор Венцислав Цветков – ръководител на УНГ-клиниката на ВМА, след като близо година е лекувана от различни специалисти в страната, като окончателното им мнение е било, че не могат да ѝ предложат адекватно оперативно лечение. След направен обстоен преглед от професор Цветков и екипа му, жената е диагностицирана с карцином, обхващащ ушния канал, средното ухо, мастоида, вътрешното ухо, черепната база, темпоро-мандибуларната става, паротидната жлеза и съдово-нервния сноп на шията.

 • IzberiЗа десета поредна година Райфайзенбанк организира благотворителната инициатива "Избери, за да помогнеш". За тези години кампанията е подпомогнала 233 социални, образователни и екологични каузи в цялата страна с над 2 700 000 лв. През 2018 г. приоритет на инициативата ще бъдат проекти с акцент върху наболелите проблеми на обществото.
  "Здравеопазване - майчино и детско здраве, превенция на хроничните незаразни болести, в социалната сфера подкрепа за деца и възрастни от високорискови социални групи, за култура и образование - реставрация на паметници на културата, опазване на българските традиции и за опазване на околната среда акцентът е опазване и поддържане на екосистемите", съобщи координаторът Руслана Щилянова.

 • BLOODTEST200Учените в областта на раковите заболявания са комбинирали "течна биопсия", епигенетични изменения и машинно обучение, за да развият кръвен тест за откриване и класифициране на рака на най-ранните етапи.

  Учените, ръководени от главния изследовател д-р Даниел Де Карвальо в Център за рак “Принцеса Маргарет”, са комбинирали "течна биопсия", епигенетични изменения и машинно обучение за разработване на кръвен тест за откриване и класифициране на рака на най-ранните етапи.
  Констатациите, публикувани онлайн в "Природа", описват не само начин за откриване на рак, но и обещават, че ще могат да го намерят по-рано, когато се лекува по-лесно и дълго преди симптомите да се появят, казва д-р Де Карвальо, старши научен сътрудник в раковия център на Университетската здравна мрежа.
  "На този етап сме много развълнувани", казва д-р Де Карвальо. "Основният проблем с рака е как да го открием рано. Това е проблем на" иглата в купа сено "за това как да се установи, че в кръвта, особено в по-ранните етапи, количеството на туморната ДНК в кръвта е минимално. "
  Чрез профилиране на епигенетични промени вместо мутации, екипът е могъл да идентифицира хиляди модификации, уникални за всеки тип рак. След това, използвайки подход за големи данни, те прилагат машинно обучение, за да създадат класификатори, способни да идентифицират наличието на ДНК, получена от рак, в кръвните проби и да определят какъв тип рак. Това основно превръща проблема "една игла в купа сено" в по-разумно "хиляди игли в сеновата купа", където компютърът просто трябва да намери няколко игли, за да определи коя кутия има игли.

 • pazient onkoТри големи университетски болници се обединяват, за да спасят живота на жена, заболяла от рак на мозъка. След успешното лечение тя иска да сбъдне мечтата си да осинови дете. Снежана работи на две длъжности - като санитар и администратор в Александровска болница. Затова когато получава припадъци, смята, че са от преумора, разказват от bTV. Оказва се, че е злокачествено заболяване.
  „Не съм от най-послушните като много хора за личното здраве. По принцип тичам за други, но за себе си...”, казва Снежана.
  Средствата за операцията осигуряват нейните колеги. В УМБАЛ "Св. Иван Рилски" попада на „лекаря със златни ръце” - д-р Емануил Найденов.

 • heart okНово проучване на изследователите от Държавния университет на Вашингтон (ДУВ) предполага, че протеин, наречен CDK2, играе ключова роля за сърдечно увреждане, причинено от доксорубицин, често използван за химиотерапия.

  Използвайки модел на гризачи, изследователите показаха, че доксорубицин увеличава активността на CDK2 в сърдечните мускулни клетки, което води до клетъчна смърт. Нещо повече, те демонстрират, че потискането на нивата на CDK2 облекчава увреждането на сърдечните мускулни клетки след лечение с доксорубицин.
  Публикувани в Journal of Biological Chemistry, тяхното откритие може да се използва като основа за бъдещо разработване на стратегии за лечение и лекарства за намаляване на риска от сърдечни заболявания при оцелелите от рак, особено тези, лекувани в детска възраст.

  Сърдечно заболяване след лечение на рак
  Последните подобрения в диагностиката и лечението на рак увеличиха шансовете за оцеляване при пациенти с рак. В САЩ около 16 милиона души - или 5% от населението - са оцелели от рак. След рецидив на рака, сърдечните заболявания са водеща причина за смърт в тази група. Сърдечната токсичност, свързана с употребата на доксорубицин и свързаните с тях химиотерапевтични лекарства, се смята, че е отговорна за повишен риск от преживели рак при развитие на сърдечно заболяване.

 • brain cancer illustration okУчените правят крачки в разработването на течни биопсии за мозъчни тумори чрез откриване на туморна ДНК в течността от мозъка и гръбначния стълб.

  Течните биопсии са течни проби от пациенти, например от кръв или урина, които осигуряват по-малко инвазивен начин за наблюдение на заболяването в сравнение с туморните биопсии. По-малко натрапчив тест може да бъде изключително полезен за мозъчните тумори, където събирането на проби може да бъде трудно и рисково за пациентите.

  Учените от Cancer Research UK Cambridge Institute анализират цереброспиналната течност (CSF), която плува в мозъка и гръбначния мозък, при 13 пациенти с мозъчен тумор, наречен глиом. Те откриха туморна ДНК в пет (39%) от пациентите и техните открития са публикувани в EMBO Molecular Medicine.

  Изследователите са използвали евтина и широко разпространена техника, наречена плитка секвенция на цялото геном, за да открие ДНК на мозъчния тумор - те търсят големи генетични промени, като например гени, които се дублират или губят.

  За първи път изследователите идентифицирали туморната ДНК в CSF, като разгледат размера на ДНК фрагментите, които са по-къси от тези на здравите клетки. Това осигурява друг начин за откриване на ДНК на мозъчния тумор, което потенциално увеличава степента на откриване.

 • BreastCancer okИзследователи от Каролинска институт в Швеция са идентифицирали протеин, който определя идентичността и инвазивните свойства на клетките на рака на гърдата. Констатацията може да доведе до разработването на нови терапевтични и диагностични стратегии за насочване към инвазивания рак на гърдата и метастазите. Изследването е публикувано в научното списание Cancer Research.

  Инвазията на раковите клетки в околните тъкани е първата стъпка за метастази, основната причина за смърт при рак. Нашите познания за това как раковите клетки придобиват инвазивни и метастатични свойства са непълни и следователно липсва лечение за пациенти с рак с метастазирано заболяване. Настоящото проучване хвърля нова светлина върху тази област.
  "През последните години стана очевидно, че промяната в идентичността на раковите клетки може да допринесе за неговото инвазивно и метастатично поведение", казва Джонас Фукс, доцент в катедра "Микробиология, тумори и клетъчна биология" в Каролинска институт, който ръководи проучването.
  Дълго време се смята, че идентичността на клетката, която се създава по време на ембрионалното развитие, е постоянна характеристика. Следователно, след като клетката бъде инструктирана да стане например мускулна клетка, нервна клетка или кожна клетка, тя ще остане този тип клетка, без значение какво се случва.

 • pazient rak

  Броят на раково болните пациенти в света нараства, а у нас не е ясно колко хора са заболели. За да вдъхне надежда, жена, преборила се с тежката болест – рак на гърдата, разказва истории с щастлив край. Истории за рака. Борбата с него. И победата на четири силни жени.

  Пред bTV ги споделя Петя Накова, която нарича себе си военен кореспондент от страната на болестта.

  Вижте подробности във видеото:

 • radiotherapyВодещи специалисти от Гилдията на лъчетерапевтите в България и отделението по лъчелечение на МБАЛ „Уни Хоспитал“ организираха Първа национална работна среща по радиохирургия. На нея са поканени да вземат участие известни специалисти от цялата страна. Спонсор на събитието е фирма „Вариан Медикъл Системс”, САЩ, производител на високоспециализирана техника. Дружеството прави едни от първите разработки в областта на лъчелечението, радиохирургията, рентгеновата технология и цифровите детектори за изображения. „Варинак България” ЕООД е единственото дружество в България, притежаващо правото да дистрибутира и сервизира (в и след гаранционен период) продуктите, запазена търговска марка на производителя „Вариан Медикъл Системс”.
  Форумът е на тема: „Въвеждане и стандартизиране на радиохирургията – предизвикателства към лъчетерапевтичните центрове в България“ и се провежда на 2 и 3 ноември 2018 г. в Парк хотел „Асарел“ - град Панагюрище.

 • Dechev NZOKПреразходът за онкологични лекарства в болниците, който е едно от най-проблемните пера в бюджета на НЗОК, от следващата година ще бъде изцяло за сметка на фармацевтичните компании, които са го формирали. Това обяви управителят на касата д-р Дечо Дечев, който представи предстоящите промени в лекарствената политика на фонда на пресконференция в МЗ. Промените са в няколко направления – в начина, по който ще се формира цената на навлизащите нови продукти според тяхната ефективност; в начина, по който ще се предписват скъпо струващи лекарства с протокол в извънболничната помощ и в начина, по който ще се компенсира ръста в разходите при онколекарствата в болниците, съобщават от mediapool.bg. С промени в Закона за бюджета на НЗОК процесът по ценообразуване и оценка на здравните технологии се събира на едно място – в Националния съвет по цени и реимбурсиране. Той ще извършва анализ на ефективността и ефикасността на новите, а и на вече влезли в позитивния списък продукти и ще казва на каква цена могат да се регистрират и съответно да се плащат от обществения фонд.

 • cancer genes okВъв всяка клетка в тялото е включен код за убиване, чиято функция може  да причини самоунищожение на клетките, които стават ракови, съобщава ново проучване на Северозападния медицински институт в САЩ. Веднага щом вътрешните бодигардове на клетката почувстват, че са мутирали в рак, те удрят в кода за убиване, за да деактивират мутиралата клетка.

  Кодът е включен в големи протеино-кодиращи рибонуклеинови киселини (РНК) и в малки РНК, наречени микроРНК, които учените смятат, че са се развили преди повече от 800 милиона години отчасти за защита на организма от рак. Токсичните малки молекули на РНК също се задействат от химиотерапията, съобщават учените.
  Ракът не може да се адаптира или да стане резистентен към токсичните РНК, което го прави потенциално безотказно лечение, ако убийствения код може да бъде синтетично дублиран. Неспособността на раковите клетки да развият резистентност към молекулите е първа, казаха учените.
  "Сега, когато познаваме кода за убиване, можем да задействаме механизма, без да се налага да използваме химиотерапия и без да пречим на генома. Можем да използваме тези малки РНК директно, да ги въведем в клетките и да задействаме ключа за убиване", каза водещият автор Марк Е Питър, Томас Д. Спийс, професор по метаболизма на рака в Северозападния университет "Файнберг".
  Химиотерапията има многобройни странични ефекти, някои от които причиняват вторични ракови заболявания, защото атакуват и променят генома, каза Петър.
  "Намерихме оръжия, които са надолу по течението на химиотерапията", отбеляза Петър, също член на университет "Робърт Х. Лури", който е част Северозападния университет.
  Разработката, описваща кода за убиване и идентифицирането на начина, по който микроорганизмите за борба с раковите заболявания използват кодовете за унищожаване на туморни клетки, са публикувани на 29 октомври в Nature Communications. Статията, описваща протеиновите кодиращи големи РНК може да се превърне в токсични малки РНК, беше публикувана на 16 октомври в eLife.

 • d rShivarovБългарски лекар в екипа на Нобеловия лауреат – японеца Тасуку Хонджо. Той прави и собствени открития в борбата с рака. Д-р Велизар Шиваров се завръща у нас, за да прилага най-новите методи за диагностика и лечение с помощта на имунната система. От Nova TV разказват за победите на медицината над смъртоносни болести и за 30-годишния път до Нобеловата награда през погледа на един българин. Мечтата за оръжие срещу рака, което се крие в собствените сили на човешкия организъм, е на дневен ред от десетилетия. Оживява само в две лаборатории – едната на американеца Джеймс Алисън, а другата на японеца Тасуку Хонджо. Независимо един от друг те откриват непознати протеини, които пречат на имунитета сам да унищожава раковите клетки и успяват да ги блокират. Познание, което в началото на октомври 2018-та им печели най-голямото признание в науката.