NSVOK top banner

Вход
Обновен 14:27 EET, Nov 16, 2018

НЗОК

 • onkolekarstvaГилдията на онколозите поиска пред парламентарната здравна комисия в четвъртък изрично да се разпише в Закона за бюджета на здравната каса, че принципът да се изписва най-евтиното лекарство няма да важи при лечение на рак. Заместник-министър Жени Начева и шефът на здравната каса д-р Дечо Дечев заявиха преди седмица, че условието за разходоефективност ще важи само за лекарства, изписвани по протокол от НЗОК. Онколозите обаче се притесняват, че ако това изрично не се запише в закона, не е сигурно, че няма да се приложи и в онколечението.

 • totevКадровият проблем в здравеопазването е основен, той ще срути системата, освен финансовият. Това заяви в предаването „Преди всички“ по БНР д-р Неделно Тотев - председател на Националното сдружение на общинските болници. Относно предлаганите от министър Ананиев модели в здравеопазването д-р Тотев заяви, че трябва да се смени самата система.
  „Бяга се от същността на проблема. Очаквахме реформа в здравеопазването. Изведнъж се предлагат два модела, но там категорично и ясно е записано, че това е реформа на осигурителната система – това са осигурителни модели. Изведнъж парата стана основният проблем, т.е. липсата на пари в здравеопазването. Не че това не е проблем, но ние твърдим, че проблемът е в организацията на работа, в същността на самата система на здравеопазването – там се крие разковничето на всички беди“, коментира още той.

 • limits noПловдивският апелативен съд потвържди решение на ОС Пазарджик, с което НЗОК се осъжда да заплати на болница сумата от 72 335 лева, за неплатена надлимитна дейност през 2015 година. Освен главницата, НЗОК е осъдена да заплати и 17 694 лихви и 8114 лв разноски по делото. В мотивите на съда четем:
  „Делегираните бюджети са възведени от закона като задължителен финансов способ и принцип за финансиране на дейността в областта на болничната медицинска помощ, заплащана чрез системата на задължителното здравно осигуряване.
  От друга страна на задължително здравноосигурените лица /които не са страна по договорите/ е предоставен пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК и свободен избор на изпълнител на тези дейности / чл. 2 ал. 2 , чл. 4, чл. 35 ал. 1 от ЗЗО /; НЗОК е длъжна да заплаща всички дейности в обхвата на този пакет / чл. 45 ал. 1 от ЗЗО / на избрания от здравно осигуреното лице изпълнител;

 • bolniziБългарите са скептични към основните идеи на здравната реформа. Това сочи проучване на „Галъп Интернешънъл“, цитирано от novini.bg. 74% от българите не вярват, че въвеждането на втора задължителна здрава вноска би спряло практиката на доплащане в болниците у нас. 18% са на мнение, че втора вноска от 12 лв. при частен застраховател ще спре доплащанията, а 8% се колебаят. По отношение на други идеи, свързани с предложената наскоро здравна реформа, най-много одобрение получава предложението Фондът за лечение за деца да премине към Здравната каса (мнозинство от 58% подкрепя, а 27% не подкрепят), макар по това предложение да е и сравнително висок и делът на тези, които не могат да преценят – 15%. Явно скандалите около въпросния фонд в последните години карат мнозинството българи до одобряват промяната.

 • pregovori

  Преговорите по параметрите на НРД за 2019 г. стартират с вече утвърден график за болнична медицинска помощ. Заседанията на експертно ниво между договорните партньори БЛС и НЗОК ще започнат с първо заседание на 19 ноември ( понеделник) с бордовете по специалности и ще приключат на 29 ноември (четвъртък), съобщават от съсловната организация. На срещите приоритетно ще бъдат обсъждани общите текстове на НРД за болнична помощ - цените и обемите на медицинските дейности за 2019 г., методиките за остойностяване и закупуване, контролът, санкциите и арбитражът и др. Срещите ще се провеждат в централата на НЗОК.

   

 • romiАБВ поиска регламент за лечение на граждани, които не са плащали здравни осигуровки. Лидерът на партията Румен Петков коментира, че по неофициална информация 80% от тях са роми, информират от Дарик.
  "Това са десетки хиляди хора, които ползват лекарската услуга без да са плащали здравни вноски. Нашето предложение е въвеждане на регламент след тяхното оздравяване и изготвянето на програми в общините и отделни звена на държавните структури, където те да полагат обществено полезен труд", заяви Петков.
  "Такива програми имаше в Министерството на труда и социалната политика, част от тях са изчерпани, но това е начин тези хора да бъда ангажирани с полагането на труд“, припомни още той.

 • insurance bgАсоциация на българските застрахователи предложи на работните групи в министерството на здравеопазването своя разработка за реформа на здравното осигуряване. По същество, разработката е развитие на модела на Кирил Ананиев, който предвижда пълна демонополизация на здравното осигуряване, а в основата на предложението е организацията на здравното осигуряване, възприета в Холандия – страната, която се смята, че има най-добрата здравна система в Европа през последните години.
  Моделът на застрахователите предвижда запазване на задължителното здравно осигуряване и здравна вноска от 8%, но всеки гражданин ще може по свой избор да се осигури в НЗОК или лицензирано застрахователно дружество. При лицензирането на застрахователите ще се взема предвид броя на застрахованите лица и националното покритие. Веднъж годишно гражданите могат да сменят застрахователя си, а тези, които не са направили избор сами, ще бъдат разпределяни служебно.

 • troeva"Поради редица причини, включително и политически, на Фонда всъщност не му беше даден шанс да изчерпа функциите си", коментира в студиото на "България сутрин" бившият директор на Фонда за лечение на деца Тинка Троева.
  Тя поясни, че еднозначен отговор за това какво ще се случи с институцията при преминаването ѝ към НЗОК не може да се даде към момента.
  В края на миналата седмица управителят на касата д-р Дечо Дечев заяви, че след прехвърлянето на фонда към НЗОК обществен съвет няма да има и дори оспори ползата от съществуването му като изнесе данни, че този орган е одобрявал деца за лечение в чужбина без ясни оферти. Въпреки това той твърди, че нито едно дете не е било спряно от лечение.

 • drugs handПресцентърът на НЗОК разпространи съобщение, че Комисия в Централното управление ще прилага механизми за най-ниска разходи за лекарства само за пациенти, на които за пръв път се предписват биологични лекарства. За пациентите, за които вече са отпуснати такива лекарства няма да се прилага механизма и ще продължат да получават вече предписаните им лекарства. Ето и пълнитя текст на съобщението:
  Във връзка със запитвания от страна на медии и здравноосигурени пациенти за предписване на лекарства, съобразно тяхната разходоефективност, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) информира следното:
  Механизъм за определяне на терапевтичен курс с биологични лекарствени продукти с най-благоприятното съотношение за постигнат терапевтичен резултат и разходване на обществен ресурс при съпоставянето му с други биологични лекарствени продукти, представляващи терапевтични алтернативи и заплащани напълно или частично от НЗОК, се прилага само за ограничен брой биологични лекарствени продукти, като втора терапевтична линия за определени заболявания – ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит, псориатичен артрит и псориазис, болест на Крон и улцерозен колит.

 • Ananiev Goranov NSНародното събрание прие законопроекта за бюджета на НЗОК за 2019 г. на първо четене, предаде БТА. От гласувалите 180 народни представители 108 бяха "за", 62 бяха против, а 10 се въздържаха. Против бяха депутатите от БСП и ДПС, от "Воля" се въздържаха.
  В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че в приходната част на бюджета за 2019 г. се очаква да постъпят общо приходи и трансфери в размер на 4 299 600 000 лв., което е с 439 600 000 лв. повече от 2018 г. Здравноосигурителните приходи се предлага да бъдат в размер на 4 236 800 000 лв., което е с 418 400 000 лв. повече от 2018 г. От общата сума на здравноосигурителните приходи за здравноосигурителни вноски сe очаква да постъпят 2 842 300 000 лв., а от трансфери за здравно осигуряване от централния бюджет 1 394 600 000 лв.

 • glasuvane parlamentС кворум от 122 народни представители, при необходим минимум от 121 в зала, парламентът започна работа по първо четене на бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина, пише БГНЕС. Както и на част от пленарните заседания през изминалата седмица, депутатите от „БСП за България“ и ДПС отново не се регистрираха в началото на днешното заседание.

 • zdr reformИзграждане на здравна система, която да осигури не само високо качество на медицинската дейност, но и справедливост, равен достъп и солидарност при ползването на медицински услуги. Това са очакванията на обществото. Така, че при реформирането на здравната система следва да се осигури приемлив баланс между пазарни отношения и обществена регулация от държавата в интерес на населението.
  Ето някои изходни предпоставки, които би трябвало да се отчетат при реформиране на здравната система.

 • Penkova NZOKПодуправителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Йорданка Пенкова заяви по време на петата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“, че здравната каса ще изпраща SMS на пациентите за извършените им услуги, информират от БГНЕС.
  „Това е в далечна перспектива. Целта е пациентът да бъде уведомен за всеки разход, който се извършва по неговото ЕГН. Виждате, че с механизмите на контрола не може да постигнем целесъобразно разходване на публичния финансов ресурс, който е общ“, заяви д-р Пенкова.

 • NS 200На извънредно заседание днес от 13 ч. народните представители ще обсъдят на първо четене проектобюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване. В програмата е включено и представяне на докладите по Законопроекта за държавния бюджет за 2019 г. За да започнат дебатите обаче трябва да се събере кворум. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че депутатите от левицата няма да се регистрират в залата. Ако мнозинството осигури кворум, от БСП ще участват в дебатите със своя алтернативен бюджет.

 • pazient200Във връзка с публикация на първа страница на в. „Монитор“ от 2 ноември 2018 г., озаглавена „Глобяват джипито, ако не ни повика за профилактичен преглед“, с подзаглавие „Вдигат санкциите за неявилите се пациенти“, Националната здравноосигурителна каса информира следното:
  Публикацията съдържа откровено невярна и уронваща престижа на институцията информация. В НЗОК няма и не се предвижда да има комисия, която „ще изготви по-прецизен ред от досегашния, в който ще се описва точно по какъв начин джипитата ще канят записаните в пациентската им листа за годишните профилактични прегледи“. И сега в чл. 209, ал.1 от Закона за здравето е регламентирано, че „Който не се яви на задължителен профилактичен медицински преглед, изследвания или имунизация, се наказва с глоба от 50 до 100 лв., а при повторно неявяване – от 100 до 200 лв.“

 • P GeorgЧленът на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца Пенка Георгиева коментира в студиото на „Тази сутрин” по bTV, че предстоящите мащабни реформи в здравната система са експеримент с човешкия живот, а зад тях може би прозират и лобистки интереси. От началото на следващата година фондът минава към здравната каса, но съветът към него ще бъде закрит. Именно той беше звеното, което се занимава със заявленията на тежко болни деца.
  „Не може да тръгнеш срещу децата на България”, категорична беше Георгиева.
  По думите ѝ в надзора на НЗОК няма подготвени хора, които да разглеждат специфичната документация. Освен това има и чисто законови проблеми, свързани с това за какво касата има право да плаща и къде може да го прави (напр. няма как да се поемат разходите за терапия в Турция или Англия след Брекзит).

 • JNachevaНЗОК изцяло ще обезпечава дейностите, извършвани до сега от Комисията за лечение в чужбина и от Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД), като средствата за лечението на българските граждани, деца и възрастни, в чужбина по никакъв начин няма да бъдат намалени, каза на пресконференция заместник министъра на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева. Тези разходи ще бъдат преведени в пълен размер на НЗОК с трансфер от държавния бюджет, те са целеви и не могат да се използват за нищо друго. НЗОК ще продължи да покрива логистичните разходи – за транспорт, преводачески услуги и настаняване, които сега се осигуряват по линия на ЦФЛД.

 • penkaПредседателят на пациентската организация „Заедно с теб” разпространи Позиция относно обвиненията на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев за некоректна работа на Фонд за лечение на деца:
  В качеството ми на член на Обществения съвет на Център Фонд за лечение на деца през последните две години изразявам остро негодувание за опитите на д-р Дечо Дечев, Управител на НЗОК, да дискредитира работата на Обществения съвет, манипулирайки обществото единствено с цел да оправдае неразумното и нормативно неподготвено решение за преминаване на Фонда за лечение на деца към НЗОК.
  В Обществения съвет на Фонда за лечение на деца е елитът на българското детско здравеопазване - достойни лекари, отдали живота си с професионализъм години наред за българските деца, също и представители на медиите и неправителствените организации.

 • Nacheva DechevНяма да има Обществен съвет към Фонда за лечение на деца след закриването му и изземването на неговите функции от страна на НЗОК. Съветът обединява мненията на лекари, пациенти, неправителствени организации и журналисти, но към момента управителят на касата д-р Дечо Дечев няма информацията такъв да се предвижда в новото звено, което ще замени фонда. Според него е достатъчно, че в Надзорния съвет на НЗОК има представител на пациентските организации, който може да се поинтересува от тази дейност. Това обяви д-р Дечев днес на пресконференция и подчерта, че това, което се предприема като реформи в сектора, щяло да бъде в полза на потребителите, съобщават от Дарик.
  “Искам да ви е пределно ясно, че никой в касата не изгаря от радост и желание, че ще му се стовари на главата още един проблем и дейност“, заяви той.

 • Dechev NZOKПреразходът за онкологични лекарства в болниците, който е едно от най-проблемните пера в бюджета на НЗОК, от следващата година ще бъде изцяло за сметка на фармацевтичните компании, които са го формирали. Това обяви управителят на касата д-р Дечо Дечев, който представи предстоящите промени в лекарствената политика на фонда на пресконференция в МЗ. Промените са в няколко направления – в начина, по който ще се формира цената на навлизащите нови продукти според тяхната ефективност; в начина, по който ще се предписват скъпо струващи лекарства с протокол в извънболничната помощ и в начина, по който ще се компенсира ръста в разходите при онколекарствата в болниците, съобщават от mediapool.bg. С промени в Закона за бюджета на НЗОК процесът по ценообразуване и оценка на здравните технологии се събира на едно място – в Националния съвет по цени и реимбурсиране. Той ще извършва анализ на ефективността и ефикасността на новите, а и на вече влезли в позитивния списък продукти и ще казва на каква цена могат да се регистрират и съответно да се плащат от обществения фонд.