Вход
Обновен 16:47 EET, Nov 23, 2017

болници

 • Депутатите от бюджетната комисия оставиха мораториумите с малки промени

  НСДепутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси одобриха за второ четене бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване на днешното си заседание.
  Народните представители приеха увеличение на разходите за извънболнична и специализирана помощ с 27 млн. лева, поискани вчера от здравният министър Кирил Ананиев, като тези средства ще се вземат от резерва на фонда и са разпределени за личните лекари – 7 млн. лв., за специалистите – 7 млн. лв., за медицински изследвания – 3 млн. лв., за протези - 10 млн. лв.

 • Кметът на Сандански оптимист за развитието на обединената МБАЛ „Югозападна болница“

  КотевКметът на Сандански Кирил Котев коментира пред Actualno.com обединението на четири общини - Сандански, Петрич, Кресна и Струмяни, за да се създаде едно лечебно заведение, като се има предвид, че в България по-често се върви към разделение.
  „Това и при нас не беше лесна стъпка, но чисто географски тези четири общини – Сандански, Петрич, Кресна, Струмяни, сме отделени от останалата част на страната. Имам предвид дефилето, планините през Папаз чаир към Гоце Делчев. Няма как, трудно ни е да няма добре работеща болница на територията на нашите общини. Положението в здравеопазването, знаете, навсякъде е трудно. Всички общински и държавни болници изпитват затруднения. И ние не правим разлика от тях. В обединението видяхме шанс за оцеляване на болницата. Мислим, че това е стъпка в правилната посока. И се вижда вече, че това е стъпка в правилната посока, тъй като последния месец имаме над 100 000 лв. повече приходи от извършена дейност. Обединявайки лечебните заведения на Петрич и Сандански, ние обединихме и лекарските екипи, което ни гарантира запазването на болниците на територията на двете общини“, заяви кметът на Сандански.

 • Ананиев: Краткосрочните мерки не решават проблемите на болниците

  МЗНа разширена среща за състоянието на областната болница в Ловеч министърът на здравеопазването Кирил Ананиев констатира, че години наред не е имало системност при управлението и контрола на голяма част от държавните дружества и показателен пример за това е областната болница в Ловеч. Пред депутати от всички политически сили от региона, представители на общините-съакционери в лечебното заведение и съвета на директорите на болницата, министър Ананиев посочи, че до две седмици екипът му ще е готов с детайлен и изчерпателен анализ за финансовото състояние на лечебните заведения с над 50% държавна собственост.

 • Болницата в Асеновград може да остане без спешно отделение

  болницаОт многопрофилната болница в Асеновград се опасяват, че спешното отделение на лечебното заведение не покрива изискванията, заложени в новия медицински стандарт за спешната помощ и е застрашено от закриване. Управителят на общинската болница д-р Иван Червенков уточни, че за да отговаря на критериите, здравното заведение трябва да разкрие ново отделение по травматология и ортопедия, както и да разполага с кръвопреливен център, информират от БНР. Освен това площта на спешния център трябва да се увеличи двойно, както и медицинският персонал. Според него новите изисквания за спешна помощ от ниво на компетентност втора степен са непостижими за лечебното заведение.

 • С барелеф почетоха паметта на проф. Мурджев

  проф. МурджевПо повод една година от внезапната кончина на проф. д-р Красимир Мурджев - един от най-добрите гръдно-коремни хирурзи в България, откриха негов барелеф в в УМБАЛ "Свети Георги". В негова памет и заседателната зала във Втора хирургия в пловдивската болница на 11-я етаж ще носи името на професора, информират от dariknews.bg. Барелефът е изработен от скулптура Цвятко Сиромашки по поръчка на ръководството на болницата. По този начин колегите засвидетелстват своето уважение към големия пловдивски хирург и показват, че винаги ще го помнят като честен и открит човек, като изключителен професионалист, спасил живота на хиляди и като политик, който се бореше за правата на медиците и пациентите.

 • Как изглежда „болница за бедни” (снимки+видео)

  болницаБолница за бедни. Така самият персонал определя многопрофилната болницата в Ботевград. Лечебното заведение е единствено на територията на общините Ботевград и Правец. Но понеже София е на 60 км, всеки, който може да си позволи, се лекува в столицата. Зрители от Ботевград са сигнализирали bTV за лошата материална база на болницата.
  Според д-р Красимир Крушев - директор на лечебното заведение, в него има много добри специалисти.
  „Доброто ниво не е външният вид на болницата. Сградата и креватите не правят болницата. Болницата я правят медицинските специалисти”, коментира д-р Крушев.

 • Те спасяваха живота на пострадалите. Не са вземали заплата от август

  ЛовечВсички лекари от Ловешката болница се явяват на работа в деня на катастрофата край село Микре, когато загинаха девет души, а 19 бяха ранени. Както други болници в България, и тази е изправена пред много проблеми, напомнят от bTV.

  В деня на инцидента Мартин Тодоров не е на работа. Въпреки това шофьорът от Спешна помощ в Ловеч е сред първите, които помагат на ранените.

   

  лекарОсем спешни екипа отиват на място, сред тях е д-р Тиков. Казва, че не са виждали такова нещо досега.

  Румен Трендафилов е докаран в болницата с тежка травма в коремната област.

 • Вдигат заплатите в "Александровска" – 16% за лекари, 24% за сестри и санитари

  лекариОт "Александровска" болница съобщиха, че заплатите на служителите в лечебното заведение ще бъдат увеличени. С 16% ще нарастнат възнагражденията на лекарите, с 24% - на сестрите, лаборантите и санитарите, и с 12% - на администрацията на болницата, информират от Actualno.com. Днес беше подписан новият колективен трудов договор за работещите в лечебното заведение от представителите на двата синдиката - на КНСБ д-р Р. Билюков и на КТ „Подкрепа" д-р К. Данов, и изпълнителния директор на УМБАЛ „Александровска" доц. К. Ангелов.
  Договорът влиза в сила от 1 октомври и е за период от две години.

 • Конкурси за началници на 14 отделения в МБАЛ – Благоевград

  МитевРъководството на МБАЛ - Благоевград обяви конкурси за началници на 14 отделения в лечебното заведение. Обявените конкурси са само за половината отделения в болницата, от тях със стационар за лежащо болни са 15, а останалите 7 са към Консултативно-диагностичния блок, информират от struma.bg. Това е най-коментираната тема от дни сред благоевградските медици, които питат защо няма конкурси и за отделения, където настоящите завеждащи са назначени временно, до провеждане на конкурс, както е в неврология, ортопедия, акушеро-гинекология, спешно отделение и други.

 • Графиня с второ дарение за болницата в Перник

  ПерникЗа втори път графиня Естер дьо Помери става благодетел на пернишката болница. В края на миналата година лечебното заведение получи болнични легла, а второто ѝ дарение включва оборудване, спално бельо с високо качество, болнични легла, играчки за детско отделение и друг медицински инвентар, съобщават от perniktoday.net. Графинята посети пернишката болница и разгледа отделенията, оборудвани с дарения медицински инвентар от нейната асоциация. Тя има медицинско образование и сподели отличните си впечатления от лечебното заведение, а също така съобщи, че ще направи ново, още по-мащабно дарение.

 • Процесът за падналия асансьор в "Майчин дом" ще продължи и през 2018

  deloОсем години след инцидента, станал на 2 март 2010 г., няма окончателен съдебен акт по казуса. Процесът за падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом" ще продължи и през 2018 г., информират от вестник Сега. Преди дни за пореден път делото беше отложено от Софийския районен съд заради липсващи адвокати и подсъдими. Следващият опит за заседание ще бъде през януари.
  При падането на машината пострадаха 8 души, 6 от които - жени в напреднала бременност. Делото е от административен характер - ако бъдат признати за виновни, подсъдимите ще бъдат освободени от наказателна отговорност и глобени между 1000 и 5000 лв. Причината е, че за средна телесна повреда по непредпазливост на повече от един човек наказанието е до 5 години, а обвинените са с чисто съдебно минало. Абсолютната давност за преследване на това престъпление е 15 години.

 • Прокурист влиза в болницата в Дупница

  болницаВ общинската болница в Дупница, чиито задължения възлизат на около 2 милиона лева, ще бъде назначен прокурист. До тази мярка за предотвратяване на фалит на здравното заведение са стигнали на председателски съвет в общината, информират от БНР. Председателят на Общинския съвет Емил Гущеров заяви, че докладната ще бъде гласувана на 24 ноември.
  Представители на партии и групи в Общинския съвет са решили прокуристът да наблюдава дейността на досегашния и.д. управител доц. Димитър Недин и да подписва всички документи и плащания наравно с него.

 • Бургаска болница с нови услуги и отношение за онкоболни пациенти

  МариновПредставители на университетска болница „Дева Мария“ се срещнаха със сдружение „Онкоболни и приятели“, за да представят новото отделение по медицинска онкология. За първи път в Бургас болница прави среща, за да попита пациентите си какви нужди имат и какво искат да се случи в здравеопазването в града, съобщават от flagman.bg. Известният онколог д-р Филип Маринов, който е началник на отделението, заедно със собственика на болницата Семир Абумелих, представиха медицинския екип, предлаганите терапии и инфраструктурата, а след това отговориха на въпросите на присъстващите.
  Основателят на УМБАЛ „Дева Мария“ Семир Абумелих разказа колко време му е отнело да привлече в Бургас един от топ-онколозите в България, заедно с неговия екип, защото медицината я правят две неща - инфраструктурата и лекарите, а болница без лекари не може да съществува.

 • Шефът на НЗОК: Общинските болници фалират заради некадърен или крадлив мениджмънт

  ПлочевУправителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев заяви пред "Дарик радио", че забраната да се финансират нови лекарства от НЗОК в рамките на следващата година ще даде време на системата "да отдъхне".
  „Защото в момента здравеопазването е като развален автомобил, който буташ по баир. Единият вариант е да спрем и да поправим колата – това предлагаме ние", каза проф. Плочев и допълни, че другите варианти са "да продължим да бутаме, но ще издъхнем", или "да си купим нова кола, т.е. да направим нова здравна система, което е много трудно".

 • Д-р Стефанов: И Господ да слезе, няма как да се справи с общинските болници

  кметД-р Димитър Стефанов, кмет на Община Тутракан, коментира пред Actualno.com проблемите в малките общини, които трябва да бъдат решени, както и ситуацията в общинската болница като финансово положение и кадрова обезпеченост.
  „Болницата е силно задлъжняла. Над 4 милиона е дългът към НАП. Съвсем нормално е и това ще продължава като тенденция. Много пъти съм го казвал, включително и на годишната среща на местните власти, формулата е сбъркана в България. Не може болниците да бъдат търговски дружества, а не социални институции. За мен една болница не трябва да е търговско дружество и не трябва да печели, а трябва да се грижи за здравния статус на хората. Не може да има лимитиране за общинските болници, а в същото време клиничните пътеки от 2006 г. ценово да не са актуализирани.

 • Мораториумът за нови лекарства остава въпреки протестите

  лекарстваПредложеният от НЗОК и защитен от Министерството на финансите мораториум върху плащането на нови оригинални лекарства от здравната каса за 2018 г. най-вероятно ще стане факт въпреки протестите на пациентски организации, производители и част от опозицията в парламента. Единствено от ДПС са предложили той да отпадне, според предложенията на депутатите за промени в закона за бюджета на касата за догодина, информират от вестник Сега. За момента забраната засяга 17 нови лекарства, предимно в онкологията.
  Предложението на ГЕРБ е подобно на вече заявеното от председателя на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова при гласуването на бюджета на първо четене. Забраната за финансиране на нови лекарства, както и на нови болници и дейности трябва да остане в сила, но да се прави изключение за клинични пътеки, за които досега не е имало договори на територията на съответната районна здравна каса, гласят поправките, предложени от Дариткова.

 • Електронният търг за лекарства отново спрян след жалба на дистрибутор

  лекарстваСлед подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията, рестартираният от Министерството на здравеопазването електронен търг за лекарства за болниците отново е блокиран. Този път процедурата е спряна заради подадена на 10 ноември жалба на дистрибутора "Софарма трейдинг", информират от investor.bg. Процедурата за електронната платформа беше обявена през ноември 2016 г., но впоследствие беше спряна заради обжалвания. След като производствата приключиха в полза на Министерството на здравеопазването, ведомството и разработчикът на системата предприеха действия по техническата ѝ подготовка за възобновяване на търга.

 • Откриха отделение по медицинска онкология в бургаската болница „Дева Мария“

  отделениеВ Бургас днес официално бе открито отделението по медицинска онкология към университетска болница „Дева Мария“ в присъствието на десетки експерти от сферата на здравеопазването. Лентата бе прерязана от собственика на университетска болница „Дева Мария“- Семир Абумелих, заедно с кмета на Бургас Димитър Николов и областния управител Вълчо Чолаков, информират от economic.bg. Датата не е избрана случайно - само след дни, на 18 ноември, се отбелязва Световния ден за борба с онкологичните заболявания.

  „Дай Боже да нямаме пациенти тук“, си пожела Семир Абумелих.

 • Ето как държавните болници могат да си погасят дълговете

  copaymentДнес Правителството е приело Постановление да увеличи бюджета на министерството на отбраната с 20 милиона лева. В дневния ред на заседанието не се упоменава за какво са парите. В публикуваното резюме на взетите решения също не е упоменато. Оказва се, че средствата са предвидени за частично заплащане на задължения на Военно медицинска академия (ВМА) към Българската банка за развитие АД (ББР) по цесия на вземания от кредитори.
  Звучи странно на пръв поглед. Какво общо има ВМА с ББР и как е натрупала задължения към нея? Защо Правителството ще покрива тези задължения?
  От сайта на ББР АД разбираме, че „Българска банка за развитие (ББР) е финансова институция, 99,9% собственост на българската държава. Създадена е през 1999 г. като Насърчителна банка, като основен фокус в дейността й е подкрепата за малките и средни предприятия.” ВМА, обаче нито е малка, нито е средна, нито е предприятие. Защо банката ще цедира нейни вземания?

 • Закриват отделения в благоевградската онкоболница заради натрупани дългове (видео)

  бОптимизация на отделенията в онкологичната болница „Св. Мина” в Благоевград предлагат да се направи от ръководството на лечебното заведение. Причината е тежкото му финансово състояние, информират от БНТ. Предвижда се да спрат всички хирургични дейности. В момента медицинското заведение има около 1 млн. лв. задължения. Предложението е внесено в община Благоевград, която е собственик на болницата.
  Според директора на болницата е необходимо да бъдат закрити отделенията по хирургия, гинекология и микробиология, за да се намалят разходите. Това обаче означава, че хората няма да имат избор да се оперират в тази болница, нито пък да им се правят специализирани изследвания. От здравното заведение успокоиха, че до момента няма липса на медикаменти и пациентите няма да останат без необходимите терапии. Преди няколко месеца община Благоевград отпусна 160 000 лв. помощ на болницата, до сега обаче лечебното заведение е получило само половината от сумата, което не стига за покриване на натрупаните задължения.