NSVOK top banner

Вход
Обновен 15:15 EEST, Sep 18, 2018

Спешна помощ

 • pistoletПолицай от Трето районно полицейско управление е бил прострелян в центъра на София по време на изпълнение на служебните му задължения. Органите на реда са били повикани заради буйстващ мъж. По-късно той е прострелял полицая в главата със самоделно оръжие. Стрелецът е задържан от полицията, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.
  "В 11.29 часа сме били повикани от Трето РПУ за психично болен човек. 7 - 8 минути са били нужни на линейката да стигне до мястото. През това време се случва това прострелване на полицая", обясни говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

 • Pirogov pazientiДежурните кабинети в над двадесет ДКЦ, които преди работеха, сега са затворени в събота и неделя, както и в ранните сутрешни, във вечерните и нощни часове. Ако не програмирате нараняването или разболяването си в работно време, в София няма кой да ви помогне освен кабинет 108 в УМБАЛСМ „Пирогов“. Същото се отнася за повечето частни медицински центрове. Онези, които работят, поддържат само сестри, а те не смеят да направят дори елементарна превръзка в отсъствието на хирург. Би трябвало да има кабинет във ВМА, но личният ни опит показа, че не работи, както не може да се разчита и на ИСУЛ, където обаче имат друго оправдание, информират от 19min.bg. Алтернативата е частната болница Токуда, където обаче не е за всеки джоб.

 • ambulance17 души са ранени след катастрофа между ТИР и микробус на пътя Разград – Благоево. По информация на МВР инцидентът е станал около 10ч. днес.
  По информация на БНТ, един човек е в кома, а други трима са с различни фрактури и наранявания. В буса, шофиран от 57-годишния П.Ш., пътували пенсионери от силистренското село Срацимир, които отивали на събор в поповското село Садина. Водачът на тира е 48-годишният П.С. от Разград, който е задържан. Всички 18 човека (с водача) са откарани в МБАЛ - Разград.
  Двете превозни средства са се закачили, а микробусът се е преобърнал в канавка. При катастрофата са пострадали 18 души, сред които и шофьорът на буса, всички са откарани в МБАЛ Свети Иван Рилски АД в Разград.
  Общо 34 души са били ранени в станалите 22 катастрофи през изминалото денонощие в страната.

  Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
  Благодарим за подкрепата!

 • Уambulanceправителният съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС предлага да „бъдат фиксирани спешни центрове, които да поемат спешните случаи в София и София област. Тези спешни центрове според ръководството на столичната колегия трябва да са „Пирогов”, ВМА, „Св. Анна” и „Царица Йоанна - ИСУЛ”. В становището се иска още Правителството да изгради  call-центровете в тези болници, чрез които да се постигне „подобряване на комуникацията и координацията с отделните звена – както по между им, така и със 112, МЗ, МРРБ, МВР, пожарна и гражданска защита, армия, ДАНС, БЛС”.
  Освен това, Правителството да закупи за тези болници още апаратура, НЗОК да премахне лимитите им, а линейките на Спешна помощ да карат всички пациенти в тях.
  По този начин, щяло да се постигне „равномерно, точно, ясно разпределение на спешността”.

 • svogeТрима от пострадалите при тежката катастрофа край Своге, настанени в "Пирогов" остават с опасност за живота. Те са с тежки гръдни контузии и травми, с дрениране на гръдните клетки. Поставени са на апаратна вентилация. Това съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение проф. д-р Асен Балтов по време на брифинг за състоянието на ранените.
  "Гръдната травма се развива в продължение на седмица. Затова и никой все още не може да даде ясни прогнози. Най-спешното вече е направено, в момента пациентите са на поддържащо лечение, а екипите ни имат готовност да реагират във всеки един момент", допълни още д-р Балтов.

 • svoge doctorБеше една огромна човешка трагедия. Виждал съм какво ли не, но това беше наистина трагедия”, каза д-р Владимир Кръстев от Спешна помощ, участвал в оказването на спешна помощ на пострадалите при катастрофата край Своге..
  „Валеше пороен дъжд, стигнахме за около 20-25 минути”, разказва той. Когато д-р Владимир Кръстев пътува към мястото на инцидента, дори не си представя какво ще види.
  Това, което аз видях, беше един автобус, който не можеше да се разбере каква марка е. Толкова беше смазан. Беше паднал от магистралата в пропастта, някъде около 20-25 метра. Около автобуса имаше човешки тела”, казва още лекарят.
  На място оказали помощ на ранените. Д-р Кръстев и екипът му качват в линейката около 50-годишна жена.
  С множество наранявания и охлузвания, не знаеше къде е и какво е станало. С пълна амнезия за случвалото се”, допълва д-р Кръстев.

 • svoge(актуално към 10.30 часа)
  По последна информация шестнадесет души са загинали след тежката автобусна катастрофа на 25 август в района на разклона за с.Лесковдол, на пътя София-Своге.
  Транспортирани до лечебните заведения УМБАЛ „Св. Анна София“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, ВМА, УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ и  ФСМП Своге са 21 пострадали.
  Състоянието на ранените, по информация на лечебните заведения, към 10 часа днес, 26 август, е както следва:
  ·          УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ – осем пострадали са транспортирани към лечебното заведение. Един е починал по време на транспорт. Втори починал при приема в болницата поради състояние, несъвместимо с живота. 
          Състоянието на хоспитализираните пациенти е, както следва:
  -      64-годишна жена с инициали С.П. – с тежка гръдна гръдна травма, интубирана, на изкуствена белодробна вентилация.
  -      72-годишна жена с инициали М.Г. -  с тежка гръдна травма, тежка фрактура на гръбначен стълб, интубирана, на изкуствена белодробна вентилация.

 • potrosheno speshnoМъж е нанесъл материални щети в един от кабинетите на спешното отделение в МБАЛ д-р Рахила Ангелова АДв Перник, съобщават няколко медии. Пострадали хора от персонала няма. Пациентът е потърсил медицинска помощ, след нанесен му побой. Той е искал освен това да му бъде издаден документ за нанесените наранявания. Недоволен от описанието на вредите, по-късно той се връща в спешния кабинет и иска описаните наранявания да бъдат променени.
  Получава отказ, което предизвиква агресивната му реакция. Първо обръща кушетката, чупи прозореца със стол и няколко шишета с разтвори за вливане.
  В този момент в кабинета са били медицинска сестра и санитарка, които успяват да излязат от кабинета и да позвънят на полицията.

 • scisorsПиян пациент опрял ножица в шията на сестра от спешното приемно отделение МОБАЛ „д-р Стефан Черкезов“ Велико Търново и я взел за заложник. Инцидентът се случва около 5 часа сутринта – няколко часа след като окървавеният пациент е докаран от линейка в Спешното отделение, след сигнал на 112.
  пациентът бил с рана на главата. Мъжът, бил вързан с усмирителни каишки, за да му бъде оказана помощ, но успял да се измъкне. Добрал се до бюрото на лекарския екип и грабнал ножица.
  По това време в съседната стая била медицинската сестра. “След употреба на алкохол, паднал и си ударил главата“, каза д-р Галина Гарева, медицински директор МОБАЛ „д-р Стефан Черкезов“ Велико Търново. Когато я видял, заключил вратата с райбер и опрял ножицата в гърлото й, заплашвайки, че ще я убие.
  Нападателят е обезвреден след намесата на охраната и полицията.

 • agressia medic dobrichТелевизия БТВ съобщава в репортаж за ново насилие над лекар. Жертва на агресията този път е д-р Мариана Москова – специалист по детски болести в болницата в Добрич. Около 23 ч. в неделя вечерта д-р Москова преглежда 6-годишно дете, изпратено от Спешното отделение за консултация. Тя предлага на родителите да му постави инжекция, за да спре повръщането и да изпише лекарства за лечение вкъщи.
  Родителите настояли то да бъде прието и лекарката позвънила на дежурния инфекционист.
  "Тъй като детето плачеше много силно и не чувах какво си говорим, помолих ги да излязат във фоайето. Това вече предизвика агресия на родителите, на майката, особено на бащата. Започна да заплашва отново, че ще ме убие, че ние сме некадърни, че не можем да работим, посегна към мен да ме удари", допълни лекарката.

 • bebeРепортаж на Нова тв разказва за екип от двама фелдшери и санитарка, които помогнали на бебе, родено в шестия месец в Генерал Тошево. Момиченцето тежи едва 850 грама. Единият от фелдшерите, Димитър Алексиев разказва:
  „То беше легнало само на лявата ми длан. Ноздрите му бяха големи колкото пълнител на химикал. Аз трябваше да проникна през устната кухина”, разказва д-р Алексиев.
  "Детето отвори устичка, сърцето му туптеше много бързо. То изплака и тогава почувствах най-голямата радост", продължава лекарят.

 • ambulanceПоредната  жалба срещу обществената поръчка на Здравното министерство за 400 нови линейки няма да спре проекта, заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.
  "До 10 август очакваме събиране на оферти за потенциални кандидати за участие в търга, след което започваме разглеждането им. Надявам се да има достатъчно кандидати, така че ние да изберем най-добрия изпълнител в срок до 1 месец. Надяваме се до края на годината да бъдат заплатени и доставени определен брой линейки. Не всички, разбира се, но по степен на готовност", каза Начева.

 • lineikiНа 24 юли в Комисията за защита на конкуренцията е постъпила жалба от фирма "АМБУЛАНС ИЛК ИАРДИМ ВЕ ХАСТАХАНЕ ЧИХАЗЛАРЪ ВЕ ТИСИСЛЕРЪ САНАЙ ТИК" срещу Решение за одобряване на обявление на възложителя по обществена поръчка с предмет „Доставка на 400 броя медицински превозни средства (линейки) с необходимото оборудване“. Обществената поръчка е във връзка с големия инвестиционен проект за модернизация на спешната медицинска помощ в страната.

 • lineika RuseЕкип на Спешна помощ в Русе изостави 8-годишно дете само на улицата, след като качили в линейката само баба му след инцидент. Родителите вече са подали жалба до районната прокуратура. 68-годишната Корнелия Стефанова се разхождала с 8-годишния си внук Борис в центъра на Русе, разказват от bTV. Жената се спъва в дупка и си чупи крака. Случайни минувачи звънят на Спешна помощ. Линейката идва за 5 минути.

 • Ananiev NovaСлед отказа на здравния министър Кирил Ананиев да се открие филиал на Спешен център в Белица, хората от общината са готови да излязат на протест и да затворят пътищата в района.
  "Едва спрях бунта на местните хора, които имат пълното право да протестират. Ще се опитам още веднъж да убедя това правителство от нуждата от Спешен център тук. Решението на министър Ананиев е нескопосано и необмислено, то въобще не кореспондира с реалната ситуация и аз няма да се примиря с него", коментира кметът на Белица Радослав Ревански.

 • nagradi 17.07Пациентски организации “Заедно с теб” връчиха грамоти на спешни медици от цялата страна в знак на признателност и благодарност за тяхната отлична работа. Инициативата “Спешните медици, с които се гордеем” се проведе по повод отбелязването за първи път на Световния ден на спешната медицина, определен от Европейската асоциация по спешна медицина. Официалната церемония по награждаването се състоя вчера в Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” във Варна. Бяха връчени грамоти на лекари, професионалисти по здравни грижи, парамедици и шофьори на линейки.

 • speshna pomОсновният проблем в Спешната помощ не е заплащането. Това каза днес във Варна националният консултант по тази специалност и председател на Българското дружество по спешна медицина проф. Стоян Миланов, предаде БТА. По думите му има нужда от повече обучение на работещите в тази сфера, популяризиране на професията, за да бъдат привлечени млади хора.

  "Наложително е да се проведе и по-сериозен обществен дебат за отношението към тези специалисти", каза проф.Миланов.

 • sunny beachМогат ли почиващите на Българските Черноморски курорти да получат безплатна медицинска помощ, в съответствие с правата им на здравноосигурени лица?
  Теоретично могат. Според Наредбата за достъп до медицинска помощ, всяко зравноосигурено лице може да потърси инцидентно медицинска помощ по повод на остро състояние при който и да е общопрактикуващ лекар на територията на страната. Според последният Национален рамков договор, НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари по 9 лева за такъв инцидентен преглед на пациенти извън списъка им. За 2018 година са предвидени общо 20 000 такива прегледа. Пациентът се ползва с всички права на здравноосигурено лице – може да получи направление за консултация и изследване, направление за консултация или да му бъде предписано лекарство, частично или напълно платено от НЗОК. За предписване на лекарства, пациентът трябва да носи рецептурната си книжка.

 • GeorgievОтново зачестиха случаите на агресия срещу медици, последният е от филиала на Спешната помощ в Горна Оряховица. Семейство от ромски произход закарало тази сутрин своя възрастна близка, болна от диабет, която припаднала. Една от придружителките обаче поискала да влезе в кабинета, заради което възникнала разпра с медицинската сестра и тя била ударена в гърба. По случая е образувано бързо производство за нанасяне на лека телесна повреда.
  Това ни припомня, че точно месец измина от скандалния случай, в който велосипедист наряза гумите на линейка, спряла на велоалея в центъра на София, за да помогне на момче с тежък диабет. Извършителят все още е неизвестен - не е намерен, нито се е предал.

 • agresiq24-годишен мъж е нападнал медицинско лице от спешното отделение в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен, съобщиха от МВР, цитирани от dnes.bg. Нападението е станало в понеделник около 20 часа. Младият мъж е причинил лека телесна повреда на медицинското лице, което изпълнявало служебните си задължения. Побойникът е задържан в ареста. Обстоятелствата и причините са в процес на установяване. По случая е образувано досъдебно производство.