NSVOK top banner

Вход
Обновен 16:58 EEST, Oct 22, 2018

Онкология

 • s maKosopadЗагубата на коса (алопеция) е сред най-тежко приеманите странични реакции от пациентите с рак, които се подлагат на химиотерапия в битката с болестта. Алопецията е една от стигмите на рака - тя разкрива каква е диагнозата на болния, отнема чувството на пациента за дискретност и пълноценно съществуване в ежедневието, дори когато не е на терапия. Проучвания показват, че 8% от онкоболните в световен мащаб отказват да се подложат на животоспасяваща терапия заради страха от загуба на коса. Но има начин пациентите да запазят напълно или частично косата си и да имат някаква степен на контрол по време на лечението с химиотерапия.

 • cancer genes okСред няколкото форми на рак на панкреаса, един от тях засяга конкретно жени, често млади. Как е възможно това, въпреки че панкреасът е орган с малко излагане на полови хормони? Този рак на панкреаса, известен като "муцинозна киста", има странни прилики с друг мукозен рак, засягащ яйчниците. Чрез провеждане на широкомащабни анализи на геномните данни, изследователи от Университета в Женева (UNIGE) и от университетските болници в Женева (Швейцария), в сътрудничество с колеги от САЩ, дадоха отговор: и двата тумора произхождат от ембрионални зародишни клетки. Докато все още са недиференцирани, тези клетки мигрират към репродуктивните органи. По пътя, някои могат погрешно да се спрат в други органи, носейки риск от тумор, който може да се появи след 30 години. Позволявайки по-добра класификация на тези муцинови тумори, това изследване, което трябва да бъде прочетено в Journal of Pathology, проправя пътя за по-подходящо и персонализирано управление, съобразено с произхода на тумора.

  Мукозни тумори на яйчника и панкреаса засягат млади жени - между 30 и 40 години. Те приемат формата на голяма киста, нещо като топка, пълна с течност. Редки - те съставляват около 3% от раковите заболявания на яйчниците и панкреаса - те обикновено се лекуват чрез операция. Взети във времето, раковата киста е напълно отстранена. Въпреки това, в 15% от случаите кистата се прекъсва преди операцията; раковите клетки се разпространяват в перитонеума, което води до метастази, които са силно резистентни към химиотерапия. В такива случаи прогнозата за преживяемост на пациентите не надвишава една година.
  "Първоначално тази работа се основаваше на клинично наблюдение", казва ръководителят на изследването д-р Интидхар Лабиди-Гали, изследовател в Изследователския център за транслации в онкохематологията в Медицинския факултет на UNIGE и лекар в HUG. "Като специалист по рак на яйчниците се натъкнах на статия, описваща генетичния профил на муцинозните тумори на панкреаса. За моя голяма изненада имаха същите генетични промени като мукозни тумори на яйчника, въпреки че тези два органа нямат пряка връзка . Д-р Кевин Елиас, асистент по акушерство и гинекология в Бригъм женската болница, Бостън, САЩ и първи автор на статията, идентифицира тесните връзки между двата тумора: "Ние открихме същите генетични мутации, същите типове жертви - млади жени, често пушачи - и още по-изненадващо, яйчникова тъкан при панкреатични кисти ".

 • paliativВ България съществува неразбиране по проблемите на палиативната медицина, липсва адекватна нормативна база, обучен персонал и адекватно финансиране за оказване на палиативни грижи. Това е позицията на Българското дружество по продължителни грижи и палиативна медицина, заяви в предаването „Преди всички“ по БНР председателят на дружеството проф. д-р Любима Деспотова.

 • BreastCancer okСлед изследване на 15 000 жени за период от пет години, важно клинично проучване в Швеция показва, че 3D мамография или гръдна томозитеза открива над 30% повече ракови заболявания в сравнение с традиционната мамография - като повечето от откритите тумори се оказват инвазивен рак. Обширното проучване за скрининг е проведено от университета Лунд и университетската болница Скане в Швеция, а резултатите са публикувани в списание Lancet Oncology.

  "С томозинтеза на гърдата, 34% повече ракови тумори бяха открити в сравнение със сегашния стандартен мамографски скрининг. В същото време успяхме да намалим свиването на гърдата по време на изследването, нещо, което може да насърчи повече жени да участват в скрининга, "обяснява Софиа Закриссън, доцент в университета в Лунд и рентгенолог в Университетската болница в Скане (SUS), като продължава:
  "Трябва да потвърдим, че тези жени не са имали рак, тъй като този метод открива повече структури в гърдите като цяло. увеличен процент на обратно повикване ".
  При традиционния мамографски скрининг, всички гръдни тъкани се заснемат в едно изображение. Гръдната томозинтеза, от друга страна, е триизмерна и работи според същия принцип, който се нарича томография. Това означава, че няколко гръдни изображения с ниска доза са взети от гърдите от различни ъгли, които се реконструират от компютър, за да покажат тънки слоеве на гърдата. С повече и подобрена информация за изображението и по-малко припокриващи се тъканни структури, шансовете за откриване на тумори се увеличават. Освен това дозата на облъчване може да бъде намалена при определени обстоятелства.

 • zadarjaniАпелативният специализиран съд потвърди определението на първата инстанция и остави в ареста за постоянно четирима от задържаните за незаконна търговия с онколекарства - Борислав Сотиров, Делян Денсузов, Калоян Молалийски и Милослав Пейков. Другите трима, задържани при акцията в Благоевград и София, остават под домашен арест - Небесна и Зора Балджийски, както и Светлана Тюлекова. Обвиняемите бяха задържани заради схема, чрез която е източвана здравната каса с незконен реескпорт на медикаменти за онкоболни. Лекарствата били за пациенти в болницата "Йоан Павел" в София и "Св. Мина" в Благоевград. Според съда няма данни, че обвиняемите могат да се укрият, но има опасност да извършат ново престъпление, информират от БТА. Според доказателствата има ясно разграничение кой каква функция е изпълнявал в престъпната група, която според разследването е работила от средата на 2017 г. до 4 октомври 2018 г.

 • D rDechevКогато някой предлага модел, в който ще се влеят повече средства, не трябва да казваме на прима виста „Не”. Обществото трябва да се готви, че разходите за здраве ще се повишават драстично всяка година. И тази част, която ще се покрива солидарно от нас всички, трябва да расте, ако не искаме да расте другата част, която се покрива индивидуално от всеки, до който дойде този проблем. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев. По думите му, ако мерките, които ще предложи НЗОК след 10 дни, не бъдат одобрени от политиците, трябва да се готвят в следващите две години за удвояване на разходите.

 • Cancer Immunotherapy OKЕдин вид "презаредени" имунни клетки може да бъде масово произвеждан, за да се помогне за борба с рака.

  Изследователите зад ранната фаза на проучването от Империал Колидж Лондон твърдят, че развитието може да отбележи следващото поколение от най-модерните имунотерапии, наречени терапии CAR-T.
  Тези персонализирани третирания включват препрограмиране на имунните клетки, за да се убие ракът.
  НЗС в Англия съобщи в петък, че ще направи първата терапия, разрешена за лечение на лимфом, на разположение на пациентите от Фонда за лекарствата срещу рака.
  В новото проучване, финансирано от благотворителната организация Bloodwise, изследователският екип създаде генетично конструирана версия на клетка, наречена инвариантна естествена убиец Т-клетка - CAR19-iNKT
  Текущите терапии с CAR-T са много скъпи (около £ 300,000 на пациент) и са склонни да бъдат приспособени за всеки пациент. Въпреки това, учените зад настоящото проучване казват, че по-новата терапия с CAR-T има потенциала да бъде десет пъти по-евтина и може да бъде масово произведена, за да се даде възможност една партида да се използва при многобройни пациенти.

 • lung cancer okНедребноклетъчният белодробен карцином (НДБК) често е фатален, тъй като повечето случаи не се диагностицират, докато не са толкова напреднали, че хирургическата интервенция вече не е възможна. За да подобрят резултатите, изследователите разработват кръвен тест за откриване на рак на белите дробове по-рано. Докладът в The Journal of Molecular Diagnostics описва нова технология, индуцирано от електрическо поле освобождаване и измерване (EFIRM), която е едновременно силно чувствителна и специфична за откриване на две мутации на епидермалния растежен фактор (EGFR), свързани с рак на белия дроб в кръвта на НДБК пациенти с ранен стадий на заболяване. Тази платформа е относително евтина и е в състояние да извършва високопроизводителни тестове.

  Въпреки напредъка в химиотерапията, петгодишната преживяемост при пациенти, диагностицирани с нереактивиращ НДБК, е по-малко от 10%. Способността да се диагностицира НДБК в стадии 1 и 2, когато хирургичната резекция и потенциалното излекуване все още са възможни, биха могли значително да намалят смъртността от НДБК в световен мащаб. "Революционната технология EFIRM е най-вълнуващото развитие в неинвазивната течна биопсия през последните години. Възможността за откриване на пациенти с ранен стадий на рак на белия дроб с поносим тест за кръв или слюнка може да спести хиляди до десетки хиляди човешки жертви годишно" Д-р М. Стром, съпредседател на Центъра за изследване на онкологичните заболявания на главата и шията в Университета по дентална медицина в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ и старши вицепрезидент и главен медицински директор на EZLife Bio, Калифорния, САЩ. Технологията EFIRM може да се използва и за мониторинг на лечението и откриване на повторна поява при пациенти с диагноза НДБК.

 • Georgieva PetrovTърговия със здравето и живота на онкоболни хора. Лекари, фармацевти и управители на болнични заведения се оказаха обвиняеми в престъпна схема за износ на лекарста. Специализираният съд наложи мярка "домашен арест" на три жени, участвали в групата за незаконна търговия с медикаменти. Другите четирима мъже остават за постоянно в ареста, тъй като според съда има опасност да извършат ново престъпление. Това са соченият за ръководител на групата Милослав Пейков, Борислав Сотиров, Калоян Молалийски и Делян Деннсузов. Акцията на Специализираната прокуратура и ГДБОП се проведе в две онкоболници в четвъртък.

 • proc bapdjЧетирима от седемте задържани за източване на Здравната каса чрез търговия на черно с лекарства за онкоболни остават за постоянно в ареста. Това реши снощи Специализираният наказателен съд.
  Задържаните са от две болници – в София и в Благоевград, в които специализираната прокуратура и ГДБОП влязоха за проверка по сигнали.
  Разследването ще продължи и в други болници, обяви наблюдаващият прокурор Лидия Манолова.
  „Разследването продължава ви уверявам, че ще се достигне и до други лица, които са злоупотребявали с лекарства. На този етап не можем да кажем колко групата е присвоявала, но от фактурите, иззети от търговеца, считаме, че сумите са доста високи”, коментира Манолова.
  В ареста остава соченият за ръководител на групата Милослав Пейков, както и още трима мъже. Лекарите Зора и Небесна Балджийски и фармацевтката Светлана Тюлекова са под домашен арест, заради влошено здраве.
  Според разследващите ръководителят на групата Пейков купувал от различни медици лекарствата и ги препродавал. Задържаните двама лекари – майка и дъщеря – Небесна и Зора Балджийски, изписвали лекарства и ги предоставяли за продажба чрез съпруга на едната.
  Защитата отговори, че няма ясно обвинение, нито достатъчно доказателства.
  Решението на съда подлежи на обжалване.

  Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
  Благодарим за подкрепата!

 • drugs exportСедем души, сред които двама лекари и фармацевт, са задържани след акцията на Спецпрокуратурата и ГДБОП в онкоболници в София и Благоевград вчера. Сред арестуваните е и управител на едно от лечебните заведения. 
  Лекарствата били за пациенти в болниците „Йоан Павел” в София и „Св. Мина” Благоевград.
  Седем души, сред които двама лекари и фармацевт, са задържани след акцията на Спецпрокуратурата и ГДБОП в онкоболници в София и Благоевград вчера. Сред арестуваните е и управител на едно от лечебните заведения. 
  Лекарствата били за пациенти в болниците „Йоан Павел” в София и „Св. Мина” Благоевград.

 • handcaffsКъм момента има задържани осем лица, които са съпричастни със схемите с лекарствата." Това заяви вътрешният министър Младен Маринов за проверката на две онкоболници.
  „От вчера се провеждат процесуално-следствени действия на Специализираната прокуратура и ГДБОП по неутрализиране на организирана престъпна група, която извършва престъпления с лекарства. "Проверката тече вече няколко месеца", поясни министърът. Предстои да се види на колко от тях ще бъде повдигнато обвинение.
  Към момента процесуално-следствените действия продължават и когато всичко е готово, ще бъде дадена пресконференция“, каза Маринов. „Нека да оставим колегите и прокуратурата да си свършат работата. Към момента има задържани осем лица, които са съпричастни, предстои да видим на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения. Финансовият размер на злоупотребите в случая не е толкова важен, колкото да се прекратяват действията с лекарства, защото това засяга човешки животи“.

 • BreastCancer okИзследователи от Технологичния институт "Стивънс" и колеги са проектирали и развили нов клас молекули, които използват никога досега известен механизъм, който може да спре или унищожи туморите на рак на гърдата, особено при пациенти с резистентни на лекарства или опасно метастатични стадии на заболяването.

  Молекулата, разработена от Абхисек Шарма, професор по химия в Стивънс, би могла да добави към арсенала от лекарства, които активно се развиват, за да разграждат или инхибират естрогенните рецептори, протеините вътре в клетките, доказали се като най-важната цел при терапията на рака на гърдата през последните 30 години.
  "Уникалната полза от нашите съединения е, че това е фундаментално различен тип структура, за която досега не е известно, че деградира или инхибира естрогенните рецептори", казва Шарма, чиято работа е публикувана наскоро в списанието ACS Medicinal Chemistry Letters. "Това не е вариант на съществуващо лекарство, той работи съвсем различно".
  Няколко големи фармацевтични компании инвестираха сериозно в разработването на такива лекарства, известни като селективни деградатори на естрогенни рецептори или SERDs, поради огромния пазарен потенциал и неудовлетворената клинична нужда. Въпреки това, техният подход се съсредоточава основно върху модифицирането на структурата на SERD, които първоначално бяха открити преди десетилетия.

 • cancer small cell OKИзследователите от Университета на Калифорния в Лос Анджелис (УКЛА) са открили общ процес в развитието на дребноклетъчен рак на простатата и белите дробове в късния етап. Тези общи молекулярни механизми могат да доведат до разработването на лекарства, които да лекуват не само рак на простатата и белите дробове, но дребноклетъчен рак на почти всеки орган.

  Основното откритие: Простатата и белите дробове имат много различни модели на генна експресия, когато са здрави, но почти идентични, когато се трансформират в дребноклетъчни ракови заболявания. Изследванията показват, че различни видове дребноклетъчни тумори се развиват по подобен начин, дори когато идват от различни органи.

  Изследването, ръководено от д-р Оуен Витте, професор по микробиология, имунология и молекулярна генетика, е публикувано в списание Science.

  Раковите заболявания, които стават резистентни на лечение, често се развиват в дребноклетъчни ракови заболявания - известни също като малки невроендокринни карциноми или SCNCs, които обикновено имат изключително лоши прогнози. Някои видове рак могат да избегнат лечението отчасти чрез смяна на клетъчните типове - например от агресивен аденокарцином до карцином на малки клетки.

 • technologyЖурналистката на Bloomberg Емили Чанг разговаря с главния изпълнителен директор на Bill & Melinda Gates Foundation и доктор по онкология Сю Дезмънд-Хелман по време на срещата на върха Geekwire в Сиатъл. Темата на разговора им беше посветена на новите технологии и тяхното приложение в медицината, и как технологиите могат да подобрят живота на хората.
  Всяка година фондацията харчи милиарди долари по целия свят, за се справи с жизненоважни въпроси като детска смъртност и инфекциозни болести, и за да разшири достъпа до здравни услуги и образование. В Bill & Melinda Gates Foundation силно вярват в силата на данните и технологиите, чиято употреба помогна за решаването на някои от най-належащите световни проблеми.
  Сю Дезмънд-Хелман е убедена, че събирането на различни видове данни от цял свят и тяхната технологична обработка допринасят, "във всяко едно отношение", за превенцията и лечението на смъртоносни заболявания. С тяхна помощ фондацията взима решение в кои болести би могла да инвестира най-ефективно големи парични средства.
  На базата на технологични изчисления от Bill & Melinda Gates решават да инвестират най-много парични средства в болести като ХИВ, малария, туберкулоза, пневмония и диарийни заболявания. Причината за това е, че тези пет болести са най-големите причинители на смърт сред населението по местата с ограничени ресурси. 

 • Cancer Immunotherapy OKИмунотерапията е във водещите заглавия за спасяването на живота на стотици раковоболни пациенти, включително бившия президент Джими Картър. Но много от тези терапии работят само за малка част от хората, които имат специфична молекула, наречена PDL1, в своя рак.

  Изследователят на рака д-р Алиша Копик, току-що е открила начин да направи тази терапия жизнеспособна за хиляди, като използва собствените клетки на естествения убиец (NK) на тялото по нов начин. Нейните открития са публикувани наскоро в Onco Immunology.

  NK клетките са част от отбранителната система на тялото и действат като армия, която ни предпазва от нашественици като вируси и инфекции. Копик е открила начин да направи клетките на NK още по-мощни - като ги стимулира с наночастици, които ги умножават и повишават способността им да убиват. Технологията й е лицензирана и сега напредва към клинични изпитания като терапия за левкемия, а по-късно за други видове рак.

 • oncoscreeningДвойно са се увеличили случаите с рак на гърдата при жените между 30 и 35 години. През целия октомври се обръща внимание на информираността на обществото относно заболяването.
  "Ракът е лечим в ранните му фази, включително и рака на млечната жлеза. В над 90 % е трайно лечим, стига да бъде открит навреме, стига да има действаща профилактика и скрининг", заяви онкологът проф. Иван Гаврилов в "България сутрин" по BGOnAir.
  По негови думи в България годишно се разболяват около 4000 жени, прогнозните резултати за 2018 г. са 4016, а в Европа цифрата е 5223.
  Заболеваемостта на нашата страна е 98.8 на 100 души население, в Европа 128.8 на 100, а в САЩ е над 140.
  Смъртността обаче за България е 33,3 %, а при другите 32.7 %. На фона на по-малката заболеваемост ние имаме по-висока смъртност. Това се дължи на по-късното откриване на заболяването.

 • her 2 okЛечението с терапевтична ракова ваксина, насочена към HER2, осигури клинична полза за няколко пациенти с метастатични HER2-позитивни ракови заболявания, които преди това не са били лекувани с HER2-таргетно терапевтично средство, съгласно данни от клинично изпитване фаза I, представено на четвъртата CRI-CIMT - Международна конференция за имунната терапия на рака: Превеждането на науката в оцеляването, проведена на 30-ти септември 2018.

  Сред 11 оценяващи се пациенти, които са получили повече от най-ниската доза от ваксината, шест (54%) имат клинична полза. Една пациентка с рак на яйчника има пълен отговор, който трае 89 седмици, един пациент с рак на гастроезофагия има частичен отговор, който трае 16 седмици, а четирима (двама с рак на дебелото черво, едно с рак на простатата и една с рак на яйчниците) имат стабилно заболяване.
  "Имунотерапията насочва изключителната специфичност на имунната система за унищожаване на рака, а някои видове могат да имат потенциално по-малко странични ефекти от традиционната химиотерапия", заяви д-р Джей А. Берзофски, ръководител на клона за ваксини в Центъра за изследване на рака, Национален институт по рака, Национални институти по здравеопазване, Бетезда, Мериленд. "Използваме ваксинален подход за генериране на имунен отговор към HER2, който се намира на високи нива и стимулира растежа на няколко вида рак, включително рак на гърдата, яйчника, белия дроб, колоректалния и гастроезофагиалния рак.

 • paxmanЗагуба на косата- стигмата на рака. Вече и в България пациентите имат избор да запазят напълно или частично косата си, да имат степен на контрол по време на лечението с химиотерапия.
  Темата за загуба на косата е един от най-големите страхове не само за жените, подложени на химиотерапия, но и за мъжете. Това е стигмата на раковото заболяване: „Всички ще разберат, че имам рак“.
  Броят новозаболели от рак се увеличават с всяка година и броя на пациентите на активно лечение също нараства ежегодно. Все повече пациенти остават активни в ежедневието и работата си.
  Както причините за появата на заболяването са различни и могат да бъдат комплексни, така и причините за намаляването на смъртността от болестта рак могат да бъдат различни, но до голяма степен се отдават на все по-големия напредък в медицината, все повечето нововъведения и разширения в различните антиракови терапии – в хирургичното лечение, лъчелечението, химиотерапията, таргетната терапия, хормонотерапията и др.
  Голяма част от активното лечение се провежда с химиотерапия. Целта на лечението зависи от вида рак и в какъв стадий се намира. Загубата на коса (алопеция) е често срещан страничен ефект при химиотерапия. Не всички лекарства предизвикват алопеция, някои карат косата да изтънее, други я правят чуплива.

 • KOC PlС модерна и щадяща околните тъкани и важни органи апаратура за лъчетерапия в Комплексния онкологичен център в Пловдив са лекувани над 1280 болни. От началото на годината до края на юли техният брой е 710. В лечебното заведение разполагат с мултимодален линеен ускорител и дават по-големи възможности за избор при различните тумори.
  „Могат да бъдат обхванати всички локализации на онкологичните заболявания с необходимата прецизност“, обяснява началникът на отделението по лъчелечение професор д-р Марианна Янева.