NSVOK top banner

Вход
Обновен 8:10 EEST, Aug 22, 2018

Трансплантация

 • transplantaziaВтора чернодробна трансплантация от началото на годината е била извършена във ВМА. Донор станал 53-годишен мъж с мозъчна смърт, установена в МОБАЛ Д-р Ст. Черкезов АД във Велико Търново. Донорът е имал мозъчен кръвоизлив.
  Органите са били пренесени до София от Велико Търново с военен самолет. Трансплантацията е извършена от екипа на доц. Васил Михайлов, доц. Иван Василевски и д-р Радослав Костадинов. Пациентът е в добро състояние, контактен и адекватен, казал днес пред медиите проф. Никола Владов.
  Това е осмата трансплантация на черен дроб от началото на годината, 7 от които са от трупен донор. Извършени са и 14 трансплантации на бъбрек (3 от жив донор) и 4 на сърце. През 2017 година са били извършени 40 трансплантации на бъбрек и 12 на черен дорб. През 2014 година съответно 56 бъбречни и 19 чернодробни.

 • simeonovaБроят на българите, които се нуждаят от транплантация на орган е около 1100 - 1150 души, като най-много са тези, които имат нужда от нов бъбрек - близо 950 човека. Това съобщи днес във Варна началникът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова, която участва в церемония по награждаване на медици от Спешна помощ, организирана от пациентски организации "Заедно с теб".

 • simeonovaМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев не приема оставката на директора на Агенцията по трансплантация д-р Марияна Симеонова. Това стана ясно по време на среща на протестиращите, чакащи белодробни трансплантации със заместник-министър Жени Начева и самата д-р Симеонова в здравното министерство, съобщават от БНР. Планираният протест на трансплантирани пациенти под мотото "Здравен емигрант-2" и в подкрепа на д-р Симеонова продължи около половин час, тъй като протестиращите бяха поканени в Министерството на здравеопазването, за да разговарят със самата д-р Симеонова и със заместник-министъра Жени Начева.

 • TambuevПървият белодробно трансплантиран българин Стефан Тамбуев гостува в предаването „Хоризонт до обед“ 5 години след трансплантацията си.
  „Много интересно е, че когато човек изпадне в една такава ситуация, когато трябва да направи необходимите неща, за да продължи да живее, изведнъж светът към него става добър, приветлив и отзивчив. Аз се сблъсках с едно такова отношение и смея да твърдя, че наистина светът не е така лош, както изглежда на първа страница от вестниците и водещите новини на телевизията“, сподели той.

 • transplantaziaДоц. Жанет Мазгалова - медицински директор на една от най-големите тъканни банки у нас, коментира в интервю за "Хоризонт" и предаването „Преди всички“, че Законът за трансплантации и наредбите към него трябва да се актуализират, за да има повече донорски ситуации. Тя посочи, че са работили добре с подалата оставка д-р Марияна Симеонова, но имат някои препоръки към Изпълнителната агенция по трансплантация, като това тя да започне да упражнява контрол върху клетъчните терапии посредством стволовите клетки. Доц. Мазгалова очаква още по-добра колаборация в областта и на трупното, тъканното и клетъчното донорство. Според нея Законът за трансплантации трябва да се промени.

 • simeonovaДиректорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Мариана Симеонова вероятно е подала оставка. Няма официална информация за това на Интернет страницата на агенцията, нито на тази на министерството на здравеопазването. за новината съдим от прессъобщение на сайта на пациентски организации „Заедно с теб“, които заявяват в него, че са „категорично против оставката на д-р Мариана Симеонова, като изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ).”

 • transplantaziaМного хора отиват в чужбина за по-добър начин на живот, има обаче и немалко българи, за които чужбина се оказва единствения начин за живот изобщо. Терминът „здравей емигрант“ е сравнително нов, а оказва се има и друг – „здравен туризъм“, разказва NOVA.
  През седмицата пред здравното министерство в София се раздаваха символични еднопосочни билети за Европа.
  Чакащи за трансплантация на бял дроб пациенти обясниха, че са на път да напуснат България  като единствена алтернатива да останат живи. Изтеглени от децата си в чужбина, за да получават здрави грижи там, оказва се са и много пенсионери.

 • vdovizaВъв вторник с протест пред здравното министерство излязоха хората, които имат нужда от белодробна трансплантация, но продължават да чакат заради липсата на действащ договор за трансплантации в чужбина. Към момента 16 души спешно се нуждаят от бял дроб. Вече има и няколко случая на хора, които така и не дочакват животоспасяващата операция. Един от тях е Георги Хрисимов, чиято съпруга Христина в търсене на справедливост преди месеци поведе и съдебна битка срещу министерството. Още тогава здравните власти ѝ обещаха проверка и се ангажираха да изготвят доклад дали е имало нарушения.

 • transplantaziaОрганите на 30-годишен мъж, който се простреля в Бургас, ще бъдат дарени на трима души. Решението взеха неговите близки, съобщават от БНР. 30-годишният Александър се простреля в неделя вечерта, когато заедно с приятели празнували рожден ден. Мъжът бе открит в безпомощно състояние с огнестрелна рана в главата в подземния паркинг на кооперацията, в която е живеел с приятелката си. В жилището му беше намерена предсмъртна бележка.
  Органите му - бъбреци и черен дроб, са транспортирани вчера от бургаската болница и трансплантирани в столицата на двама души, избрани между шестима кандидати. Това са мъже на 48 години от Годеч и на 52 години от Петрич. И двамата са на хемодиализа от 2016 г. В момента те се възстановяват в реанимация. Състоянието им е стабилно. Черният дроб е приготвен за трансплантация в Университетската болница "Лозенец".

 • transpl29-годишният Адриан Петков е с муковисцидоза и има нужда от трансплантация на бял дроб. Живее с кислородна бутилка, всеки месец е на антибиотици и периодично изпада в кома. Проблемите му са открити, още когато е на 5 години. Такива трансплантации обаче не се правят у нас.
  Чужди клиники отказват да приемат български пациенти, които се нуждаят от трансплантации. Преди две години България е имала с Австрия по линия на „Евротрансплант”.

 • МариноваД-р Сибила Маринова беше отличена с приза „Достойните българи” в сферата на здравеопазването. Тя е от Велико Търново и е началник на интензивното отделение в областната болница "Д-р Ст. Черкезов". Д-р Маринова беше отличена заради усилията си да популяризира донорството. Една крехка жена с тежка професия. От Nova TV разказват за един обикновен работен ден в интензивното отделение на великотърновската болница, който започва с борба за живота на пациент.

 • бъбрекЖените са по-щедри при даряването на бъбрек на партньора, като това им се случва 5-6 пъти по-често, отколкото на мъжете, съобщава Франс прес. БТА цитира агенцията за международно проучване на здравни нефрологични организации. Медията припомня, че Международният ден на жената и Световният ден за профилактика на бъбречните заболявания се отбелязват на една и съща дата - 8 март.

 • Изследователите на Джон Хопкинс използват лекарства, които лекуват инфекциозни чернодробни заболявания, за да помогнат на пациентите на диализа

  Изследователи от Джон Хопкин са измислили начин да лекуват бъбреците, заразени с хепатит С, което би им позволило да бъдат използвани за диализни пациенти, които отчаяно се нуждаят от трансплантация.
  В малко проучване 10 пациенти с бъбречни заболявания са лекувани преди трансплантационна операция с антивирусно лекарство, което предотвратява възпроизвеждането на хепатит С в организма и продължава да получава лечение за 12 седмици след трансплантацията, според д-р Нираж Десаи, директор на бъбречните трансплантации в университета "Джон Хопкинс" в Балтимор.

 • операция41-годишна пациентка с мозъчна смърт вследствие на мозъчна хеморагия даде надежда за по-добър живот на двама пациенти на диализно лечение в УМБАЛ „Александровска“, съобщиха от лечебното заведение. Донорската ситуация е възникнала във ВМА, а реципиенти на бъбреците са Д. М. от Бургас на 55 г. и Д. Й. на 61 г. от Шумен. След интервенциите трансплантираните са в стабилно общо състояние и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата.

 • mladata vdovitsa hristina sadi 299Млада жена обвини Здравното министерство, че лечението на съпруга ѝ е забавено фатално. Тя съди ведомството за половин милион лева заради смъртта на съпруга ѝ. Година, след като се появява най-голямата радост в живота на семейство Хрисимови, идва и лошата новина, информират от Nova TV. Единственият шанс Георги да оцелее била белодробна трансплантация в чужбина. Документите, с които той кандидатства за лечение във Виена, са подадени през юли 2016 г. Комисията за лечение в чужбина обаче задвижва процедурата едва през ноември същата година. И то след заплаха за протести. Георги издъхва миналия януари. Болният мъж дори не успява да стигне до болницата във Виена.

 • папкаС днешна заповед на здравния министър Кирил Ананиев Инспекторатът на Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински одит" влизат на проверка в Комисията за лечение в чужбина. Здравният министър реагира веднага след писмо от съпругата на починал гражданин, кандидатствал за финансиране на трансплантация пред КЛЧ през юли 2016 г. Проверката ще обхване трансплантациите на органи за периода от 01.07.2016 г. до 31.12.2017 г., като детайлно ще бъдат обследвани досиетата на всички пациенти, сезирали Комисията. Докладът трябва да бъде представен на министъра до 20 февруари.

 • Доклад, публикуван днес, показва рязко увеличение на донорството и трансплантацията на органи в ЕС по време на плана за действие 2009-2015 г. Между 2008 г. и 2015 г. броят на донорите на органи се е увеличил от 12 000 на почти 15 000 (увеличение с 21%). Това увеличение на даренията доведе до 4 600 допълнителни трансплантационни операции - от 28 100 през 2008 г. до 32 700 през 2015 г. (увеличение с 17%). Бъбречните трансплантации представляват 60% от увеличението, черен дроб за 24% и сърца за 11%.

 • Хората в Северна Ирландия са помолени да се произнесат по нов подход към донорството на органи.
  Министерството на здравеопазването стартира консултация по проекто-политика, която има за цел семействата да говорят за донорството.
  Трансплантационният хирург Д-р Тим Браун заяви, че се надява, че ще стане "нормално да дарявате органите си, а не нещо, което хората трябва да обмислят".
  В Северна Ирландия 42% от хората са в Регистъра на донорите на органи на НЗС.
  Консултацията се появи в резултат на неуспешен законопроект в "Стормънт", който предложи всички да бъдат в регистъра, освен ако не се оттеглят.
  Северна Ирландия "не е готова" за отказ от даряване на органи .

 • Ако сърдечната трансплантация - 50 години след като Кристиан Барнард е извършил първата операция - е станала рутинна, какво точно ще бъде способна медицината да направи в бъдеще?
  Дали един ден ще можем да изградим, или дори да се отгледат, заместващи сърца, или хирурзите ще могат да използват генетично модифицирани животински сърца на тяхно място?
  Скоростта на напредъка е зашеметяваща.
  Директорът на отделението за трансплантация на сърцето и белия дроб на болницата в Харефийлд г-н Андре Саймън казва: "Попаднах капан, когато бях на 18 години и видях първата ми трансплантация на сърце.

 • В Уелс системата за отказване на донорството на органи не е увеличила броя на донорите през двете години от въвеждането й, потвърди проучване.
  Възрастните хора в Уелс се считат за съгласни да даряват органи, освен ако не са се отказали.
  Данните са публикувани в Уелски правителствен доклад за въздействието на Закона за човешката трансплантация (Уелс).
  Здравният секретар Вонън Гийън заяви, че е "твърде рано да се знае истинското въздействие".

  Проверка на реалността: Предполагаемо съгласие и даряване на органи

  През 21-те месеца преди промените в закона през декември 2015 г. в уелските болници е имало 101 починали донори. Данните показаха, че в същия период от времето на промяна на закона е имало 104.