Депутатите да се замислят на кого са дали лампа и сирена и на кого не

ambulanceЗа осъществяване на ежедневната си лечебна дейност болниците използват линейки, които са регистрирани, като „Специални автомобили“. През последните седмици лечебните заведения алармират за сериозен проблем, свързан с транспорта на пациенти в тежко и/или животозастрашаващо състояние. Въпреки, че линейките на болниците са регистрирани като Специални автомобили, същите биват спирани от движение и им се съставят актове, когато с цел да пристигнат по – бързо до нуждаещите се пациенти или да ги транспортират до съответното лечебно заведение и да защитят техните здраве и живот, линейките използват звукова и светлинна сигнализация при движение по пътищата.

Линейките имат най-голямо основание да ползват специален режим на движение, особено когато става дума за човешки живот, поддържан от анестезиолог, а също при транспорт на кръв и кръвни продукти, транспорт на органи за трансплантация, на спешни екипи за интервенции и т.н.
Причината за спирането на линейките, използващи светлинна сигнализация при движение е в Закона за движение по пътищата. Според него специален режим на движение ползват само линейките на Центровете за спешна медицинска помощ, но не и линейките на болниците.
Повечето хора си мислят, че право на специален режим имат само линейките, пожарната и пътна полиция. Освен тях законодателят е дал право на специален режим на:
Държавна агенция "Национална сигурност",
Главните и областните дирекции на Министерството на вътрешните работи,
Народно събрание,
Национална служба за охрана,
Главна дирекция "Охрана" и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" на Министерството на правосъдието,
Бюрото по защита при главния прокурор,
Служба "Военна полиция" към министъра на отбраната,
Военнополицейските формирования от Българската армия,
други служби на Министерството на вътрешните работи, определени от министъра на вътрешните работи,
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество
Структури на Държавната комисия по сигурността на информацията, определени от председателя на комисията“.
Както се вижда списъкът е разточителен, като за поне половината от изброените служби, няма никаква причина да ползват специален режим. Законодателят обаче им е дал това право, но не го е дал на тези, които спасяват човешки животи.
Депутатите нека се замислят, защото утре това може да им се случи и на тях. Кой ще ги транспортира: Комисията за борба с корупцията, Комисията за сигурност на информацията или Бюрото по защита при главния прокурор?

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като болници ЦСМП

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»