Омбудсманът предлага лекарствата, купувани от НЗОК, да се освободят от ДДС

ManolovaOмбудсманът Мая Манолова и председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов пожелаха лекарствата, купувани от НЗОК да се освободят от ДДС. Двамата се обединиха около тази теза на кръгла маса на тема "Тежестта на ДДС върху личните и публичните разходи за лекарства”, организира от Институт за стратегии и анализи.

 Доплащането за лекарства от страна на пациентите в България е по-високо от това в европейските държави и надвишава 50 на сто. За да се намали тази тежест за болните, едно от средствата е именно намаляването на ДДС-то им. Другият потърпевш, който плаща ДДС върху лекарствата, са болниците. Те, макар да са търговски дружества, нямат право да се регистрират по ДДС за извършваните от тях услуги. Това е и една от причините за натрупването на дългове и надлимитна дейност. За миналата година тя е 60 млн. лева и остава за сметка на лечебните заведения.

Ако ставката за лекарствата се намали, постъпленията в бюджета няма да намалеят , защото ще се увеличи потреблението, бе отбелязано по време на дискусията в парламента.
Според проф. Гетов, пациентите променят терапиите си, за да могат да си позволят всички предписани лекарства или за да им стигнат за по-дълго време. Предложението на фармацевтичния съюз за намаляване на ДДС върху лекарствата е много отдавна, но министерство на финансите не приема идеята им за добра.
ДДС оскъпява лекарствата с 16,7%, уточнява Атанас Владиков от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Така за миналата година в бюджета от ДДС върху лекарствата са постъпили близо 400 млн. лева.

Маркирана като лекарства НЗОК

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»