С 4.2% са намалели хоспитализациите през миналата година в болниците

nhifНЗОК приключи с положителенн финансов резултат от 7.3 млн. лв, но на какво се дължи това? НЗОК е похарчила 3.12 млрд. лв, а приходите й са били 3.13 млрд. лв, но „плюсът“ идва от милиони левоев, които не са платени за лечение и медикаменти, показват цифрите в отчета

на Касата за 2015, съобщава clinica.bg.
Хоспитализациите през миналата година са намалелели с 4,2%, а парите на клиникте с 4,9% в сравнение с 2014 г. Това е вследствие на налагането на твърди лимити, които не позволиха на болниците да лекуват всички желаещи пациенти, както и непризнаването на надлимитната им дейност от касата. В същото време фондът е платил над 1.5 млрд. лв на болниците, което е със 79,3 млн. по-малко в сравнение с 2014 г. Заради месечните лимити не са платени над 53 млн. лв на болниците, според отчета, цитиран от clinica.bg. Според документа има намаление и в провеждането на високоспециализирани медицински дейности, каквито са сцинтиграфията на кости, щитовидна жлеза и др. за сметка на това от касата отчитат увеличение на хрониохемодиализата с 18 хил. процедури и на интензивното лечение с механична вентилация - с 12 хил. процедури, които се заплащат извън месечните лимити. За сметка на това има спад при интензивното лечение без механична вентилация с 11.7 хил. Процедури.
За сметка на орязаните на парите за болниците, от НЗОК са дали повече средства за джипита, специалисти и лекарства, съобщават още от clinica.bg. Малко над 185 млн. лв. или с 3.7% повече в сравнение с 2014 г. са парите общопрактикуващите лекари. При специалистите касата е дала над 204 млн. лв. или с 6.5 млн. лв. и 9 хил. дейности повече в сравнение с 2014 г.
Увеличението на медикаментите е най-голямо – средствата за лекарства за домашно лечение са с 8% по-високи в сравнение с 2014 г., а ръстът в онкопродуктите е 16%. Над 641 млн. лв. са били харчовете за лекарствата в аптеките, но фирмите върнали като отстъпки 43.4 млн. лв., за онколекарства касата е дала 245.9 млн. лв. Разходите на касата за медикаменти общо възлизат на над 27% от всички и непрекъснато се увеличават. Основната причина за това е навлизането на нови молекули, застаряването на населението и липсата на адекватна контрол, което води до полипрагмазия.
С повече от 48% от плащанията, болниците остават най-голямото перо в бюджета на НЗОК. Според касата, основната причина за това е големият брой на клиниките у нас и генерирането на свръхпредлагане на услуги. Въпреки това, обаче, нарастването на договорните партньори за болнична помощ на касата не спира – според отчета през миналата година е имало 11 нови клиники.
Като цяло разходите за здравноосигурителни плащания на касата са по-малки от тези през 2014 г., показва още отчетът. Общественият фонд е дал с 113.59 млн. лв. по-малко пари за лечение, отколкото през 2014 г. Сред икономиите освен парите на болниците са и плащания към чужди клиники в размер на 33.8 млн. лв. за лечение на българи зад граница. Също така касата е реализирала спестявания от отлагането на суми към аптеките в размер на 13.7 млн. лв. за ноември.
През тази година болниците отново са с твърди лимити, но парите на касата може да не стигнат. За първите пет месеца на годината - от януари до май, клиниките са усвоили 600 млн. лв. от 1.3 млрд., които им се полагат без разпределението на парите от резерва. Това показва отчетът на НЗОК за 2016 г. Очаква се от 316-те млн. лв. в резерва, 200 да отидат при клиниките, за да им се плати годината. Останалите пари обаче няма да стигнат, за да се доплати за медикаментите и да се реализира обещаното увеличение на извънболничната помощ. Бюджетът на касата за лекарства без пари от резерва е 749 млн. лв., а към края на май фондът вече е изплатил 397 млн. Това означава, че реалният разход за годината ще е над 900 млн. лв. и на касата ще й бъде трудно да смогне с финансирането дори след връщането на отстъпките от фармабранша.

Маркирана като болници лимити

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»