NSVOK top banner

Вход
Обновен 6:04 EET, Dec 16, 2018

Болници

 • BB 25.06Правителството ще оттегли предложението си за превръщането на “Лозенец“ в национална детска болница, каза пред журналоисти днес в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Той обаче
  не отстъпва от това болницата да бъде прехвърлена на Министерството на здравеопазването и да не бъде повече правителствена, защото това го дразни.
  По повод недоволството на Софийския университет, че с проекта за детска болница се разсипва учебната база на Медицинския факултет, Борисов коментира, че не е очаквал такава реакция, но приема аргументите на академичната общност.
  "Това не съм го очаквал, защото от една страна е болница на властта, с гръмкото име правителствена, независимо, че се ползва и от президентството, и от Народното събрание, и от съдебната система. И мислех, че ако направим детска болница, каквато нямаме, това е добро решение, само че срещнах такава яростна съпротива, каквато не съм очаквал. Да приемем, че има някакви аргументи - студентите, преподавателите. Затова - окей", коментира Борисов.

 • kubrat hosp„МБАЛ Кубрат“ ЕООД осъди НЗОК не по едно, а по две дела за надлимитна дейност извършена през 2015 година. По едното от делата Районният съд осъжда касата за сумата от 21 888 лева, а по другото за сумата от 22 823 лева. Общо по двете дела, НЗОК е осъдена да заплати и над 7000 лева за направените от болницата разноски по водене на делата.
  В мотивите на съда четем:
  „Правилата, въвеждащи т. нар. лимити за плащане на дейности са били приети с Решение № РД-НС-04-9/27.01.2015 г. на Надзорния съвет на НЗОК, което е било атакувано по съдебен ред. С Решение № 5750/29.08.2016 г. по адм. дело № 7527/2015 г. по описа на АССГ, потвърдено с решение по адм. дело № 11702/2016 г. на ВАС, е прогласена нищожността на посоченото решение на НС в частта му по т. 2, с което е прието да се разпределят до 95 % от средствата, получени през 2014 г. на изпълнителите на болнична медицинска помощ, при които има спешна диагностика и лечение и по т. 3, с което е прието да се разпределят до 90 % от средствата, получени през 2014 г. на изпълнителите на болнична медицинска помощ, при които няма спешна диагностика и лечение.

 • judge2Върховният касационен съд отхвърли касационната жалба на НЗОК срещу решение на Апелативен съд Варна, с което НЗОК се осъжда да заплати обезщетение в размер на 33 815 лв.,представляваща стойност на извършено лечение от „МБАЛ Тутракан“ЕООД на пациенти по клинични пътеки за м.март 2016г.,ведно със законната лихва и разноски.
  В мотивите си съдът посочва:
  За да подлежи на касационно разглеждане, въззивното решение следва да страда от такъв съществен негов порок,който позволява на касационната инстанция да отрече правилността му без да се налага извършването на преценка на доказателствата, въз основа на които съдът е приел за установена конкретна фактическа обстановка и на такава за съответствие и обоснованост спрямо приложените към хипотезата материално-правни норми, обусловили решаващите му правни изводи.

 • ananiev students su„Желанието на всички нас е да съхраним Медицинския факултет към Софийския университет. Сядаме на една маса заедно, защото търсим диалог, а не конфронтация. Никога не е стоял на дневен ред въпросът за закриване на Медицинския факултет. Плановете ни са не само да съхраним съществуващата база, но и да я надградим“. С тези думи министър Кирил Ананиев се обърнал към студентите на Медицинския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ по време на среща с тях и с ректора на висшето учебно заведение проф. Анастас Герджиков.
  Кирил Ананиев е уверил студентите, че няма опасност за акредитацията на Медицинския факултет, като последната е направена през тази година и е за 6-годишен срок. В този смисъл не съществува и никакъв риск за легитимността на дипломите на обучаващите се и завършилите Медицинския факултет.

 • Ananiev usmivkaВ интервю за БТВ, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев потвърди, че Правителствена болница ще се преобразува в Национална детска болница. Болницата ще бъде изцяло само за прием и лечение на деца. Оценката на кабинета е, че това е най-ефективното решение и ще струва много по-малко пари, отколкото строежа на нова болница. В болницата ще бъдат разкрити възможно най-голям брой отделения, а където е необходимо ще се привлекат специалисти от други столични болници и отделения. Болница „Лозенец” е едно лечебно заведение, което се намира в една прекрасна природна среда, в която децата ще се чувстват чудесно, техните родители също. Знаете, че това е един прекрасен парк с добра инфраструктура”, посочи Ананиев. Болничното заведение разполага с около 220 легла.

 • pravitelstvenaСтуденти по медицина и фармация от Софийския университет подготвят протест пред Народното събрание в деня, в който ще гласува внесената от Правителството промяна в Закона за лечебните заведения, според която Правителствена болница се преобразува в Национална детска болница, съобщава сайтът OFFNews. Ден по рано сайтът публикува речта на декана на Медицинския факултет проф. д-р Любомир Спасов, който на съвещание със студенти и преподаватели - около 300 души - обявява, че заради това има опасност от закриване на факултета и призовава студентите "да се защитят", защото преобразуването на Правителствена болница в детска болница може да постави под риск тяхното следване, тъй като акредитацията на факултета е обвързана с болницата. По тази причина студентите не биха могли да ползват друга база за обучение. Нямало и правна възможност да бъдат продължат обучението си в други медицински университети.

 • pravitelstvenaБългария е една от малкото страни в света, в които има Правителствена болница. Вероятно такива поддържат някои диктаторски режими, като част от система на привилегии и поддържане на дистанция от редовите граждани. Навсякъде в цивилизования свят е прието, че подобна привилегия за хората от властта е недопустима.
  Болница Лозенец е остатък от времето на комунистическата диктатура, създадена, за да обслужва партийната върхушка. След 1989 година статутът на болницата бе полупроменен. Тя си остана Правителствена, макар да бе разрешен достъп и на други граждани. С приемането на Закона за лечебните заведения през 1999 година, болницата бе определена, като лечебно заведение към Министерския съвет, каквато е и до ден днешен.

 • totevСдружение на общинските болници в България (СОББ) се обяви срещу предлаганите от министъра на здравеопазването два модела за реформа на здравното осигуряване. Като основен аргумент от сдружението посочват, че моделите за реформа са в противоречие с Конституцията. Ето и цялото Становище:
  „Като приема, че настоящото обсъждане е в изпълнение на решение на 44-то Народно събрание от 29 юни 2018 г.
  Текстът на Решението гласи:
  1. В срок до 30 септември 2018 г. министърът на здравеопазването да представи за обсъждане в Комисията по здравеопазването на Народното събрание концепция за развитие на здравното осигуряване в Република България и за секторни реформи в системата на здравеопазването с конкретни цели и срокове за изпълнението им.
  2. Концепцията по т. 1 да се представи след проведено широко обществено обсъждане с всички заинтересовани страни, като резултатите от обсъждането да се представят на Комисията по здравеопазването на Народното събрание.

 • bolniziПриема в болнично отделение с под средния брой напълно обучени (регистрирани) медицински сестри, които да се грижат за пациентите, е свързано с увеличение с 3% на риска от смърт за всеки ден, когато недостигът продължава, смята изследването в Обединеното кралство, публикувано онлайн в списанието BMJ Качество & Безопасност.

  Но отстраняването на несъответствията с нерегистрираните асистенти на медицинските сестри не е свързано с никакво намаляване на увреждането на пациентите, което предполага, че макар тези здравни работници да играят ключова роля за поддържането на безопасността в отделението, "те не могат да заместят регистрираните медицински сестри" ,
  Делът на напълно обучените регистрирани медицински сестри в болничните заведения в Обединеното кралство е сред най-ниските в Европа. Много болници сега разчитат на нерегистрирани асистенти за медицински грижи, за да осигурят значителна част от грижата, твърдят изследователите.
  За да разберат какво въздействие може да има тази комбинация от умения върху безопасността на пациентите в болничните отделения, изследователите са привлекли рутинно събрани данни за нивата на персонала за всички възрастни, които са приети в 32 отделения в болнично заведение в Южна Англия през април 2012 г. и март 2015 г.
  През този период 138 133 души прекарали най-малко един ден в общо отделение за медицински и хирургически грижи и повечето (79%) бяха приети като спешни случаи. Средната им възраст е 67; 14% са на възраст над 85 години.

 • asen.baltovПолина Паунова, журналист и общественик сподели в своя дневник във Фейсбук лично преживяване като придружител на пациентка, пострадала при травма и приета за лечение в Пирогов. Публикацията предизвика огромен интерес със своята прямота, а всички коментари споделят свои аналогични спомени от същата болница. Предаваме дословно:
  Започвам това с обяснението, че никога досега не съм стъпвала в болница, извън тази, в която работят родителите ми (Слава Богу); и извън една-две ситуации, в които съм придружавала близки при конкретен лекар.
  Не бях влизала в Пирогов до тази вечер, когато моя приятелка си натрошава ръката брутално и аз се озовавам с нея като придружител в Спешното.
  Няма да разсъждавам по темата здравеопазване и тн, ще изредя само фактите.
  Хоспитализацията отне 4 часа, като придружителите бяхме двама. Ако всичко вършеше един човек времевата рекапитулация щеше да е друга.

 • pravitelstvenaПравителствена болница става детска болница. Действащите в момента детски клиники в около десетина столични болници ще бъдат извадени от тях и прехвърлени в болница "Лозенец", която правителството реши през миналата седмица да превърне в национална педиатрична болница. Това стана ясно от отговора на здравния министър Кирил Ананиев на депутатски въпрос по Георги Михайлов
  Детските отделения на Националната кардиологична болница, „Света Екатерина”, „Александровска”, „Царица Йоанна – ИСУЛ” и цялата специализирана болница по детски болести – „Иван Митев” ще преминат заедно с персонала на работа в Правителствената болница.

 • sbdlrp pernikНационалната агенция за приходите (НАП) е обявила за продан сградата на Специализираната болница за продължително лечение и долекуване в Перник, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Венцислав Чунов, цитиран от БТА. Сградата се продава заради задължения към данъчните за 430 000 лева. Търгът е насрочен за 18 декември при първоначална цена 4 934 762 лева.
  „Търся логика в това решение на НАП, но не я намирам. Интересното е, че сградата се обявява на търг след като започнахме да изплащаме задълженията си", каза д-р Чунов. По думите му през последните три месеца, всички пари по линия на здравната каса отивали за погасяване на дълга.
  "Пускам уведомителни писма и тръгвам по всички институции. Писах във Facebook и до премиера", заяви управителят. Болницата е наследник на бившия Профилакториум, построен през 1959 г. от мината като от 1970 до 1990 г. е била база на Института по физиотерапия, курортология и рехабилитация - Овча Купел, София. Тя се намира в полите на планината Голо бърдо, трикорпусна е със застроена площ 2 856 кв.м. В момента болницата е ЕООД със 100 процента общинска собственост.

 • mbal sv. sofia new builдДнес, с тържествен водосвет, отслужен от Видинският митрополит Дометиан, беше открита официално новата модерна сграда на столичната болница Света София.
  Това е един проект с кауза, реализиран от екип професионалисти, отдадени на призванието да лекуват, да даряват нов живот, да спасяват болните и хората в нужда, сподели пред присъстващите сбоственика на болницата д-р Христо Мазнейков. Масивната 8 етажна сграда, погледната от птичи поглед, наподобява белите дробове в човешкия организъм, чрез който медицината „диша“ по нов, съвременен и модерен начин.

 • limits noМного болници, вече заведоха дела срещу НЗОК за неплатената надлимитна дейност през последните три години. Задълженията на касата са за около 160 милиона лева за 2015, 2016, 2017 и 2018 година. Заведените до този момент искове са за над 45 милиона лева.
  Решаването на делата за надлимитна дейност на болниците, обаче показа още веднъж и дефектите на съдебната ни система. Вече има над 50 дела, по които съдилища от цялата страна и на различни инстанции са осъдили НЗОК да заплати надлимитната дейност на болниците, независимо от наложените с договора лимити. Съдиите се аргументират с това, че клаузите на договора, с които се налагат месечни лимити, отнемат закрепено с Конституцията и Закона за здравното осигуряване право на пациента да получи безплатна медицинска помощ в избрано от него лечебно заведение.

 • judge1Министърът на здравеопазването е издал заповед, с която отнема издаденото разрешение за дейност на болница Европа в Столицата. Производството е започнало по жалба на жена на която са била извършена пластични процедури за уголемяване на бюста и редуциране на подкожна мастна тъкан. Операцията е извършена от италиански пластичен хирург. Няколко месеца след операцията, вероятно недоволна от резултата на разкрасяването, жената подала жалба до агенция Медицински одит. При проверката на агенцията се е установило, че в разрешителното на болницата не са вписани дейности по пластична хирургия, а само по обща хирургия и независимо от това, че пластиката е извършена от чуждестранен специалист, преценили да подадат сигнал до министъра на здравеопазването за извършване на неразрешена от закона лечебна дейност.

 • heetingЕдна от най-големите като сграден фонд и брой легла болници в страната остана без отопление за повече от седмица. Старозагорската университетска болница "Проф. Стоян Киркович" се отоплява на газ, но доставчикът спря подаването миналата седмица, заради неизплатени доставки за повече от 100 000 лева.
  От ръководството на лечебното заведение още вчера увериха, че парното ще заработи съгласно утвърдения режим на работа веднага след като газоподаването бъде подновено, съобщава БНР. Подписано е споразумение между болницата и доставчика на газ за разсрочено изплащане на задълженията.

 • turski soz rabotnikБлизо 22 хиляди бременни деца са постъпили в турски болници само през последната година и половина, научаваме от току-що публикуван официален доклад, информират от dw.com. Експерти се опасяват обаче, че реалният брой е двойно по-висок. Само между януари 2017 и юли 2018 година в турски болници са постъпили 21 957 бременни деца.
  "Това показва, че всеки ден повече от 40 момичета раждат деца, въпреки че самите те са деца и би трябвало да ходят на училище", казва Али Шекер, лекар и депутат от опозиционната Републиканска народна партия.

 • detska bolnizaРъководството на Университетска болница „Лозенец“ приветства решението на българското правителството за разширяване на профила на болницата с изграждането на допълнително лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо комплексно лечение на деца.
  „Убедени сме, че това ще допълни широкия спектър от високопрофесионални здравни услуги, предлагани в болницата, както и ще даде възможност на студентите да обогатят знанията си по още една изключително важна за страната специалност – педиатрията. Сигурни сме, че идеята на премиера Бойко Борисов ще намери добро професионално развитие и тя несъмнено ще повиши авторитета на болница „Лозенец“ като едно от най-професионалните лечебни заведения в България“, пише в изявление на сайта на лечебното заведение.

 • darenie BurgasБургаско семейство отбеляза рождения ден на своя 20-годишен син по необичаен начин – като стана дарител на отделението по Неонатология на УМБАЛ – Бургас. Гергана и Николай Господинови подариха на отделението нов кувьоз от висок клас, снабден с допълнително оборудване, съобщават от Nova TV.
  „Искахме да покажем на сина си, че семейството и това да дадеш живот е много важно и да му дадем някакъв пример като родители. Искахме с това да му покажем, че човек може да прави добро и тогава се чувства истински щастлив”, разказа бащата Николай.

 • LozenetsНа заседание на Министерския съвет днес е одобрено изменение на Закона за лечебните заведения. Промяната предвижда отмяна на § 5 от Преходните и заключителните разпоредби на закона, съгласно който болница „Лозенец“ е лечебно заведение към Министерския съвет по смисъла на чл. 5, ал. 1 от закона и е второстепенен разпоредител с бюджет по бюджета на МС.

  Болница „Лозенец“ е единственото лечебно заведение по чл. 5, ал. 1, по отношение на което статутът е определен на законово ниво.