Обновен 10:38 EET, Feb 17, 2018

НЗОК

 • Мълчанието е знак за какво?

  grozevПисмото на Управителя на НЗОК до Народното събрание, с което поиска актуализация на бюджета на касата за 2018 година, предизвика буря. Министърът на здравеопазването поиска оставката на проф. Плочев. От опозицията го защитиха. Премиерът Борисов се изказа от Мюнхен, а Президентът нареди НСО да охранява Управителя на НЗОК, поради отправени заплахи към него от „висш политик”. Чухме мненията на много политици и експерти. Не чухме едно мнение – това на Българският лекарски съюз. Нима поставените от професор Плочев въпроси не ги засягат?
  На челната страница на съюза четем писмо, с което се предлага медицинската бележка, издавана на деца при отсъствие от училище да включи в основния пакет.....

 • Борисов привиква на среща Ананиев и проф. Плочев

  ББПремиерът Бойко Борисов заяви в Мюнхен, че здравният министър трябва да избира шефа на НЗОК. Дали от некомпетентност, дали в изблик на откровение, питат се от Фрог нюз. Това обаче не може да стане, тъй като по закон управителят на Националната здравноосигурителна каса се избира от парламента.
  „Виждал съм се с Плочев и сме разговаряли. Тази тема ми се вижда странна. Като се прибера ще ги поканя на среща и ще видя какво става. Милиарди се вкарват в здравеопазване и все има дупка. Аз имам принцип всеки министър да си работи със свой екип. Ще проведем разговор за оставката и ще видим. Редно е новият министър да си доведе свой екип. Това, което прочетох за заплахи, ще го проверя, като се прибера”, коментира Борисов.

 • НЗОК отговори на здравния министър за исканата оставка: Нямате правомощия

  aef130b1faf63c238bd41af9d2fc17f4От пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса съобщиха, че министърът на здравеопазването няма правомощия да иска оставка на управител на здравната каса. Във връзка с поисканата от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев оставка на управителя на здравната каса проф. д-р Камен Плочев, от НЗОК представят следната информация:

 • Здравният министър: Не мога да разбера кой подучи проф. Плочев и какво цели

  zx860y484 3097520От Министерството на здравеопазването информираха, че Кирил Ананиев е поискал оставката на проф. Плочев още в сряда - 14.02.2018 г., по време на среща с управителя на Националната здравноосигурителна каса, като основния му аргумент е нарушаване на законовата процедура. Публикуваме цялото изказване на министър Ананиев днес в кулоарите на Народното събрание:

 • Ананиев поиска оставката на проф. Плочев

  КАКирил Ананиев е поискал оставката на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев заради негово писмо до парламента, с което се иска актуализация на бюджета на касата. Това съобщи самият здравен министър в кулоарите на парламента, информират от 24 часа. Повод за изказването му стана декларация от името на БСП, с която бе оповестено за писмото. Заместник-председателят на червените депутати Бойчев прочете писмото до Народното събрание от 13 февруари от директора на НЗОК, който казва следното:

 • Управителят на НЗОК поиска актуализация на бюджета

  ПлочевУправителят на НЗОК професор Камен Плочев е изпратил писмо до ръководителите на всички парламентарни групи и до Председателя на Народното събрание с искане за актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 година. Като основен мотив професор Плочев е посочил недостига на средства за разплащане с лечебни заведения в Европейския съюз, в които са лекувани български граждани по линия на Регламента за координация на системите за национална сигурност.
  Задълженията на НЗОК към такива болници към 31.12.2017 година са 260 милиона лева, а в бюджета са предвидени едва 73 милиона лева, които няма да стигнат само за разходите за 2018 година.

 • Клиничните пътеки за деца и за майчино здравеопазване с увеличение от 3 до 7%

  ПлочевУправителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев коментира пред БНР, че най-голямо завишение има в стойностите на клиничните пътеки за деца и за ражданията в Националния рамков договор за 2018 година.
  „Наблягаме, където са ни приоритети - майчино здравеопазване и ражданията. Точната сума не мога да я кажа - увеличени са с по 3%, с по 5%, с по 6% или 7% - различно, но най-важното - Лекарският съюз е доволен“, каза той.

 • Касовите бележки към НЗОК ще се отчитат само по електронен път

  лекарОт следващия месец отчитането на касовите бележки от личните лекари ще става само по електронен път към НЗОК, като опис ще се прави само на номерата на бележките. Това съобщиха от Българския лекарски съюз, които са договорили промяната с представители на Министерството на здравеопазването. На проведеното заседание между МЗ и БЛС отговорните лица са взели предвид забележките на съсловната организация относно неясния, нерегламентиран и незаконосъобразен подход на отчитане, който по последна информация трябваше да включва опис на лични данни на съответния пациент и преноса на тези данни на флаш памет или друг електронен носител.

 • Увеличават цените на 113 клинични пътеки

  ГрозевПредседателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев съобщи пред журналисти, че е договорено увеличение на цените на 113 клинични пътеки. За тях са предвидени 150 млн. лв. Д-р Грозев информира, че са увеличени цените и за клинични пътеки, по които основно работят общинските болници - пулмология, акушерство и гинекология, педиатрия, неврология. Според него към момента здравната каса е изразила съгласие за увеличаването на цените на клиничните пътеки.

 • Решения срещу корупцията при медицинските изделия (аудио)

  корупцияДоклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират подкупите за предписване на конкретни продукти, както и да бъдат въведени електронни търгове и регистри. Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването, който е бил и консултант в работата на БОРКОР, коментира по БНР, че корупцията чрез цената на медицинските изделия е трудно доказуема.

 • БЛС: Файловете с отчетите на ОПЛ съдържат лични данни

  лекарВ писмо, изпратено днес до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и директора на НЗОК проф. Камен Плочев, от Българския лекарски съюз заявяват, че определеният нов начин за отчитане на таксата при посещение на личните лекари от пенсионери, е незаконосъобразен и недопустим. Таксата за тези лица е в размер на 2,90 лв., като 1,90 лв. се покрива от държавния бюджет, а 1 лв. се плаща от пациента. Според новото изискване общопрактикуващите лекари трябва да отчитат номерата от касовите бележки, за да получат разликата.

 • Един оперирал на сляпо, друг проспал сроковете

  angry patientsПациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция без предварително изследване на ЯМР. На сляпо. Има такъв термин в медицината - vivisectio. След операцията състоянието се влошава. Едва тогава се прави изследване на ядрено – магнитен резонанс и след него повторна операция на друго ниво на гръбначния стълб. Вече е късно. Пациентът остава с парализа на долните крайници и на памперс. Парализата на долните крайници и липсата на рехабилитация води до друго усложнение, настъпило още в болницата – тромбоза на дълбоките вени и белодробна емболия. По-късно е направена още една операция в друга бооница, без резултат.

 • Управителят на НЗОК: Плащаме по 3 пъти за болен и не знам как да спрем този процес

  ПлНа 26 януари на проведено извънредно заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, управителят на институцията проф. Камен Плочев изказа становище, че средствата на здравната каса се харчат неефективно. Стенограма от заседанието беше публикувана днес.
  „Искам да отговоря конкретно на един от въпросите, на който аз мога да отговоря, това е - какъв е резултата. Трябва да Ви кажа, че резултатът аз го намирам за ужасен. Ще Ви обясня защо. Не хроничните, острите заболявания, остро болните се лекуват, плащаме по три пъти за остър болен. Отива в едната болница, там я му поставят диагнозата, я не и му взимат пътеката. Отива в следващата по-голяма болница, там или умишлено не провеждат лечението като хората, за да могат да го завъртят два-три пъти по пътека или пък го препращат, ако е тежък случая, в софийска болница и така един и същи болен ние го плащаме.

 • Д-р Койчев: Демонополизация е поставяне на НЗОК в конкурентна среда за по-качествена услуга (видео)

  д-рД-р Антон Койчев, лидер на СДС – София, адмирира предприетите мерки за изцяло нов модел в сектора на здравния министър. Здравеопазването ни е болно и в това няма никакво съмнение. Новите програми на здравния министър са крайно наложителни и съвпадат със заявените цели при встъпването му в длъжност, коментира в студиото на Bulgaria ON AIR д-р Койчев.
  Министър Кирил Ананиев обеща изцяло нов модел за регистриране, функциониране, управление и финансиране на медицинската помощ. Д-р Койчев одобрява предприетите му действия, включително и тези, предвидени за общинските болници.

 • Болница харчи хиляди за пациент с опасност за живота, а получава 420 лв. от НЗОК

  768x432Жена на 43 г. заболява от изключително тежка и рядка инфекция в края на миналия месец. Тя постъпва за лечение в УМБАЛ "Св. Анна"в критично състояние. След проведеното многостепенно лечение, пациентката вече е без опасност за живота, информират от news.bg. От болницата обаче сигнализират, че лечението на пациента струва в пъти повече от сумата, която ще получат от Здравната каса по клинична пътека.

 • Напрежение в старозагорската УМБАЛ заради частично удържане на заплати (аудио)

  болницаНапрежение сред персонала на Университетската многопрофилна болница „Проф. Стоян Киркович“ в Стара Загора предизвика частичното удържане на заплатите за месец декември на работещите в близо 10 клиники и отделения. В три от звената лекари и сестри са получили едва 60% от трудовите възнаграждения за последния месец на миналата годината, информират от БНР. Изпълнителният директор проф. Йовчо Йовчев потвърди, че това са Клиниката по кожни болести, Клиниката по УНГ и Отделението по очни болести. При други клиники, между които детска, гръдна хирургия, съдова хирургия, орязването е между 10% и 30%.

 • Проф. Плочев: Обмисля се вариант за децентрализиране на касата (аудио)

  ПлочевПреди дни в парламента министърът на здравеопазването Кирил Ананиев каза, че 20 години след въвеждането му, моделът на здравеопазване в България е напълно изчерпан. Той обеща екипът му да разработи изцяло нов модел на здравеопазване. Кирил Ананиев и екипът му смятат, че ще са готови с предложенията си до началото на есенната пленарна сесия на НС и ако депутатите споделят нуждата от спешен ремонт на българския здравен модел, възможно е той да бъде въведен в експлоатация още в началото на 2019 г. Това в рамките на оптимистичните прогнози. А какво е положението с българското здравеопазване към днешна дата, ако трябва да прегледаме наличностите в НЗОК?

 • Болница във Враца спря работа

  болницаРъководството на частната болница „Вива Медика“ във Враца обяви, че лечебното заведение спира работа и прием на пациенти от днес. Те са уведомили с писма Регионалната здравна инспекция и Районната здравноосигурителна каса, информират от вестник 24 часа. Документът е постъпил в късния следобед в петък, минути преди да изтече работното време. Според писмото болницата спира работа „поради възникнал проблем в аспирационната и кислородна система.” Още в началото на миналата седмица от частната МБАЛ „Вива Медика” обявиха, че могат да прекратят работа и да спрат приема на пациенти след като от държавната болница отказаха да преподпишат изтеклия в края на 2017 г. договор с нея за клинична лаборатория. За ситуацията пък нито една от болниците не уведомила здравната каса във Враца, каквото е изискването. Без договор за клинична лаборатория и двете болници търпят големи загуби.

 • Не е справедливо

  compДа си смениш Личният лекар е вече само на няколко клика с мишката. Можеш да го направиш уникален код за достъп (УКД) по електронен път. Това улеснение за пациентите, оказа се създава проблеми за общопрактикуващите лекари, специалистите и медико-диагностичните лаборатории.
  Ако пациентът е получил направление за консултация или изследване от своя общопрактикуващ лекар, а след това е упражнил правото си да избере друг общопрактикуващ лекар по електронен път, то издаденото направлние става невалидно от гледна точка на информационната система на НЗОК.

 • Начева: Проблемът на общинските болници е в управлението на средствата (видео)

  KdéldЗаместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева заяви по bTV, че лекарства за онкоболни пациенти няма да липсват. Тя е категорична, че от 26 нови медикамента нови правила се въвеждат за 13 от тях, които ще се прилагат в най-добрите лечебни заведения.
  „Така се дава повече шанс на пациентите да получат висококачествено здравеопазване”, смята Начева.