Кой печели от забраната?

В параграф 10 на проекта на Закона за бюджте на НЗОК се казва следното: „Лечебните заведения, които след 31 декември 2016 г. са получили за първи път Chudeshtoseразрешение за дейност по чл. 48, ал. 1 от Закона за лечебните заведения, както и лечебните заведения, в чието разрешение за дейност са включени нови дейности след 31 декември 2016 г., не могат да сключват през 2017 г. договори или допълнителни споразумения с НЗОК за съответните дейности.” Какъв е смисълът и кой печели от това?


Със сигурност не печелят инвеститорите в здравеопазването, не само частни, доколкото такива са останали, но дори, когато инвеститор е самата държава или дадена община. За тях текстът означава, че през следващата година ще има само разходи, но не и приходи, освен от частни пациенти, доколкото ги има. Те дори не могат да лекуват граждани на ЕС, макар за тях да не плаща НЗОК.  Направената инвестиция ще расте, а възвращаемостта се отлага с една година, поне.
Със сигурност не печелят лекарите, персонала и медицината. За лекарите и персонала забраната означава, че евентуални по-високи трудови възнаграждения от новата дейност се отлагат с една година. Въвеждането на нови методи на лечение в медицината и на нови технологии също се отлагат, заради забраната, в повечето случаи.
Не печелят пациентите. Новата болница или новата дейност може да е по-близка до тях географски, но те няма да могат да я ползват. Новите дейности и новите болници създават нови възможности за избор за пациента, а забраната за договор отнема тези възможности, отслабва конкуренцията и влошава качеството. С две думи новите болници или дейности, могат само да улеснят достъпа и повишат качеството на медицинската помощ. 
НЗОК няма да загуби пари от разкриването на нови болници или нови дейности, защото парите, които ще плати за пациентите, лекувани в тях, няма да бъдат платени на болниците, в които биха се лекували, ако новите не бяха разкрити.
Единственият който печели от забраната е държавният чиновник. Тази забрана облагодетелства мързела. Няма да му се налага да променя нищо – няма да сключва нови договори, да въвежда нови данни, да получава нови отчети, спецификации. Защо да се затруднява, като може да го прави веднъж годишно? Нали той е господарят в тази страна, трябва да има време да си почива през годината.

Маркирана като болници пациенти реформа

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»