NSVOK top banner

Вход
Обновен 15:55 EEST, Jul 17, 2018

НЗОК

 • TaushanovБългарска асоциация за закрила на пациентите е в драстичен конфликт на интереси. Председателят ѝ Пламен Таушанов по едно и също време е имал договор за адвокатски услуги с частна болница и като член на Надзорния съвет на здравната каса е подкрепил сключването на договор на същата болница с касата, информират от вестник „Сега“. Това сочи разследване на журналиста Мария Чернева. Наскоро тя заяви, че ще напусне БНТ след жалба до ръководството на телевизията от същия адвокат. В нея Таушанов искаше Чернева да бъде отстранена от обществения съвет на фонда за лечение на деца, тъй като е гласувала против финансирането на определено лечение. В отговор от БНТ оттеглиха Чернева от обществения съвет и ѝ взеха здравния ресор, който отразява от дълги години.

 • JNachevaДнес на заседание на парламентарната здравна комисия депутатите приеха Годишния отчет за дейността на НЗОК и Отчета за изпълнение на бюджета за 2017 г. Те бяха представени от заместник-министъра на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на здравната каса Жени Начева. От парламентарната група на БСП се въздържаха, но всички останали подкрепиха отчетеното, като следващата стъпка е гласуването им в пленарна зала.

 • holandЗдравният министър Ананиев обеща до края на септември да представи два модела на здравеопазване, защото по думите му сегашният е изчерпан и не може да бъде надграден. Тази неделя в интервю за БНР, Председателят на здравната комисия в Парламента и член на ръководството на партия ГЕРБ хвърли малко повече светлина върху идеите на управляващите. „Двa ca вapиaнтитe зa paзвитиe нa здpaвнoocигypитeлния мoдeл y нac - c въвeждaнe нa дoпълнитeлнo зacтpaxoвaнe зa ycлyги извън пoeтoтo oт здpaвнaтa ĸaca или нa ĸoнĸypeнтни нa HЗOK фoндoве”, заяви Дариткова.
  Можем да отдъхнем с облекчение, защото съществуваше хипотезата, Кирил Ананиев да поиска връщане на бюджетното здравеопазване, известно още с името Семашко. Някои от неговите първи стъпки и изявления, като министър навяваха такива мисли. Това би била най-голямата грешка, която може да се направи. Семашко е система за предоставяне на съчетани предимно социални и по-малко здравни грижи, при лесен достъп и много ниско качество. Би било истинска катастрофа да се върнем към болници тип хоспис.

 • KarlovoРайонната здравноосигурителна каса в Пловдив отказа да финансира клинични пътеки, по които работи АГ отделението в МБАЛ „Д-р К. Попов” в Карлово. Хората от региона са силно притеснени, че това може да доведе до закриването му и ще трябва да търсят здравна помощ в областния град. Карловската болница обслужва хора от 7 общини. Много пациенти се нуждаят от 12 клинични пътеки, по които работи отделението.

 • cherven brqgОбщо 132 проверки е извършила от началото на годината РЗОК в Плевен само на болничната помощ. Многопрофилната болница за активно лечение в Червен бряг е една от болниците, в която е назначена планова проверка през юни. Междувременно здравната каса се самосезира след изнесен случай в медиите. Директорът на Регионалната здравноосигурителна каса д-р Пенка Стефанова сподели пред кореспондент на БНР, че са проверени сигналите за лекувани в болницата четирима служители от администрацията ѝ и роднина на един от служителите.

 • RZOKСъмнения за източване на здравната каса от МБАЛ - Червен бряг. Четирима служители на болничната администрация и техен роднина са били приети с една и съща диагноза и по едно и също време в лечебното заведение, съобщават от Nova TV. След проверка на районната каса в Плевен са открити нарушения и клиничните пътеки няма да бъдат заплатени. Четирима служители от администрацията на болницата постъпват за лечение в средата на май с еднакви оплаквания - болки в корема. Те са били приети с диагноза жлъчна дискенизия.

 • SharkovДали да има повече здравни каси и дали гражданите да сключват здравни застраховки за процедури, които не се поемат от здравната каса, или както досега да продължат да плащат от джоба си за по-качествено медицинско обслужване – дебатът за това ще започне в края на септември, когато здравният министър ще разясни визията си. В предаването "Преди всички" по БНР здравният икономист от Експертния клуб за икономика и политика Аркади Шарков заяви, че лансираните предложения му звучат като копиране на пенсионния модел.

 • zdr modelБългарите сами да избират как и по колко да плащат за здраве. Това предвиждат новите промени в здравноосигурителния модел, които ще бъдат внесени наесен в парламента, информират от bTV. Ето вариантите, между които можем да избираме:
  Преди няколко часа Димитър Кузев претърпява спешна операция на крака. Има допълнителната застраховка – няма да плаща допълнително. Ако Димитър разчиташе само на пакета на Касата, картинката щеше да е друга.
  „При този вид операции се ползват устройства – шейвъри, и те са в листата за заплащане от пациента. Около 300 лева допълнително се плаща”, обясни д-р Христо Мазнейков, завеждащ отделение по ортопедия и травматология.

 • katsarov angelovaСамо махането на монопола би довело до промяна в модела на здравеопазване, каза в предаването денят "Денят ON AIR" д-р Стойчо Кацаров - председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. „За Д-р Дечо Дечев може да се каже, че е перфектният кандидат за Управител на НЗОК от експертна гледна точка. Не повече от 5-6 души в страната имат неговия експертен опит и подготовка за такъв пост. Важният въпрос, обаче не е кой ще бъде Управител, а дали ще бъде махнат монопола. Проф. Плочев беше избран единодушно на същия пост преди една година, а после беше сменен.”

 • apteka200Днес в Централното управление на Националната здравноосигурителна каса се е състояла среща между Вр.И.Д управител на НЗОК д-р Йорданка Пенкова, експерти на институцията, председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, главния секретар на съсловната организация д-р Стоян Борисов, и магистър-фармацевт Маргарита Грозданова – член на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. Срещата е инициирана от НЗОК във връзка с блокиране на лекарствени продукти за лечение на хипертония и на сърдечни заболявания.

 • boltadjНеобходима e демонополизация на НЗОК и конкурентни здравни каси. Това каза д-р Николай Болтаджиев от Сдружението на частните болници в интервю за предаването „12+3“.
  „Това е лесно осъществимо, това го обещаха и политиците, и в програмата на управляващите е записано. Аз считам, че демонополизацията на касата е добрият модел, тъй като сегашният модел очевидно не работи“, добави той.

 • Daritkova BNTНе вярвам през 2019 година да има вдигане на здравната вноска заяви Председателят на Постоянната комисия по здравеопазване в Парламента и член на ръководството на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.
  Планираната промяна на здравноосигурителния модел не би трябвало да доведе до увеличаване на здравната вноска през тази и следващата година. Промените, които ще предложи през есента здравният министър, трябва да увеличат дяла на здравното застраховане, каза в „Неделя 150“ председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова.
  „В момента, хората, плащайки здравна осигуровка, им се налага да доплащат за медицински изделия, а когато се наложи за едно медицинско изделие да се доплати кеш 1000 лева, при необходимост от спешна интервенция, е далеч по-голям проблем за хората, отколкото ако се застраховат с по-малки суми. Има някаква предвидимост на тези разходи във времето. 2019-та не вярвам да има вдигане на здравната вноска“.

 • hapche pariДнес на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване стана ясно, че всеки месец се генерират 10 млн. лв. преразход в средствата за онколекарства. Повдигната беше темата за нови правила в заплащането на онколекарствата, според които остатъците от тях ще са за сметка на болниците, а не за сметка на здравната каса, информират от dariknews.bg. Новите правила за изписване и заплащане на онколекарствата притесниха онколозите, хематолозите и детските онколози в страната.

 • NZOK sgradaВ ежегодно упражнение е на път да се превърне изборът на управител на здравната каса. Но не това е тревожното, а фактът, че вече само управляващите предлагат и то само по един кандидат в "състезанията" за осигурителните институции НЗОК и НОИ, пише Аида Паникян от в. „Дума“. И още по-тревожното е, че в системата на здравеопазването проблемите стават повече, задълбочават се, а решения просто няма или някому не е изгодно да ги търси.

 • pregovoriПродължава диалогът с пациентски организации и водещи специалисти по съответните заболявания. На 29 юни представители на Надзорния съвет и на ръководството на Националната здравноосигурителна каса проведоха среща с пациентски организации на болните с ревматологични заболявания. Преди това бе проведена среща и с председателя на Българското дружество по ревматология, и с националния консултант по ревматология.

 • decho3Парламентарните рупи на ГЕРБ и ОП внесоха в Народното събра ние кандидатурата на Д-р Дечо Дечев за Управител на НЗОК. Това е и единствената внесена кандидатура в срока, който изтече днес. Процедурата предвижда изслушване, в ПК по здравеопазване и гласуване в Пленарната зала на Народното събрание. Подкрепата на мнозинството в Парламента за единствената кандидатура гарантира избора на Д-р Дечев, който ще наследи освободения преди седмица проф. Камен Плочев.
  Д-р Дечо Дечев е роден на 21 март 1955 година. Завършил е Медицинска академия, София и има специалност по Уши, нос, гърло. Преминал е обучителни курсове по “Основи на болничното лечение”, “Анализ, прогнозиране и управление на болничния капацитет”, “Болнични информационни системи”, “Здравна политика и обществени комуникации” и др.

 • NZOK bolnizaЗдравната каса все пак ще финансира някои болници, въпреки че тази година има мораториум за сключване на договори с нови лечебни заведения и за нови дейности в стари. За 2018 г. са сключени договори с две нови лечебни заведения и общо за около 90 нови дейности, сочат данните на НЗОК, цитирани от вестник „Сега“. Двете нови болници са очна клиника в Бургас и болница за рехабилитация в Хисаря.

 • penkova1Днес изтича срокът, в който Парламентарните групи могат да внесат предложения за нов Управител на НЗОК. С най-голямо внимание се очаква предложението на ГЕРБ, което почти сигурно ще получи необходимите гласове за избор от депутатите от управляващата коалиция. Формално кандидатът ще бъде избран след като премине изслушване и гласуване в комисията и пленарната зала на парламента, но който посочи ГЕРБ, той ще бъде и избран, така, че името на новия Управител на НЗООК ще стане известно днес. При предишния избор в Парламента беше внесено само едно предложение – това на проф. Плочев и няма да е изненада, ако и сега има само една кандидатура.
  От ГЕРБ няма информация кого смятат да издигнат, защото както в други такива случаи се чака решението на Бойко Борисов.

 • intestiniБългарска Асоциация Цьолиакия” е подала жалба до прокуратурата срещу служители на НЗОК за неизпълнение на решение, с което касата е осъдена за дискриминация. Жалбата срещу дискриминационната политика на НЗОК е внесена в КЗД в края на 2014 г. С Решение от 20 февруари 2018 г. 5-членен разширен състав на Комисията за защита от дискриминация, след дадени задължителни указания от Върховния административен съд, установява непряка дискриминация на основата на признаци: „възраст“ и „увреждане“ с въвеждането на възрастов критерий като условие за предписване и получаване на безглутеново брашно. КЗД предписва на НЗОК занапред да не допуска установеното в настоящето производство нарушение. Решението е постановено при участие на заинтересованите страни - Министърът на здравеопазването и Изпълнителният директор на Българска агенция по храните и е влеязло в законна сила.

 • onkolekarstvaНЗОК организира среща между представители на Надзорния съвет и ръководството на Националната здравноосигурителна каса, Българския лекарски съюз, националния консултант по медицинска онкология, представители на научните дружества по медицинска онкология, сдружението на болничните фармацевти, директори на лечебни заведения и лекари. Основните теми, дискутирани от участниците във форума, бяха предложените промени в Наредба №4 за условията и реда за предписване и отпускане на противотуморни лекарствени продукти, осигуряващи основното лечение при злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания и очакваната оптимизация на разходите им, максимално ефективно използване на количествата, които се приготвят в болничните аптеки, както и "остатъкът", който се формира дори и при най-добросъвестно прилагане на предложените мерки.