Ето кой точи касата

money nhifЗдравната каса се източва от Надзорният съвет. На вчерашното си заседание, надзорниците са взели решение да субсидират закъсалите държавни болници МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ АД, гр. Ловеч; МБАЛ „Христо Ботев“ АД, гр. Враца и МБАЛ „Света Петка“ АД, гр. Видин с 2 204 209 лева.
Питаме се защо само тези три болници, другите държавни не заслужават ли субсидия?
Ако здравната каса можеше да субсидира болници, защо тогава не субсидира и затворилата онзи ден врати болница в Поморие?
Ами ако някоя закъсала частна болница поиска субсидия, дали и на нея ще се даде?

Парите от здравни вноски не са ли за лечение на всички граждани или част от тях са за плащане на стари дългове?
Тази здравна каса на всички болници ли е или само на държавните?
Това им решение е пряко нарушение на закона за здравното осигуряване, който определя, че НЗОК закупува извършени медицински дейности от лечебните заведения, извършени за лечение на здравноосигурени лица. Нещо повече, това решение е взето с ясното съзнание, че се нарушава закона. Убедете се сами от извадка от Стенограмата:
Д-Р МИРОСЛАВ НЕНКОВ: Така или иначе сега тази болница е на колене. Хората са казали, че ще напуснат в петък. Обръщаме се към Надзорния съвет на касата за нещо, което, както каза проф. Плочев, не е справедливо спрямо другите участници в този здравен пазар, но трябва да се помогне на тази болница.
ЛИДИЯ НЕЙЧЕВА: Тези областни градове ще останат без болници.
Д-Р МИРОСЛАВ НЕНКОВ: Освен това има един момент, който също е важен, уважаеми колеги. Болницата във Враца, болницата в Ловеч, тези, които са с просрочия, с блокирани пари те автоматично се изключват от проекта „Бърза помощ“. Болницата във Видин се изключва от един проект за обучение, който е за 6 милиона. Не е опит да въздействам на
уважаемите членове на Надзорния съвет да вземат решение в посока, която на мен ми се иска.
КИРИЛ АНАНИЕВ: Ние сме приели правилата, а който е правил сметките да дойде и да каже защо го е направил така. Ние сме приели правилата. Правилата отчитат и това, и надлимитната дейност, всичко отчитат.
ПРОФ. Д-Р КАМЕН ПЛОЧЕВ: Не е работа на НЗОК да спасява тези болници, извинявайте.
КИРИЛ АНАНИЕВ: Работа на НЗОК е, ако е в рамките на нашите компетенции.
ПРОФ. Д-Р КРАСИМИР ГИГОВ: Касата това е една взаимоспомагателна каса. Тя не може да дава на този, който не е дал достатъчно. Но политически предвид тази бедствена ситуация в тези региони би трябвало Министерски съвет да помисли по този въпрос. Не е работа на касата. казвам го официално.
Д-Р МИРОСЛАВ НЕНКОВ: Освен това има един момент, който също е важен, уважаеми колеги. Болницата във Враца, болницата в Ловеч, тези, които са с просрочия, с блокирани пари те автоматично се изключват от проекта „Бърза помощ“. Болницата във Видин се изключва от един проект за обучение, който е за 6 милиона. Не е опит да въздействам на уважаемите членове на Надзорния съвет да вземат решение в посока, която на мен ми се иска.
Това е. Всички са наясно, че субсидирането е незаконно. И Мирослав Ненков, който го предлага и Камен Плочев и Красимир Гигов, които открито се противопоставят и дори Кирил Ананиев. Въпреки това, на следващото заседание, решението е взето. Извършването на деяние, което е в нарушение на закона се натрича престъпление.

Маркирана като лимити подкуп НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»