NSVOK top banner

Вход
Обновен 16:58 EEST, Oct 22, 2018

ТЕЛК

 • biznesРаботодателските организации, които се срещнаха днес с вицепремиера Валери Симеонов, заявиха, че трудно ще преглътнат поредна оставка, особено на член на кабинета, който работи добре с бизнеса. И двете страни изразиха единомислие по темата със задължителните квоти за хора с увреждания. Те поискаха това да отпадне. И ги нарекоха "данък инвалид". Става въпрос за това работодатели с 20 до 49 работници да трябва да назначат поне един човек с увреждане, с 50 до 99 – двама служители с увреждане, а със 100 и над 100 – 4% от средносписъчния им състав, припомнят от Bulgaria On Air. Ако не се назначат бройките хора с увреждания, конкретната фирма трябва да внася всеки месец във фонд към Агенция за хора с увреждания такса в размер на 30% от минималната заплата за всеки неназначен човек с увреждане.

 • maiki bTVПротестиращите майки на деца с увреждания определиха като цинични думите на вицепремиера Валери Симеонов и бяха категорични, че няма никакви политически интереси в техните искания. Днес от 12.30 ч. те се събират пред Министерския съвет в София с настояване Симеонов да подаде оставка, информират от bTV. Протести ще има и в редица други градове.
  „Как може да се приеме нещо толкова цинично, при условие че толкова месеци сме вече по улиците и обясняваме, че не става въпрос дори само за нашите деца, а за всички хора с увреждания”, каза Димитрина Русева, майка на дете с увреждане, което е над 18-годишна възраст.

 • WC200Възмущение и призиви за оставка на вицепремиера Валери Симеонов провокира определението му “Кресливи жени с уж болни деца“, отправено към протестиращите майки на деца с увреждания, за което вече ви информирахме. Изказването му пред телевизия СКАТ след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник предизвика гневни реакции в социалните мрежи. Премиерът Бойко Борисов се извини от името на правителството, но отказа да коментира темата за оставката на Симеонов, съобщават от mediapool.bg. Според вицепремиера Законът за хората с увреждания е заченат в грях и майките на деца с увреждания са оказали натиск, използвайки децата си, за да постигнат материални цели.

 • WC200Майките на деца с увреждания от палатковия лагер пред парламента отправиха призив в социалните мрежи всички последователи в София на движението "Системата ни убива" да се съберат пред Народното събрание. В момента майките са в парламента и отказват да излязат оттам докато вицепремиерът Валери Симеонов не дойде и не се извини за казано от него в телевизионно интервю, в което е използвал думите "кресливи" и "спекулиращи с уж болните си деца".

 • sistemata ubivaМайките от инициативата "Системата ни убива" планират преместването на палатковия лагер от пространството до парламента пред здравното министерство, където ще настояват за реформа в ТЕЛК. Това ще се случи след като депутатите одобрят законите за хората с увреждания и за личната помощ на второ четене, информират от Bulgaria On Air. Вчера законите бяха одобрени от Министерския съвет, а утре предстои разглеждането и на първо четене от депутатите. Законопроектът за социалните услуги, в работната група по който участваха и майките, е качен за обществено обсъждане. До края на годината и той ще влезе в парламента.

 • BBНа днешното правителствено заседание министър-председателят Бойко Борисов разпореди Министерството на здравеопазването да изготви предложения за законодателни промени, които максимално да улеснят донорството в България. След като по-рано днес се срещна с близките на починалия Адриан Петков, премиерът възложи на министър Кирил Ананиев да направи консултации в Народното събрание и да се започне работа по темата.

 • BPetkovЗаконът за хората с увреждания ще бъде внесен в Народното събрание до края на тази седмица. Това съобщи социалният министър Бисер Петков, след като текстовете бяха одобрени на днешното заседание на кабинета, съобщават от БГНЕС. Министърът уточни, че проектозаконът е одобрен във вида, в който е внесен, след направените поправки.

 • NSTSНационалният съвет за тристранно сътрудничество прие частично проектозаконът за хората с увреждания. Текстовете обаче все още имат редица пропуски, които ще се изчистват в парламента. Това заяви на пресконференция вицепремиерът Валери Симеонов след проведеното заседание на социалните партньори, предаде БГНЕС. Според Симеонов пропуските се дължат на това, че текстовете са изготвени под безпрецедентен социален натиск. Твърдението беше подкрепено от работодателските организации.

 • NS protestОт протестната инициатива „Системата ни убива“ публикуваха писмо, адресирано до майките на министрите в правителството и до майките на депутатите в 44-то Народно събрание, което ви представяме без редакторска намеса:
  „Здравейте,
  Където и да сте. Там горе или тук долу, все поглеждате към децата си. Все се тревожите за тях. Сигурни сме. Знаем, че ги обичате, каквото и да казват за тях хората. Другите не ги обичат много, защото са политици, а те не са харесвани много. Но Вие ги обичате, защото сте майки и винаги ще бъдете такива за тях. Това е доживотна любов, а за нас освен обич е и доживотна присъда. Защото и нас не ни харесват много... и децата ни не харесват.

 • invalidПлан за действие, който подписаха министрите Владислав Горанов и Бисер Петков, омбудсманът Мая Манолова, майките на деца с увреждания и национално представителните организации предвижда 86 000 хора с увреждания да получат личен асистент от 1 септември следващата година. Асистенти ще има за хората с над 90% увреждания с право на лична помощ, както и за децата с над 50% увреждания с чужда помощ и над 90% без право на чужда помощ, уточняват от вестник 24 часа. Нуждаещите се ще могат да ползват асистент по 8 часа на ден, като на месец тя стига до 168 часа. Кой ще има право на тази услуга, ще стане ясно през април, когато ще започне кандидатстването.

 • OdajievaВесела Одажиева от инициативата "Системата ни убива" заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ, че вече няколко пъти са получавали обещания за спазване на сроковете, но 1 октомври е минал.
  "Бяхме повикани на една среща с идеята, че ще получим информация за окончателна финансова обосновка на закона, а срещата се превърна в обсъждане на един закон, който ние вече бяхме обсъждали 4 месеца", обясни тя.
  Одажиева уточни, че е премахна Законът за личната помощ, "за който ние основно се борим и който е внесен в Народното събрание. Също така има корекции в Специализирания орган - той е изнесен от закона с неясен текст в преходните и заключителните разпоредби. Всъщност това е специализиран орган, който да координира дейността на всички институции, отговорни по политиките за хората с увреждания."

 • StankovaНа международна конференция в София ще бъдат представени модели на електронното здравеопазване в Русия, Германия, Норвегия и Румъния.
  "Като че ли няма място, където в пълен аспект всички форми на електронното здравеопазване да са благоприятно и много добре развити, така че да функционират в максимална степен", коментира в предаването "Преди всички" по БНР доц. д-р Маргарита Станкова, която е част от мултидисциплинарен екип, разработващ проект за електронно здравеопазване у нас и ще бъде водещ на конференцията.
  "Навсякъде някои аспекти са разработени, други изобщо не са разработени", допълни тя.

 • maikiТази година фондация „Майко мила“, която спечели с каузата си Оле Мале! най-големият социално-предприемачески проект в България ПРОМЯНАТА, отчита още една завършена инициатива в полза на майките на деца с увреждания. За да може едно дете с увреждане да развие максимално своя потенциал, родителите му трябва да са достатъчно здрави и уверени в силите си, така че да могат да му предоставят всички възможности, които стоят пред него и да му дадат шанс да стане пълноценен човек, пишат от dariknews.bg. Много от децата с увреждания остават в една или друга степен зависими от родителите си и често майката е тази, която се грижи всекидневно за него.

 • deza uvrejdaniaОт 240 народни представители едва десетина се отзоваха на поканата на протестиращите майки на деца с увреждания за среща пред парламента. Майките поискаха от депутатите ясен ангажимент за приемането на трите закона - за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги, предаде БТА, цитирана от 24 часа. Пред парламента е поставен брояч, който отброява времето до 1 октомври - срок, поставен за реформата. Законът за личната помощ вече е внесен в НС и е припознат от две парламентарни групи, Законът за хората с увреждания е на етап обществено обсъждане, а до 15 октомври се очаква да има и готов Закон за социалните услуги, който трябва да бъде публикуван за обществено обсъждане.

 • TELKПоследните изменения в нормативната уредба свързани с медицинската експертиза доведоха до промени, които се очаква да ускорят процедурите по медицинската експертиза и да направят решенията по-малко субективни. Същевременно някои нови положения създават условия за нестабилност на постановените актове.
  Така например от 27 юли насам, Правилникът изисква в състава на ТЕЛК да участва лекар с придобита специалност по профила на заболяването. Нормативната уредба не изяснява как се процедира при случаи, когато едно заболяване може да бъде отнесено едновременно към две и повече медицински специалности или пациентът има повече от три различни забоялвания, а съставът на комисията е от трима лекари. Във всеки аналогичен казус, решението може да бъде оспорено и отменено на формално основание.
  Пак според Правилника при включване за първи път в състава на ТЕЛК лекарите преминават задължително обучение в НЕЛК.

 • ingured multyple sclerosИ работодатели и синдикати се обявиха срещу рпедлаганите от правителството квоти за хора с увреждания. В предложение за изменение на Закона за хора с увреждания, кабинетът предлага да се задължи всеки работодател да назначава опреден брой хора с увреждания – 2% от броя на наетия персонал. Ако определената бройка не бъде изпълнена, работодателят трябва да внася 80% от минималната работна заплата в Агенцията за хора с увреждания всеки месец, за всяко незаето място от квотата.
  През последните седмици българските работодатели нееднократно изразиха категоричната си негативна позиция срещу въвеждането на квоти за наемане на хора с трайни увреждания. Според тях квотното разпределение на персонала по същество е пряка намеса на държавата в стопанската дейност. Ефектът от една подобна мярка ще бъде крайно негативен за целия пазар на труда, но по-важното – това е унизителен подход спрямо хората, които по една или друга причина са с над 50% намалена трудоспособност.

 • svetlana jordanovaНовата наредба за медицинската експертиза няма да ощети хората в процента им за нетрудоспособност. Това увери заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова по повод внесените по-рано днес жалби на хора с увреждания срещу измененията в наредбата за медицинската експертиза. Според тези промени, експертните комисии вече няма да събират точки за различни заболявания, а крайният процента на неработоспособност ще се определя точките дадени за най-тежкото заболявания. Премахнати са и възможностите за интерпретация от страна на комисиите, като новите стойности не са в диапазон, а фиксирано число. Йорданова каза още:
  "По повечето от заболяванията ние имаме завишаването на процента.

 • invalidiПациенти с решения от ТЕЛК ще внесат в Министерство на здравеопазването индивидуални молби срещу новата наредба за медицинска експертиза. До момента хората с увреждания са събрали над 20 индивидуални жалби, съобщи БНР.
  Според новите правила инвалидността ще се определя само от основното заболяване, без да се вземат предвид съпътстващите.
  Преди дни пред  "Хоризонт" Павлина Григорова, която е със 100% ТЕЛК, обясни, че новите правила за изчисляване на процента нетрудоспособност ще намалят телка ѝ , защото инвалидността ще се определя само от основното заболяване, без да се вземат предвид съпътстващите. Григорова, заедно с други потърпевши, впоследствие ще обжалва колективно медицинската експертиза и пред Върховния административен съд.

 • TELKПациенти срещу държавата, заради новите правила за ТЕЛК. Хората с увреждания внасят в сряда десетки жалби в Здравното министерство срещу влязлата в началото на август нова система за определяне на процента нетрудоспособност. Пациентите са убедени, че това ще ги изхвърли в най-ниската група за подпомагане и много от тях ще изгубят единствените си финансови средства.
  Павлина Григорова е една от засегнатите от промените. Тя е и инициатор на жалбата.
  „Нашата битка започна още в началото на създаването на новата наредба. От близо една година ние сформирахме малка група – хора с редки заболявания и тежки увреждания, и започнахме да търсим вариант това да спре и някой да чуе реално болните хора”, обясни в „Здравей, България” Павлина Григорова.
  „Нашето питане е кой решава кое заболяване е водещо и кое – придружаващо, при условие че съвкупност от няколко заболявания правят общото състояние на човека към момента на увреждането”, поясни тя.

 • Manolov PodkrepaКТ „Подкрепа“ са поискали от НОИ и Агенцията за социално подпомагане данни за издадените решения за инвалидни пенсии. Това съобщи президентът на синдиката Димитър Манолов. Целта е да се установи кои са населените места с подозрително голям брой хора с еднакви диагнози в експертните решения. Анализът на базата данни ще позволи да се види къде стават измами с фалшиви решения.
  „Изненадваме се, че такива проверки не са извършвани до сега. Вместо това се правят промени в начина на освидетелстване. С промените искат да намалят плащанията на тези, които имат право, вместо да гоним тези, които са измамници и имат фалшиви решения.”