Днес шефът ще каже

bborisovСъсловните организации на лекарите и зъболекарите, министерството на здравеопазването и надзорният съвет на НЗОК се събират днес в Министерския съвет на среща с премиера.
След като преговорите приключиха успешно, се оказа, че касата не може да изпълни ангажимента си по новия НРД, защото е с дефицит от 133 милион лева, задължения към Европейски болници и 123 милиона лева към български. „Новината” бе съобщена първоначално от Управителя на НЗОК – проф. Плочев. Министър Ананиев го обвини в лъжа и му поиска оставката.

Председателят на НС на НЗОК Ж. Начева първоначално каза, че дефицитът е 7 милиона лева, а след извършената спешна проверка призна, че са 133, 6 милиона. Въпреки това тя призова да се подпише нов НРД, а финансовият министър Горанов да не се подписва. Проф. Плочев влезе в болница. Надзорният съвет на НЗОК не взе решение за подписване на НРД.
Касата не желае да плати на нашите болници и за да си вземат парите те трябва да водят съдебни дела. Този номер, обаче не върви пред болниците в Европейския съюз. Това означава, че парите, чието разпределение беше договорено с лекарите и зъболекарите са със 133 милиона лева по-малко. Възможностите са две:
1. Актуализация на бюджета на НЗОК.
2. Намаляване на договорените вече цени на медицинските услуги.
Борисов, Ананиев и Горанов не искат актуализация на бюджета, лекарите и зъболекарите не искат намаление на цените.
Бойко Борисов ще реши дали да има нов Национален рамков договор или не.
Не че няма процедури и правила. Напротив има обилно разписани, в хиляди страници закони и подзаконови нормативни актове, инструкции, методики и заповеди. Имаше повече от шест месеца бюджетна процедура, включваща: 1. предложение на министерството на финансите, 2. доклад на Управителя на НЗОК, 3. решение на надзорния съвет на НЗОК, 4. становище на министъра на здравеопазването, 5. решение на Министерския съвет, 6. решение на народното събрание. Имаше повече от два месеца преговори ,между съсловните организации и ръководството на НЗОК. Бяха свикани национални събори на лекарите и на зъболекарите, които одобриха договореностите.
Институционалният диалог, всички процедури и правилата, доведоха до тук – шефът да каже. Както става във всяка уважаваща себе си бананова република. Догодина си спестете всички процедури и идете първо при шефа.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»