NSVOK top banner

Вход
Обновен 15:15 EEST, Sep 18, 2018

НЗОК

 • AniB 200Хората с тежки хронични заболявания ще бъдат поставени в риск от новия проект за промяна на здравноосигурителния модел, предложен от здравния министър Кирил Ананиев. Причината е, че застрахователните дружества не заплащат за пациенти с трайни увреди. Това информираха пациентски организации, които твърдо се обявиха срещу задължителното допълнително осигуряване, съобщават от Дарик. Миналата седмица стана ясно, че се обсъждат два варианта – или да доплащаме на застрахователи още 2% върху осигурителния ни доход, или фиксирана сума от 12 лева на месечна база. Според самите застрахователи обаче това предложение означава, че държавата признава, че напълно е абдикирала от здравната система.

 • Dechev parlamentПод заглавие „Контролът може да бъде ефективен само с участието на гражданите” НЗОК стартира кампания за активното включване на здравноосигурените в контрола върху изразходването на нашите пари за здраве. Изпратени са писма на 700 произволно избрани пациенти с информация за оказана и заплатена дейност на изпълнителите на медицинска помощ, договорни партньори на касата, за ползваната медицинска и дентална помощ от всеки за периода 2017 г. – 2018 г., отразена в информационната система на касата.
  НЗОК очаква, ако пациентите установят разминаване в информацията, предоставена от касата и действително получената медицинска помощ, да се възползват от правото си, регламентирано в Закона за здравното осигуряване, да подават сигнали пред директора на съответната РЗОК/НЗОК, когато не са удовлетворени от медицинските дейности, свързани с оказаната медицинска помощ, като:
  1. отчетена, но неизвършена медицинска дейност;
  2. качество на медицинската помощ, което не съответства на критериите за качество, определени в националните рамкови договори;
  3. отказан достъп до медицинска документация;

 • judge2Апелативният съд във Варна потвърди решението на Окръжния съд, с което по иск на „МБАЛ Света Марина“ ЕАД се осъжда НЗОК да заплати сумата 448 390лв., представляваща неизплатена главница за осъществени дейности през м.юни 2016г., ведно със законната лихва върху главницата от 20717.11лв
  Задължението на НЗОК е да заплаща извършването на определените с договора дейности, в рамките на предварително определените стойности по реда на чл. 4 от ЗБНЗОК за 2016г., заложени в чл. 42 от договора между болницата и НЗОК.
  Съдът намира, че тези разпоредби на договорите противоречат на чл. 35 от ЗЗО, според който осигурените лица имат право да получават медицинска помощ в обхвата на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Клаузите на договор, които противоречат на закона, са нищожни и не произвеждат действие.
  Осъществената болнична помощ, следва да бъде заплатена в изпълнения обем. След като е сключен договор между болница и здравната каса, то последната дължи заплащане на всички дейности по уговорените клинични пътеки. Разпоредбите, свързани с лимитите са в противоречие с духа и целта на ЗЗО, респективно с основните разпоредби на сключения между страните договор.

 • AnanievMSПравителството одобри допълнителни средства в размер на 16 млн. и 100 хил. лв за бюджета на Министерството на здравеопазването за 2018 г. Те са за предоставяне на допълнителен трансфер от Министерството на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и за осигуряване на капиталови трансфери за държавни лечебни заведения за болнична помощ - търговски дружества, съобщава правителствената пресслужба.
  На НЗОК ще бъдат предоставени 8 от тези 16 млн. лв., с които ще бъдат заплатени разходи за ваксини за рак на маточната шийка и контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити, дейности за здравно неосигурени лица, включващи комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение при пациенти с кожно-венерически и психиатрични заболявания и интензивно лечение, дейности за здравно неосигурени жени, както и за разликата в потребителската такса, която не се заплаща от пенсионерите.

 • stkatsД-р Стойчо Кацаров бе гост в предаването Опорни хора на телевизия BgOnAir. Той отговори на множество въпроси, свързани със състоянието на системата на здравеопазване. Във връзка със скандалите свързани с починалите родилки през последните седмици, гостът отбеляза, че воиновните тря ва да понесат отговорността си. Освен това, за медицинските грешки трябва да се говори, те трябва да се изучават, за да не се повтарят.
  Гостът обърна внимание, че голяма част от държавните болници са с дългове, а в същото време директорите им се оказаха доста богати хора. На въпрос, защо държавните болници трупат дългове, а частните не, Д-р Кацаров отговори с цитат на Милтън Фридман (нобелов лауреат по икономика). „Когато харчиш чужди пари за да задоволиш чужди нужди, ти не държиш сметка нито за това колко пари ще похарчиш, нито дали нуждите са задоволени. Когато харчиш чужди пари за свои нужди, ти пак не се интересуваш от парите, но вече се интересуваш нуждите да са задоволени. Когато харчиш свои пари за свои нужди то вече се интересуваш както от парите, така и от нуждите.

 • mizeryРепортаж на Нова телевизия показа ужасяваща картина на нещо, което се води Инфекциозно отделение на МБАЛ „Рахила Ангелова” в град Перник. На кадрите заснети от майка на болно дете се виждат купчини прокъсани и мръсни дюшеци, паднали мазилки и теракотни плочки, влажни, олющени и мухлясали стени и тавани, на които е трудно да определиш какъв цвят са били боядисани. Входът на „отделението” прилича на изоставена крайпътна барака, с нещо което може да се определи като врата и провиснал навес с ръждясали колони. Това, което не можем да видим в репортажа, а можем само да си представим е каква е миризмата и как се усеща въздуха, който вдишват и болни и персонал в тези приличащи на катакомби болнични стаи.

 • brain stim59-годишният мъж е един от десетките българи с Паркинсон, които се налага сами да търсят средства за лечението си в България. Парадоксът е, че в същото време Здравната каса плаща същата операция и същото изделие в чужбина, но на по-високи цени. Новото ръководство на Здравната каса обещава да разреши проблема.
  Сали Саким е един от десетките болни с Паркинсон у нас, при които лекарствата не помагат. И единственият вариант за лечение е дълбока мозъчна стимулация с апарат, който струва между 40 и 60 хиляди лева.
  Той е одобрен за чужбина, но оттогава той, близките му и лекарите безуспешно търсят болница, която да го поеме.
  „Ние не можем да намерим някоя болница в Западна Европа, която да иска да направи операцията, тъй като не вярват, че след това ще бъдат изплатени парите. Казват да се изчака, но вече една година чакаме”, каза д-р Красимир Минкин.
  Пациентите с такава диагноза не бива да чакат, защото състоянието им се влошава сериозно.

 • снимка БНРСлед протестите на жители на Карлово срещу отказа на РЗОК Пловдив да сключи договор за дейностите на отделението по акушерство и гинекология, Управителя на НЗОК и Председателят на БЛС са подписали съвместно указание, с което разрешават сключването на договор. По време на протеста кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов каза: „Днес протестираме срещу неправомерните и злонамерени действия на Районната здравноосигурителна каса в Пловдив, която без правно основание отказа да подпише договор за 12 акушеро-гинекологични пътеки, по които работи АГ отделението в карловската болница“.
  Управителят на общинската болница д-р Христо Пелев заяви: „ Няма да позволя да не се раждат бебета в Карлово. Ще направя всичко възможно, което е по юридически и по друг път, да запазя тази дейност в карловската болница.”

 • marieta rajkovaЦентър фонд за лечение на деца пак е без директор. Д-р Мариета Райкова е подала оставка. както е обичайно в такива случаи се казва, че мотивите са лични. Най-дълго наело на фонда се задържа Павел Александров. Накрая той бе задържан заедно с всички служители на фонда от маскирани служители на ГДБОП. Три години след задържането на Павел Александров, прокуратурата все още не е внесла в съда обвинение.
  От тогава фондът смени няколко директори, без да стане ясно кой за какво си отива. Владимир Пилософ бе сменен с мотив, че е отказал лечение на дете в чужбина.
  Тинка Троева пък бе сменена с аргумент, че е разрешила лечение на същото дете.
  Преди няколко месеца, по искане на Председателя на Асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов, БНТ реши да извади от състава на Обществения съвет на фонда журналиста Мария Чернева. Тя разкри пък, че Таушанов, който е адвокат и неговата представителка във фонда, също адвокат- Анна Илиева, са се възползвали от позициите си, за своя адвокатски бизнес.

 • nhifВ материал на Интернет сайта Redmedia се изнася получена от НЗОК информация за откази да се сключат договори с различни болници. Най-честата причина за отказите е, че дейностите били нови. Друга причина била, че липсват като бройка специалисти, според изискванията на медицинските стандарти.
  Особено фрапиращ е примера с УМБАЛ "Св.Иван Рилски", на която е отказан договор за оказване на болнична помощ по клинична пътека „Роботизирана радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания“, защото е нова дейност. Тази дейност няма как да не е нова по простата причина, че до сега в страната нямаше кибер нож и която и болница да поиска договор, когато и да било ще и откажат, защото е нова дейност. Въпросният кибер нож е закупен с бюджетни пари и струва повече от 10 милиона лева.

 • РЗОК в Плевен отчита увеличение на плащанията през първото шестмесечие с близо 26 процента. Общата сума за платените дейности възлиза на 87 милиона лева.
  Най-голямо е увеличението на средствата, изплатени за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания в болниците. Те са повече с над 45% за същия период на миналата година. Анализът сочи, че формираното нарастване се дължи основно на по-високите цени на прилаганите медикаменти, а не толкова на промяна броя на обхванатите пациенти.
  Увеличение се наблюдава и в размера на платените средства за медицински изделия с над един милион лева, което е повече с над 70 на сто. Ръстът се дължи основно на заплащането на някои изделия, като сърдечна клапна протеза, постоянен кардиостимулатор, съдов стенд, нараснал брой на платени ставни протези.
  Тенденция за увеличаване на разходите се наблюдава и в болничната помощ.Източник: БНР

  Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
  Благодарим за подкрепата!

  Подобни статии

 • money nhifС решение на Надзорния съвет на НЗОК 4 държавни болници получиха допълнителни пари за летните месеци юли и август, както следва:
  Увеличават се със 70 000 лв. месечно, стойностите в индивидуалния договор на УМБАЛ - Бургас АД.
  Увеличават се с 200 000 лв. месечно, стойностите в индивидуалния договор на МБАЛ „д-р Братан Шукеров“ АД, гр. Смолян.
  Увеличават се със 150 000 лв. месечно, стойностите в индивидуалния договор на МБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД, гр. София.
  Увеличават се с 68 346 лв. за м. август (месец на дейност юли) 2018 г., стойностите в индивидуалния договор на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ АД, гр. Стара Загора.

 • spina bifidaСдружение с нестопанска цел „Спина бифида и Хидроцефалия – България“ подe жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу Министерския съвет, НЗОК и министерството на здравеопазването.
  Повод за жалбата е липсата на реимбурсиране от НЗОК на интермитентни катетри. Въпросът пе поставен за пръв път на обсъждане през 2012 година. Въпреки положителното лекарите, в това число и национални консултанти, както и периодично давани обещания, въпросните катетри и до сега не са включени в списъка на НЗОК. Всяко семейство с дете или лице с подобен проблем заплаща самостоятелно разходите за ИК и консумативите за тях, равняващи се на близо 250 лв. за месец. Ако не бъде закупен и поставен такъв консуматив, обаче, има много висок риск от инфекции, повтарящо се антибиотично лечение, увреждане на бъбреците, диализа. Не на последно място подобни неблагоприятни състояния, насложени върху здравето на децата ни още повече затрудняват социалното им включване в детски градини, училища и обществен живот.

 • JNacheva60 милиона лева е преразходът в бюджета на НЗОК за лекарства до момента. Това каза след заседание на Надзорния съвет на здравната каса заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева, съобщиха от БНР. Надзорният съвет на НЗОК днес прие отчет за шестмесечието и анализ на контролната дейност.

  „На този етап дефицит се очертава в едно направление – това е разходите за лекарства. Ние планирахме още в началото на годината дефицит по отношение на разходите за лекарства, но сме набелязали необходимите мерки, без да има напрежение заради тези темпове на ръст“, обясни Начева.

 • Tomov PlДа се въведе доброволно допълнително осигуряване, а на по-късен етап да се създадат каси, които да поставят НЗОК в условия на конкурентост. Тези стъпки за развитие на новия здравноосигурителен модел предлага проф. Славчо Томов - АГ специалист в плевенската университетска болница "Св. Марина". Той коментира пред вестник 24 часа изложените от здравния министър Кирил Ананиев идеи пред премиера Борисов в сряда. Те включват частни каси, задължително допълнително осигуряване или доброволни здравни фондове.

 • VitkovaНеобмислени предложения за здравната система съдържа документът "Визия за България" на БСП. С текста опозицията можеше да представи наистина своите различни виждания за секторите в страната, но това не се случи. Оттам лъха на политическа несъстоятелност. Едни добри намерения не бяха облечени в подходяща форма. Така бившият здравен министър д-р Мими Виткова коментира в "Денят ON AIR" документът на партия БСП "Визия за България", който бе представен от лидера на социалистите и представлява виждането на "червените" за бъдещето на България и решението на проблемите в различните сектори.

 • Ananiev200През февруари здравният министър Кирил Ананиев обяви, че ще представи изцяло нов модел на финансиране и управление на здравната система, защото настоящият е напълно изчерпан. Оттогава той уверява, че се работи, дори по два или цели три варианта, които ще се представят за широко обсъждане, за да се избере най-подходящият. До ден днешен Ананиев не е представил официално нищо, макар че вече текат сбирки по въпроса сред управляващите.
  Изненадващо обаче вместо него се изказа шефът на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова от ГЕРБ и сподели, че според нея вариантите за развитие са два - стимулиране на допълнително здравно застраховане, което да покрива услуги, които здравната каса не плаща, или демонополизация на НЗОК, т.е. повече каси да могат да предоставят основния пакет, а гражданите (вероятно) да могат да избират между тях. Самата Дариткова даде да се разбере, че предпочита варианта с т.нар. надграждане - задължителна вноска в НЗОК и доброволна допълнителна в частен фонд.

 • AniB 200Скъпоструващото лечение Не Се осъществява с евтини лекарства и консумативи! Скъпоструващото лечение в повечето случаи е с внос на скъпи лекарства и консумативи! Нали затова е скъпоструващо за тежки и социално-значими заболявания! Аман от евтини, неаргументирани и неадекватни изцепки на властта през годините! Как ще ги замениш, когато пък нямаш аналог, както е в повечето случаи? Ще чакаш ли или ще откриваш топлата вода!?

 • RZOKРайонните здравноосигурителни каси от 28 да бъдат редуцирани на шест. Това предвижда проект за повишаване ефективността на НЗОК. В момента в тази здравна структура са се окопали близо 2500 държавни служители, като 340 от тях работят в централната каса в София.
  "Проект за редуциране броя на здравните каси има още от 2005 г. Убеден съм, че ако това се случи ще се постигне по-висока ефективност и по-добър контрол", коментира пред "Труд" новият шеф на НЗОК д-р Дечо Дечев.

 • BSPВ кратка презентация, БСП представи своите идеи за здравната система в страната. Социалистите застават зад монопола и искат НЗОК да плаща само на държавните болници. Червената партия се обявява за премахване на свободния избор на пациента и регионализация на медицинската помощ. Лекарите се задължават да работят 5 години след дипломиране и вземане на специалност. Работните заплати ще се определят с наредба.
  Ето и основните моменти, заложени във „визията”:
  За болниците