МЗ ще приема отново наредба за основния пакет

k.ananievМинистерството на здравеопазването е публикувало за обществено обсъждане проект на нова Наредба за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса.
В момента действаща е Наредба № 2 от 2016 г. издадена от Петър Москов със същото наименование. Тя бе прогласена за нищожна от Върховния административен съд, но МЗ обжалва решението пред петчленен състав на съда, който заседава миналата седмица. Макар решението на съда все още да не е обявено, публикуването на новата, стара наредба показва, че от МЗ са наясно какво ще е то и жалбата им, като цинично се изразиха техен представител, е била само „за да се спечели време”. Срокът за обществено обсъждане е съкратен от 30 на 14 дни. Сигурно пак да се спечели време.

Основният аргумент на Върховния съд да отмени наредбата на Москов е в Решение № 3 //2016 година на Конституционният съд. В него се казва, че От конституционната разпоредба на чл. 52, ал. 1 се налага изводът, че основните обществени отношения, свързани с правото на здравно осигуряване, трябва да бъдат  уредени със закон.  Основният закон изрично възлага на Народното събрание уреждането на условията и реда да става със закон, а не с подзаконов нормативен акт и то с наредба  на едноличен държавен орган. Основните обществени отношения трябва да се уреждат със закон. В случая, уредбата им с подзаконов нормативен акт, с предвидената за пръв път възможност за ежегодно актуализиране, прави уредбата временна, нестабилна и нетрайна.  Системата на  задължителното здравно осигуряване, осъществявано на принципа на солидарност, следва да съдържа ясни правила в закона, за да се гарантират  стабилност и предвидимост на правната уредба и защита на основното право на гражданите на здравно осигуряване. Липсата на законова уредба на основни обществени отношения противоречи и на принципа за разделение на властите по чл. 8 от Конституцията, тъй като се възлага на орган на изпълнителната власт да осъществи дейност, която е от компетентността на Народното събрание.
Както се вижда наредбата на Ананиев за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса ще противоречи на Конституцията по същия начин, по който противоречеше и Наредбата на Москов, която е с напълно идентично по съдържание.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»