NSVOK top banner

Вход
Обновен 16:58 EEST, Oct 22, 2018

Фонд за лечение на деца

 • dechev bntВ "Още от деня" управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев посочи, че подготвените промени в редица закони целят да подобрят работата на НЗОК. От думите му стана ясно, че промените са подготвени от Министерство на здравеопазването и към тях са добавени предложенията на Касата.
  „Увеличение на парите за 2019 година е спрямо бюджета за 2018 година, а не спрямо изпълнението му. Като е известно тазгодишния бюджет в някои от перата си ще завърши с преразход. Това са лекарства и плащанията в чужбина. Така че голяма част от тези 480 млн. лева ще отидат за преодоляване на предишни задължения. Реално извънболничната помощ ще получи над 31 млн. лева увеличение спрямо тазгодишното изпълнение, лекарствата ще бъдат около 32 млн. увеличени, болничната помощ получава едно значително увеличение от порядъка на 117 млн. Лечението в чужбина отива на 160 млн., с част от които ще бъдат погасени предишни задължения.

 • PGПациентските организации взехме решение и сваляме своето доверие от управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев заради експериментиране с живота и здравето на пациентите. Това съобщи в предаването „Лице в лице” Пенка Георгиева, член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина.
  „В момента Фондът, управлението на държавата, тръгва в посока белодробните трансплантации. Същото предупреждавахме преди една година за белодробните трансплантации. Онзи ден умряха трима пациенти, точно в Световния ден на донорството. Сега ще умрат три деца и трябва ли техните близки да отидат при премиера, и той да разпореди проверка, за да се види това безумие, тази безотговорност от страна на д-р Дечев. Аз лично съм го предупредила, това не е разговор зад гърба му”, заяви Пенка Георгиева.

 • transpl child hepar4-годишната Таня от Сливен е диагностицирана с рядко генетично заболяване на черния дроб и спешно се нуждае от чернодробна трансплантация. Клиника в германския град Хамбург е готова да приеме детето и гарантира 96% успеваемост.
  Документи за трансплантацията на момиченцето са подадени във Фонда за лечение на деца на 20 август. Фондът иска мнението на консилиум, който на 10 октомври взима решение, че Таня може да бъде трансплантирана в България.
  Майката – Петя Тенева, е притеснена, защото деца с подобна диагноза досега не са трансплантирани у нас. Препоръката на лекуващите лекари е детето да бъде оперирано в чужбина. Не се знае кой е присъствал на този консилиум, лекуващите лекари не са били поканени.
  „Едва от две години успяват да дигностицират това заболяване у нас, за какъв опит говорим. Не искам детето ми да бъде опитен заек”, казва Петя Танева.   

 • CFLDПроект за изменение на Закона за здравето, който се обсъжда от експертите на министерството на здравеопазването и НЗОК, предвижда Център „Фонд за лечение на деца да бъде закрит, а функциите му да се поемат от НЗОК. Наред с лечението в чужбина, което НЗОК така или иначе е задължена и до сега да осигурява, чрез издаване на формуляр S2, проектът за изменение на закона предвижда касата да заплаща разходите за медицински изделия, необходими за лечението на деца, когато то се извършва в България. Запазва се моделът на привличане на средства, включително и приходите от таксите на политическите партии, съгласно Изборния кодекс.
  Фондът за лечение на деца беше създаден, за да улесни лечението на тежко болни деца в страната и чужбина. За краткия период на функционирането си, той ще се запомни повече със скандалите и обвинения в злоупотреби, включително и арести на служители, отколкото с осигуреното лечение. Очакванията, че фондът ще привлече значителни средства от дарения не се оправдаха. Основната част от финансирането си остана бюджетно, а даренията са пренебрежимо малко. В голяма степен дейността на Фонд „Център за лечение на деца” се припокрива с тази на НЗОК.

 • sad200Върховният административен съд отмени обезщетението от 100 000 лева на родителите на починалата от рак Габи. Парите бяха присъдени заради забавена трансплантация на 5-годишното момиченце. Искът беше срещу Министерството на здравеопазването и Център „Фонд за лечение на деца в чужбина”. Родителите на издъхналата от левкемия Габриела Йорданова спечелиха делото още преди две години в Административения съд в Пловдив, съобщават от вестник Монитор. В решението си върховните съдии връщат делото за ново разглеждане от друг състав на съда в Пловдив с указания да се извършат процесуални действия по отстраняване на нередностите на исковата молба и едва след това да се пристъпи към разглеждане на спора по същество.

 • fund children logoМинистерството на здравеопазването е публикувало проект за изменение в Правилника за работа на Център Фонд за лечение на деца. Предлагат се две изменения – едното е фондът да може да заплаща на чуждестранни специалисти, които да извършват лечение на децата, включително трансплантации в България, а не те да пътуват в чужбина и второто обществените поръчки за медицински изделия и апарати да се правят съвместно от МЗ и Фонда.
  В началото на годината министър Ананиев намекна, че фондът и комисията за лечение в чужбина в МЗ може да бъдат закрити, а дейността им да бъде прехвърлена в НЗОК. Подобна теза изказа при изслушването си в Парламента и новият Директор на НЗОК д-р Дечев. Издръжката на фонда струва на данъкоплатците близо половин милион лева, годишно. Преди няколко седмици, министър Ананиев смени директора на Фонда и мнозина свързаха тази смяна с очакваното прехвърляне на функциите му към НЗОК.
  Приетите изменения в Правилника на Фонда обаче, показват, че намерението да се съкрати администрацията и да се повиши ефективността ѝ няма да бъдат изпълнени.

 • georgi deyanovД-р Георги Деянов бе назначен за Директор на Фонда за лечение на деца след оставката на предишния д-р Мариета Райкова. Тя бе освободена от здравния министър Кирил Ананиев по взаимно съгласие, след предварителни разговори, че желае да напусне по лични причини, обясниха от МЗ. "Сливането на Фонда за лечение на деца със Здравната каса не е причина да се оттегля от поста директор на Фонда за лечение на деца", каза пред "Хоризонт" д-р Мариета Райкова.
  Д-р Деянов е работил като главен експерт в Център „Фонд за лечение на деца" до май миналата година. Преди това е работил в Агенцията по трансплантация.

 • marieta rajkovaЦентър фонд за лечение на деца пак е без директор. Д-р Мариета Райкова е подала оставка. както е обичайно в такива случаи се казва, че мотивите са лични. Най-дълго наело на фонда се задържа Павел Александров. Накрая той бе задържан заедно с всички служители на фонда от маскирани служители на ГДБОП. Три години след задържането на Павел Александров, прокуратурата все още не е внесла в съда обвинение.
  От тогава фондът смени няколко директори, без да стане ясно кой за какво си отива. Владимир Пилософ бе сменен с мотив, че е отказал лечение на дете в чужбина.
  Тинка Троева пък бе сменена с аргумент, че е разрешила лечение на същото дете.
  Преди няколко месеца, по искане на Председателя на Асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов, БНТ реши да извади от състава на Обществения съвет на фонда журналиста Мария Чернева. Тя разкри пък, че Таушанов, който е адвокат и неговата представителка във фонда, също адвокат- Анна Илиева, са се възползвали от позициите си, за своя адвокатски бизнес.

 • MChernevaОбщественият съвет на Фонда за лечение на деца излезе с декларация в подкрепа на журналиста от БНТ Мария Чернева, която е представител на обществената телевизия в съвета. В края на юни тя обяви, че напуска БНТ в знак на несъгласие с решението на ръководството да ѝ бъде отнет по унизителен начин ресорът и да бъде отстранена от Обществения съвет на фонда за лечение на деца въз основа на злепоставящо я писмо от адв. Пламен Таушанов - председател на пациентска организация, припомнят от mediapool.bg. Според членовете на съвета гласуването не трябва да бъде обект на чуждо вмешателство.

 • taushanovПредседателят на Българската асоциация за закрила на пациентите(БАЗП) адвокат Пламен Таушанов е използвал създадената от него организацията, за да набира клиенти сред пациентите. Чрез представителката на БАЗП в Общественият съвет на „Център фонд за лечение на деца” адвокат Анна Григорова Илиева, се осигурявали контактите с родителите на пациенти, чиито молби за лечение в чужбина са отхвърлени и на същите е предлагано да платят на адвоката, който да обжалва отказа на фонда пред съда. Хонорарите са надхвърляли значително, определените с наредбата за минималните адвокатски възнаграждения, като мотив за това е било обстоятелството, че адвокатът е Председател на национално представителна пациентска организация и това му осигурява влияние. Самата Анна Илиева пък е заместник председател на БАЗП.

 • MChernevaЖурналистът от БНТ Мария Чернева публикува отворено писмо до Висшия адвокатски съвет и Софийската адвокатска колегия, с което настоява да бъде извършена дисциплинарна проверка за дейността на адв. Пламен Таушанов, председател на Българска асоциация за закрила на пациентите. В писмото тя посочва данни за наличие на конфликт на интереси в работата на Таушанов и пита дали е допустимо адвокат едновременно да председателства пациентска организация и да развива посредническа дейност за набиране на жалби и водене на дела в сферата на здравеопазването срещу немалки хонорари. Публикуваме пълния текст без редакторска намеса:

 • m.rajkovaРешението по плащането на операцията на 6-годишната Анелия в Австрия беше отложено. Фондът за лечение на деца ще заседава по казуса на 18 юли.
  Вчера Общественият съвет към Фонда трябваше да се произнесе за това отново да плати одобрено преди година лечение, извършено миналия месец в Австрия.
  Казусът на семейство Витанови започва когато след операцията на дъщеря им получават фактури за 616 евро и 8719 евро.
  Фондът е одобрил преди година лечението, както и офертата на болницата за тези пари. „Фондът не плаща на болницата и ние получаваме тези фактури, които те трябва да платят”, посочи бащата Юлиан Витанов. По думите му офертата на болницата се разминава с фактурите с около 100 евро, което е допустимо.

 • FLDКазусът с журналистката Мария Чернева отново върна в публичното пространство въпросите за Фонда за лечение на деца – как работи, как се гарантира справедливото и прозрачно разпределяне на средствата и каква е атмосферата в Обществения съвет. Мария Чернева, утвърден здравен журналист в БНТ, обяви в края на миналия месец, че напуска националната телевизията след решението на ръководството да ѝ отнемат ресора и да я подложат, по нейни думи, на "публична екзекуция" пред цялата редакция на новините. Повод за отстраняването ѝ е злепоставящо писмо на Пламен Таушанов от пациентска организация във връзка с дейността на Чернева като член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца – как тя е гласувала на няколко конкретни заседания, свързани с конкретни казуси за лечение на деца, както и искане тя да бъде сменена.

 • CFLDДългогодишният репортер с ресор Здравеопазване в БНТ Мария Чернева публикува в социалната мрежа Фейсбук писмото, заради което беше предложена за отстраняване от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца. Временно ѝ беше отнет и здравният ресор в обществената телевизия. Обвиненията към нея отправи председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) Пламен Таушанов. В писмо до генералния директор на БНТ, той обвинява журналистката за взети колективни решения от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, хвърляйки единствено върху нея вината за тях.

 • operazia deteФондът за лечение на деца отказа да доплати разходи по операцията на 6-годишно дете в Австрия. Процедурата вече е извършена, а нейното финансиране е било предварително одобрено от Фонда. Родителите на Анелия Витанова обаче получават две фактури в деня на изписването ѝ. Детето мечтае един ден да ходи само, разказват от bTV. Тя се ражда в седмия месец с детска церебрална парализа.

 • TaushanovРепортерът от БНТ Мария Чернева е предложена за отстраняване от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца заради постъпило писмо до генералния директор на обществената телевизията от адв. Пламен Таушанов, който отказва да обясни в какво точно обвинява журналистката. Пламен Таушанов оглавява Българската асоциация за закрила на пациентите, една от двете национално представителни пациентски организации.

 • MChernevaЖурналистът от БНТ Мария Чернева беше предложена за отстраняване от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца заради постъпила жалба до генералния директор на обществената телевизията. Заради това Чернева написа в личния си профил във Фейсбук, че е решила да напусне БНТ. Ето какво обяснява тя:

 • GDPRОбщопрактикуващите лекари настояват да бъде удължен изтичащият днес срок за обществено обсъждане на готвените промени в Закона за защита на личните данни. Тези промени трябва да въведат в България правилата от влезлия в сила на 25 май европейски регламент в тази насока. Това каза за "Хоризонт" доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.
  "Поредно създаване на още и още проблеми и притеснения, които ще пречат да си вършим спокойно работата, а разбира се най-вероятно ще изискват да се заделят и финанси. Къде бяха нашите евродепутати, когато са обсъждали тези мерки в Брюксел, защото това идва оттам и ни го натрисат, казано на чист български език, без никой да ни пита", отбеляза той.

 • marieta rajkova8-годишната Лори страда от тежко гръбначно изкривяване и може да бъде излекувано с операция в българска болница. Надеждата на семейството е интервенцията да бъде направена бързо, за да не се влоши състоянието на детето. Документите са подадени във Фонда за лечение на деца преди една година, но лечението така и не е извършено до този момент. Причината за забавянето е въведеното с Правилника на фонда изискване, болницата да е извършила обществена поръчка за закупуване на медицински изделия, консумативи и лекарства. Лечението на Лори може да се извърши в една столична частна болница. Частните болници, обаче са освободени от задължението да провеждат обществени поръчки. Д-р Райкова – Директор на Фонда каза пред БТВ, че очаква юристите на МЗ да кажат какво да се прави и се надява до няколко седмици те да дадат решение. Защо юристите на МЗ не дали решение до сега не стана ясно.

 • пациентБаща осъди Фонда за лечение на деца, защото на сина му неправомерно е отказана операция във Виена. Заради това се наложило да търси помощ от дарители, информират от Nova TV. А докато бащата води дела, детето вече е навършило 18 години и не може повече да разчита на помощ от фонда. Петър има детска церебрална парализа. Благодарение на рехабилитацията, операция на крака му се наложила чак когато бил на 16 години.
  "Стъпвах буквално на кутрето си. Толкова се беше деформирал, завъртял, че аз разчитах почти изцяло на десния си крак", спомня си той.