NSVOK top banner

Вход
Обновен 15:55 EEST, Jul 17, 2018

Спешна помощ

 • speshna pomОсновният проблем в Спешната помощ не е заплащането. Това каза днес във Варна националният консултант по тази специалност и председател на Българското дружество по спешна медицина проф. Стоян Миланов, предаде БТА. По думите му има нужда от повече обучение на работещите в тази сфера, популяризиране на професията, за да бъдат привлечени млади хора.

  "Наложително е да се проведе и по-сериозен обществен дебат за отношението към тези специалисти", каза проф.Миланов.

 • sunny beachМогат ли почиващите на Българските Черноморски курорти да получат безплатна медицинска помощ, в съответствие с правата им на здравноосигурени лица?
  Теоретично могат. Според Наредбата за достъп до медицинска помощ, всяко зравноосигурено лице може да потърси инцидентно медицинска помощ по повод на остро състояние при който и да е общопрактикуващ лекар на територията на страната. Според последният Национален рамков договор, НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари по 9 лева за такъв инцидентен преглед на пациенти извън списъка им. За 2018 година са предвидени общо 20 000 такива прегледа. Пациентът се ползва с всички права на здравноосигурено лице – може да получи направление за консултация и изследване, направление за консултация или да му бъде предписано лекарство, частично или напълно платено от НЗОК. За предписване на лекарства, пациентът трябва да носи рецептурната си книжка.

 • GeorgievОтново зачестиха случаите на агресия срещу медици, последният е от филиала на Спешната помощ в Горна Оряховица. Семейство от ромски произход закарало тази сутрин своя възрастна близка, болна от диабет, която припаднала. Една от придружителките обаче поискала да влезе в кабинета, заради което възникнала разпра с медицинската сестра и тя била ударена в гърба. По случая е образувано бързо производство за нанасяне на лека телесна повреда.
  Това ни припомня, че точно месец измина от скандалния случай, в който велосипедист наряза гумите на линейка, спряла на велоалея в центъра на София, за да помогне на момче с тежък диабет. Извършителят все още е неизвестен - не е намерен, нито се е предал.

 • agresiq24-годишен мъж е нападнал медицинско лице от спешното отделение в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен, съобщиха от МВР, цитирани от dnes.bg. Нападението е станало в понеделник около 20 часа. Младият мъж е причинил лека телесна повреда на медицинското лице, което изпълнявало служебните си задължения. Побойникът е задържан в ареста. Обстоятелствата и причините са в процес на установяване. По случая е образувано досъдебно производство.

 • galabova1"Нашите пациенти имат нужда от грижа, не от безхаберие", заяви за "Здравей, България" д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски". Повод за интервюто е новината, че в сряда 26-годишен мъж уби баща си, преби майка си и нападна полицаи, отзовали се на сигнала на пострадалата жена.
  Д-р Гълъбова предположи, че младежът вероятно не е пил лекарствата си. Тя коментира изказването на вътрешния министър Валентин Радев, че властите ще търсят начин да озаптяват психично болните хора и ако се наложи, ще се прилага и сила.
  "Скандализирах се, защото говорим за болни хора. Не говорим за престъпници, които да озаптяваме, 21 век е, Европейска държава сме.

 • lineikiНа 06 юли 2018 г. с окончателно определение Върховният административен съд остави без уважение искането за спиране на обществената поръчка за закупуване и доставка на 400 линейки, във връзка с големия инвестиционен проект на МЗ за модернизация на спешната помощ в страната. Веднага след произнасянето на съда Министерството на здравеопазването възобнови обществената поръчка, като сроковете за подаване на оферти бяха удължени в съответствие със Закона за обществените поръчки, съобщават от ведомството. Участниците ще могат да подават оферти до 10.08.2018 г., а планираната дата за отваряне на офертите е 13 август.

 • proekt RumaniaБългарски медицински експерти бяха на работно посещение в румънския град Петрошани в изпълнение на проект „Трансфер на иновации в здравеопазванетo“, финансиран от ОП ”Развитие на човешките ресурси”, изпълняван от община Банско. Те проведоха поредица от работни семинари с техни колеги от Румъния, съобщават от kmeta.bg. По време на престоя си в румънския град експертите посетиха общинската болница и се запознаха с модела на здравеопазване в северната ни съседка.

 • lineikiВърховният административен съд е възпрепятстван да образува производство и да разгледа частната жалба, подадена на 22.06.2018 г. от "Вайнман Технолоджи" ЕООД срещу определението на Комисията за защита на конкуренцията. С цел да възпрепятства произнасянето на съда, жалбоподателят умишлено не внася дължимата държавна такса, съобщават от здравното ведомство. В момента по съдебен ред следва да се връчи призовка за заплащане на дължимата такса от страна на фирмата. Същата все още не е открита на посочения адрес.

 • lineikiКомисията за защита на конкуренцията остави без уважение направеното искане за спиране на обществената поръчка за закупуване на 400 броя линейки, обявена от Министерството на здравеопазването, с определение от 14.06.2018 г. На 22.06.2018 г. срещу определението на КЗК е подадена частна жалба от "Вайнман Технолоджи" ЕООД до Върховния административен съд. Подадената жалба препятства възобновяването на поръчката за закупуване на нови линейки до произнасянето на ВАС. Очаква се съдът да се произнесе по частната жалба най-късно до средата на месец юли.
  От здравното министерство напомнят, че жалбоподателят "Вайнман Технолоджи" ЕООД е дружество, което е регистрирано на 26.04.2018 г. с капитал 100 лева.

 • lineikiОбществената поръчка за купуването на линейки, която е част мащабния инвестиционен проект за модернизация на системата за спешна медицинска помощ в цялата страна, няма да бъде спряна. Комисията за защита на конкуренцията отхвърли искането на фирма "Вайман Технолоджи“ за спиране на процедурата за възлагане на обществена поръчка за 400 линейки, съобщават от mediapool.bg. Общият бюджет по проекта е над 163 млн. лв., като освен покупката на новите автомобили проектът предвижда модернизация на 237 обекта от системата за спешна медицинска помощ в страната.

 • speshna pomПравителството одобри допълнителни разходи в размер на 19 660 000 лв. с които се предвижда увеличаване на възнагражденията на персонала в центровете за спешна медицинска помощ и осигуряване на финансови средства за спешните отделения в лечебните заведения за болнична помощ, финансирани по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2018 г. Средствата се отпускат във връзка със заложените цели в Концепцията за развитие на системата за спешна медицинска помощ, съобщават от здравното министерство.

 • WeinmannЛинейките в Спешна помощ са на повече от 10 г. - често се развалят и са в окаяно състояние. За обновяването на автопарка се разчита на обществена поръчка за близо 60 милиона лева европейско финансиране. Процедурата в момента е блокирана от жалбата на българската фирма "Вайнман технолоджи", регистрирана преди месец със 100 лева капитал. Оказва се, че по същия начин се казва и голяма германска компания за медицинско оборудване. Германците са категорични, че нямат нищо общо с българското дружество и има злоупотреба с името им.
  "С нас никога не се е свързвала тази фирма, за да ни иска разрешение да използва името ни. Не бихме искали този случай да има негативен ефект върху имиджа на нашата компания", казват те.

 • gumi lineikaОще не се знае кой е велосипедистът, който наряза гумите на линейка от Спешна помощ в събота на бул. "Дондуков" в София. Случаят се разследва от столичното Пето районно управление, а показания след инцидента са дали шофьорът на колата и медиците. Разпитани са очевидци на скандала, свалени са записи от камери на търговски обекти в района. След разгласяването на случая се очаква велосипедистът сам да се предаде, както това направи колегата му от Южния парк, който прегази дете и избяга.

 • nagradi CSMPЗа първи път у нас награди за спешни медици. Това се случва на обявения от Европейската асоциация за Световен ден на спешната помощ, информират от Nova TV. Инициативата е на пациенти, които искат да благодарят за спасените човешки животи. Голямата награда отиде при медиците, които се оказват на смяна на фаталния 13-и април тази година - денят, в който шестима души губят живота си в трагедия на магистрала "Тракия". Десетки ранени обаче са спасени благодарение на 14 екипа на Спешна помощ.

 • lineika poliziaОколо 12.30 ч. медиците на ЦСМП – София отиват на спешен адрес в центъра на града. Бързат, защото сигналът е за 19-годишно момче с тежък диабет с усложнения, изпаднало в криза. Линейката спряла на велоалеята, тъй като законът дава това право.
  Разгневен велосипедист обаче нарязва гумите на автомобила. Граждани са станали свидетели на това.
  Целият ден спешният екип е давал показания в полицията и не е могъл да изпълнява служебните си задължения да спасява пациенти. Автомобилът също е извън движение. Извършителят се издирва.

 • JordanovПациентските организации "Заедно с теб" ще наградят медици, работещи в областта на спешната помощ, съобщават организаторите, цитирани от novini.bg. Идеята за инициативата "Спешните медици, с които се гордеем" възникнала след катастрофа на АМ "Тракия", в която имаше загинали и ранени. В категорията "Специална грамота за спешен лекар" посмъртно ще бъде награден д-р Красимир Йорданов. Грамотата ще бъде връчена на сестрата на д-р Йорданов - Мария Йорданова, в присъствието на лекарите от бригадата, с които той е работил.
  Художникът Павел Митков ще дари своята картина "Цветна хармония" в знак на признателност към благородния труд и всеотдайността на спешните медици. Връчването на наградите ще бъде на 10 юни в Центъра за спешна медицинска помощ - София.

 • SopotenskiЗа първи път у нас спешни медици получиха награди и благодарност. Това се случи точно в деня, обявен от Европейската асоциация за световен ден на Спешната медицина, припомнят от Nova TV. Инициативата за наградите е на Пациентски организации „Заедно с теб” и е под мотото „Спешните медици, с които се гордеем”.
  Сред отличените е доц. д-р Стоян Сопотенски. Ръката му не трепва. Скалпелът е най-добрият му приятел. Наричат го Българският д-р Хаус.
  „Харесва ми нестандартното мислене”, заявява доц. Сопотенски, хирург в болница „Света София”.

 • lineikiОбявената от Министерството на здравеопазването обществена поръчка за закупуване на 400 броя линейки към момента е спряна. Причината е подадена в Комисията за защита на конкуренцията жалба от "Вайнман Технолоджи" ЕООД, съобщават от здравното ведомство. След направена справка в Търговския регистър се установява, че дружеството, подало жалбата, е регистрирано на 26.04.2018 г. с капитал 100 лева. Това е второ спиране на процедурата заради подадена жалба. Първият път жалбата не беше разгледана от Комисията за защита на конкуренцията поради невнесена държавна такса от жалбоподателя.

 • agresiqОколо 21 ч. във вторник мъж, придружаващ съпругата си в спешното отделение в МБАЛ - Добрич, е настоявал тя да бъде прегледана веднага, блъскал е по стъклените врати на шоковата зала, след което ги е счупил. Мъжът е буйствал и заплашвал лекарите в спешното отделение. Адвокатът на лечебното заведение е завел иск за имуществени вреди и за наказателна отговорност за нападение над лекарски екип, съобщават от БНР. На мястото на инцидента веднага е пристигнал заместник-директорът на болницата д-р Бисер Ботев.
  "Държал се е агресивно, със заплахи към дежурните екипи. Той е разбил стъклото. Това е всекидневие, просто този път е с материална щета", коментира д-р Ботев.
  Агресивният мъж е задържан за 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

 • filialПет месеца условна присъда с 3-годишен изпитатерен срок получи мъжът, който изпочупи спешния център в Калояново. Стоян Ганчев заяви, че съжалява за стореното и поиска да бъде съден по съкратената процедура.
  Скандалният случай е от 20 юни миналата година. Тогава 18-годишният жител на ромската махала в Калояново счупи прозореца и металната рамка на Спешния медицински център, отправи заплахи и нанесе материални щети върху автомобила на медицинска сестра, докато тя и колегите ѝ обработвали рана на негов близък, който си порязал главата с бутилка при пиянски запой.