А БЪЛГАРСКИТЕ болници?

640 420 semejnite lekari ostavat v stachna gotovnostСвидетели сме на скандал, искане на оставка и заплахи, по повод писмото на Управителя на НЗОК до Народното събрание. Повечето коментари се насочиха към това какво е казал министърът на здравеопазването, какво е отговорил Управителят, какво е мнението на премиера, кой кого трябва да слуша и кой на кого да се подчинява. Причината за скандала, обаче остана някак в страни от центъра на дебата. Да видим фактите.
Факт е, че НЗОК дължи 271 милиона лева на болници от Европейския съюза за проведено лечение на български граждани. Факт е, че в бюджета на НЗОК за 2018 година са предвидени 73 милиона лева по това перо.

Да припомним едни други факти.
Факт е, че НЗОК дължи на БЪЛГАРСКИ болници 123 милиона лева от 2015 година до сега за същото - проведено лечение на български граждани.
Вижте и другите разлики в отношението:
Дългът към Европейските болници се признава, но към БЪЛГАРСКИТЕ не.
За Европейските болници няма лимити, а за БЪЛГАРСКИТЕ има - неплатеното лечение се нарича надлимитно.
С Европейските фондове се водят преговори за разсрочване, а с БЪЛГАРСКИТЕ болници не.
За плащане на дълга към Европейските болници има отделно перо в бюджета на НЗОК, а за задълженията към БЪЛГАРСКИТЕ болници не.
На европейските фондове се молят за разсрочване на задълженията, а на БЪЛГАРСКИТЕ лекари, сестри и лаборанти се казва, че няма да им платят, защото много крадат.
Всеки е чувал за политика на протекционизъм. Това е такава политика, която поставя бариери и затруднения пред чуждестранните дружества, за да даде предимство на националните. България вероятно единствената страна в света, която създава бариери и затруднения пред националните дружества, в случая болници и дава предимство на чуждестранните.
За такава политика не е измислен дори термин. Вероятно на никой не му е минало през ума, че някое Правителство може да постъпи по този начин спрямо собствените граждани. Или пък са решили, че няма нужда от нов термин, защото езикът и без това е богат на думи подходящи да опишат такова политика – глупава, неразумна, абсурдна. Това са само най-нежните определения. Има много други, описващи от физиологичен до патологичен умствен дефицит.
Другата седмица ПК по здравеопазване към Народното събрание ще изслуша Управителя на НЗОК. Като БЪЛГАРСКИ депутати, нека чуят не само за дълга ни към Европейските болници, но да решат най-накрая въпроса за дълга на НЗОК към БЪЛГАРСКИТЕ болници.
Другата седмица Българският лекарски съюз ще решава да ли да подпише новия НРД. Нека делегатите да преценят дали да подписват НРД, преди да е уреден въпроса с дълга към БЪЛГАРСКИТЕ болници. Добре е също да си дадат сметка, че ако Народното събрание не увеличи бюджета на касата, липсващите 200 милиона за чуждите болници ще са вземат от парите за първична и специализирана извънболнична и болнична помощ, за лекарства и медицински изделия, за дентална медицина.
Д-р Стойчо Кацаров

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»