NSVOK top banner

Вход
Обновен 8:10 EEST, Aug 22, 2018

БЛС

 • St.BorisovИскам някой да обясни твърдението, че е имало „скачане по корема” на родилката, това е невярно твърдение, не може да има такова нещо. Това обяви в предаването „Тази сутрин” д-р Стоян Борисов, главен секретар на БЛС и специалист по акушерство и гинекология по повод смъртта на родилката Ренета Томова в Сливен и реакциите след трагедията.
  Той уточни, че методът „Кристелер” не е забранен и при него няма „скачане по корема”. Можело да има по-силен натиск.
  Според д-р Борисов всеки недостатък на здравната система се приписва на лекарската гилдия.
  Относно случая с починала родилка в Плевен, за който вчера от Министерството на здравеопазването обявиха, че има нарушение на лекарския екип, главният секретар на БЛС коментира, че става въпрос за неуспешна интубация, което не се води лекарска грешка.

 • madjarov 1Във връзка със случая на починалата родилка в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - Сливен, Български лекарски съюз изказва своите искрени съболезнования към близките на пациентката Ренета Томова.
  Ръководството на БЛС се запозна със случая и с излъчените в публичното пространство репортажи и коментари. Съсловната организация припомня, че медицинската професия, особено родилните грижи, е дейност с повишен риск от усложнения в лечебно-диагностичния процес и не всеки проблем в този ракурс се обусловя от некомпетентност или грешка на медицинско лице. За установяване на нарушения се налага щателна проверка и разследване от компетентни органи – съдебно-медицински лица, Прокуратура, следствие към МВР, ЦКПЕ на БЛС, борд по АГ и т.н., за което се изисква необходим ресурс от време за уточняване на обективни и субективни обстоятелствата около съответния инцидент.
  Лекарския съюз разбира чувствителността на цялото общество по темата за майчино и детско здравеопазване и е наясно, че казуси от тази сфера са изключително деликатни за всички.

 • dr.bjankovaПочиналата на 17 август родилка Ренета Томова не е имала външни наранявания, когато е постъпила в реанимацията на болницата в Сливен. Това обяви пред bTV началника на отделението на сливенската болница МБАЛ Д-р Иван Селимински АД, д-р Юлия Бянкова. Тя каза, че е извършено инструментално раждане, поставена е анестезия и е приложен форцепс за изваждане на детето.
  Родилката е постъпила в нейното отделение едно денонощие след раждането – в много тежко общо състояние, с картината  белодробен оток. При преданестезиологичната консултация преди раждането е установено, че жената има две придружаващия заболявания, но нямам право да кажа какви, уточни тя.
  По думите ѝ от какво точно е починала жената ще установи съдебно-медицинската експертиза след аутопсия.
  На болната е правен скенер на бял дроб, за да се установи дали има белодробна емболия или не, каквато е била първоначалната диагноза на акушер- гинеколозите.

 • снимка БНРСлед протестите на жители на Карлово срещу отказа на РЗОК Пловдив да сключи договор за дейностите на отделението по акушерство и гинекология, Управителя на НЗОК и Председателят на БЛС са подписали съвместно указание, с което разрешават сключването на договор. По време на протеста кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов каза: „Днес протестираме срещу неправомерните и злонамерени действия на Районната здравноосигурителна каса в Пловдив, която без правно основание отказа да подпише договор за 12 акушеро-гинекологични пътеки, по които работи АГ отделението в карловската болница“.
  Управителят на общинската болница д-р Христо Пелев заяви: „ Няма да позволя да не се раждат бебета в Карлово. Ще направя всичко възможно, което е по юридически и по друг път, да запазя тази дейност в карловската болница.”

 • blsВ съобщение публикувано на Интернет страницата на Българския лекарски съюз се казва, че съсловната организация няма да сключва договори за задължителна застраховка „Професионална отговорност“ за лицата, които упражняват медицинска професия в лечебното заведение. До сега съществуваше такава практика и през годините, ръководството на съюза или отделни районни колегии, сключваха такива застраховки за всички свои членове. При проверките на контролните органи, това създаваше проблеми, защото според закона задължението да се застрахова персонала е на самото лечебно заведение. Въпреки, че всички лекари са застраховани, проверяващите установяват формално неизпълнение на закона. В съобщението се обръща внимание на членовете на Столичната лекарска колегия, че съществуващата застраховка професионална отговорност на членовете ѝ е изтекла през месец юли и не е подновена.
  Ето и текста на цялото съобщение:

 • blsБългарският лекарски съюз разпространи съобщение до медиите в което се казва:
  Относно случая с починалата родилка в УМБАЛ „Георги Странски“, гр. Плевен, ръководството на Български лекарски съюз иска преди всичко да изкаже своите искрени съболезнования към близките на починалата пациентка.
  Съсловната организация припомня, че в своята дейност и възгледи, винаги се е придържала към два основни принципа. Първо, категорично се противопоставяме на популяризиране на вменена, но недоказана вина, което е и основно правило в постановката и разбиранията на Европейския съд по правата на човека. Докато по създал се медицински проблем, не бъде извършено щателно разследване относно възможните причини за настъпилите последици, всеки гражданин следва да бъде неприкосновен от уронващи името му упреци, както и вменяващи му недоказана вина коментари.

 • lekar pismoПредседателят на СЛК към БЛС д-р Асен Меджидиев изпрати поздравителен адрес на новоизбрания управител на здравната каса д-р Дечо Дечев. В него се посочва, че с днешния избор в пленарна зала д-р Дечев е получил огромно признание и сериозна отговорност.
  „Да заемеш подобен отговорен пост за Вас не е новост. Богатият опит и дългогодишното познаване на системата от всеки ъгъл, Ви дават възможност да я преорганизирате и надградите. Работете за по-здрава здравна система! Сигурен съм, че ще успеете да направите най-доброто, да вземете най-реално приложимите решения и да въведете иновативен, с поглед в бъдещето подход, за да може системата на здравеопазването едновеременно да се ползва с доверието и на пациентите, и на лекарите“, пишат от колегията.

 • nhif5-членен състав на ВАС даде задължителни указания за отмяна на Решение на НС на НЗОК № РД – НС – 04 – 24 – 1 от 29.03.2016 г. известно още като „служебното НРД”. Преди това, тричленен състав на ВАС отхвърли жалбата подадена от Националното сдружение на частните болници, Българският лекарски съюз и ЦЗПЗ. Това решение бе обжалвано пред петчеленния състав.
  В мотивите на съда се казва, че към момента на постановяване на обжалваното решение, с решение № 3/2016 г. на Конституционния съд на Република България, разпоредбата на чл. 45, ал. 2 ЗЗО е обявена за противоконституционна. В този смисъл към датата на издаване на Наредба № 2/2016 г. и към датата на постановяване на обжалваното съдебно решение законовият текст, посочен като правно основание за издаването й и създаващ материална компетентност за издателя й, е бил отменен.
  Това обстоятелство е следвало да бъде съобразено от решаващия съд, тъй като именно тази Наредба №2/2016 г. е един от нормативните актове, залегнали в оспореното решение(служебно НРД) като промяна в действащото законодателство.

 • podpisПредседателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева е изпратила писмо до директора на Центъра за спешна медицинска помощ във Велико Търново д-р Валентина Хаджирадева във връзка с проявена агресия срещу медицинската сестра Нела Радева, която работи във филиала в Горна Оряховица. Миналата седмица опитната медицинска сестра е била ругана и ударена в гърба от близки на пациентка по време на нощно дежурство. По случая е образувано бързо производство.

 • zdr modelБългарите сами да избират как и по колко да плащат за здраве. Това предвиждат новите промени в здравноосигурителния модел, които ще бъдат внесени наесен в парламента, информират от bTV. Ето вариантите, между които можем да избираме:
  Преди няколко часа Димитър Кузев претърпява спешна операция на крака. Има допълнителната застраховка – няма да плаща допълнително. Ако Димитър разчиташе само на пакета на Касата, картинката щеше да е друга.
  „При този вид операции се ползват устройства – шейвъри, и те са в листата за заплащане от пациента. Около 300 лева допълнително се плаща”, обясни д-р Христо Мазнейков, завеждащ отделение по ортопедия и травматология.

 • onkolekarstvaНЗОК организира среща между представители на Надзорния съвет и ръководството на Националната здравноосигурителна каса, Българския лекарски съюз, националния консултант по медицинска онкология, представители на научните дружества по медицинска онкология, сдружението на болничните фармацевти, директори на лечебни заведения и лекари. Основните теми, дискутирани от участниците във форума, бяха предложените промени в Наредба №4 за условията и реда за предписване и отпускане на противотуморни лекарствени продукти, осигуряващи основното лечение при злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания и очакваната оптимизация на разходите им, максимално ефективно използване на количествата, които се приготвят в болничните аптеки, както и "остатъкът", който се формира дори и при най-добросъвестно прилагане на предложените мерки.

 • smetki pariС писмо до временния управител на здравната каса д-р Йорданка Пенкова и до председателя на Надзорния съвет на институцията Жени Начева от Българския лекарски съюз поискаха информация относно планираното разходване на излишъка, възлизащ на 10 162,1 хил. лв.

 • kehajovД-р Георги Тодоров, който е заместник председател на Контроната комисия на БЛС изпрати отворено писмо, в което възразява остро срещу назначението на бивш Председател на съюза на административна длъжност в организацията. В писмото се казва следното:
  "Нa 22.06.2018г. по време на УС на БЛС, е предложено създаването на международен отдел на БЛС. Членовете на УС на БЛС, са гласували за това предложение и международният отдел на БЛС е факт. БЛС има международна дейност и е член на международни организации и такъв отдел е повече от логичен. Аз и д-р Сопотенски следваше да присъстваме на този УС на БЛС и присъствахме, но закъсняхме защото началото му бе променено само ден по-рано, от 14 на 13 часа.
  В този промеждутък от време обаче, от началото на УС до нашето идване, незнайно защо и как след създаването на международния отдел на БЛС, се е взело решение координатор на тази структура да бъде д-р Андрей Кехайов.
  Считам, че международният отдел на БЛС не може да се координира от лекар, който е оповестен като сътрудник на репресивният апарат на комунистическият режим от комисията по досиетата, нито от организация като някакъв югоизточен медицински форум регистриран по ЗЮЛНЦ и представляван от същото лице.

 • Д-р МаджаровРъководството на Български лекарски съюз е изпратило писмо до продуцента на Господари на ефира, в което изразява мнението на ръководството на съюза въ връзка с излъчения в телевизионния ефир репортаж, касаещ дейността на д-р Румен Бончев, шеф на ортопедично отделение в МБАЛ „Самоков“. В писмото се казва следното:
  1. Всяко лице – независимо дали е лекар или не, има право на справедлив процес, проведен в разумни времеви граници и при гарантирано право на защита, вследствие на който да бъде установено дали е налице неговата вина за извършване на дадено деяние. До момента на влизане в сила на съответния акт, всеки гражданин следва да бъде неприкосновен от уронващи името му квалификации, упреци и изявления, както и вменяващи му недоказана вина публикации. Това е и основно правило в постановката на разбиранията на Европейския съд по правата на човека. Именно поради тази причина, съдът всякога препоръчва строгото въздържане от популяризиране на т.нар. вменена, но недоказана вина.

 • lekar pismoБългарският лекарски съюз заяви, че за пореден път през последните дни ставаме свидетели на публично изнесена информация за разследване в здравния сектор, която вместо да представя в конкретика факти за вина е поднесена по начин, по който уронва авторитета на цялото лекарско съсловие. В официалната позиция на съсловната организация се казва, че във връзка с разследване, което прокуратурата е започнала за проследяване дейността на ИАМО в последната година, в публичното пространство се тиражират коментари, които създават чувство на съсловна вина, без тя да е подплатена с ясна доказателствена конкретика.

 • radiotherapy1Няма ограничения за лечелечениеto на онкоболните, заяви категорично здравният министър Кирил Ананиев в Народното събрание. Той обясни, че индикативните стойности са били заложени само за юни, с цел да се изготвят анализи, но след острата обществената реакция, лимити в крайна сметка няма да има.
  „За да няма напрежение занапред, здравната каса е изпратила писма до директорите на РЗОК, с които им наредила индикативните стойности, определени за месец юни да се отменят. Защо казвам за месец юни? Защото за следващите месеци до края на годината такива инидикативни стойности не бяха предвидени", добави министърът.

 • madjarov„С Българския лекарски съюз не са договаряни лимити на лъчелечението и смятам, че става въпрос за недоразумение. Въпреки това ще следим и дори на един пациент да бъде отказано такова и да бъде сложен в листа на чакащите, ще реагираме остро”, заяви новият председател на БЛС Иван Маджаров.
  Той е категоричен, че лекарите не могат и не бива да отказват лечение на който и да било пациент.
  „Не трябва да се допуска българските пациенти да се лекуват в чужбина, защото тук се инвестираха огромни средства, за да се сдобием с техника”, допълни още Маджаров.

 • madjarovБългарският лекарски съюз няма да атакува Националната здравна карта в съда, а ще се опита да я използва за планиране при искане за разкриване на нови лечебни заведения. Това каза за предаването „Преди всички“ по "Хоризонт " новият председател на съсловната организация д-р Иван Маджаров.
  „Директорите са притеснени с основание, защото ако с новата здравна карта и с новите анекси подпишат по-малък брой легла, няма да могат да усвоят бюджетите, които им се дават. В същото време имаме уверението от министерството, че определените лимити няма да бъдат намалявани. Ще направя всичко възможно картата да се използва за планиране. Там, където е възможно, ще настоявам тя да остане като един инструмент за бъдещето планиране, но не би трябвало да се използва за съществуващи лечебни заведения и рестрикции срещу тях“, посочи още той.

 • MadjarovБългарският лекарски съюз е с ново ръководство, като д-р Иван Маджаров стана първият пловдивчанин, оглавил съсловната организация. Пловдивската регионална информационна агенция Marica.bg разговаря с него след успеха му за проблемите на българското здравеопазване, първите стъпки и бъдещата му дейност. Публикуваме интервюто без редакторска намеса:

 • MadjarovПисмо с поздравления до новия председател на БЛС д-р Иван Маджаров е изпратил здравният министър Кирил Ананиев. В него той посочва, че доверието, което са му гласували делегатите на 68-ия Редовен отчетно-изборен събор на организацията е доказателство, че в негово лице колегите му разпознават достойна личност, притежаваща необходимите професионализъм, компетентност, далновидност и ангажираност с дневния ред на съсловието.
  „Поемайки председателското място, Вие се изправяте пред изключително отговорната задача да отстоявате интересите, правата и авторитета на българския лекар. Убеден съм, че с Вашите лични качества и богат професионален, в това число и мениджърски опит в системата на здравеопазването, ще се сработите с новия Управителен съвет на БЛС и ще оправдаете очакванията, с които е натоварен убедителният Ви избор за председател на лекарското съсловие у нас“, пише Ананиев.