NSVOK top banner

Вход
Обновен 8:10 EEST, Aug 22, 2018

Онкология

 • cancer genes okОколо 50 000 души в САЩ се диагностицират ежегодно с рак на главата, шията, носа и орален рак. Повечето от тях се лекуват с радиация, а 70-80% развиват болезнен и инвалидизиращ страничен ефект, наречен тежък орален мукозит (СОМ). Докато някои лекарства са на разположение за лечение на СОМ след като се развие, никой не може да го предотврати. Но днес изследователите съобщават за ново лекарство, наречено GC4419, което изглежда, че прави точно това. Въпреки че все още е в клинични проучвания, то вече е определено от Американската администрация по храните и лекарствата като "пробивна терапия".

  Изследователите ще представят резултатите си днес на 256-то Национално събрание и изложение на Американското химическо дружество (АХД).
  "Това е вълнуващо публично да се докладва за структурата и синтеза на GC4419 за първи път", казва д-р Денис Р. Райли, ръководител на изследването. "Вярваме, че GC4419 има потенциала да се справи с важна медицинска нужда при лечението на раково болни, които са подложени на лъчева терапия и очакваме да започнем фаза 3 на GC4419 при пациенти с рак на главата и шията тази година".
  Орален мукозит (ОМ) е болезнено и проблемно усложнение при лечението на рак, особено лъчевата терапия, която разгражда епителните клетки, обвиващи устата. Пациентите, страдащи от ОМ, изпитват силна болка, възпаление, улцерация и кървене. Повечето пациенти, които получават химиотерапия, развиват СОМ, както е определено от Световната здравна организация като степен 3 или 4 на ОМ. В най-тежките случаи пациентите не могат да поглъщат или консумират течности или твърди храни, често водещи до използването на храносмилателни епруветки и наркотични аналгетици. Пациентите също са податливи на инфекции, които могат да доведат до хоспитализация.

 • lung cancer okРакът на белите дробове е водеща причина за предотвратима ракова смърт. Заболяване от сложен произход, ракът на белите дробове обикновено се счита за резултат от ефектите на пушенето и от множество генетични варианти. Един от тези генетични компоненти, хромозом, наречен 15q25.1, преди е бил идентифициран като водещ повлиятел на податливостта към рак на белия дроб, поведението при пушене и никотиновата зависимост. Въпреки това, предишно проучване не е изследвало механизмите на този оловен агент или е документирало пътищата на чувствителност, които позволяват на тази хромозома да променя развитието на заболяването.

   Изследователски екип, ръководен от д-р Ксуеми Джи научен сътрудник в катедрата по биомедицинска наука в Dirmouth's Geisel School of Medicine, помогна за решаването на този централен проблем. Екипът идентифицира два основни пътя, включващи механизма, чрез който локусът на хромозомата 15q25.1 повлиява риска от рак на белия дроб. Първият път е на взаимодействие в нервната система, който е свързан с никотиновата зависимост. Другият път може да контролира ключовите компоненти в много биологични процеси, като транспортиране на хранителни вещества и йони, и човешката имунна система.

 • cancer genes okВ грандиозно ново проучване изследователи от университета в Копенхаген са открили метод за диагностициране на широк спектър от ракови заболявания в ранните им стадии чрез използване на конкретен протеин на маларията, който се придържа към раковите клетки в кръвните проби. Изследователите се надяват, че този метод може да се използва в прогнозите за рак в близко бъдеще.

  Всяка година ракът убива приблизително девет милиона души по света и ранната диагностика е от решаващо значение за ефективното лечение и оцеляване. Сега изследователи от Факултета по здравни и медицински науки в Копенхагенския университет излязоха с нов метод за диагностициране на рака в ранните му стадии при хора чрез протеин на маларията - VAR2CSA - който се придържа към раковите клетки. Всички учени трябва да определят дали човек има рак или не е кръвна проба.
  "Разработихме метод, при който вземаме кръвна проба и с голяма чувствителност и специфичност, ние можем да извлечем отделни ракови клетки от кръвта. Ние хващаме раковите клетки в по-голям брой от съществуващите методи, което предлага възможност да откриете рак по-рано и по този начин да се подобри резултата. Можете да използвате този метод, за да диагностицирате при много случаи, тъй като той не зависи от вида на рака.В момента открихме различни видове ракови клетки в кръвни проби. И ако има ракова клетка в кръвта ви имате тумор някъде в тялото си ", казва професор Али Саланти от Катедрата по имунология и микробиология и съвместен автор на изследването, което току-що бе публикувано в научното списание Nature Communications.

 • brain cancer illustration okАгресивни мозъчни туморни клетки, взети от пациенти, се самоунищожават след излагане на химикал в лабораторни тестове, показват изследователи.

  Изследването може да бъде първата стъпка в борбата с раковите заболявания като глиобластома. Проучването, ръководено от Университета в Лийдс, открива, че синтетичния химикал, наречен KHS101, е в състояние да намали енергийния източник на туморни клетки от глиобластома, което води до смъртта на клетките.
  Публикувано в Science Translational Medicine, изследването представлява важна стъпка напред в борбата с тази болест, която е един от най-смъртоносните ракови заболявания, като петгодишната честота на оцеляване е по-малка от пет процента.
  Над 2 000 души всяка година се диагностицират с глиобластом във Великобритания и наскоро беше обсъдено в Парламента като болест, която спешно изисква подобрения в лечебните възможности.
  Първоначално финансиран от Съвета за медицински изследвания, новото проучване показа обещаващи резултати, които могат да доведат до разработването на терапия за борба с рака на мозъка в следващите години.

 • dnk okПреди повече от 100 години германският лауреат на Нобелова награда Пол Ерлих популяризира концепцията за "магически куршум" - метод, който клиницистите може един ден да използват за прицелване на нахлуващи микроби, без да навредят на други части на тялото. Въпреки че химиотерапиите са били много полезни като целенасочени лечения за рак, нежеланите странични ефекти все още вредят на пациентите. Сега изследователи от Университета на Мисури демонстрираха, че специализирани наноструктури на базата на нуклеинови киселини могат да се използват за прицелване на ракови клетки, докато се заобикалят нормалните клетки.

  "Повечето терапевтични лекарства не са в състояние да разграничат раковите клетки от здрави клетки", казва Дейвид Порчани, постдокторант в лабораторията на Доналд Бърк в Центъра за науки за живота. Те убиват както клетъчните популации (здрави и злокачествени), така и лечението може да има по-тежки странични ефекти от самия рак в краткосрочен план. Разработваме "умни" молекули, които могат да се свързват с рецептори, които се намират на повърхността на рака клетки, като по този начин представляват рак подпис. Идеята е да се използват тези интелигентни молекули като носители за доставка на химиотерапевтични лекарства или диагностика. "

 • kidney cancerOKПървият атлас от човешки бъбречни клетки

  В първия експеримент от този вид, учените са разкрили точната идентичност на раковите клетки от най-честите ракови заболявания на бъбреците в детството и при възрастни. Изследователи от Института Уелком Сангер, Университета в Кеймбридж, Университета Нюкасъл и техните сътрудници показаха, че раковите клетки са версии на специфични здрави клетки от развиващите се бъбреци или бъбреците на възрастни.

  Публикувано в списанието “Наука“, това изследване може да доведе до разработването на напълно нови методи за лечение на ракови заболявания на бъбреците, които биха могли да накарат раковите клетки да се развиват по специфични начини в по-безопасни клетки.

  Ракът на бъбреците е седмият най-разпространен рак в Обединеното кралство с 12 500 нови случая през 2015 г., главно при възрастни с бъбречно-клетъчен карцином. Леченията за това включваха хирургия, химиотерапия и лъчетерапия.

 • a metastisi okТочните механизми за това как нарушената клетъчна функция се появява в клетки, отдалечени от първичния тумор на рака, остават област на текущите изследвания. Учените вече потвърдиха връзката между здрави туморни хибридни клетки и метастатични тумори за първи път при живи животни. В АПЛ Биоенжинерингобсъждат как са изследвали отделните хетерогенни профили на генната експресия, открити в човешките хибридни клетки и как хибридните клетки се появяват спонтанно в миши модели. В това изображение се прави анализ на йерархичния клъстеринг на генната експресия в туморни клетки (вляво), хибридни клетки (център) и нормални миши тъкани (вдясно), когато се сравнява със средната експресия на всички гени на дисплея.

  Метастазата или образуването на вторични тумори е водещ фактор за преобладаващата част от смъртните случаи, свързани с рака. Точните механизми за това как нарушената клетъчна функция се появява в клетки, отдалечени от първичния тумор на рака, остават област на текущите изследвания. Новата разработка изглежда обяснява една вековна хипотеза за това как ракът формира хибриди в тялото, което води до метастази.
  Изследователи от Университета в Минесота потвърдиха връзката между здрави туморни хибридни клетки и метастатични тумори за първи път при живи животни. В АПЛ Биоенжинеринг, от AIP Publishing, екипът обсъжда как те изследват различни, хетерогенни профили на генната експресия, открити в човешките хибридни клетки и как хибридните клетки спонтанно се появяват в миши модели.

 • liver okИзследователски екип, ръководен от учени от Института по рак на Сингапур (ИРС) в Националния университет в Сингапур (НУС), разработи ново пептидно лекарство наречено FFW, което потенциално би могло да спре развитието на хепатоцелуларен карцином или първичен рак на черния дроб. Това забележително откритие отваря врата за по-ефективно лечение на рак на черния дроб с по-малко странични ефекти.

  Международният екип включва изследователи от Бригамската и женската болница в Харвардското медицинско училище, катедрата по биологични науки към НУС, както и Агенцията за наука, технологии и изследвания.
  HCC е бързо растящ рак на черния дроб и пациентите обикновено преживяват 11 месеца след диагностицирането. HCC представлява над 90% от всички ракови заболявания на черния дроб и представлява сериозен проблем за общественото здраве в Азиатско-тихоокеанския регион. Главното лечение от първа линия за НСС е лекарството Сорафениб, което има неблагоприятни странични ефекти и удължава преживяването само за три месеца. Липсата на ефективни алтернативи за лечение, съчетани с късно откритие, доведе до HCC да се превърне в втората водеща причина за смъртни случаи при рак в световен мащаб.
  SALL4 - протеин, свързан с туморния растеж - е бил широко изследван като прогнозен маркер и цел на лекарството за HCC и други видове рак като рак на белия дроб и левкемия. Той обикновено присъства в растящия зародиш, но е неактивен в тъканите на възрастни. При някои видове рак, като HCC, SALL4 се реактивира, което води до нарастване на туморите. Въпреки това, SALL4 преди това е класифициран като "неприложима цел".

 • radiotherapy new OKДа победиш рака е състезание срещу времето. Разработването на планове за лъчева терапия - индивидуализирани карти, които помагат на лекарите да определят къде да облъчват туморите - могат да отнемат дни. Сега инженерният изследовател Аарон Байберр е разработил софтуер за автоматизация, който има за цел да намали времето до няколко часа.

  Той и неговият екип в Университета в Торонто (УТ(, катедра "Машиностроене и индустриално инженерство", включително Джъстин Бутилиър, професор Тимоти Чан и професор Андреа Макнивен от Медицински факултет на УТ, разглеждат дизайна на лъчевата терапия като сложен, но решаващ, - проблем с оптимизацията.
  Техният софтуер използва изкуствен интелект (ИИ) за извличане на исторически данни за лъчева терапия. Тази информация се прилага към двигател за оптимизация за разработване на планове за лечение. Изследователите са приложили този софтуер в своето проучване на 217 пациенти с рак на гърлото, които също са получили лечение, разработено по конвенционални методи.
  Терапиите, генерирани от ИИ на Байберр, постигат сравними резултати с традиционните планирани лечения на пациентите. - и го направи в рамките на 20 минути. Изследователите наскоро публикуваха своите открития в списание Медицинската физика.
  "Има и други двигатели за оптимизация на ИИ, които са разработени. Идеята зад нашата е, че тя имитира по-близко до сегашната най-добра клинична практика", казва Байбер.

 • corruptionОнкоболни чакат почти два месеца лечение с кибернож в пловдивска болница. Апаратът, за който са похарчени около 12 милиона лева, не работи. За ремонта му отговаря фирма, спечелила търга за доставка през 2015 г.
  Обществената поръчка е за доставката на два апарата за лечение на онкоболни. Обявена е в началото на 2015 година.
  Единият апарат е за Онкологията в София, а другият – въпросният кибернож – за университетската болница "Св. Георги" в Пловдив на обща стойност близо 20 милиона лева с ДДС.
  Явява се един кандидат – „БУЛ МЕД ИНВЕСТМЪНТ”, създаден година и половина преди обявяването на поръчката.

 • radiotherapy1В началото на февруари, министерството на здравеопазването прие наредба номер 2 за условията и реда за осигуряване защита на лицата при медицинско облъчване. С аргумента, че се транспонира Директива 2013/59 на Евроатом, в преходните и залючителнни разпоредби на нормативния акт е записано, че занапред за лъчелечение ще се дава разрешение само за фабрично нова апаратура. По смисъла на наредбата, фабрично нова е тази апаратура, при която от датата на производството до дата на пускането в експлоатация са изминали не повече от две години и се поставя за пръв път. Всеки който е имал вземане даване с АЯР и НЦРРЗ знае, че пускането в експлоатация на един линеен ускорител с проектиране, изграждане на бункер и всички разрешителни отнема повече от две години, сиреч като дойде време за пускане и най-новият апарат ще е на повече от две години. Не в това обаче е проблема.

 • cancer genes okУчените са открили мистериозна молекула, наречена Ин Янг1, и разкриха, че тя може да подхрани растежа на тумора при рак на гърдата.

  Резултатите от група международни учени, ръководени от Имперския колеж в Лондон, могат да открият пътища за нови лечения и да помогнат да се разбере защо някои тумори стават резистентни към химиотерапията.
  Съществено е, че откритията разкриват и как туморите могат да променят "външния си вид", за да избегнат лечението на рака, като използват система, наречена епигенетика.
  Ин Янг1 е вид молекула, наречена транскрипционен фактор, който помага за активирането на гените. Въпреки че всяка клетка съдържа около 25 000 гени, в определен момент се включва само определен брой, в зависимост от това какви функции трябва да изпълни клетката.
  Всички клетки на тялото се нуждаят от Ин Янг1, но учените вече не са сигурни дали е помогнал или възпрепятства растежа на рака.
  За да разбере дали е приятел или враг, екипът завърши задълбочено генетично профилиране на тумори на гърдата от 37 пациенти, като използва разнообразни техники, включително техниката за редактиране на гени CRISPR.
  Резултатите, публикувани в списанието Nature Medicine, показват, че раковите клетки са много по-зависими от ин вино от нормалните клетки и че това може да доведе до растеж на рака на гърдата.

 • VeselKantardБазоцелуларният карцином е най-честото злокачествено заболяване в организма. Поне веднъж в годината е добре да се прави цялостен профилактичен преглед за рак на кожата, напомни в предаването "Преди всички" по БНР д-р Весел Кантарджиев, началник на Клиниката по дерматология на Военно-медицинска академия в София.
  „Базоцелуларният карцином се характеризира с агресивен растеж на мястото, където се образува. Няма склонност да дава разсейки, да метастазира, да засяга лимфни възли“, обясни д-р Кантарджиев.

 • dnk okЕкип от изследователи в Университета в Кеймбридж идентифицира протеинов комплекс, който може да обясни защо някои пациенти с рак, лекувани с революционните нови противоракови лекарства, известни като инхибитори на PARP, развиват резистентност към лекарствата си.

  В изследване, публикувано в Nature Cell Biology, екипът на Wellcome / Cancer Research UK Gurdon Institute показва, че така нареченият Shieldin , защото предпазва краищата на счупената ДНК - регулира ремонта на ДНК и може да бъде полезен маркер за идентифициране кои пациентите вероятно ще реагират слабо на инхибиторите на PARP.
  ДНК в нашите клетки е податлива на увреждане, причинено от външни фактори като слънчева светлина или пушене, или вътрешни фактори, включително нашата генетика. Една форма на увреждане е, когато двете направления на двойната спирала на ДНК се счупят - това може да доведе до клетъчна смърт, така че клетките имат различни механизми за поправяне на щетите.

 • onkobolniПоредна промяна в лечението на онкоболните у нас. Редът за изписване на скъпоструващи лекарства по протоколи ще бъде променен. Това обяви новият шеф на здравната каса д-р Дечо Дечев, съобщават от Nova TV. Според него пътят на пациента до лечение ще се съкрати, но лекарите ще трябва да избират по-евтини медикаменти.
  „Тогава, когато има избор между няколко варианта на лечение, които са еднакво ефективни, ще трябва да се избира най-евтиният в момента”, обясни д-р Дечев.

 • spisanie

  Журналисти публикуваха фалшиви резултати от изследване върху рака в научно списание в рамките на широкомащабно проучване за некоректни публикации, предаде БТА. Експериментът целял да покаже, че всеки може да представи фалшиви резултати за истински, ако плати за това. Журналисти от две германски медии – в. „Зюддойче цайтунг“ и радиотелевизионната компания Ен Де Ер, представили пред списанието Journal of Integrative Oncology „резултатите от клинично изследване, които показват, че екстрактът от прополис е по-ефикасен срещу колоректален рак в сравнение с традиционната химиотерапия“.

 • lacheterapiaЛъчетерапевти от Комплексния онкологичен център в Бургас алармират за получено на 6 юли писмо от здравната каса. В него се посочват индикативни обеми за извършване на високотехнологично лъчелечение и радиохирургия по клинични пътеки P251.2 и P252.1 на онкоболни пациенти в КОЦ Бургас за месеците юли, август и септември тази година, съобщават от burgasinfo.com. С определените лимити здравната каса ще поема лъчелечението на 41 пациенти месечно, а на радиохирургия ще могат да се подлагат едва по 8 пациенти. Бройката обаче е недостатъчна за КОЦ Бургас.

 • cancercells OKИзследователи от Университетската болница на Бостънския университет (УББУ) са идентифицирали нов потенциален целеви протеин (c-Cbl), който според тях може да помогне за разбирането на рака на дебелото черво и в крайна сметка за оцеляването на пациентите с болестта.

  Те открили, че пациенти с рак на дебелото черво с високи нива на c-Cbl са живели по-дълго от тези с нисък c-Cbl. Въпреки че учените са изследвали този протеин при други видове рак, досега не е бил изследван при рак на дебелото черво.

  Изследователите изследват нивото на c-Cbl в туморите, които са били премахнати от хора с рак на дебелото черво. Въз основа на нивото на този протеин, c-Cbl, пациентите бяха разделени на две групи, високи c-Cbl и ниски c-Cbl.

 • cancer genes okИзследвайки два редки наследени ракови синдрома, учени от Раковия център в Йейл (РЦЙ) установиха, че раковите заболявания се дължат на начина, по който клетките ремонтират ДНК. Откритието, публикувано в списание Nature Genetics, предполага обещаваща стратегия за лечение с лекарства, одобрени наскоро за други форми на рак, твърдят изследователите.

  Двете състояния - наречени наследствена лейомиоматоза и рак на бъбречните клетки (HLRCC) и наследствен парагангиом и феохромоцитом (SDH PGL / PCC), свързани с сукцинат дехидрогеназа - повишават риска от тумори, които могат да бъдат доброкачествени или ракови. Онколозите се стремят да отстранят туморите чрез операция, но леченията са до голяма степен неефективни, ако туморите станат метастатични.
  При двата наследствени синдрома на рака клетките произвеждат необичайно високи количества метаболити, които са част от биохимичния процес, който тялото използва за превръщането на въглехидрати, мазнини и протеини в енергия. Това се дължи на наследени дефекти в гените, които кодират ензими, които нормално обработват тези метаболити. Изследователите в Йейл откриха, че тези високи нива на метаболити могат да разградят процес, известен като хомоложна рекомбинация, чрез който клетките поправят ДНК щетите, които се появяват, когато се разделят.

 • EvaDimanovaПрофилактиката на рака на дебелото черво, който е на трето място по честота сред злокачествените заболяване както при мъжете, така и при жените, коментираха в "Часът на здравето" по БНР. Рискови фактори за възникването му са възраст над 50 г., семейна обремененост – роднини по първа линия с онкологично заболяване, както и някои други фактори като полипи, улцеративен колит. Специалистите от столичната онкоболница припомнят, че лечебното заведение поднови кампанията за безплатни прегледи, като тя ще продължи през цялото лято, а д-р Ева Диманова от Клиниката по коремна хирургия обясни колко често хората с по-висок риск трябва да се проследяват, при какви оплаквания трябва веднага да потърсят специалист и какво е лечението при съмнение за злокачествено заболявания.