NSVOK top banner

Вход
Обновен 6:04 EET, Dec 16, 2018

Ваксини

 • HIV AIDSНов кандидат за ХИВ ваксина от Scripps Research преодолява техническите препятствия, които надграждат предишните усилия на ваксината и стимулират мощно анти-HIV антитяло отговор при тестове върху животни.

  Новата стратегия за ваксини, описана в доклад на 23 ноември в "Научни изследвания", се основава на протеина на обвивката на HIV, Env. Тази сложна молекула, изместваща формата си, е известна трудно да се произведе във ваксините по начин, който предизвиква полезен имунитет към ХИВ.
  Учените от Scripps Research обаче откриха прост, елегантен метод за стабилизиране на Env протеините в желаната форма дори за различни щамове на ХИВ. Монтирани върху вирусоподобни частици, за да имитират цял ​​вирус, стабилизираните Env протеини предизвикват силни реакции на анти-HIV антитяло при мишки и зайци. Кандидатните ваксини, базирани на тази стратегия, сега се изпитват при маймуни.
  "Ние виждаме този нов подход като общо решение на дългогодишните проблеми на дизайна на ваксината срещу ХИВ", казва главният изследовател Цзян Джу, доцент в катедра "Интегративна структурна и изчислителна биология" в Scripps Research.
  Копия от Env изследват повърхността на ХИВ; главната им функция е да хващат клетките на гостоприемника и да се пробият в тях, за да инициират инфекция. Тъй като Env играе тази ключова роля при инфекцията и е вирусната структура с най-голяма експозиция на имунната система на заразения гостоприемник, тя е основната цел на усилията за ваксинация срещу ХИВ. Идеята е да се инокулират хората с целия Env протеин или негови субединици, за да стимулират производството на Env-свързващи антитела, с надеждата, че тези антитела ще предотвратят заразяването на ХИВ от гостоприемни клетки при бъдещи експозиции към вируса.

 • A KunchevПостепенно навлизаме в сезона на грипа, като има известно закъснение спрямо миналия сезон. Засега нещата са според очакванията и към края на януари-февруари ще достигнем до нови епидемични нива. Това каза в сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. За втора година се случва така да се изчерпят противогрипните ваксини.
  „Хората започват да разбират, че това е начинът да се предпазят. При грипа е важно да защитим тези, за които може заболяването да е фатално - деца, хора с имунни проблеми, възрастни“, обясни той.

 • vaksinaЗа дефицит на противогрипни ваксини в аптеките в Пловдив, сигнализират зрители на bTV. От Съюза на фармацевтите в града потвърдиха липсата им в складовите бази в града липсват и двете ваксини, които тази година се предлагат на пазара. Фармацевти казаха, че ваксините, които тази година са двойно по-скъпи, защото са четиривалентни, се изчерпали още преди две седмици. В някои аптеки дори правят списъци с чакащи пациенти, ако доставка все пак има.
  Общопрактикуващи лекари поставят в момента ваксини на пациенти, които са ги купили преди десетина дни. Желателно е ваксините да се поставят до края на ноември, преди да е започнала грипната вълна.

 • Kantardjiev BNTДиректорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев оправда нуждата от ваксиниране в сутрешния блок на БНТ, като припомни, че тази година неваксинирани чужденци внасят морбили в България, но до епидемия не се стигна, защото се извършва ваксиниране.
  „Ваксините, категорично, тези, които са на пазара, не са опасни. Може да са опасни много ваксини, едно време всеки си правеше някаква ваксина. Но след като е приета от нормативните изисквания на САЩ, на ЕС, то ваксината не е опасна“, обясни той.

 • vaksНационална програма за елиминация на морбили и рубеола 2019 - 2022 г. беше приета днес от правителството. Основните дейности на програмата са насочени към намаляване възприемчивостта на население към морбиления и рубеолен вирус, осигуряване на допълнителна възможност за имунизация на групи с повишен риск от заразяване чрез целеви ваксинални кампании, укрепване на системата за надзор на морбили и рубеола и постигане на показателите на Световната здравна организация за ефективност на надзора, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

 • vaksini

  Шефове подаряват на служителите си ваксини за грип. Това разкриха фармацевти, пише в. "Телеграф". Оказва се, че през тази година се наблюдава тенденция собственици на малък бизнес да купуват по няколко бройки от серумите и да ги раздават на своите подчинени, за да не боледуват през зимата. Преди броени дни в една от аптеките във Велико Търново влязъл мъж, който поискал 10 ваксини. На въпроса на фармацевтката за какво са му толкова много, мъжът обяснил, че ще направи подарък на подчинените си, като ги ваксинира безплатно.

 • lekar10Дъщеря ми се роди преди няколко месеца. Избрахме за нея общопрактикуващ лекар със специалност по педиатрия – д-р М.Б.Х., който има кабинет в едно софийско ДКЦ. Още веднага ни поиска 5,00 лв такса, за това, че съм осъществила правото си на избор на личен лекар за детето си. Платих парите, защото реших, че така е редно. После започнаха проблемите. Оказа се, че д-р М.Б.Х. не записва часове, нито има определени дни за консултация на новородени – налагало ми се е да чакам и по 2-3 часа пред кабинета му с пеленаче, в грипния сезон. На третия месец ми се скара, че не се слагали ваксини следобед и почнах да ходя сутрин.
  Поиска ми и платих 5,00 лв за болничния лист, който трябваше да ми издаде за остатъка от 135-те дни при раждане. Така разбрах, че издаването на болничен лист било платена услуга, извън задълженията на общопрактикуващиял лекар, които му се заплащат от НЗОК.

 • her 2 okЛечението с терапевтична ракова ваксина, насочена към HER2, осигури клинична полза за няколко пациенти с метастатични HER2-позитивни ракови заболявания, които преди това не са били лекувани с HER2-таргетно терапевтично средство, съгласно данни от клинично изпитване фаза I, представено на четвъртата CRI-CIMT - Международна конференция за имунната терапия на рака: Превеждането на науката в оцеляването, проведена на 30-ти септември 2018.

  Сред 11 оценяващи се пациенти, които са получили повече от най-ниската доза от ваксината, шест (54%) имат клинична полза. Една пациентка с рак на яйчника има пълен отговор, който трае 89 седмици, един пациент с рак на гастроезофагия има частичен отговор, който трае 16 седмици, а четирима (двама с рак на дебелото черво, едно с рак на простатата и една с рак на яйчниците) имат стабилно заболяване.
  "Имунотерапията насочва изключителната специфичност на имунната система за унищожаване на рака, а някои видове могат да имат потенциално по-малко странични ефекти от традиционната химиотерапия", заяви д-р Джей А. Берзофски, ръководител на клона за ваксини в Центъра за изследване на рака, Национален институт по рака, Национални институти по здравеопазване, Бетезда, Мериленд. "Използваме ваксинален подход за генериране на имунен отговор към HER2, който се намира на високи нива и стимулира растежа на няколко вида рак, включително рак на гърдата, яйчника, белия дроб, колоректалния и гастроезофагиалния рак.

 • vaksina pensionerБезплатно ваксиниране срещу грип ще могат да получат пенсионерите, които са на 65 години и над тази възраст. Това стана ясно на форум в Народното събрание на тема "Съвременни аспекти в профилактиката и лечението на остри респираторни заболявания", съобщават от вестник Труд. Средствата, които ще бъдат отпуснати за имунизация за възрастните се осигуряват от национална програма за имунопрофилактика на сезонния грип. Обхватът на програмата е 4-годишен - от 2019 г. до 2022 г. и е на обща стойност близо 10 млн. лв. Целевата група обхваща 1,481 млн. души. Планът предвижда от тях на бъдат ваксинирани догодина 10%, през 2020 г. - 17%, през 2021 г. - 20% и през 2022 г. – 25%. За посочения период се предвижда реимбурсирането на 1 066 974 дози противогрипни ваксини.

 • vaksinaНов проект за Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката срещу грип предвижда масова ваксинация срещу грип на хора на възраст над 65 години.
  В него е заложено през следващите години държавата да закупи 1,66 млн. дози противогрипни ваксини на обща стойност от почти 10 млн. лева, с които да увеличи имунизационния обхват в страната. В момента този обхват е между 2 и 3%.
  Идеята бе представена на кръгла маса за лечението на остри респираторни разпоявания, по време, на която стана ясно, че тази зима ни очакват по-различни противогрипни ваксини.

 • Moskov sadСпециализираният наказателен съд даде ход на делото срещу бившия здравен министър Петър Москов и още няколко души, обвинени, че със сделката за ваксините от Турция през 2015 г. са ощетили бюджета с над 325 хил. лв. 
  Преди заседанието на съда Петър Москов заяви:
  “Всъщност обвинението срещу мен е, че съм пресякъл на зелен светофар. Всички доказателства, които е събрала прокуратурата по делото сочат, че това са същите ваксини като качество, като ефективност, като състав, каквито винаги са били прилагани в България. И затова по-скоро въпросът е тука, защо съм аз в този съд, а не са тези, които разпалиха страховете на хората с политическа цел - БСП и ДПС“.
  Първите разпити по делото ще бъдат на  25 септември.

 • KunchevСлучаите на дребна шарка в Европа достигнаха рекордни нива. Световната здравна организация призова всички държави да предприемат незабавни мерки за ограничаване на вируса. 
  За 2018 г. са регистрирани 41 000 болни от морбили в Европа. За сравнение през миналата година случаите са били 23 927.
  Държавите, които са най-силно засегнати в Европа са: Сърбия, където има 14 починали, Гърция, Франция, Италия, Грузия, Русия и Украйна.
  "Ако не сте имунизирани и имате контакт с болен, шансът да се заразите е над 90%", заяви д-р Ангел Кунчев, държавен здравен инспектор, в ефира на "Здравей, България".

 • kantardjievветовната здравна организация отчита скок на дребната шарка в Европа. Броят на случаите на континента рязко е скочил през първите 6 месеца на годината, а загиналите са близо 40 за този период. От началото на годината в Европа са обявени 41 хиляди случаи на болестта, което е два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.
  Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясни в студиото на "България сутрин", че причината за това е липсата на имунизации и препоръча децата да бъдат ваксинирани.

 • drugs handСкандал с ваксини може да разруши изцяло блясъка на китайските фармацевтични компании. Индексът на фармацевтичните компании потъна с до 5,7% в понеделник при натрупан гняв относно безопасността на ваксиниращите медикаменти след като стана ясно, че листната на борсата в Шънджън Changsheng Bio-Technology. е фалшифицирала данни и е продавала продукти с ниско качество за употреба от бебета, съобщи телевизия Блумбърг.
  Националната агенция по храни и лекарства на Китай е открила случайно нарушенията при извършване на рутинна проверка. Нарушенията се отнасят за около 215 хил. ваксини. Changsheng Bio-Technology е втората най-голяма компания за ваксини в Китай.

 • vaksinaСкандал с фалшиви ваксини срещу бяс и дифтерия, тетанус и коклюш разтърси Китай. Китайската служба за храните и лекарствата съобщи, че е спряла производството на ваксини срещу бяс, произвеждани от фирмата "Чанчън Байотекнолоджи", след като при инспекция е установено, че са фалшифицирани данни, свързани с производството на препарата. Засега няма доказателства, че ваксината е довела до увреждания, но разкритията предизвикаха сериозна паника в страната, предаде Би Би Си, цитирана от вестник Сега. Ваксината е поставяна и на малки деца. Китайският премиер Ли Къцян лично се зае със случая и призова за "тежки санкции" и "нулева толерантност" към фирмата, чиито акции се сринаха с над 10% за часове. Ли подчерта, че компанията е "преминала моралната линия".

 • vaksini btvТемата за ваксините неведнъж е предизвиквала протести, спорове, скандали и полярни мнения. Дискусията за задължителния характер на имунизациите се разпали още повече през последните няколко месеца заради възможното включване в календара на ваксината за варицела. Към момента най-много имунизации се правят в първите 12 - 14 месеца от раждането на детето. В анкета на bTV 83% от родителите казват, че поставят всички задължителни ваксини на децата си, 17% пък признават, че не го правят. Освен ваксината за варицела (за която не е решено дали ще е задължителна, или ще е препоръчителна), здравните власти искат и да разширят обхвата и на имунизациите срещу сезонен грип при възрастните.

 • vaksini BNTУправителят на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев и д-р Хасърджиев от Националната пациентска организация коментираха в студиото на Денят започва по БНТ, че е наложително да бъде променен методът за осигуряване на ваксини у нас и че един от проблемите, довели до затрудненията на здравното министерство, е лошото планиране, което до голяма степен е и заради честата смяна на министъра на здравеопазването.
  „Очакваме при делото срещу Петър Москов да се разбере дали държавата е ощетена, но по-големият въпрос е в системата за ваксините”, заяви д-р Хасърджиев.

 • Moskov sadГраждански искове на обща стойност близо милион лева бяха допуснати по делото срещу бившия здравен министър д-р Петър Москов, който е обвиняем заедно със заместника си Адам Персенски и трима души от фирмата производител на ваксини "Бул Био''. Според прокуратурата Москов е договорил бартер на ваксини с Турция и в резултат е приел от турска страна 100 000 дози ваксина за деца „Пентаксим” и 100 000 дози ваксина „Хепатит Б“ - „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България. Според държавното обвинение по този начин за Министерството на здравеопазването са нанесени щети за над 325 млн. лева.

 • Mangarov2До края на годината вероятно ще отпадне реимунизацията на 11-годишните деца срещу туберкулоза. Препоръката е на Експертния съвет по имунопрофилактика за развитието на Имунизационния календар у нас през следващите 4 години.
  "Това е един неразумен ход, който след време ще покаже своята неадекватност. Човек още при раждането си се заразява с доброкачествени туберкулозни бацили. Пробата на Манту, която настояват да отпадне всъщност, представлява изследване, използвано за откриване на инфекция с микобактериум туберкулозис - бактерията, причинител на туберкулозата. Чрез това изследване се прави оценка на имунния отговор на организма към туберкулозните антигени", обясни в студиото на "България сутрин" завеждащият детското отделение в Инфекциозната болница доц. д-р Атанас Мангъров.

 • vacsiniДо края на годината ще отпадне реимунизацията срещу туберкулоза при деца на 11 години, както и едната ваксинация срещу пневмококова инфекция. Това обяви във Варна главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Препоръката е на Експертния съвет по имунопрофилактика за развитието на Имунизационния календар у нас през следващите 4 години, информират от БНТ. Предвижда се през 2021 г. у нас да бъде въведена ваксината срещу варицела. Миналата година от дребна шарка у нас са се разболели близо 26 000 деца, 460 са били хоспитализирани. Смъртните случаи са два.