Вход
Обновен 16:47 EET, Nov 23, 2017

ТЕЛК

 • Министър и депутати се договориха за бюджета на НЗОК и промените в ТЕЛК

  АнаниевСлед среща на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и депутати от "Обединени патриоти" стана ясно, че за здравето на българина за следващата година ще бъдат намерени още 27 милиона лева. Допълнителните средства обаче ще дойдат от резерва на НЗОК, а не от друго перо на държавната хазна, информират от bgnes.com. Ананиев и патриотите обсъдиха проектобюджета на НЗОК, който утре ще бъде разглеждан в ресорната парламентарна комисия.

 • Д-р Холевич: Единствената цел на реформата в ТЕЛК е отнемане на права на хората с увреждания (видео)

  ХолевичД-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София, коментира пред БНТ концепцията за реформа в медицинската експертиза. Тя прочете писма на хора с увреждания, които помоли да бъдат предадени на властимащите:
  „Дами и господа, вие, които разполагате с чуждата съдба, спите ли спокойно, имате ли апетит, а има ли какво да ядете? Спокойно ли Ви е за утре, че ще имате всичко? На мен не ми е… Знаете ли защо? Защото заболях. Заболях и неволно станах инвалид, трън във вашите очи. Сега освен, че съм болна, съм и гладна…”, цитира тя едно от писмата, а друг човек с увреждане пита: „Господин Красимир Каракачанов, госпожо Султанка Петрова, защо не изпитвате срам от действията си спрямо инвалидите на България?”

 • Министър Петков: На следващ етап ще стане ясно дали работещите хора с увреждания ще получават инвалидна пенсия

  Бисер ПетковМинистърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че въвеждането на експертизата на работоспособността е етап от общата реформа в системата на ТЕЛК и предстои да бъдат уредени с осигурителното законодателство правата на хората с увреждания, което не става в тази концепция. Според него на следващ етап ще има отговор и на въпроса дали работещите хора с увреждания ще получават и пълна инвалидна пенсия, информират от investor.bg. Концепцията предвижда обособяване на експертизата на работоспособността, която сега е част от общата медицинска експертиза, и извършването ѝ самостоятелно от отделни органи, които се предлага да бъдат към НОИ - така наречените "комисии за експертиза на работоспособността".

 • Организации на хора с увреждания: Отдавна чакаме реформата в ТЕЛК, но не сме съгласни с предложенията (видео)

  БТВНационално представителните организации на хора с увреждания не са съгласни с новата концепция за реформа на експертизата на работоспособността. Тя беше внесена в парламента от социалния министър на 31 октомври, информират от bTV. Според нея ще има две комисии – едната ще е здравна и ще определя увреждането, а другата ще е към НОИ и ще оценява работоспособността на всеки болен. Така ще се решава кой да получи инвалидна пенсия и кой да бъде насочен да си търси подходяща работа. Решенията на комисиите към НОИ ще важат до пет години. Целта на предложенията е да се засили контролът над отпусканите инвалидни пенсии.

 • „Обединени патриоти“ имат амбиция да се преразгледат всички решения на ТЕЛК за 2 г.

  ТЕЛКНародният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Калин Поповски заяви след среща с организации на хора с увреждания в парламента, че имат амбицията за около 2 години, по т.нар. гръцки модел, хората с увреждания да преминат през оценка на медицинската работоспособност, съобщават от Агенция „Фокус“.
  „Хората с увреждания са около 1 млн. и се разделят на две големи групи. Около 450 000 са тези между 18 и 60 години, те имат ТЕЛК-ови решения в работоспособна възраст. Още около половин милион имат интеграционни добавки за хора, пенсионирани по възраст“, обясни той.

 • АИКБ: Не виждаме реформи

  аикбСтановище на АИКБ по бюджета на НЗОК за 2018 година
  Асоциацията на индустриалния капитал в България(АИКБ) настоява да види в държавния бюджет разчети, които недвусмислено да показват развитие и реализация на конкретни реформи в здравноосигурителната система. Всяка година при разискването на бюджета 8 констатираме, че през последните години българското здравеопазване е неефективно, българската нация застарява и се влошава здравният статус на преобладаващата част от гражданите.

 • Хората с увреждания ще протестират, лекари от ТЕЛК ще ги подкрепят

  протестПредставители на организации на хората с увреждания готвят протест след последните промени за ТЕЛК, които са одобрени от Съвета за медицинска експертиза към Министерски съвет под ръководството на вицепремиера Валери Симеонов, съобщават от news.bg. С промените се предвижда да се създадат две комисии за оценка на болните хора. Едната ще бъде към НОИ и ще преценява дали те могат да се трудят, което притеснява и хората с увреждания.
  "Ние искаме да се създаде комплексна комисия, в която да има експерт от НОИ и която да извършва цялостна биосоциална и медицинска експертиза. А не да се създават две отделни комисии, както се е приело, защото голяма част от хората с хронични заболявания като диабет, астма, сърдечносъдови проблеми ще бъдат ощетени и няма да имат право на инвалидна пенсия", каза Адриана Стоименова-Стефанова, заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към МС.

 • Султанка Петрова: Целият процес за промените в ТЕЛК ще бъде завършен в края на 2019 г. (видео)

  o optЗаместник-министърът Султанка Петрова заяви пред телевизия „България 24“, че Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването работят съвместно по разработването на нова концепция за оценка от ТЕЛК.
  „Ние ще представим нашата визия за това как и по какъв начин може да работи медицинската експертиза и експертизата на работоспособността в България. Предлагаме експертизата на работоспособността да се разработи на базата на Международната класификация на Световната здравна организация, която се нарича ICF. Чрез нея се определят човешкото функциониране, здраве и уврежданията на всеки един човек. Засега това е най-съвършената система, по която се определя експертизата на работоспособността“, каза Султанка Петрова.

 • Шумът около инвалидните пенсии започва и завършва с фалшиви новини

  ХолевичД-р Боряна Холевич, председател на ТЕЛК – София, коментира позицията на управляващите и последните данни от Националния център за обществено здраве и анализи, съобщават от sosbg.eu. Д-р Холевич припомня, че Валери Симеонов заяви: "Средствата за вдигане на пенсиите ще дойдат от сумите, които ще съберем от ревизиите на фалшивите инвалидни пенсии, които де факто са 2 - 3 пъти повече от реалните.”
  Султанка Петрова не закъсня да го подкрепи с твърдението: “Около 150 000 ТЕЛК решения не отговарят на изискванията”, като не уточни как ги е преброила и на кои точно изисквания не отговарят, пише председателката на ТЕЛК – София и допълва:

 • Броят на хората с ТЕЛК намалява

  telk optЯсна тенденция на намаляване на броя на освидетелстваните с трайна неработоспособност лица показват данните на Националния център за обществено здраве и анализи. Намалението засяга както възрастните, така и децата до 16 годишна възраст.
  Общо 56 656 души са били освидетелствани от ТЕЛК комисиите през 2016 година, което е 0.9% от цялото възрастно население. От тях 12 809 са с над 90% неработоспособност, 17 077З са между 70% и 90 %, а 19 111 са между 50% и 70%. 7659 души са получили под 50%. За сравнение през 2015 година броят на освидетелстваните лица е бил 65 751 души. Най-голям експертни решения са били издадени през 2004 година – 133 251.

 • Социалният министър: Реформата в ТЕЛК е на път (видео)

  Б. ПетковРеформата в ТЕЛК е на път, заяви социалният министър по bTV. Предвижда се експертната комисия да се раздели на две – здравна и социална, посочи Бисер Петков. По думите му в идеята за реформа заляга логиката здравното министерство да оценява заболяването, а социалното да преценява доколко това заболяване води до функционални дефицити и пречи на човек да изпълнява работата си.
  „Няма да има подчиненост между комисиите – за сега те ще са самостоятелни и ще има два етапа на оценка”, уточни Петков. Той заяви, че промените целят единствено да подобрят достъпа на хората до правата, които експертните решения дават, а не да оставят хора без ТЕЛК.

 • Нов абсурд с ТЕЛК (видео)

  ТЕЛКТЕЛК в Пазарджик отряза процентите на инвалидност на мъж с няколко байпаса и инсулт. До средата на 2016 г. Васил Василев е с 62% инвалидност – заради диабет, разказват от Nova TV. След като прекарва инсулт и преживява сърдечна операция, отива повторно на комисия. Членовете ѝ обаче го изкарват по-здрав, отколкото е бил преди да се сблъска с по-сериозните проблеми със здравето.

 • НОИ да оценява ТЕЛК решения е все едно лисица да пази кокошарник

  p.kГотвените промени в процеса по оценяване на хората с увреждания създават реалната опасност хиляди да останат без елементарна социална закрила. Това заяви пред "Фокус" юристът Петър Кичашки - член на Комисията за защита от дискриминация.

  "Никакъв спор няма, че промяна в системата по оценка на уврежданията трябва да има. Но това не бива да става на гърба на хората. Когато правиш реформа в толкова чувствителен сектор без да отчиташ потребностите на самите хора, а мислиш само как да си спестиш някой лев, тогава обричаш дори и най-добронамерената промяна на неуспех. Промени в ТЕЛК-овете "Да", но категорично "Не" това да става на гърба на хората с увреждания", каза той.

  "Опасно е НОИ да оценява уврежданията, защото НОИ е крайният платец на пенсиите за хора с увреждания. Разбира се, че интересът на осигурителния институт ще е пенсиите да са по-малко на брой. Това е все едно да поверим на лисица да пази кокошарник и после да се чудим къде са пилетата. Масово в Европа оценката на уврежданията е комплексна - прави се от комисии, в които влизат и лекари, и социални работници, и експерти. Няма нужда да опитваме да изобретим колелото, особено рискувайки потърпевши в крайна сметка да се окажат най-уязвимите в обществото ни, а именно хората с увреждания", обясни още Петър Кичашки.

 • Още комисии, още бюрокрация (видео)

  ТЕЛКДве отделни комисии да освидетелстват хората с увреждания, предвижда проектът за реформа на ТЕЛК, информират от bTV. Концепцията за реформа на системата не е окончателна. В нея властта признава, че сега действащият модел е неефективен, че има лоши практики в експертните решения и неправомерно разходване на средства на социалното осигуряване.
  Предлага се хората с увреждания да се освидетелстват от 2 комисии. Едната да издава медицинската експертиза, а другата, която ще е подчинена на НОИ, ще оценява работоспособността на хората. Срещу това разделение на 2 комисии се обявиха и лекари, и хора с увреждания, които са в готовност за протест.

 • Петиция против спирането на инвалидни пенсии

  петицияПетиция против спирането на пенсиите на хората с увреждания в България тръгна в социалните мрежи. Сред инициаторите е д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК - София, която коментира, че отнемането на инвалидните пенсии на хората с увреждания е геноцид. Само за няколко дни подписите си са дали 2000 души, а още толкова са споделили текста, информират от fakti.bg. Парите се спират с цел „икономия“ на средства в НОИ, без да се мисли за фаталния ефект върху живота на хиляди хора с увреждания.Можете подкрепите петицията на https://www.peticiq.com/183135, където е публикуван текста ѝ:

 • Реформата на ТЕЛК върви в грешна посока

  b.holevichТова написа в блога си във Фейсбук, д-р Боряна Холевич, един от най-добрите експерти в сферата на медицинската експертиза.
  Последното предложение на управляващите е след като минат през медицински комисии, болните с увреждания да се явяват на втора комисия към НОИ. Вторите комисии ще работят въз основа на документите, издадени в рамките на медицинската експертиза, като по преценка ще могат да изискват повтаряне или извършване на допълнителни изследвания. Именно тези комисии ще решават кой да получава инвалидна пенсия и кой да бъде насочен да си търси подходяща работа.
  Разделянето на медицинската експертиза от социалната и професионалната, както и промяната в терминологията е в центъра на т. нар. „реформа”, като това се дефинира, едва ли не като „златен ключ”, който ще реши всички проблеми на хората с увреждания.

 • Предложиха промени в Закона за интеграция на хора с увреждания

  инвалидиСоциалният министър Бисер Петков предлага нови правила за по-бързо отпускане на социалните помощи на хора с увреждания с промени на Закона за интеграция на хората с увреждания и правилника за прилагането му, които са публикувани за обществено обсъждане. Промените да влязат в сила от 1 януари 2018 г., предлага Петков. Социалната оценка на инвалида, който кандидатства за помощ, да се прави за 20 вместо за 30 дни. От 20 на 10 дни се скъсява и срокът, в който социален работник трябва да направи предложение на конкретния инвалид какви помощи да бъдат отпуснати, информират от вестник 24 часа. Отговорът на чиновниците до човека с увреждания да се дава за 7, а не за 14 дни. Така от подаването на заявление за помощ до отпускането ѝ от агенцията за социално подпомагане ще минават 37 дни, а не 64 дни.

 • Кампанията срещу инвалидите – популизъм или дисциплиниране на системата

  доц. ДимитровДоц. д-р Григор Димитров в интервю пред вестник Труд коментира, че е опасно да се настройва обществото срещу инвалидите, а мотивът пенсиите да се отнемат, защото са неправомерно определени, е нецелесъобразен и неаргументиран. Григор Димитров работи в БСК по проблемите на пенсионното и здравното осигуряване, трудовите и индустриалните отношения. Работил е в Комитета по труда и социалната политика като зам.-председател, в Министерство на здравеопазването – зам.-министър, зам.-началник на ВМА, член е на Надзорния съвет на НЗОК.
 • Решение на ТЕЛК лиши жена с тумор в главата от лечение

  ТЕЛКОт 7 години Хайрие Събева води битка с тежкото заболяване акромегалия и хипофизен гигантизъм. Има тумор в мозъка и единственият шанс да стопират нарастването му лекарите откриват в медикаментозното лечение, пишат във вестник "Марица". Досега с решение на ТЕЛК, което удостоверява, че младата жена има над 50% инвалидност, държавата  осигурява животоспасяващите инжекции безплатно.
 • От днес ТЕЛК могат да работят отново. По старому

  telk optМинистерският съвет обнародва в Държавен вестник отново, старата наредба за медицинската експертиза. С новата наредба, която дословно повтаря същите текстове се отменя старата, действаща до сега.
  Според Закона за нормативните актове, това е недопустимо и нов нормативен акт се издава само, ако има значителни и съществени изменения. По-важното е друго. ТЕЛК комисиите вече могат да работят и издават решения, а хората с трайни увреждания да се надяват, че забавянето от близо два месеца ще бъде компенсирано бързо.