Медицинските стандарти на МЗ фалират болници

protestПроверката на Регионалната здравна инспекция във Враца, при която е установено, че девет лекари в болницата в Козлодуй се водят на работа само по документи показва технологията на трупане на дългове и последващи фалити на болниците.
Лекарите са назначени на основни трудови договори, но не са включени в графиците за дежурства. Проверката е установила, че те всъщност не се явяват на работа изобщо.

Директорът на общинската болница в Козлодуй д-р Олга Николова признава пред БНТ, че най-големият проблем на здравното заведение е да осигури лекари специалисти, заради завишените изисквания на медицинските стандарти. Според нея трябва да се променят критериите в стандартите, от които зависи договора с НЗОК.
Преди седмица за същия проблем алармира и кметът на Белоградчик. Подобна е ситуацията и в другите многопрофилни общински болници.
Необосновано завишените изисквания за брой персонал, структури и оборудване правят невъзможно постигането на положителен финансов резултат. Наредбата на МЗ за Медицински стандарт по реанимация, например изисква 10 лекари от които най-малко 6 със специалност по анестезиология и реанимация. Ако не можеш да осигуриш такъв персонал на основен трудов договор не можеш да сключиш договор с НЗОК за повечето клинични пътеки, което води до рязко намаляване на приходите на лечебното заведения. За да избегнат фалита, дружествата назначават само по документи необходимите им специалисти. Те не са необходими за лечебния процес, а само за да се покрият ненужните административни изисквания.
По този механизъм цялата здравна система прави огромни разходи за заплати, осигуровки и издръжка на ненужни за дейността ѝ структури.
Медицинските стандарти бяха оспорени пред съда от ЦЗПЗ, Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници и Българската болнична асоциация. Върховният административен съд отмени 16 наредби за медицинските стандарти по различни специалности, но в повечето случаи министерството на здравеопазването ги издава отново, веднага след обнародване на решението на съда.
Примерът с Козлодуй е още едно нагледно доказателство, че главен виновник за финансовите загуби на болниците не е мениджмънта на лечебните заведения, а мениджмънта на здравното министерство.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»