БЛС и НЗОК договарят НРД 2017

Днес в 10 часа в министерството на здравеопазването ще бъде даден старт на преговорите за Национален рамков договор за медицинските дейности за 2017 grozev komitovгодина. Изготвянето на НРД за медицинските дейности се извършва от 10 представители на НЗОК и 10 представители на Българския лекарски съюз. Представители на НЗОК в преговорите са членовете на надзорния съвет и управителят на НЗОК. Представителството на БЛС не е много ясно. Законът за здравното осигуряване препраща към Закона за съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина. Последният, обаче регламентира представителството преди разделянето на НРД на медицинска част и част по дентална медицина. За 7 от 10 представители на БЛС законът казва все пак, че трябва да са от Управителния съвет на съсловната организация.  
Макар официално преговорите да започват сега, повечето въпроси вече са обсъждани от работните групи и дори има изработен проект на Национален рамков договор и приложенията към него. На преговарящите остава да се разберат за спорните моменти и да утвърдят договореното. Съборът на БЛС, който трябва окончателно да одобри договореното е насрочен за 25 февруари. Една от причините да не бъде подписан НРД 2016 бяха пръстовите отпечатъци. Изглежда, че този проблем ще отпадне, след публичния ангажимент на министър Семерджиев.    
Обхватът на тези преговори за НРД, обаче вече е силно ограничен. През последните години бяха приети огромен брой нормативни актове, които регламентират еднозначно и императивно повечето въпроси, които някога бяха обект на договаряне.
Законът, обаче сега задължава НЗОК и БЛС да подписват нов НРД всяка година. Това е напълно излишно, освен ако не са настъпили значими промени в организацията или финансирането на здравната система. В повечето случаи би било достатъчно да остане съществуващият НРД или да се подпише анекс към него. По този начин ще се избегне цялата процедура по подписване на нови типови индивидуални договори между същите страни- напълно ненужна загуба на време и хартия.
Маркирана като БЛС НЗОК НРД

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»