NSVOK top banner

Вход
Обновен 16:58 EEST, Oct 22, 2018

Болници

 • dechev bntВ "Още от деня" управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев посочи, че подготвените промени в редица закони целят да подобрят работата на НЗОК. От думите му стана ясно, че промените са подготвени от Министерство на здравеопазването и към тях са добавени предложенията на Касата.
  „Увеличение на парите за 2019 година е спрямо бюджета за 2018 година, а не спрямо изпълнението му. Като е известно тазгодишния бюджет в някои от перата си ще завърши с преразход. Това са лекарства и плащанията в чужбина. Така че голяма част от тези 480 млн. лева ще отидат за преодоляване на предишни задължения. Реално извънболничната помощ ще получи над 31 млн. лева увеличение спрямо тазгодишното изпълнение, лекарствата ще бъдат около 32 млн. увеличени, болничната помощ получава едно значително увеличение от порядъка на 117 млн. Лечението в чужбина отива на 160 млн., с част от които ще бъдат погасени предишни задължения.

 • LovechМБАЛ "Проф. П. Стоянов"в Ловеч, която продължава да е в тежко финансово състояние с натрупани стари задължения от над 7 милиона лева, е застрашена да остане без отопление за зимата. Все още доставчикът на природен газ отказва да подпише договор с лечебното заведение заради просрочени плащания от предходни години, съобщават от БНР. Изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Румяна Нановска посочи, че задълженията към доставчика на природен газ са почти 200 000 лева, и затова от април в лечебното заведение няма и топла вода.

 • hemodializaЗдравеопазването в България е в криза не само защото системата е недофинансирана, но и защото няма кадри. Лекарите и медицинските сестри търсят по-добро препитание и бъдеще за децата си в чужбина. Немедицинският персонал, например техническият, също се оказва дефицитен. Последен пример е отделението по хемодиализа във видинската болница "Света Петка", пишат от вестник „Монитор“. Оказва се, че там за поддръжката на диализната апаратура се грижат трима техници, но нито един от тях няма квалификация за тези апарати.

 • dobrovolziВторо вътрешно отделение на общинската болница „Д-р Димитър Павлович” в Свищов бе ремонтирано от доброволци на американската неправителствена организация „Хана Проджект”. Това е трета благотворителна инициатива на американската неправителствена организация за Свищов. Кметът на града Генчо Генчев съобщи, че сега доброволците са направили дарение и са ремонтирали вътрешното отделение на общинската болница.
  „В продължение на четири дни те боядисаха цялото отделение, всички стаи, оправиха цялото електричество, нови осветителни тела, а също така и нови легла с нови дюшеци, с постелен инвентар“, каза той.

 • leglaВ Европа няма задължително здравно осигуряване, което да изключва от покритие най-скъпите и социално значими заболявания като онкологичните, кардиохирургични операции и да ги поверява на застрахователни компании. Това заяви в интервю за БГНЕС Валентина Градинарска, изпълнителен директор на „Животозастрахователен институт” АД в разговор по темата за здравното осигуряване и реформи в системата. Тя има повече от 20-годишен опит в застраховането и активно участва като експерт в работните групи към здравното ведомство по темата за здравната реформа:

 • limits noАпелативният съд в Пловдив потвърди решение на Окръжния съд Пазарджик, с което по иск на МБАЛ Пазарджик АД (бившата окръжна болница) НЗОК е осъдена да заплати на болницата сумата от 113 735 лв., ведно със законната лихва и съдебни разноски в размер на 8499, 40  лева за първа инстанция и 3800 лева за въззивна инстанция.
  В мотивите на Пловдивския апелативен съд се казва, че предвиденото в чл. 52 от КРБ право може да бъде упражнено в рамките на бюджетът на НЗОК за съответната година при условие, че с предвидените разходи за медицинска помощ в този бюджет следва да са съобразени НРД за годината, договорът определящ обемите и цените на медицинската помощ, а и самите индивидуални договори с изпълнителите на такава. Именно за да се създадат условия за спазване на съответната бюджетна рамка е предвидено и споменатото по- горе изискване на чл. 4 от ЗБНЗОК .

 • skenerОчаква се скенерът в МБАЛ - Добрич да заработи отново до месец. За ремонта му са необходими около 200 000 лева, които лечебното заведение е готово да осигури, информират от БНР. В момента пациентите, които имат нужда от скенер, ползват този в Балчик. Втори месец скенерът в добричката болница е повреден и пациентите, нуждаещи се от подобно изследване, биват транспортирани до Балчик.
  „Стабилното финансово състояние на болницата позволява със собствени средства скенерът да бъде ремонтиран“, заяви заместник-директорът ѝ д-р Бисер Ботев, който обясни, че в момента закупуват тръбата, необходима за скенера.

 • operazia55-килограмов тумор на яйчника е бил изваден от пациентка след няколкочасова операция в специализираната болница "Майчин дом", информират от БГНЕС. Жената е изписана в стабилно състояние след постоперативно лечение. В медицинските издания се споменава само за още два подобни случая в света. Случаят е толкова рядък, че може да се определи като исторически. 65-годишна жена е доведена от близките ѝ за преглед в „Майчин дом“ без болки, но със силно подут корем, който затруднява свободното ѝ придвижване.

 • BiserBotevЗаместник-директорът на МБАЛ - Добричд-р Бисер Ботев съобщи за остър недостиг на кадри в добричката болница. Според него навсякъде има дефицит на хора, но най-голям е при медицинските сестри, информират от novini.bg. Лечебното заведение е обявило 60 свободни места за медицински сестри, клинични и рентгенови лаборанти.
  „Най-тежко е състоянието в трите вътрешни отделения, където има и най-много работа“, посочи д-р Ботев.
  Всяко от тях се нуждае от поне 5 медицински сестри. Завършващите тази специалност обаче предпочитат да работят в чужбина.

 • Yoan PavelЗдравното министерство разпореди всички пациенти на хематологичната болница „Йоан Павел” в София да бъдат изведени от лечебното заведение и настанени в други болници. Причината за това е, че Изпълнителната агенция по лекарствата е затворила болничната аптека в петък. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е дал срок за изпълнение на нареждането му до края на работния ден вчера. Въпреки това от лечебното заведение не е изведен нито един пациент, защото не били получили разпореждането на министъра. Според информация, с която bTV разполага, в "Йоан Павел" в момента има четирима пациенти, трима от които в тежко състояние.

 • inv kard SmolqnСкоро открития център за инвазивна кардиология в МБАЛ - Смолян беше посетен от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той беше посрещнат от изпълнителния директор на областната болница д-р Марин Даракчиев, председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова и д-р Красимир Събев – депутат и работещ в отделението за интензивно лечение, информират от вестник 24 часа. Цветанов подчерта, че за Смолян е голямо богатство да имат двама депутати, които са действащи лекари.

 • Velev SheinovoДарителска кампания събира пари за закупуване на жизнено важен апарат за диагностициране на кръвозагуба при пациенти с тежки усложнения. Кампанията е в подкрепа на болница "Шейново". Това съобщи в предаването „Преди всички“ по БНР директорът на лечебното заведение д-р Румен Велев.
  „Това е един уникален хематологичен апарат, който ни дава възможност много бързо да поставим много прецизна диагноза по отношение на кръвосъсирващите елементи на кръвта, така че да може много бързо и точно да се намесим и своевременно да можем да коригираме липсите и това да доведе до спасяване на живот. Бременните жени за кратко време могат да загубят голямо количество кръв. Това е една от най-честите причини за смърт на родилка – тежките и големи кръвозагуби. Този апарат ще ни даде възможност в рамките до 7 минути да имаме прецизна диагностика. В момента нямаме такъв апарат“, обясни той.

 • sad VratsaДа бъдат призовани като свидетели пациенти, които са доволни и са спасени от бързото и качествено лечение в отделението по “Съдова хирургия” в знаковото дело срещу двама от бившите директори на болницата във Враца Орлин Цветков и Светозар Луканов и началника на отделението д-р Румен Цветанов. Това поиска адвоката на д-р Цветанов. Свидетелите са Рангел Якимов и Ева Ралчева, информират от Зов нюз. На единия от пациентите, благодарение на бързата и адекватна намеса, е спасен кракът от ампутация.

 • Dechev btvНЗОК ще ограничи от 2019 г. избора на медицински изделия, които болниците купуват, а след това част от средствата се поемат от здравната каса. За някои изделия, сред които стентовете за сърдечно-съдови болести, касата вече ще сключва договор само с един производител или търговец, а болниците ще доставят само от него. Според управителя на НЗОК Дечо Дечев това ще намали цените, съобщават от вестник Сега. В момента касата плаща за дадено изделие до определена цена, а болниците могат да купуват от много производители на един и същ вид изделие. Разликата в цената се поема от пациента.

 • hemodializaЗдравното министерство предоставя на 29 държавни лечебни заведения близо 5 млн. лв. за ремонт и закупуване на хемодиализна техника и оборудване от общо 8 милиона лв., които правителството отпусна. Средствата ще бъдат използвани за ремонт на хемодиализни отделения, закупуване на хемодиализни апарати, легла за хемодиализа и водоочистващи системи, информират от БГНЕС. Обновяването на хемодиализната мрежа в страната е основен приоритет при разпределението на средствата, които здравното министерството получи в края на септември.

 • TotevНа първата от поредицата срещи за обсъждане на състоянието на здравеопазването, проекта на управляващите за реформа и визията на БСП в частта здравеопазване от Сдружението на общинските болници най-остро са поставили въпроса за кадрите, особено в малките и в отдалечените населени места. Корнелия Нинова е отбелязала, че тяхното предложение е държавата да плаща стипендии и след това завършилите медицина да са задължени да работят пет години в България.
  „Идеята е добра, защото по този начин държавата се ангажира с изграждането на кадри“, коментира председателят на Сдружението на общинските болници в България Неделчо Тотев.
  „Когато държавата инвестира в нещо, не е редно да го даде с лека ръка“, добави той.

 • sad VratsaДнес беше дадено начало на разпоредителното заседание по делото за неправомерно плащане на сума над 30 000 лева на лекар, който въобще не е стъпвал във врачанската МБАЛ "Хр. Ботев". Скандалният случай нашумя през февруари тази година, когато Районната прокуратура във Враца повдигна обвинения на трима души – двамата вече бивши шефове на лечебното заведение Светозар Луканов и Орлин Цветков и на началника на отделението по съдова хирургия д-р Румен Цветанов, припомнят от Зов нюз. Магистратите поискаха от тях отговорност за превеждани парични средства като възнаграждение за участие в сложни операции на д-р Халил Мехмед, който никога не е осъществявал медицински дейности в болницата във Враца, не е познат на никого от персонала на здравното заведение, а е работил в други болнични заведения на територията на област Шумен.

 • Ninova TotevПредложената от ГЕРБ реформа не представлява реформа в здравеопазването и здравния модел, а промяна на финансирането и търсене на източници за дофинансиране. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата си с представители на Националното сдружение на общинските болници, съобщават от novini.bg. Социалистите смятат, че това ще натовари най-бедните и затруднени хора, които и сега трудно имат достъп до здравеопазване.
  "Сега всяка болница си прави собствена процедура за лекарства. Но това не е вариант. Предложихме нашия вариант, който е реформа на регионален принцип. Навлязохме в детайли и за заплатите на лекарите. Изводите ни са, че здравеопазването в този вид не може да продължава. Както и това, че предложените реформи не са ориентирани към това всеки гражданин да има достъп до здравни грижи", каза още тя.

 • Onkoboln BlКонтролът по доставките, изписването и използването на лекарствените средства в СБАЛО "Св. Мина" в Благоевград ще бъде драстично завишен. Това заяви директорът на здравното заведение д-р Георги Георгиев. От Общината като принципал ще изчакат резултатите от разследването на схемите за злоупотреба със скъпи медикаменти, след което също ще вземат мерки, като не е изключена и смяна на ръководството.

 • dializaЗаради проблем със системата за омекотяване на водата, десетки пациенти от Видин в продължение на седмица се налагаше да пътуват до Лом и Монтана. От МБАЛ „Света Петка“ направиха организация пациентите да бъдат откарани на хемодиализа в Монтана. Гръмналата в четвъртък водоучистваща система вече е подменена. Към момента в сградата се извършва дизенфекция.