NSVOK top banner

Вход

Лекарства

 • antibiotics OKАнтибиотиците - лекарства, които лекуват бактериални инфекции - са спасили милиони човешки животи от самото им откритие в началото на 20 век. Когато попълваме рецепта в лекарския кабонет или в аптеката днес, повечето от нас приемат за даденост, че тези често предписани лекарства са реални и с добро качество.

  Но в развиващия се свят производството и разпространението на нередовни, нелегитимни лекарства е широко разпространено. Световната здравна организация изчислява, че до 10% от всички лекарства в световен мащаб могат да бъдат фалшифицирани, като до 50% от тях имат някаква форма на антибиотици. Един фалшив или разреден антибиотик може не само да застраши пациент, но и да допринесе за по-широкия проблем на антимикробната резистентност.
  Лабораторията в Колорадо-Щатски университет поставя химията в работа по прост, евтин начин за идентифициране на такива фалшифицирани и нестандартни антибиотици, предлагайки практическо решение на много реален проблем. Изследователите са създали хартиен тест, който може бързо да определи дали дадена антибиотична проба е подходяща сила или да се разрежда с пълнители като сода за хляб. Подобно на механизма на домашен тест за бременност, лист хартия превръща отличителен цвят, ако има фалшифициран антибиотик.

 • cancer genes okОколо 50 000 души в САЩ се диагностицират ежегодно с рак на главата, шията, носа и орален рак. Повечето от тях се лекуват с радиация, а 70-80% развиват болезнен и инвалидизиращ страничен ефект, наречен тежък орален мукозит (СОМ). Докато някои лекарства са на разположение за лечение на СОМ след като се развие, никой не може да го предотврати. Но днес изследователите съобщават за ново лекарство, наречено GC4419, което изглежда, че прави точно това. Въпреки че все още е в клинични проучвания, то вече е определено от Американската администрация по храните и лекарствата като "пробивна терапия".

  Изследователите ще представят резултатите си днес на 256-то Национално събрание и изложение на Американското химическо дружество (АХД).
  "Това е вълнуващо публично да се докладва за структурата и синтеза на GC4419 за първи път", казва д-р Денис Р. Райли, ръководител на изследването. "Вярваме, че GC4419 има потенциала да се справи с важна медицинска нужда при лечението на раково болни, които са подложени на лъчева терапия и очакваме да започнем фаза 3 на GC4419 при пациенти с рак на главата и шията тази година".
  Орален мукозит (ОМ) е болезнено и проблемно усложнение при лечението на рак, особено лъчевата терапия, която разгражда епителните клетки, обвиващи устата. Пациентите, страдащи от ОМ, изпитват силна болка, възпаление, улцерация и кървене. Повечето пациенти, които получават химиотерапия, развиват СОМ, както е определено от Световната здравна организация като степен 3 или 4 на ОМ. В най-тежките случаи пациентите не могат да поглъщат или консумират течности или твърди храни, често водещи до използването на храносмилателни епруветки и наркотични аналгетици. Пациентите също са податливи на инфекции, които могат да доведат до хоспитализация.

 • antibiotics OKЧовешкото тяло произвежда много антимикробни пептиди, които помагат на имунната система да предотврати инфекцията. Учените, които се надяват да използват тези пептиди като потенциални антибиотици, са открили, че други пептиди в човешкото тяло също могат да имат мощни антимикробни ефекти, разширявайки групата нови кандидати за антибиотици.

  В новото изследване изследователите от МИТ и университета в Неапол Федерико II откриха, че фрагменти от белтъчния пепсиноген, ензим, използван за смилане на храната в стомаха, могат да убият бактерии като Salmonella и E. coli.

  Изследователите вярват, че чрез модифицирането на тези пептиди, за да подобрят антимикробната си активност, те могат да развият синтетични пептиди, които биха могли да се използват като антибиотици срещу резистентни към лекарства бактерии.

  "Тези пептиди наистина представляват велик шаблон за инженерство. Сега идеята е да се използва синтетична биология, за да се променят допълнително и да се направят по-мощни", казва Цезар де ла Фуенте-Нунез, МИТ и старши автори на доклада.

 • brain cancer illustration okАгресивни мозъчни туморни клетки, взети от пациенти, се самоунищожават след излагане на химикал в лабораторни тестове, показват изследователи.

  Изследването може да бъде първата стъпка в борбата с раковите заболявания като глиобластома. Проучването, ръководено от Университета в Лийдс, открива, че синтетичния химикал, наречен KHS101, е в състояние да намали енергийния източник на туморни клетки от глиобластома, което води до смъртта на клетките.
  Публикувано в Science Translational Medicine, изследването представлява важна стъпка напред в борбата с тази болест, която е един от най-смъртоносните ракови заболявания, като петгодишната честота на оцеляване е по-малка от пет процента.
  Над 2 000 души всяка година се диагностицират с глиобластом във Великобритания и наскоро беше обсъдено в Парламента като болест, която спешно изисква подобрения в лечебните възможности.
  Първоначално финансиран от Съвета за медицински изследвания, новото проучване показа обещаващи резултати, които могат да доведат до разработването на терапия за борба с рака на мозъка в следващите години.

 • HIV AIDSВ скорошно проучване, ново лекарство за ХИВ намалява вирусната репликация и увеличава имунните клетки при индивиди с напреднала, резистентна на лекарства ХИВ инфекция. Използван в комбинация със съществуващите лекарства за ХИВ, лекарството е обещаваща стратегия за пациенти, които са изчерпали ефективни възможности за лечение, казаха изследователите.

  Изследването е публикувано в New England Journal of Medicine.
  За някои хора с ХИВ, съществуващите лекарствени терапии не успяват да потиснат вируса, което води до лекарствена резистентност и влошаване на заболяването. Докато няколко лекарства за ХИВ насочват вируса ефективно, няма одобрен нов клас лекарства за ХИВ за борба с болестта след десетилетие. През март 2018 г. Агенцията за лекарствени продукти за хуманна употреба (АЛП) одобрява ибализумаб, лекарство, което е насочено към първичния рецептор за влизане в ХИВ в имунни клетки, известни като CD4 Т клетки. Този нов механизъм на действие предотвратява влизането на ХИВ в целевите клетки.
  Многобройни сътрудници са участвали в проучването, включително Йеил, което включва пациенти с резистентни към множество лекарства за ХИВ. Пациентите получават доза ибализумаб, която се доставя интравенозно, в допълнение към неуспешния режим, в продължение на една седмица. След този период те получават ибализумаб в комбинация с оптимизирани режими на лечение в продължение на шест месеца.

 • inflammationOKИзследователите от университета в Лунд в Швеция, в сътрудничество с колеги от Копенхаген и Сингапур, са направили картина как пептидите на организма действат за намаляване на инфекцията и възпалението чрез деактивиране на токсичните вещества, образувани в процеса. Изследването е публикувано в списание Nature Communications и изследователите смятат, че тяхното откритие може да доведе до нови лекарства срещу инфекции и възпаления, например при зарастване на рани.

  Токсините, които са неутрализирани, известни като липополизахариди (LPS), идват от бактериалните клетъчни стени и генерират възпалителна реакция. Реакцията е необходима част от нашата имунна отбранителна система, в която тялото ни реагира бързо и се бори с инвазивните бактерии. Въпреки това, тя може да бъде прекалено активирана и да стане вредна, както се наблюдава при заразени рани на кожата, инфекции в различни органи или в случай на разпространение на бактерии в кръвта, което може да доведе до сепсис.
  "Ние знаем от предишни проучвания каква е задачата на тези пептиди, но сега сме описали как те пристъпват към постепенно намаляване на възпалителната реакция", казва Артр Шмитчен, професор по дерматология и венерология в университета в Лунд и консултант в Университетската болница в Сунс в Лунд .

 • dnk okПреди повече от 100 години германският лауреат на Нобелова награда Пол Ерлих популяризира концепцията за "магически куршум" - метод, който клиницистите може един ден да използват за прицелване на нахлуващи микроби, без да навредят на други части на тялото. Въпреки че химиотерапиите са били много полезни като целенасочени лечения за рак, нежеланите странични ефекти все още вредят на пациентите. Сега изследователи от Университета на Мисури демонстрираха, че специализирани наноструктури на базата на нуклеинови киселини могат да се използват за прицелване на ракови клетки, докато се заобикалят нормалните клетки.

  "Повечето терапевтични лекарства не са в състояние да разграничат раковите клетки от здрави клетки", казва Дейвид Порчани, постдокторант в лабораторията на Доналд Бърк в Центъра за науки за живота. Те убиват както клетъчните популации (здрави и злокачествени), така и лечението може да има по-тежки странични ефекти от самия рак в краткосрочен план. Разработваме "умни" молекули, които могат да се свързват с рецептори, които се намират на повърхността на рака клетки, като по този начин представляват рак подпис. Идеята е да се използват тези интелигентни молекули като носители за доставка на химиотерапевтични лекарства или диагностика. "

 • obesityOKНово публикувано изследване от учени от Университета на Колорадо идентифицира потенциална терапевтична цел за лечение на затлъстяване и диабет.

  Учените са изследвали биологичната функция на епигенетичен модификатор, известен като хистон деацетилаза 11 (HDAC11), и са установили, че изтриването му в мишки стимулира образуването на кафява мастна тъкан. Липсата на HDAC11 също предизвиква появата на бяла мастна тъкан. Тези промени са важни, защото бялата мастна тъкан съхранява енергия, докато кафявата мастна тъкан произвежда топлина, като по този начин изразходва енергия. Тези открития разкриват регулаторна възлова точка, която може да доведе до разработването на фармацевтична терапия за затлъстяване и метаболитна болест, основаваща се на увеличаване на енергийните разходи.

  Данните за проучването са публикувани в изданието на JCI Insight от 9 август, списание, публикувано от Американското дружество за клинично изследване.

  Първият автор на изследването е д-р Рушита А. Бачи, доктор по медицина в лабораторията на д-р Тимоти А. МакКинси, доцент по медицина в отдела по кардиология, който е автор на статията. И двете са част от Консорциума за изследване и превод на фиброза, програма, финансирана от Медицинската школа за подобряване на разбирането на фиброзни заболявания в различни органи.

 • epilepsyOKНовите терапии могат да бъдат на хоризонта за хора, живеещи с епилепсия или тревожност, благодарение на откритие от Университета на Невада в Лас Вегас (УНЛВ) и международен екип от изследователи, изследващи как протеините взаимодействат, за да контролират мозъчните клетки.

  Проучването, публикувано в Nature Communications, предоставя ново вникване в начините за регулиране на специализирано "отделение" от клетки в мозъка, които контролират тяхното сигнализиране. Ако учените и лекарите могат да повлияят на това отделение, те могат да контролират изгарянето на мозъчни клетки, което на свой ред спира или предотвратява пристъпите, наред с други неща.
  Водещият автор Рошел Хайнс заяви, че контролните модели на активност са много важни за функционирането на мозъка.
  "Ако можем по-добре да разберем как се развива мозъчната активност, можем да разберем как може да се обърка в разстройство като епилепсията, където мозъчната дейност става неконтролирана", каза Хайнс. "И ако можем да разберем какво е важно за този контрол, можем да измислим по-добри стратегии за лечение и подобряване на качеството на живот на хората с епилептични припадъци и може би други видове разстройства, като например тревожност или нарушения на съня".
  Шестгодишният проект се придвижи една стъпка по-близо до отговарянето на десетилетия стари въпроси за контрола на мозъчните вълни, като количествено определи как взаимодействат два ключови протеина - GABAA рецептор а2 субединицата и колибистин. Когато взаимодействието беше прекъснато в моделите на гризачи, ЕЕГ тестовете показаха, че мозъчните вълни излязоха извън контрол, имитиращи модели, наблюдавани при хора с епилепсия и тревожност.

 • alzheimer okЕфективните терапевтични средства за противодействие на образуването на амилоидни плаки при болестта на Алцхаймер и диабет тип 2 все още не са налични. Учените в Техническия университет на Мюнхен (ТУМ) вече са малко по-близо до решение: Те са описали нов клас проектирани макроциклични пептиди, които са силно мощни инхибитори на образуването на амилоиди.

  Амилоидните плаки, които са протеинови депозити, играят решаваща роля в развитието на болестта на Алцхаймер и диабет тип 2. Няколко екипа от учени по целия свят работят върху намирането на начини за предотвратяване на образуването на амилоидни плаки в човешкия мозък.
  Екипът на професор Мартин Захариас (ТУМ), професор Герхард Рамс (болница ТУМ Rechts der Isar) и професор Юрген работиха върху идеята от известно време в изследователския екип на А. Капурниоту, професор по биохимия на пептидите (ТУМ) Бернхаген (Институт за изследване на инсулт и деменция (ИИД) в Университета "Лудвиг Максимилиан" (LMU)). Изследователите сега представят макроциклични пептиди (MCIPs) като мощни инхибитори на образуването на амилоиди; те съобщават резултатите си в списанието Angewandte Chemie. Работата е подкрепена от съвместен изследователски център SFB 1035 на Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG).

 • heart okИзследователи от Държавния университет в Северна Каролина и Университета на Северна Каролина в Чепъл Хил са разработили система за доставяне на лекарства, която позволява бърза реакция на сърдечни пристъпи без хирургическа интервенция. При лабораторни и животински тестове, системата се оказа ефективна при разтваряне на съсиреци, ограничаване на дългосрочното образуване на белези в сърдечната тъкан и запазване на нормалната функция на сърцето.

  "Нашият подход би позволил на доставчиците на здравни грижи да започнат лечение на сърдечни пристъпи, преди пациентът да стигне до хирургичен пакет, надявайки се, че ще подобри резултатите за пациентите", казва Ашли Браун, автор на доклад за работата и асистент в програмата Joint Biomedical Engineering Program (BME) . "И тъй като можем да се насочим към блокирането, ние можем да използваме мощни лекарства, които могат да представляват заплаха за други части на тялото, като целта намалява риска от нежелани вреди".
  Сърдечни атаки или миокардни инфаркти се появяват, когато тромб - или съсирек - блокира кръвоносен съд в сърцето. За да се лекуват сърдечни пристъпи, лекарите често извършват операция за въвеждане на катетър в кръвоносните съдове, което им позволява физически да разкъсат или да премахнат тромба. Но не всички пациенти имат бърз достъп до хирургични грижи.

 • liver okИзследователски екип, ръководен от учени от Института по рак на Сингапур (ИРС) в Националния университет в Сингапур (НУС), разработи ново пептидно лекарство наречено FFW, което потенциално би могло да спре развитието на хепатоцелуларен карцином или първичен рак на черния дроб. Това забележително откритие отваря врата за по-ефективно лечение на рак на черния дроб с по-малко странични ефекти.

  Международният екип включва изследователи от Бригамската и женската болница в Харвардското медицинско училище, катедрата по биологични науки към НУС, както и Агенцията за наука, технологии и изследвания.
  HCC е бързо растящ рак на черния дроб и пациентите обикновено преживяват 11 месеца след диагностицирането. HCC представлява над 90% от всички ракови заболявания на черния дроб и представлява сериозен проблем за общественото здраве в Азиатско-тихоокеанския регион. Главното лечение от първа линия за НСС е лекарството Сорафениб, което има неблагоприятни странични ефекти и удължава преживяването само за три месеца. Липсата на ефективни алтернативи за лечение, съчетани с късно откритие, доведе до HCC да се превърне в втората водеща причина за смъртни случаи при рак в световен мащаб.
  SALL4 - протеин, свързан с туморния растеж - е бил широко изследван като прогнозен маркер и цел на лекарството за HCC и други видове рак като рак на белия дроб и левкемия. Той обикновено присъства в растящия зародиш, но е неактивен в тъканите на възрастни. При някои видове рак, като HCC, SALL4 се реактивира, което води до нарастване на туморите. Въпреки това, SALL4 преди това е класифициран като "неприложима цел".

 • drugs handПреди няколко месеца, Европейската агенция по лекарствата блокира всички лекарствени продукти съдържащи активното вещество валсартан, произведено в китайските заводи hejiang Huahai Pharmaceuticals.
  Отговор на този въпрос дава репортаж на Мария Ванкова в БТВ. Тя цитира предварителна оценка Европейската агенция по лекарствата (EMA) изчислява, че е възможно да има един допълнителен случай на рак на всеки 5 000 пациенти, приемащи засегнатите лекарства при най-високата доза валсартан (320 mg), всеки ден в продължение на 7 години. Изчислението се основава на средните нива на този примес, открити в активното вещество валсартан, произведено от Zhejiang Huahai Pharmaceuticals -  (60 части на милион (ppm).

 • artritisOKНов ген, свързан със сериозността на заболяването при модели на ревматоиден артрит, е идентифициран от изследователи от Медицинската школа в Иканан. Откритието може да осигури нов начин на лечение и начин за измерване на прогнозата при пациенти с диагноза автоимунно заболяване.

  Чрез серия от експерименти - върху синовиалните клетки от вътрешната обвивка на ставите при хора и животни и при животински модели на артрит – д-р П.С. Гълко, началник на отдела по ревматология, Лилия и Хенри Стратон професори на медицина (ревматология) и старши автори на публикацията и колегите им са успели да покажат, че генът HIP1 е двигател при възпалителна артритна тежест. Това е първият път, когато HIP1 е замесен в тежестта на артрита и в инвазивността на клетките. Констатациите са публикувани онлайн в "Annals of Reumatic Diseases" в четвъртък, 26 юли.

 • JNacheva60 милиона лева е преразходът в бюджета на НЗОК за лекарства до момента. Това каза след заседание на Надзорния съвет на здравната каса заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева, съобщиха от БНР. Надзорният съвет на НЗОК днес прие отчет за шестмесечието и анализ на контролната дейност.

  „На този етап дефицит се очертава в едно направление – това е разходите за лекарства. Ние планирахме още в началото на годината дефицит по отношение на разходите за лекарства, но сме набелязали необходимите мерки, без да има напрежение заради тези темпове на ръст“, обясни Начева.

 • EMAЕвропейската агенция по лекарствата, която се мести от Лондон в Амстердам заради предстоящия Брекзит, бе дадена на съд от британския си хазяин, който иска да продължи да получава наема за сградата си. Той се оценява на общо 565 млн. евро, предаде Ройтерс, цитирана от вестник Труд. Агенцията е подписала през 2014 г. 25-годишен договор за наем в търговския квартал Канари Уорф, който ще изтече едва през 2039 г. И собственикът на настоящата сграда на ЕМА "Канари Уорф Т1 Лтд" настоява да продължи да получава парите.

 • marihuanaВеликобритания се подготвя да легализира марихуаната за лечебни нужди. Още тази есен британските лекари ще могат да изписват лекарства, съдържащи канабис, съобщи вътрешният министър Саджид Джавид, информират от БНР. Лекарствата трябва да бъдат тествани за качество и безопасност, като основното условие за тяхната употреба е изключителната медицинска необходимост. Употребата на марихуана в бита няма да бъде легализирана.

 • sepsisOKЗа пациентите, диагностицирани със Staphylococcus aureus инфекция, често наричана стафилоза или MRSA инфекция, всяка минута се брои. Бактериите създават поражения в тялото. Имунната система прегрява. Повишеният имунен отговор може да доведе до сепсис, който убива 30 до 50% от хората, които го развиват. В Канада сепсисът е 12-та водеща причина за смърт.

  Учените известно време знаят, че една от причините за инфекция с стафилококи е толкова смъртоносна, че бактериите изпращат токсин, известен като Alpha Toxin (AT), който бързо влошава сепсиса. В Университа в Калгари, учени от Института по хронични заболявания на Училището по медицина (CSM) на Смидер, са открили най-важната цел на токсина и как да неутрализират опасността.

  "От години ние разглеждаме ефектите от токсина върху клетките вътре в епруветка, но наистина не знаем какво се случва вътре в тялото при високи нива на инфекция", казва д-р Бас Суревар, докторант , постдоктор в Катедрата по физиология и фармакология и първи автор на изследването.

 • dnk okЕкип от изследователи в Университета в Кеймбридж идентифицира протеинов комплекс, който може да обясни защо някои пациенти с рак, лекувани с революционните нови противоракови лекарства, известни като инхибитори на PARP, развиват резистентност към лекарствата си.

  В изследване, публикувано в Nature Cell Biology, екипът на Wellcome / Cancer Research UK Gurdon Institute показва, че така нареченият Shieldin , защото предпазва краищата на счупената ДНК - регулира ремонта на ДНК и може да бъде полезен маркер за идентифициране кои пациентите вероятно ще реагират слабо на инхибиторите на PARP.
  ДНК в нашите клетки е податлива на увреждане, причинено от външни фактори като слънчева светлина или пушене, или вътрешни фактори, включително нашата генетика. Една форма на увреждане е, когато двете направления на двойната спирала на ДНК се счупят - това може да доведе до клетъчна смърт, така че клетките имат различни механизми за поправяне на щетите.

 • drugs handСкандал с ваксини може да разруши изцяло блясъка на китайските фармацевтични компании. Индексът на фармацевтичните компании потъна с до 5,7% в понеделник при натрупан гняв относно безопасността на ваксиниращите медикаменти след като стана ясно, че листната на борсата в Шънджън Changsheng Bio-Technology. е фалшифицирала данни и е продавала продукти с ниско качество за употреба от бебета, съобщи телевизия Блумбърг.
  Националната агенция по храни и лекарства на Китай е открила случайно нарушенията при извършване на рутинна проверка. Нарушенията се отнасят за около 215 хил. ваксини. Changsheng Bio-Technology е втората най-голяма компания за ваксини в Китай.