NSVOK top banner

Вход
Обновен 16:58 EEST, Oct 22, 2018

Медицински сестри

 • BiserBotevЗаместник-директорът на МБАЛ - Добричд-р Бисер Ботев съобщи за остър недостиг на кадри в добричката болница. Според него навсякъде има дефицит на хора, но най-голям е при медицинските сестри, информират от novini.bg. Лечебното заведение е обявило 60 свободни места за медицински сестри, клинични и рентгенови лаборанти.
  „Най-тежко е състоянието в трите вътрешни отделения, където има и най-много работа“, посочи д-р Ботев.
  Всяко от тях се нуждае от поне 5 медицински сестри. Завършващите тази специалност обаче предпочитат да работят в чужбина.

 • deza medikДеца с хронични заболявания и увреждания са без грижа в лекарските кабинети в детски градини и училища, а медицински сестри са отказвали да поемат отговорност за деца с диабет в градините. Както ви информирахме, сдружения и неправителствени организации внесоха жалба до здравния министър Кирил Ананиев с искане да се намери начин това положение да бъде променено.
  На 9 октомври заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева е изпратила писмо до началниците на регионалните управления на образованието относно дейностите, които се извършват в здравните кабинети в детските градини и училищата.

 • podpisПредседателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи г-жа Милка Василева е изпратила благодарствен адрес до изпълнителния директор на МБАЛ – Пазарджик д-р Васил Вълчев и началника на Спешното отделение д-р Лидия Гочева във връзка с достойното поведение на д-р Дора Панчева, която е предотвратила саморазправа с медицинска сестра от отделението. В писмото се казва:
  “Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изразява своята благодарност за защитата и съдействието, което е оказала д-р Дора Панчева на медицинска сестра от Спешното отделение на МБАЛ – Пазарджик при опит на пациентка да прояви физическа агресия към нея по време на дежурство на 7-ми октомври 2018 г.

 • med sestraИдеята на здравния министър Кирил Ананиев за отварянето на програмата за парамедици като една от възможните стъпки за компенсиране на недостига на медицински сестри е абсурдна и пренебрежителна. Това заяви в „Преди всички“ по БНР Петя Недкова от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.
  „Това показва, че министърът няма представа от това какви професии работят в здравеопазването, защото парамедиците в никакъв случай не могат да заменят медицинските сестри“, каза тя и поясни, че часовете на обучение на парамедиците, които се обучават за спешна медицинска помощ, е два пъти по-малък от тези на медицинските сестри, акушерките и лекарските асистенти, които учат във висшите учебни заведения четири години, а обучението е много специализирано.

 • speshno otd

  Психичноболна пациентка нападна медицинска сестра в спешното отделение на многопрофилната болница в Пазарджик. Жената често посещавала отделението след 19.00 часа, тъй като не била здравноосигурена, информират от БНР. Снощи отказала назначените изследвания и се нахвърлила върху сестра Гинка Лютова, като ѝ нанесла удари по лицето.

  Това е второ нападение на жената над медици в отделението само за седмица.

 • BAPZGПредседателят на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева внесе становище в Министерството на здравеопазване във връзка с предложените от Кирил Ананиев два модела за реформа в здравеопазването.
  “На 12.09.2018 г. проведохме заседание на УС на БАПЗГ и се запознахме подробно с предоставения ни от МЗ материал по посочената тема. Дискусията протече отговорно и с голяма доза критичност. Поздравяваме Ви за отговорното решение да поставите на широко обществено обсъждане новия модел и изцяло заставаме зад неговите цели. Според нас и двата модела имат добри страни, но и много неясноти, които надявам се ще бъдат уточнени след официалното представяне на модела на Националната кръгла маса на 26.09.2018 г.”, пише в становището, адресирано до министър Ананиев.

 • Manolova BNTОмбудсманът Мая Манолова се срещна днес със здравния министър Кирил Ананиев, за да му обърне внимание за системните дефекти в здравеопазването. Срещата е по повод плачевното състояние на държавната болница във Враца, където преди няколко дни, Манолова проведе среща с медици, които изпратиха жалба до националния омбудсман. В жалбата, подписана от близо 300 медици се посочва, че повече от година персоналът получава заплатите си нередовно, а лекари и медицински сестри напускат, което поставя под въпрос съществуването на болницата.
  Дълговете на дружеството са 14 млн. лева. Преди месец Правителството отпусна безлихвен заем на болницата в размер на 1 милион лева, но той се оказа недостатъчен да запуши зейналата финансова дупка. Директорът на болницата Евгени Любенов иска да получи от МЗ заем, за да се покрият всички дългове и болницата да заработи нормално."

 • azbukaМинистерството на здравеопазването е публикувало за обществено обсъждане проект за изменение на Наредба No 15 от 2005 г. за установяване на владеенето на български език и професионалната терминология на български език от чужденците за упражняване на медицинска професия.
  До сега съгласно наредбата се извършваше на проверка на познанията по български език на гражданите на държава-членка на Европейския съюз, другите държави от Европейското икономическо пространство и Швейцария, които са придобили професионалната си квалификация по медицинска професия в друга държава-членка или в трета държава. В наредбата нямаше изискване за проверка на познанията по български език, ако кандидатът е придобил квалификацията си в същата държава. С изменението се запълва тази празнина.

 • Vraza protestПротестиращи граждани и медици във Враца блокираха за кратко движението по булеварда пред лечебното заведение. След като не получиха разрешение да преградят пътя, те започнаха да се разхождат по пешеходната пътека. 
  Причина за недоволството е, че работещите в МБАЛ Христо Ботев АД получават нередовно заплатите си. Всеки път те са принудени да правят или шумен скандал, или протест, за да получат парите си.
  Преди днешното недоволство медиците получиха заплата и два аванса. Но хората настояват за радикални мерки, защото лечебното заведение е в това състояние вече близо година.

 • akusherkiРано сутринта две акушерки се скараха в ефира на БТВ за това кои методи на раждане са разрешени и кои не, има или няма Медицински стандарт по АГ. Понеже и двете работят в София и работят добре, приеха по презумпция, че родилната помощ в столицата е по-добра от тази в страната.
  „Трябва да се гарантира, че една родилка ще получи еднакво отношение и еднакво качество на грижата както в София, така и в Сливен и навсякъде другаде у нас. Голям риск представляват опитите да се прилагат определени АГ методи в неподходящи за целта ситуации или по неправилен начин”. Това коментираха Надежда Стаменова.
  Според Йоанна Станчева описваното от хиляди родилки „скачане” е т. нар метод „Кристелер”, който е като цяло бил отречен, а поне във Франция, Испания, Дания и Словакия е бил забранен. „За разлика от употребата на форцепс, този метод няма алгоритъм на прилагане и даже не е изследван в детайли, защото световните организации и съсловните организации го смятат за твърде агресивен.” допълва Станчева. „Именно затова и тази интервенция не се описва в историята на заболяването.”

 • scisorsПиян пациент опрял ножица в шията на сестра от спешното приемно отделение МОБАЛ „д-р Стефан Черкезов“ Велико Търново и я взел за заложник. Инцидентът се случва около 5 часа сутринта – няколко часа след като окървавеният пациент е докаран от линейка в Спешното отделение, след сигнал на 112.
  пациентът бил с рана на главата. Мъжът, бил вързан с усмирителни каишки, за да му бъде оказана помощ, но успял да се измъкне. Добрал се до бюрото на лекарския екип и грабнал ножица.
  По това време в съседната стая била медицинската сестра. “След употреба на алкохол, паднал и си ударил главата“, каза д-р Галина Гарева, медицински директор МОБАЛ „д-р Стефан Черкезов“ Велико Търново. Когато я видял, заключил вратата с райбер и опрял ножицата в гърлото й, заплашвайки, че ще я убие.
  Нападателят е обезвреден след намесата на охраната и полицията.

 • totko.najdНа 15 август граждани в София почетоха паметта на всички лекари, медицински сестри, доброволци и полицаи, които са загинали, докато спасяват човешки живот.
  Денят на спасението се отбелязва за 13-та поредна година и в него се включиха медицински лица от болниците в цяла България.
  Той е честван за първи през 2005 година по инициатива на д-р Тотко Найденов, който е главен редактор на в. "Български лекар".
  "Издирени са имената на около 130 лекари и медицински сестри, които са загинали при изпълнение на служебния си дълг или непосредствено след тежка операция. Половината от тези хора са хирурзи. Оказва се, че хората, които лекуват останалите всъщност подлагат на риск собствения си живот", каза в студиото на "Денят ON AIR" д-р Найденов.

 • nursingЗа съмнителен сайт, предлагащ медицински услуги по домовете, сигнализират пациентски организации. В него може да се регистрира всеки, а диплома, доказваща медицинската квалификация, не се изисква.
  След като пациент, решил да използва услугите, които съмнителният сайт "Медицински услуги.ком" предлага, пациентска организация "Заедно с теб" сигнализира пред БТВ, че в него регистрация може да си направи всеки.

 • medical errorМинистерският съвет публикува за обществено обсъждане наредба, с която определят минимални нива на задължителните застраховки на медиците. Законът за здравето изисква всички лечебни заведения да застраховат лицата, които упражняват медицинска професия в лечебното заведение, за вредите, които могат да настъпят вследствие на виновно неизпълнение на професионалните им задължения.
  Според Кодекса за застраховането, минималната застрахователна сума при задължително застраховане на „Гражданска отговорност“ е в размер на 500 000 лв. на застрахователно събитие и 2 000 000 лв. за всички застрахователни събития за срок една година.
  Законът за здравето дава възможност с наредба на Министерският съвет да се определи лимит на застраховане, различен от определения с Кодекса.

 • nonconventionalПоправка в Закона за здравето, предложена от министерството на здравеопазването предвижда да се забрани на лица без медицинско образование да практикуват неконвенционални методи на лечение.
  Промяната включва отпадане на наредбата, според която се дава възможност на лица, които притежават диплома за завършено средно образование и свидетелство за успешно проведено обучение не по-малко от 4 семестъра във висше медицинско училище да практикуват неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве, с изключение на хомеопатия. До настоящия момент такава наредба не е издавана и не е осъществявано обучение на лица, които да извършват неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве.

 • medik umoraВисока степен на емоционално изтощение е засегнало около 20% от медицинските сестри. Това сочат данни от проучвания на Националния център по обществено здраве и анализи, информират от вестник Монитор. Изследванията у нас през последните 15 г. показват, че ранните и средните стадии на бърнаут са широко разпространени сред медицинския персонал. При 15% от санитарите пък се наблюдава най-тежкият стадий - дехуманизацията. Висока степен на дехуманизация е установена и при сестрите, които работят в хирургични и интензивни отделения. Отчуждение на персонала от пациентите се наблюдавал най-малко в клиниките, където пациентите имат възможност за по-дълъг престой.

 • MF ShumenБлизо 800 кандидати от цялата страна се явиха на 18 юли на теста по биология за специалностите “Медицинска сестра” и “Акушерка” към Факултета по обществено здраве на Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна и филиалите на висшето учебно заведение в Сливен, Шумен и Велико Търново, съобщиха от МУ - Варна. Желаещите да изучават специалностите “Помощник-фармацевт”, “Рентгенов лаборант”, “Медицински лаборант”, “Рехабилитатор”, “Медицински козметик” и “Инспектор по обществено здраве” към Медицинския колеж също решаваха 30-те въпроса от теста – 25 от затворен тип, с един верен отговор и 5 отворени въпроса.

 • podpisПредседателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева е изпратила писмо до директора на Центъра за спешна медицинска помощ във Велико Търново д-р Валентина Хаджирадева във връзка с проявена агресия срещу медицинската сестра Нела Радева, която работи във филиала в Горна Оряховица. Миналата седмица опитната медицинска сестра е била ругана и ударена в гърба от близки на пациентка по време на нощно дежурство. По случая е образувано бързо производство.

 • lekari chujbinaВсяка година близо 450 лекари и 1000 медицински сестри напускат България и се отправят на Запад. Не само ниското заплащане ги кара да заминат, коментират от dw.com. Резултатът е трагичен. Най-вече за пациентите в провинцията.
  Флорина Венера e от румънското село Бунещи в община Брашов. Тя е само на 11 години, но вече е била диагностицирана с рак - и то още когато била на 4. Момичето е било оперирано навреме и така успяло да пребори коварната болест. Днес обаче майката на Флорина отново е притеснена. Детето напоследък отново се оплаква от болки в коляното.

 • direktor VrДесетки лекари, медицински сестри и санитари от Многопрофилната болница за активно лечение "Хр. Ботев" във Враца протестираха тази сутрин пред лечебното заведение заради забавени заплати. Работещите в болницата не са получили заплатите си за месец май, а предстои да получат аванс от трудовите си възнаграждения за юни. Според медиците продължава да няма яснота за бъдещето на лечебното заведение, което продължава да е със запорирани сметки заради дългове от близо 20 милиона лева.