NSVOK top banner

Вход

Спешна помощ

 • Nenkov

  Мирослав Ненков, анестезиолог и бивш министър на здравеопазването коментира в студиото на БНТ работата в Спешната помощ.
  ,,Моите колеги в Бърза помощ се сблъскват непрестанно с лошо и арогантно отношение и то отивайки да окажат помощ, ги посрещат хора, които са вербално агресивни. Колко трябва да взимат тези хора, че там да работят млади спациалисти. Обикновено млади хора отиват да натрупат опит и след отиват да работят нещо друго, виждайки това отношение.''

 • lekar bolnУвеличава се броят на заболелите от грип в страната. Справка на Министерството на здравеопазването показва почти двойно нарастване през първата седмица на годината в сравнение с последните дни на 2018 г. Показателят за периода от 31 декември 2018 г. до 6 януари 2019 г. е на ниво 96,41 заболели на 10 000 души срещу 51,00 на 10 000 души за предходната седмица.

 • ambulanceНелепата смърт на детето в Софийското село Ботунец още веднъж показа наяве неправилната организация на спешната помощ у нас. Имало филиал в Ботунец, но нямало лекар, нямало и линейка. Имало медицинска сестра и кислород. Лекарите били в линейките.
  Това за какво е? Кое точно спешно състояние може да реши дежурната във филиала медицинска сестра? Защо се харчат пари за заплати, оборудване, отопление и други, за структура, която и да иска не може да свърши работа.
  Родителите на починалото дете няма как да знаят, че във филиала не могат да му помогнат. Те разчитат на това, че там е мястото, където ще го спасят. Ако филиалът не съществуваше, сигурно щяха да закарат детето в най-близката болница и кой знае, можеше и да го спасят. Ако изобщо е можело да се спаси, то това не може да стане в този филиал, дори и да имаше лекар.

 • botunecНапрежение възникна заради смъртта 10-годишно дете в столичния квартал „Ботунец”. Детето починало, след като глътнало пионка от играта „Не се сърди, човече” и се задушило. Родителите на момчето обвиняват „Спешна помощ” в закъсняла реакция. Инцидентът станал в ранния следобед в дома на момченцето. Майка му го закарала във филиала на „Спешна помощ” в „Ботунец”. Там обаче лекар нямало.
  „Там имаше само медицинска сестра, нямаше доктор, бутилката не беше заредена с кислород. Много чакахме екип от „Спешна помощ” да дойде от София”, твърди бабата на детето – Василка.
  „Лекар се появи след 45-50 минути, 5 пъти казахме да звънят на 112, казахме, че изпускаме детето”, каза и Мария, роднина на детето.
  „Когато пристигна екипа на „Бърза помощ”, те нямаха кислородна бутилка в линейката, наложи се да дойде втора линейка, но вече беше много късно”, отбеляза още бабата Василка.

 • dogovor MZМинистерството на здравеопазването подписа договор за доставка на нови линейки на спешната помощ. Първите два автомобила трябва да бъдат в спешните центрове до 60 дни. 280 нови линейки трябва да бъдат доставени в следващите три години, припомнят от bTV. Стойността им е над 38 млн. лв. европейско финансиране и е част от изпълнение на проект за модернизация на спешната помощ. Той предвижда осигуряване на общо 400 линейки, както и ремонт и изграждане на филиалите на спешните центрове.
  За останалите 120 високопроходими линейки здравното министерство ще обяви обществена поръчка в началото на следващия месец.

 • lineika Varna

  Кортеж спря движението в центъра на Варна през почивните дни, става ясно от споделено в социалните мрежи видео. Случката се разиграва на кръстовището пред Катедралата. От кадрите става ясно, че сред блокираните автомобили е попаднала и линейка с включени светлини, съобщават от novini.bg. Видеото продължава малко над 3 минути, но не се знае колко преди началото на записа движението е било спряно. Катаджията пропуска линейката едва след като минава кортежът.

 • bebeБебе на 16 дни е починало в отделението за недоносени деца на МБАЛ - Хасково, съобщиха от лечебното заведение. Момченцето е било докарано по спешност в отделението в критично състояние. Сигналът е бил подаден на телефон 112 от бащата на детето, който го е предал на екип с линейка на бензиностанция в Харманли. На път за хасковската болница детето е било реанимирано. Въпреки усилията на лекарите в отделението, бебето е починало. Според медиците детето е починало от лошо гледане. То е било инфектирано, охладено и най-вероятно задавено, съобщава haskovo.info. От полицията и Регионалната дирекция “Социално подпомагане” работят по случая.

 • Miroslav AngelovСистемата на клиничните пътеки е показала своята неефективност. Не е възможно да лекуваме определено заболяване за определени дни. Това мнение изрази в интервю за "Хоризонт" д-р Мирослав Ангелов, отличен от Българския лекарски съюз на традиционните награди "Лекар на годината" в категория "Ти си нашето бъдеще". "Пациентите ни не са болни само от едно заболяване. Не можем да свързваме здравето с клинична пътека, по която някой е решил, че дадено нещо струва еди-колко си и ми се струва, че това трябва да се промени. Защото хем ние като съсловие сме ощетени, хем и пациентите са ощетени", смята младият лекар.

 • bliznaziФелдшер от Филиала на спешна медицинска помощ в Стражица е изродила две близначета в линейка на път за болницата в сряда вечерта, съобщиха от Националната асоциация на спешните медици.
  "Наша колега медицински фелдшер от ФСМП Стражица, ЦСМП В.Търново изроди в линейката близначета. Родилката не е знаела, че има многоплодна бременност и въпреки това един български спешен медик се справи извън болница с нелеката задача да даде живот на две деца. Това е четвъртото израждане на колегата ни за тази година. Браво на екипа, който предпочете да остане анонимен", са написали във фейсбук колегите на фелдшерката.

 • Ananiev dogovorДоговорът за изпълнение на проекта за модернизация на спешната помощ на стойност 163 млн. лв. беше подписан в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и заместник-регионалния министър и ръководител на Управляващия орган на ОП ”Регионално развитие” Деница Николова. Предвижда се да бъдат купени 400 линейки, оборудвани със съвременна медицинска апаратура, както и да бъдат обновени 27 центъра за спешна медицинска помощ в областните градове с техните 170 филиала и 6 изнесени екипа.

 • pomoshtНай-малко по 200 живота у нас могат да бъдат спасявани всяка година, ако хората наоколо окажат първа помощ на човек в безпомощно състояние. Въпреки, че намесата още преди да пристигне линейката е масова практика в повечето развити страни, у нас е точно обратно. Как да помогнем на изпаднал в безсъзнание пациент със сърдечна недостатъчност? От Bulgaria On Air разказват за малко момиче, което се превръща в герой в Гърция, след като вижда как сестричката ѝ се дави в басейна, но детето не губи време и вади сестра си от водата. След това само оказва първа помощ – сърдечен масаж и дишане уста в уста. Спасява я още преди да пристигне екип на Спешна помощ.

 • Lekari zala82-годината Савка е уважаван фотограф от Несебър и живее със съпруга си в Бургас. Повече от 40 години е със сърдечно-съдово заболяване и е на медикаментозна терапия. Има поставен троен байпас, а отпреди няколко месеца и пейсмейкър, който регулира пулса. Веднага след операцията се чувства добре, но в началото на лятото лесно се уморява и задъхва, разказват от вестник 24 часа. Нощта преди инцидента тя получава силни болки в гърдите, а рано сутринта съпругът ѝ позвънява на спешна помощ.

 • speshna pomС над 163 млн. лв. ще се финансира развитието на спешната медицинска помощ в България по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Министерският съвет даде съгласието си ръководителят на Управляващия орган на програмата да подпише договор за безвъзмездна финансова помощ с Министерството на здравеопазването за изпълнението на проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“.

 • ear painМиналата събота, , детето ми на 3 години и 10 месеца се събуди и каза,че я боли ухото. Започна да плаче и да се държи за ухото и като майка и човек, който е страдал от болки в ухото я заведох в ЕДИНСТВЕНИЯ спешен кабинет УНГ в София в УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ.
  При първото ми отиване на регистратура, бях попитана дали сме с направление. Казах, че не е с направление и след като беше извършен прегледа ме накараха
  да заплатя 30 лв. след което да се върна в кабинета, за да си получа бележката с изписаните лекарства.
  Когато попитах защо се заплаща прегледа, доктора ми показа някаква наредба, залепена на вратата, в която пише, че ако случая не е спешен прегледа се заплаща. На регистратурата обясниха, че спешен  случай е този, който налага хоспитализация.
  Искам да попитам нормално ли е да бъдат взети 30 лв. за преглед на ДЕТЕ в СПЕШЕН КАБИНЕТ. Ако имах направление, дали щях да си заведа детето в спешен кабинет в Събота?! Това става изведнъж и аз трябва да предприема действия, щом е почивен ден и личния й доктор не е на работа.

 • arest jena

  Пияна 36-годишна жена бе арестувана, след като се развихри в Центъра за спешна медицинска помощ в Дългопол. Срещу нея е образувана преписка по указа за борба с хулиганството. Материалите са предадени на Районна прокуратура Провадия. Инцидентът станал вчера около 17 часа, съобщават от 24 часа. По данни на медиците, обилно почерпената дама отишла сама да потърси лекарска помощ. Още с влизането си вдигнала скандал. Продължила да ругае дежурните лекари, обиждала ги, псувала и заплашвала. Наложило се да бъде извикана полиция, за да усмирят буйната жена.
  Пристигналият на място полицейски екип я откарал в районното. Т. Т. е задържана за 24 часа.

   

 • D GeorgievНад 60% от повикванията на телефон 112 не са спешни. Това заяви пред БНТ завеждащият д-р Делян Георгиев от ЦСМП - София.
  „Адресите, които изпълняваме, са за неспешни случаи, викали са ни за гъбички по ноктите и неща, от които няма как да загине човек и това много затруднява работата ни, понеже ако сме на неспешен адрес, някой губи живота си“, добави той.
  Д-р Георгиев отбеляза, че ако я няма тази злоупотреба със Спешна помощ, макар и с намаления ресурс, те ще могат да изпълняват всички спешни адреси.

 • agresiaОт РУ - Мездра информираха за постъпило съобщение от дежурен екип на Филиала за спешна медицинска помощ – Мездра, че при посещение на сигнал за лице, нуждаещо се от медицинска помощ в града, което починало при пристигане на медицинския екип, един от синовете на починалия нанесъл удари с юмруци по реанимобила, в резултат на което го е увредил. Местопроизшествието е посетено от дежурна група, информират от zovnews.com. Установено е, че около 17 ч. във ФСМП – Мездра е постъпил сигнал, че мъж се нуждае от спешна медицинска помощ. Сигналът бил подаден от съпругата на лицето. На адреса медицинският екип констатирал смъртта на 51-годишен мъж. Афектиран от случилото се, синът на починалия нанесъл няколко удара с юмруци и крака по реанимобила на медицинския екип. Образувано е досъдебно производство.

 • agresiaЗа проявена агресия към спешен екип са сигнализирали в Шесто РУ - Пловдив вчера към 14 часа от Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив. Линейка била изпратена на адрес на ул. „Шумен“ в кв. „Столипиново“ за оказване на медицинска помощ на болна жена. Още с пристигането им лекарят и шофьорът били посрещнати с обиди и заплахи за убийство от 37-годишния съпруг. Мъжът от ромски произход продължил със застрашителното си поведение към медиците и по време на прегледа, а при тръгването им нанесъл удар по специализирания автомобил.

 • pistoletПолицай от Трето районно полицейско управление е бил прострелян в центъра на София по време на изпълнение на служебните му задължения. Органите на реда са били повикани заради буйстващ мъж. По-късно той е прострелял полицая в главата със самоделно оръжие. Стрелецът е задържан от полицията, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.
  "В 11.29 часа сме били повикани от Трето РПУ за психично болен човек. 7 - 8 минути са били нужни на линейката да стигне до мястото. През това време се случва това прострелване на полицая", обясни говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

 • Pirogov pazientiДежурните кабинети в над двадесет ДКЦ, които преди работеха, сега са затворени в събота и неделя, както и в ранните сутрешни, във вечерните и нощни часове. Ако не програмирате нараняването или разболяването си в работно време, в София няма кой да ви помогне освен кабинет 108 в УМБАЛСМ „Пирогов“. Същото се отнася за повечето частни медицински центрове. Онези, които работят, поддържат само сестри, а те не смеят да направят дори елементарна превръзка в отсъствието на хирург. Би трябвало да има кабинет във ВМА, но личният ни опит показа, че не работи, както не може да се разчита и на ИСУЛ, където обаче имат друго оправдание, информират от 19min.bg. Алтернативата е частната болница Токуда, където обаче не е за всеки джоб.