Е, на това му се казват правила

rulesВ рамките само на няколко дни, НС на НЗОК смени на два пъти лимитите на болниците. Първоначалното разпределение беше на път да предизвика скандал, защото почти половината болници бяха останали с лимити за 2018 година равни или по-малки от лимитите за 2017, въпреки, че парите за болнична помощ са увеличени с 370 милиона лева. За да тушира недоволството НС на НЗОК спешно взе решение да увеличи лимитите на недоволните, но това стана за сметка на другите. Сега зрее недоволство пък сред тях и то съвсем основателно. Генератор на това недоволство е безпринципността и на двете решения на НС на НЗОК. За да не се стига до такива неразбории, законодателят е задължил касата да приеме правила, по които да се разпределят лимитите. НС на НЗОК е приел такива правила. Вижте ги:

Чл. 5. (1) Надзорният съвет на НЗОК утвърждава, внесените от управителят на НЗОК, предложения на директорите на РЗОК лимити на болниците (индикативни стойности на изпълнителите на БМП за дейностите по чл.4, ал.1, т.1), при отчитане на заплатени от РЗОК дейности от този вид през периода м. ноември 2017г. – м. януари 2018 г.
В ал. 4 на същия член се уточнява, че за месец декември се вземат предвид не заплатените средства, а определените от НЗОК лимити (не е едно и също, защото част от болниците не са достигнали лимитите си).
За месец януари 2018 година не може да се вземе предвид нищо, защото и до този момент, дейността за този месец не е отчетена.
Защо и на какво основание, надзорниците са решили при определяне на лимитите на болниците за 2018 година да вземат предвид заплатените средства за ноември, определените стойности за декември и данни(каквито няма) за януари? Защо ноември, а не септември или април? Защо един месец, а не цялата година? Един Господ и деветимата надзорници знаят. Може би не всичките девет са разбрали.
Обърнете внимание и на използваната глаголна форма „при отчитане”. Тя не ангажира надзорниците на НЗОК с нищо, освен ако искат да видят числата от ноември и декември.
За Директорите на РЗОК, които „внасят предложенията” пък няма пък абсолютно никакви правила на базата, на какво изготвят тези предложения. Единствения безправен в тази схема е останал Управителят на НЗОК. Той горкият само внася документите на РЗОК в НС на НЗОК.
В заключение. законът е задължил касата да приеме правила за разпределение на лимитите. Нашите надзорници, обаче са надхитрили депутатите. Хем са приели правила, хем съдържанието им е такова, че все едно няма правила.
Най-силното доказателство за липсата на съдържателни правила идва от самия НС на НЗОК. Ако лимитите бяха определени по правила(каквито и да са правила), то те не биха могли да бъдат променени два пъти в рамките на три дни, без да се изменят самите правила за определянето им. Можете да се обзаложите, че лимитите пак ще бъдат променени. Най-вероятно още тази седмица.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като лимити НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»