НЗОК и БЛС разпределиха парите за първите 4 месеца

gr naСъвместно указание на Председателя на НС на НЗОК и Председателя на УС на БЛС разпределя парите за лечебните заведения за първите 4 месеца на 2018 година.
Указанието е издадено в нарушение на нормативната уредба. Според чл. 3 на НРД 2017 съвместни указания по прилагане на договора могат да се издават съвместно от Управителя на НЗОК и Председателят на БЛС. Председателят на НС на НЗОК няма нормативни правомощия да издава указания.

Освен това, в НРД 2017 изчерпателно са изброени всички случаи, в които могат да се издават такива съвместни указания. Определянето на обемите на медицинската помощ не е сред тях. Съгласно закона за бюджет на НЗОК за 2018 година, обемите на медицинските дейности се предлагат от директорите на РЗОК и се утвърждават от Надзорния съвет на НЗОК. Описаните факти и аргументи илюстрират безспорно, че публикуваното съвместно Указание № РД-НС—04-2-1/26.01.2018 година е един нищожен документ.
Любопитна подробност е, че „съвместното” указание на БЛС и НЗОК е номерирано като решение на Надзорния съвет на НЗОК.
Иначе обемите на медицинската помощ записани в указанието не съответстват на увеличените средства за 2018 година.
„Съвместното” указание на Жени Начева и д-р Венцислав Горзев може да се разглежда и като скрит подарък за всички лечебни заведения, чиято надлимитна дейност за януари и следващите месеци няма да бъде платена. Болниците с лекота ще могат да осъдят касата, след като тя аргументира отказа си с един нищожен акт.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като БЛС НЗОК НРД

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»