Обновен 10:38 EET, Feb 17, 2018

болници

 • Медицински университет иска да стане собственик на болница за първи път у нас

  МУОт пресцентъра на Медицинския университет във Варна съобщиха, че ръководството на висшето училище е изразило готовност университетът да стане едноличен собственик на капитала на УМБАЛ „Св. Марина“ в морския град. Това е обявено на среща на министрите на здравеопазването и на образованието с ректорите на висшите училища, провеждащи обучение по медицина. Възможността за придобиването се дава от разпоредба в Закона за лечебните заведения, но откакто тя съществува до момента нито едно висше учебно заведение не е изразило желание за това.

 • Министър Ананиев пое ангажимент за среща с шефа на Кардиологичната болница

  КАПо време на парламентарния контрол днес здравният министър Кирил Ананиев пое ангажимент да се срещне с директора на Националната кардиологична болница, но подчерта, че в Министерството на здравеопазването досега не е постъпвало искане за предоставяне на капиталов трансфер за апаратура за детската клиника. Според министърът на здравеопазването проблемите в лечебното заведение са свързани с управлението му, както и с преразпределението на ресурсите, информират от БНТ. Ананиев заяви, че не се използва добре легловият фонд между клиниките.

 • Подготвяната здравна карта ще намали легловата база в бургаските болници

  леглаПодготвяната Здравна карта предвижда намаляване на легловата база в Бургаска област, предупредиха от Сдружението на бургаските болници. Собствениците на частни клиники в морския град заявиха, че това ще засегне местното здравеопазване, информират от вестник Труд. Според собственика на УМБАЛ "Дева Мария" Семир Абумелих възможно е бюджетите на областите да се определят в ущърб на Бургас.

 • Предложиха нови правила за прием в болница (видео)

  768x432Само с телефонен разговор личните лекари ще могат да ни изпращат в болница. По телефон, с писмо или чрез имейл джипитата ще бъдат задължени да ни информират и за предстоящи имунизации или профилактични прегледи, информират от Nova TV. Това е заложено в нова наредба на Министерството на здравеопазването. Документът предвижда още джипитата да са на разположение денонощно за телефонна консултация, а също така да извършват оценка на вредните ни навици, водещи до увреждане на здравето, и по своя преценка да ни насочват към специалист.

 • Управителят на НЗОК поиска актуализация на бюджета

  ПлочевУправителят на НЗОК професор Камен Плочев е изпратил писмо до ръководителите на всички парламентарни групи и до Председателя на Народното събрание с искане за актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 година. Като основен мотив професор Плочев е посочил недостига на средства за разплащане с лечебни заведения в Европейския съюз, в които са лекувани български граждани по линия на Регламента за координация на системите за национална сигурност.
  Задълженията на НЗОК към такива болници към 31.12.2017 година са 260 милиона лева, а в бюджета са предвидени едва 73 милиона лева, които няма да стигнат само за разходите за 2018 година.

 • МЗ: Системата на здравеопазването ще удовлетворява и работещите, и пациентите

  АнаниевМинистерството на здравеопазването е инвестирало 500 000 лв. в детското и акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ “Д-р Тота Венкова” в Габрово за последните 5 години. 200 000 лв. са предоставени за закупуване на апаратура за двете отделения, съобщават от здравното ведомство. При откриването на реновираното Педиатрично отделение към многопрофилната болница министър Ананиев заяви, че за строително-монтажните дейности в детското отделение с Постановление на Министерския съвет са отпуснати 300 000 лв., а с други 200 000 лв. капиталови средства на МЗ са закупени 10 апарата за хемодиализа на пациенти с бъбречна недостатъчност – за отделението по хемодиализа.

 • Ананиев: Аз ще осигуря допълнителен ресурс за общинските болници (видео)

  АнаниевНовият здравноосигурителен модел, който готви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, ще бъде представен за обсъждане през лятото и ако бъде приет от депутатите ще влезе в сила през пролетта на 2019 година, информират от БНТ. Относно намеренията за протести на общинските болници Ананиев каза, че се работи по методиката за финансирането им.
  „Те ще получат по-голяма финансова подкрепа от министерството”, посочи още здравният министър.

 • Тежки усложнения от грип напълниха детското отделение на „Пирогов“

  980x551 1518595737От УМБАЛСМ „Пирогов” съобщиха, че в детското отделение на лечебното заведение са настанени деца от цялата страна, които имат сериозни усложнения от грип. Според доц. д-р Христо Шивачев - координатор на детския комплекс, който е и началник на Клиниката по детска хирургия, за последните 10 дни има 10 случая на пациенти с много сериозни усложнения, резултат от остри респираторни заболявания. Най-малкият пациент е 6-месечно момченце, а най-големият е 16-годишно момиче. Към момента по-голяма част от пациентите в Отделението по детска гръдна хирургия са именно поради такива усложнения. Има и 2 деца, които са настанени в детската реанимация.

 • Деца и вече пораснали пациенти протестират в защита на детската кардиология (видео)

  2111562784Родители и пациенти на Клиниката по детска кардиология излязоха днес на протест в нейна защита. Те се събраха пред Министерския съвет, защото преди дни Националната кардиологична болница обяви, че е пред фалит, припомнят от bTV. За много от протестиращите и техните деца други варианти за лечебни заведения в близост няма. Основните искания на хората са да се уреди проблема на болницата с липсата на медицински сестри, както и държавата да дофинансира лечебното заведение.

 • Лечебни заведения не пазят добре лични данни на пациентите (видео)

  данни39 000 болници, клиники, лаборатории и аптеки имат достъп до чувствителна информация на пациенти, а изтичането ѝ може да навреди на болния. Проверка на Комисията за защита на личните данни в здравеопазването показва, че 35% от здравните заведения у нас не опазват добре личните данни на пациентите, информират от bTV. Къде са пробойните?

 • Все по-близо до края на общинското здравеопазване (видео)

  13.02Днес на пресконференция в БТА, организирана от Сдружението на общинските болници с подкрепата на Центъра за защита правата в здравеопазването и Българската стопанска камара, стана ясно, че се обмислят нови протести заради трагичното финансово състояние, в което се намират общинските лечебни заведения. Участниците в нея се надяват да положат началото на обществена дискусия за случващото се в българското здравеопазване.
  „С тази пресконференция изпълняваме решение на Общото събрание на нашето сдружение и това е началото на поредица от действия, които ще извършим, за да може да се опитаме да доведем до край започнатото от нас. Въпреки многобройните ни срещи и обещания след протеста, който проведохме, реален резултат досега няма, а положението е трагично“, каза д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

 • Жени Начева: Следващата година - нов модел за финансиране на болниците (видео)

  НачеваЗаместник-здравният министър Жени Начева коментира в студиото на "Денят започва" по БНТ, че новият модел за финансиране на болниците, който готви здравното министерство, ще се прилага от началото на следващата година. Начева съобщи, че до края на годината ще стартират обществените поръчки за изграждане на регистър на ражданията и онкоболните, които ще дадат възможност за по-добро разпределяне на парите за тези дейности. В периода април-септември в електронното здравно досие ще бъде включена информация за резултати от изследвания и престой в болница на пациентите.

 • Обездвижен пациент подпали с цигара болнична стая

  цигараОт Университетската многопрофилна болница "Канев" в Русе съобщават, че 57-годишен мъж от град Бяла е с 25% изгаряния и опасност за живота, след като подпалил с цигара болнична стая в лечебното заведение. Въпреки категоричната забрана за тютюнопушене, той запалил вчера сутринта цигара и така предизвикал пожара на шестия етаж в отделението по ортопедия и травматология. Пациентът бил приет на 7 февруари, предстояла му операция на бедрото. По преценка на лекарите бил обездвижен и не можел да излиза навън. Бил сам в стаята и запалил цигара в леглото в 6 ч. сутринта. Изпуснал я на пода и обзавеждането се запалило. Хора от съседно помещение усетили миризма и станали да видят какво се случва. Веднага повикали дежурните сестри, които извели пациента и потушили огъня.

 • Безплатни прегледи за жени с урологични проблеми

  болницаУниверситетската АГ болница „Майчин дом“ организира безплатни прегледи за жени, които имат проблем със задържане на урината. По данни на Световната здравна организация над 100 милиона души по света се оплакват от неволното изпускане на урина. Консултациите ще започнат от понеделник - 12 февруари, и ще продължат до 26 февруари, съобщават от болницата. Прегледите ще се извършват между 13 ч. и 16 ч. след предварително записване на телефон 02/9172 400 между 10 ч. и 12 ч. Консултант ще бъде директорът на лечебното заведение доц. Иван Костов.

 • Горнооряховската болница е от малкото, вдигнали всички заплати от 1 януари

  болницаОколо 1000 лв. е средната брутна работна заплата в МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Това е факт след последното увеличение на заплатите от 1 януари тази година със средно 50 лева, информират от вестник Труд. Така средната брутна заплата в стационара е 973 лева.
  "Увеличението се наложи заради ръста на минималното работно възнаграждение, което от 1 януари е 510 лева", коментира управителят на лечебницата д-р Иван Иванов.

 • Университетската болница в Стара Загора е в бедствено положение

  kirk250 медици от държавната университетска болница „Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора са изпратили отворено писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, председателя на Комисията по здравеопазване, омбудсмана, директора на болницата и Общото събрание на акционерите.
  В него те настояват за спешно свикване на Общо събрание, за да бъдат взети мерки за преодоляване на тежкото състояние на болницата.

 • Днес в застрашената от фалит Детска кардиология се провеждат безплатни прегледи (видео)

  2111559346Кардиолози и кардиохирурзи сигнализираха за опасност от фалит на детски клиники в Националната кардиологична болница. Оказа се, че само в рамките на последната година Детската кардиохирургия и Детската кардиология в болницата са генерирали дефицит в рамките на половин милион лева, а 20 медицински сестри не достигат, съобщават от bTV. Днес в Детската кардиология се провеждат и безплатни прегледи.

 • Доц. Сотир Марчев: В Плевен имаме много повече работа заради проблемите в Ловеч и Враца (видео)

  МарчевКардиологът доц. д-р Сотир Марчев коментира в студиото на "Денят започва" по БНТ, че всяка една клетка от нашето тяло има свой биологичен часовник. Това са доказали Нобеловите лауреати миналата година. Много е трудно да ги синхронизираме всички клетки два пъти годишно. Смяната на часовника предизвиква само стрес, заяви още специалистът. Той обясни и условията, при които ще се състезават олимпийците в Пьонгчанг и как минусовите температури влияят на човешкия организъм. Очаква се това да е най-студената Олимпиада.

 • Д-р Койчев: Демонополизация е поставяне на НЗОК в конкурентна среда за по-качествена услуга (видео)

  д-рД-р Антон Койчев, лидер на СДС – София, адмирира предприетите мерки за изцяло нов модел в сектора на здравния министър. Здравеопазването ни е болно и в това няма никакво съмнение. Новите програми на здравния министър са крайно наложителни и съвпадат със заявените цели при встъпването му в длъжност, коментира в студиото на Bulgaria ON AIR д-р Койчев.
  Министър Кирил Ананиев обеща изцяло нов модел за регистриране, функциониране, управление и финансиране на медицинската помощ. Д-р Койчев одобрява предприетите му действия, включително и тези, предвидени за общинските болници.

 • МЗ предлага преструктуриране и на детската кардиологична болница (видео)

  82Единственото здравно заведение в страната, в което се лекуват деца с вродени сърдечни аномалии е Националната кардиологична болница, която няма да може да отговори на нуждите на пациентите, ако не се вземат спешни мерки. Това предупредиха пред NOVA лекари от клиниката. Не достигат медицински сестри, а дълговете на болницата са за близо 8 милиона лева.
  „Малко сме ограничили приема на пациенти, защото като цяло сме ограничили част от дейността си поради липсата на персонал”, обясни проф. д-р Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология на Националната кардиологична болница.